Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
lepiej poczekać kolejny rok i odłożyć niż na chybcika niby taniej wziąć szczenię z którego tak naprawdę nie wiesz co wyrośnie...
nie wiem na jakiej koknretnie rasie Ci zależy, ale każda rasa jest jakaś i z jakiegoś powodu ludzie wybierają ją... tylko nie wybieraj jedynie ze względu na wygląd
I jest jeszcze jedno fajne wyjście, adopcja Czasem w fundacjach można zwyczajnie znaleźć szczenię z rodowodem z tm , że musisz się liczyć z wizytą i sprawdzeniem Twojego domu.
czasem zdarza się , że hodowla ma ostatniego psa np już 4 miesiecznego , którego jakoś nie może sprzedać i wtedy cena idzie w dół...
zwlaszcza ze przeciez na w razie czego tez jakies finanse dla psiaka trzeba miec
a co to jest DT??
Niemniej trochę niepoważne wydaje mi się to, że ktoś nie zgłosi się do związku kynologicznego, nie zrobi niezbędnych do rozmnażania badań, nie pofatyguje się na 3 wystawy i nie wyrobi psu rodowodu... Przecież to dla dobra szczeniąt.
Lady- powiedz Izce zeby wpadła i powiedziała co u niej i u chłopaków!
Lady nasza kolezanka ma buldoga francuskieg no i jak dla mnie to brzydal straszny jest :/ A Izunia to mi sie zdawalo ze kiedys laba chciala
Pseudohodowla to dla mnie nie to samo co kupno od osoby indywidualnej ktoremu sie raz czy dwa psina oszczenila.
Kiedys ludzie kupowali psy na targu, brali od znajomych ktorym sie przytrafily owczarki i nikt nie mowil ze owczarek jest bez rodowodu.
bo to się wiąże jeszcze z innymi rzeczami niż tylko wziąć psa i go mieć.
Każdy szczeniaczek za paręset złotych był słodki, mały kochany, a wiele ląduje na dupie w schronisku gdy dorośnie, bo nie wyrosło to co trzeba, bo ludzie dają się na własne życzenie nabijać w butelkę.
przez takie myślenie jest tyle potem niestety nieszczęść psich.
z drugiej strony pewnie jest tez i mnostwo radosci
ja nie znam wielu rodzin ktorych stac na zaplacenie po 2-3tys za szczeniaka
Jak mnie na coś nie stać to nie kupuję po prostu i tyle. A tu dodatkowo chodzi o życie, a nie nowy telefon
Ale po co ta ironia? sadzisz ze traktuje zakup psa jak kupno nowego telefonu?
Znam osoby z psami bez rodowodow ktore sa zdrowsze niz rodowodowe
Piesek z rodowodem to tylko taki, który jest zarejestrowany w Związku Kynologicznym nie jakimś innym pseudo.
Bardzo długo walczyłam i nadal walczę i staram się ludziom uświadamiać o co chodzi z tymi papierkami, rodowodami, pseudohodwolami itd, stąd moje Eee ;)
nie owczarka tylko KUNDLA po rodzicach z rodowodem ktorego brat dostal od znajomego hodowcy za free bo psiak cos nie tak mial ze zgryzem bodajze
w rasach dużych ważne aby miot nie był skrzyowiny psychicznie
w rasach dużych ważne aby miot nie był skrzyowiny psychicznie
Ciekawe o co kaman, że tyle hodowli rejestruje się w tym SPPR a nie w zw. kyn.?
A może po prostu hodowcy się zbuntowali i założyli to SPPR? I jest to tyle samo warte co związek kyn.?
Hydzia, tak na szybko- to jak chwilkę poszukałam, to i pudle są do adopcji:Popatrz
MH a ile Was czasu w domu nie ma na ile dom i zwierzę byłoby samo?
Poza tym decydując się kiedykolwiek na psa poczytaj o jego charakterze bo to wg mnie jest bardzo ważne