Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorzabkaa25
    • CommentTimeJun 5th 2012
     permalink
    A ja ostatnio się przekonałam do otulaczy, wcześniej wolałam kieszonki. W sumie mam tylko dwa otulacze, oba Flipy i zupełnie mi wystarczają. Bambus faktycznie długo schnie ale lubię te wkłady, ładnie chłoną, prócz tego mam sporo z mikrofibry i tetra też w otulaczu daje radę, chociaż ja używam wielo tylko jak kupy nie ma (mniej więcej co 4 dni Fran robi i zawsze udaje mi się trafić, żeby kupa poszła do jednorazówki ;))).
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny a jak Wy przechowujecie do prania zużyte pieluchy, bo u mnie góra 1,5 dnia mogę przechowywać ze względu to że mi w wiadrze się nie mieszczą :/.
    Chyba kupie drugie wiadro- hi hi.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    we wiadrze i nie dłużej niż dwa dni, staram się prać pieluszki co drugi dzień
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Przypomniałyście mi, że wiaderka jeszcze nie nabyłam :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    penny: ekonomiczne w takim znaczeniu, ze nie trzeba za każdym razem ich prać

eeej, no błagam :smile: wrzucenie do prania kilku sztuk więcej kieszonej to takie nieekonomiczne? nawet jak otulaczy uzywa sę 2 razy, to przecież wkłądy trzeba prac i nie magazynuje się ich w nieskończoność.
    penny: Kieszonek, przynajmniej żeby nie musieć ich prać na początku co chwilę, to nie wiem ile by trzeba było mieć

no fakt, jeśli ktoś chce od początku pieluchować, to kieszonek by musiał mieć dziennie z 20. ale ja dziękuję za tę przyjemność spierania kupy przy każdej zmianie pieluszki...
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magdalena: eeej, no błagam wrzucenie do prania kilku sztuk więcej kieszonej to takie nieekonomiczne? nawet jak otulaczy uzywa sę 2 razy, to przecież wkłądy trzeba prac i nie magazynuje się ich w nieskończoność.

Magda, otulacz można stosować i pięć razy ten sam, kieszonkę i wkład zmienia się za każdym razem, to sobie policz i zobacz ile tego wyjdzie. Tak uważam, że to ekonomiczniejsze rozwiązanie, bo wymieniasz tylko wkład. Czyli jeśli taki noworodek sika co godzinę, czy półtora a tak ponoć jest na początku (może się mylę, ale takie doszły mnie słuchy) to nie wyobrażam sobie, przy robieniu prania co drugi dzień, używać kieszonek, co innego przy starszym dziecku, gdy siku i kupka są już bardziej unormowane...Jeszcze raz powtarzam, że wnioskuję to wszystko na podstawie chustowego forum, gdzie masa mam opowiada się za używaniem własnie otulacza plus tetry, bo jest to na początku najwygodniejsze, najszybsze i do tego właśnie ekonomiczne. Zresztą nie zamierzam się spierać z Tobą, masz prawo uważać inaczej :wink:
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    penny: otulacz można stosować i pięć razy ten sam

Tutaj bym uważała- nawet jeśli nie zmoczy się (choć zauważyłam, że i on robi się taki zaparowany), to wydaje mi się, ze bakterie z mokrej tetry przechodzą na niego.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    U mnie max 3 dni i musze prać - ale to zależy czy jesteśmy poza domem, czy M zostaje itd bo wtedy więcej jednorazówek używamy. Najczęściej piorę co 2dzień wieczorem - jak już Młody śpi A że mój syn zaczął pić i to dużo to i dużo siusia :) Mocz ma nadal śmierdzący i ostry więc nie ma szans by 2 razy użyć kieszonki czy otulacza bo po prostu daje po nosie
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Agunia jak postępy w odpieluchwywaniu?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Nana żadnych :P Nat siusia w pieluszki jak siusiał, Antosia na noc ma pampersa - nie mam odwagi kłaść jej bez ale wiem że będę musiała - jedną noc ma na koncie bez pieluszki i łóżko suche
    Wrzucam na luz do cieplejszych dni a wtedy zaczniemy bardziej może próbować z Natem choć właściwie 19miesięczniak ma jeszcze troszkę czasu więc LUZIK totalny
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJun 6th 2012 zmieniony
     permalink
    _sushi_: Tutaj bym uważała- nawet jeśli nie zmoczy się (choć zauważyłam, że i on robi się taki zaparowany), to wydaje mi się, ze bakterie z mokrej tetry przechodzą na niego.

Idąc tym tropem, jeszcze więcej bakterii będzie w takiej kieszonce i na jej mikropolarze, jeśli jest używana jako otulacz. Napisałam, że pięć razy, ale to przecież nie jest sztywna zasada, wszystko zależy od tego jaki jest to otulacz, jaki rodzaj i jak gruby, chłonny jest wkład i ile dziecko sika. Chociażby w wełniaku raczej nic nie zaparuje, bo super oddycha.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 6th 2012
     permalink
    a ja myślę, że nie ma się co "spierać" bo my piszemy o wielorazach już używanych w praktyce
    a Penny na razie tylko o teorii
    poczekajmy więc jak się dzidzia urodzi i wtedy nam Penny napisze co lepsze, czy kieszonki, czy otulacze czy jednak po każdym kleksie co 25 minut będzie używała na początek Pampersów :devil::devil::devil::devil::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    TEORKA: po każdym kleksie co 25 minut będzie używała na początek Pampersów

A wiesz, TEO, że podczas megasraki (w sensie niewielkie kleksy,ale za to co kilka minut) wolę właśnie wielo? Szlag by mnie trafił, gdybym założyła pampa, a po pięciu minutach kolejny kleks i pamp do wyrzucenia:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    _sushi_: Szlag by mnie trafił, gdybym założyła pampa, a po pięciu minutach kolejny kleks i pamp do wyrzucenia:devil:

e to mnie bardziej trafia jak muszę potem tą kupę z kieszonek spierać i ona [ta kupa] znaczy nie chce zejść i potem zostają ślady :tongue:
    a "pampków" mi nie szkoda bo mam takie mega taniochy z tesco [chyba jeszcze tańsze niż dady] i zakładam na noc bo w nocy/nad ranem ZAWSZE jest mega turbo hiper kupsztal :devil:

poza tym ja mówiłam bardziej o noworodku kiedy to na przykład ja byłam nie do końca sprawna i obolała [po cc] i nie wyobrażam sobie latania non stop do łazienki i zapierania pieluch bo jak mi sie Nina od cyca odrywała to ja patrzyłam, żeby coś zjeść, chwilkę się zdrzemnąć itp :wink::wink::wink:
    jakbym miała kogoś do pomocy to może i bym się bawiła ale byłam zupełnie sama wiec tego
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    TEORKA: a Penny na razie tylko o teorii
    poczekajmy więc jak się dzidzia urodzi i wtedy nam Penny napisze co lepsze, czy kieszonki, czy otulacze czy jednak po każdym kleksie co 25 minut będzie używała na początek Pampersów

No Teorko piszę o tym co wyczytałam na podstawie doświadczeń innych mam, tylko że z innego forum, gdzie więcej mam korzysta z pieluch wielorazowych niż tu :wink: i to od urodzenia właśnie, od pierwszych chwili, nie gdy dziecko podrośnie.

Poza tym napisałam, że jak już ogarnę się po porodzie to zacznę wielo, na pewno nie będzie to w szpitalu ani chwilę po, co już wcześniej zaznaczyłam. Niemniej jednak nieładne to co piszesz, ta ironia, że wyląduję na pampersach, bo będą sraki i kleksy, myślisz, że nie zdaję sobie z tego sprawy ? ...nie wiesz tego, a to zwykła demotywacja czyjegoś zapału. Mój jest ogromny, skoro innym się udało to mnie też może.

Edit :

I jeszcze dla ścisłości, nigdzie nie napisałam, że będę od początku używać kieszonek, tylko otulaczy właśnie, ze względu na częstotliwość kleksów chociażby. Na kieszonki przyjdzie później czas.
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    TEORKA: e to mnie bardziej trafia jak muszę potem tą kupę z kieszonek spierać i ona [ta kupa] znaczy nie chce zejść i potem zostają ślady

Ale ja miałam na myśli taką kupę przy rozwolnieniu, co to rzadka jest jak siki, hehehe
    penny: No Teorko piszę o tym co wyczytałam na podstawie doświadczeń innych mam, tylko że z innego forum, gdzie więcej mam korzysta z pieluch wielorazowych niż tu

Penny, poczekaj na własne doświadczenia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Poczekam Sushi, wszystko jest możliwe, ale wychodzę z założenia że dam radę, bo dla mnie tyłek mojego dziecka jest bardzo ważny. Jeśli innym mamom się udaje, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że i mnie się uda. Naprawdę porządnie się do tego przygotowałam. Uszyłam masę malutkich formowanek, nie będzie mi żal śladów po kleksach ;) Mam tego wszystkiego całkiem sporo. Kiedyś nie było pampersów, super pralek, proszków antybakteryjnych, olejków, papierków itd, a jednak dało się jakoś to pogodzić, chociaż dużym nakładem pracy. Dziś jest zdecydowanie łatwiej z wielorazowaniem.
    Możecie mi zarzucać brak doświadczenia, ale wielu innym mamom którym to wyszło, już chyba nie ;)
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Penny, nikt nie mówi, że Ci się nie uda :-) Więcej- życzę Ci z całego serca i wierzę, że dasz radę. To fantastyczna sprawa i wcale nie taka trudna :-)
    Podzieliłam się własnym doświadczeniem i przemyśleniami. I tyle :-)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    _sushi_: Ale ja miałam na myśli taką kupę przy rozwolnieniu, co to rzadka jest jak siki,

e to takiej u nas nie było [jeszcze :tongue:]

penny: Niemniej jednak nieładne to co piszesz, ta ironia, że wyląduję na pampersach, bo będą sraki i kleksy, myślisz, że nie zdaję sobie z tego sprawy ? ...nie wiesz tego, a to zwykła demotywacja czyjegoś zapału.

oj przewrażliwiona jesteś chyba troszke [co jest dla końcówki ciąży jak najbardziej typowe i zrozumiałe - sama przerabiałam :cool: ] bo to nie była żadna ironia z mojej strony tylko po prostu żartobliwe stwierdzenie :wink:
    no ale jeśli Cię to uraziło to przepraszam, nie miałam takiego zamiaru
    i absolutnie nie chcę Cie demotywować, wręcz przeciwnie życzę dużo cierpliwości i wytrwałości :smile:

natomiast wiem [ z własnego doświadczenia ] , że to różnie bywa z tym :smile:
    też sobie w ciązy planowałam co i jak będę robić a życie [a dokładniej mówiąc wrzeszczący noworodek] momentalnie sprowadziło mnie na ziemię :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    ;) wiem Sushi ;)

Ja sama miałam wiele obaw, gdy odkryłam gdzieś w 20 tygodniu ciąży wielorazówki. Tygodniami sią zastanawiałam czy warto, rozmowy z M. itd. I bardzo chcę, by to wyszło i zadziałało. Może być różnie, dziś zakładam, że rodzę SN, a może być i tak, ze się nie uda i będzie CC, po którym nie jest tak wesoło jak napisała Teorka. Tylko taka ironia:

TEORKA: czy jednak po każdym kleksie co 25 minut będzie używała na początek Pampersów:devil::devil::devil:

jest irytująca. Pamiętam jak przestałam jeść mięso, jak mi wszyscy w kółko nadawali, że nie dam rady, bo przecież kabanoski takie pyszne są, a co będzie jak pójdę na jakieś ognisko itd. Albo jak z rzucaniem papierosów u niektórych, człowiek się zaweźmie, a potem słyszy teksty : "poczekamy do pierwszej imprezy i pękniesz " Może to dziwne porównanie, ale chodzi mi o mechanizm.

Dobra koniec, bo zbaczamy z tematu :wink:

TEORKA: oj przewrażliwiona jesteś chyba troszke [co jest dla końcówki ciąży jak najbardziej typowe i zrozumiałe - sama przerabiałam ] bo to nie była żadna ironia z mojej strony tylko po prostu żartobliwe stwierdzenie
    no ale jeśli Cię to uraziło to przepraszam, nie miałam takiego zamiaru
    i absolutnie nie chcę Cie demotywować, wręcz przeciwnie życzę dużo cierpliwości i wytrwałości

Może tak a może nie, sama nie wiem, nie wykluczam przewrażliwienia :wink: Wszystko jest ok Teorko :bigsmile: W sumie to wiem, że masz taki stajl, który w zasadzie bardzo lubię :devil:
    • CommentAuthoreasyshare
    • CommentTimeJun 8th 2012
     permalink
    Pewnie już o tym było, ale zapytam:
    ile pieluch tetrowych będzie mi potrzebne przy założeniu, że tylko ich będę używać jako wypełnienie do kieszonki czy otulacza?

Bo mam ich strasznie dużo, z tym że do porządnego wygotowania i wybielenia i nie wiem, czy muszę się z nimi wszystkimi męczyć, czy wystarczy np. 40 - 50 sztuk?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nie wiem jak jest przy noworodku bo my przygodę z wielo troche później zaczęłyśmy
    w każdym razie nam spokojnie 25 stuk wystarcza [a używamy tylko tetrę]
    --
    •  
      CommentAuthorgracjanna
     permalink
    używaliśmy od początku wielo: tetra + otulacze
    na początku mieliśmy tylko 20 szt. tetry i 5 otulaczy i to było za mało
    po kilku tygodniach podwoiliśmy ilość i w tym zestawie jest OK-pranie 1x na 2 dni

Treść doklejona: 08.06.12 22:16
    a! nie napisałam, że od 2 tyg. życia NHN-więc zużywaliśmy o jakąś połowę mniej
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Dzięki, czyli jakieś 40 sztuk na początek wystarczy.
    :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorgracjanna
     permalink
    raczej tak
    nie będąc pewna starałam się mieć zawsze w zapasie paczkę pampków, ale ostatecznie zużywałam je tylko, żeby się nie zmarnowały-czyli w sumie kupiłam po 1 paczce :) dopiero 4 mieliśmy więcej (opiekunka sobie życzyła zakładać!)
    • CommentAuthorOvi
     permalink
    Penny, ja wielo zaczęłam nieśmiało używać, gdy moje dziecko miało niespełna 2 tyg. Oczywiście na przemian z jednorazowymi, ale w każdej z użytych wielo ladowala kupa. Nie było wcale strasznie, dasz radę! :wink:

A w ogóle to chciałam powiedzieć mamom, które nie chcą się zdecydować na wielo, bo boja się zapierania kup, ze u mnie zazwyczaj z jednorazowek grubsza zawartość rozlewa się malowniczo po plecach i w efekcie muszę zapierac ubranka. Wielo tylko raz nie utrzymała zawartości. I był to mój błąd. Tak więc, drogie mamy, przy dzieciach tak czy siak musimy się nastawic na zapieranie kupy. Ja wole zapierac wielo niż ubranka :wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Ovi: ze u mnie zazwyczaj z jednorazowek grubsza zawartość rozlewa się malowniczo po plecach

a może to wina źle dobranych jednorazówek ?
    bo u nas zawsze kupa wychodziła z pampersów
    a z Huggiesów nie wyszła ani raz jeden jedyny
    więc tego :wink::wink::wink:
    z wielo wyszła nam do tej pory 2 razy

więc jak widać chyba nie ma reguły :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorOvi
    • CommentTimeJun 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Teo, uzywalam przeróżnych i na pewno dobrze dobranych jednorazowek. Mój synek robi kupy co pare dni, więc trochę się tego zbiera :wink: A wielo daja radę! A konkretnej moje ukochane otulacze Flip :bigsmile:

Tak tylko podalam przykład z życia mego codziennego :wink::wink:
    Ale nadal twierdze, ze przy dziecku prędzej czy pózniej kupę trzeba będzie z czegoś spierać :wink:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ovi: Ale nadal twierdze, ze przy dziecku prędzej czy pózniej kupę trzeba będzie z czegoś spierać :wink:

a no to raczej nie inaczej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJun 10th 2012
     permalink
    gracjanna: używaliśmy od początku wielo: tetra + otulacze

Gracjana ja właśnie miałam zadać pytanie ;) Jakiej tetry używaliście na początku, bo ja mam taką grubszą i nie wiem czy pupa Małej nie będzie za wysoko. Jak ją składaliście ?

Ovi: Penny, ja wielo zaczęłam nieśmiało używać, gdy moje dziecko miało niespełna 2 tyg. Oczywiście na przemian z jednorazowymi, ale w każdej z użytych wielo ladowala kupa. Nie było wcale strasznie, dasz radę!

I co przy takim maleństwu u Was się sprawdziło najlepiej :smile: ?
    No mam nadzieję, że dam radę :wink:
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Jakiej tetry używaliście na początku,
    Jak ją składaliście ?

Też bym chciała wiedzieć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormarakuya
     permalink
    Dziewczyny, chciałabym się poradzić. Znalazłam na ebay'u taką ofertę kieszonek (po angielsku):

pieluszki wielo

Myślicie, że taki zestaw byłby ok? Na każdą wielo są w zestawie dwa wkłady, ale za cholerę nie mogę tam doczytać jakie to wkłady. Piszą, że są oddychające i oszczędzają środowisko, ale to chyba nie są eko, hm? Używacie eko, czy nie?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 10th 2012 zmieniony
     permalink
    wkłady pewnie z mikrofibry bo nie sądze, żeby to był bambus...
    a co do pieluch - w tytule aukcji coś pisze, że MINKY
    jak MINKY to ja osobiście nie polecam
    są grube, dziecko się w nich lekko zapaca [przynajmniej moje] i u nas one przemakają czasami [PUL nigdy]
    my na 16 kieszonek mamy 4 MINKY i ich praktycznie nie używam bo takie dziadowskie są
    ale to oczywiście moje zdanie, pewnie inne mamy napiszą coś innego :wink:

no chyba, że to są PUL to wtedy warto ale ja z angielskim słabo więc nie wiem :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    TEORKA: u nas one przemakają czasami [PUL nigdy]

Te kieszonki minky to raczej zawsze są z pulem (tak mi się wydaje), warstwa minky jest po prostu na pul nałożona. Na tej aukcji jest napisane , że pieluchy mają pul.

Marakuya te pieluszki są na pewno eko, bo są wielorazowe. A szukałaś jakiś pieluszek na allegro, bo naprawdę można tanio kupić i chyba przesyłka też jest tańsza. A zamiast tych wkładów to zwykłą tetrę włożysz i też będzie ok ;) czy tam ręczniczek poskładany.
    •  
      CommentAuthorgracjanna
     permalink
    nie wiem, jaką mam tetrę, ale chyba grubą, bo w tesco kiedyś dotknęłam tetry leżącej na półce i taka była szmaciana, cienka...

składam tetrę: na pół, na pół i na 3 :)

wychodzi mi zgrabny prostokącik, który akurat mieści się w otulaczu

dopóki otulacz był spięty do mniejszych rozmiarów część tetrowego prostokącika wystawała z przodu-to ją zawijałam do środka-fakt, trochę tych warstw było i czasem miałam wrażenie, że za dużo (na pewno było grubiej niż w jedno!)

zaniepokoiło mnie to i dopytywałam fizjoterapeutkę, czy to nie szkodzi np. na kręgosłup albo coś innego (np. opóźnia rozwój)

twierdziła, że to bez znaczenia i że zawsze tak dzieci leżały i było OK
    •  
      CommentAuthormarakuya
     permalink
    teorko dzięki śliczne :)
    Minky to po angielsku, że takie futerkowe te kieszonki, cieplutkie :) a napisane jest niżej, że wierzchnia warstwa zrobiona jest z PUL czyli jakiegoś oddychającego poliestru czy cuś.

Penny mogę w sumie poszperać, ale nie wiem czy znajdę z wysyłką za granicę i po ile ta wysyłka. Mieszkam w Irlandii. Ale poszperam tak czy siak, może nie ma dużej przebitki. :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    marakuya: Mieszkam w Irlandii. Ale poszperam tak czy siak, może nie ma dużej przebitki. :)

A to rozumiem. Poszperać zawsze warto :wink:

Gracjana dzięki za odpowiedź ;) Też mam tą grubszą, zobaczymy jak to wyjdzie.
    • CommentAuthorOvi
     permalink
    Penny, ja osobiscie polecam przy takim maluszku otulacze i tetre. Ja uzywalam prefoldy, ktore zakladalam jak pieluszke, czyli rogi z tylu zapinalam z przodu (z uzyciem zapinki snappy) - mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi. W ten sposob lepiej sie kupa utrzymywala w srodku. Teraz nadal uzywam prefoldow, ale juz zlozonych jak wklady.

Treść doklejona: 10.06.12 20:42
    Teo, o to to, dla mnie minki tez do niczego!
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    marakuya: Minky to po angielsku, że takie futerkowe te kieszonki, cieplutkie :) a napisane jest niżej, że wierzchnia warstwa zrobiona jest z PUL

znalazłam fotkę
    czyli faktycznie jest tam też i PUL [ale w takim razie czemu nam przemakają ? :shocked:]
    ale widać też, że pielucha składa się z 3 warstw
    POLAR, PUL I MINKEE
    dlatego chyba taka gruba i ciężka się wydaje [jak ją Nince zakładam to bidulka ma ewidentnie ruchy skrępowane i np przy przewrocie na brzuszek musi się bardziej namęczyć niż normalnie bo widać, że jej ciężko kuprem operować]
    no i przede wszystkim na ciepłe dni to minkee jest bez sensu bo wszystko sie tam gotuje w środku - jak zdejmuje Ninie minkee to całą pisia pomarszczona [tak jak w jednorazówkach] :neutral:
    a w kieszonkach PUL jest tylko POLAR plus PUL i dla mnie one o wiele lepsze są :wink:

Image and video hosting by TinyPic

O WG MNIE NAJLEPSZE SĄ TAKIE

cienkie, lekkie, fajne i oddychające :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormarakuya
     permalink
    Dzięki wielkie Teorko :)
    Super recenzja, właśnie o to mi chodziło :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJun 11th 2012
     permalink
    a ja mam kryzys wielorazówek :confused: po pierwsze, śmierdza. i nic nie daje to, że piorę codziennie wieczorem partię z dnia. ani że w wiaderku krople lawendowe czy herbaciane, ani nic. wypiore i jest ok, ale jak Mała siknie, to od razu wraca odorek (taki zapach jak rzeżucha). A po drugie, co bym nie wkładała, to jak młoda teraz bardziej ruchliwa, to przesikuje i już mnie trafia no :/
    nie oczekuję rad, tak sie tylko żalę :wink:
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dziewczyny a ja mam pytanie takie, szczególnie do tych co wielorazują się od początku. Jak było z ciuszkami u Was ? Bo chyba pupa trochę w większa w takim wielorazie niż pampersie, mieściły się Wam dzieciaki w klasycznych rozmiarach ? Gdzieś wyczytałam że można sobie samemu takie przedłużki zrobić np. do body. Jakie macie doświadczenia ?
    • CommentAuthorOvi
     permalink
    Penny, ja albo uzywalam ciut wiekszych ubranek (przy wersji otulacz+tetra nie tak znowu duzo przybywa), albo tych przedluzek wlasnie (kupowalam) - super sa. A teraz jak otulacze one size juz sa na wiekszy rozmiar (moj synek ma 5 i pol m-ca) to juz prawie roznicy nie ma jak porownasz z jednorazowkami.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ovi: to juz prawie roznicy nie ma jak porownasz z jednorazowkami.

ja przy kieszonkach widze różnicę
    tzn jak zakładam małej body, ktore jest na styk to ciężko w kroku dopiąć a przy jednorazówce dopinam spokojnie

MADZIA kurde ja też nie wiem co jest bo po praniu kieszonka ładnie proszkiem pachnie a jak Nina siknie to od razu odór
    z tym, że u nas to nie rzeżucha a amoniak jak z kociej kuwety :confused::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJun 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Ovi a gdzie te przedłużki kupowałaś ? Tak się zastanawiam, bo mam parę body w spadku, których nie będę używać, mogłabym w sumie zrobić je sama może.. Fajnie, że potem już nie ma takiej różnicy ;)

Teorka a nie używasz tych przedłużek ?
    • CommentAuthorOvi
     permalink
    Teo, ale ja uzywam chudziutkich otulaczy :) Roznica minimalna jest, ale dopinaja mi sie bodziaki pieknie.

Penny, chyba na krainapieluszek.pl kupowalam
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    penny: Teorka a nie używasz tych przedłużek ?

szczerze ?
    nie miałam pojęcia w ogóle o czymś takim :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

macie fotkę jakąś ?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    penny: mieściły się Wam dzieciaki w klasycznych rozmiarach ?

u nas ledwo ledwo- zapinaliśmy body tylko na jeden zatrzask, a ciuszki to nie wiem,bo u nas Hania cały dzień w body leżała w rożku a na wielkie wyjścia był jednoraz tak jak do tej pory.:)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPandora1
     permalink
    dziewczyny a po jakim czasie zaczęły wam śmierdzieć?

konkretnie z pieluchami nie mam doświadczenia,
    ale z nietrzymaniem moczu psa - przesikane koce na posłaniu (zapach raczej intensywniejszy niż dziecka :) )
    po dwóch latach walki z różnymi lekami koce są jak nowe,
    ale ja je namaczam i gotuje.

może w tym jest problem.
    może spróbujecie intensywnie w czymś namoczyć wkłady i wygotować? (bez PULu)

do tych co nie oczekują rady - nie radzę, tylko tak piszę ;)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJun 11th 2012 zmieniony
     permalink
    TEORKA: penny: Teorka a nie używasz tych przedłużek ?

szczerze ?
    nie miałam pojęcia w ogóle o czymś takim :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

proszę

http://www.krainapieluszek.pl/image/cache/Nature_Babies_vest_extenders-250x250.gif

Edit

Ja chyba jednak uszyję ze starych bodziaków, które mi się nie podobają :wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.