W zasadzie nie do końca wiem, jaki wniosek wyciągnąć z tej dyskusji. Na poprawę ilości i jakości śluzu lepiej w końcu pić mielone, czy niemielone siemię lniane ??? :)
Mielone szybciej zadziała. Pomaga też przy problemach żołądkowych. Ale wielu smakuje paskudnie, dlatego wolą całe sobie łykać, np. z jogurtem. Wtedy organizm sam sobie musi poradzić z łupinką.
Cześć dziewczyny jestem nowa tak jak pisałam w wczesniejszych dyskusjach z kim się nie witałam jeszcze raz cześć:) a dołacze tu bo siemielniane dobrze jest mi znane ale z innej strony:)nie wiedziałm ze przydatne dla staraczki:)
Cześć :) Jak poprzedniczka -> też nie wiedziałam, że może działać pozytywnie na śluz. Również znam z innej strony, staram się go pić codziennie, bo osłania jelita i pomaga przy wypróżnianiu po prostu, ale teraz wiem, że też będzie działać również przy poczęciu dzidzi :))))
Kupilam pare dni temu mielone siemie lniane na poprawe sluzu. Niestety nie wiem jak to przyzadzic bo zadne gluty/kisiel mi z tego nie wychodzi. Jak wy to robicie? Ja robilam 3 metodami:
1)Zalalam lyzke siemienia ciepla woda i odstawilam na 5min-nic 2)Zalalam ciepla woda i odstawilam na noc-nic 3)zalalam wrzatkiem i odstawilam do ostygniecia-nic
też zalezy ile wlałaś wody, być może za mało. Ja zalewam 2 plaskie łyżeczki gorącą lub ciepłą wodą (cały kubek) bardzo powoli wlewając wodę. Po dłuższej chwili mieszam intensywnie, nie powinno być żadnych grudek.
KotkaPstotka,ja mieliłam w starym młynku do kawy. Czubatą łyżeczkę siemienia zalewałam wrzątkiem, ok. 1/4, 1/3 szklanki, mocno mieszałam. Powstaje taka zawiesina, którą po wystygnięciu piłam. To nie musi być jakaś ciągnąca substancja. Ta którą ja robiłam działała bardzo dobrze.
Wsypuję sobie ok. 1,5 łyżeczki siemienia do szklanki.. zalewam gorącą przegotowaną wodą, tak 3/4 szklanki.. słodzę niecałą łyżeczkę do smaku.. ;-) odstawiam żeby napęczniało itd. i jak ostygnie i ma konsystencję kleiku to piję ;-)
---- spróbuj koniecznie.. ;-) na pewno na nic nie zaszkodzi a jest na prawdę zdrowe i nie działa tylko na lepszy śluz
Napewno zakupię jutro....umnie ze śluzem jest nawet oki....ale zawsze to można bardziej wzmocnić a przy okazji może i na co innego zadziała(hihi)Dzięki stokrotne
Treść doklejona: 30.12.12 22:31 mam jeszcze pytanko:czy można pic to ciagle czy jakies odstepy trzeba robic??
Treść doklejona: 31.12.12 14:58 doti86 własnie zakupiłam polecane przez Ciebie siemie,zrobiłam tak jak pisałas ,obym dzisiejszy wieczór nie spędziła w kibelkubo będzie kiepsko na imprezie hihi
Ja od tygodnia pije + oeparol (oczywiscie tylko do owulacji) i poki co nie widze efektow ale to oczywiste, bo za krotko. Ponoc po 2 cyklach widac roznice. A mi to potrzebne bo susza u mnie zwykle...
Dziewczyny mam wielką prośbę zakupiłam siemię lniane mielone aż kilo hahahaha ale moja prośba brzmi dacie mi jakieś przepisy jak mogę spożywać bo nie mam pojęcia?
sucharku, tak jak dziewczyny pisały wyżej, łyżeczkę siemienia zalej przegotowana wodą (3/4 szklanki), po ostygnięciu wypij. Ja piję siemię lniane mielone od pół roku, tak "dla zdrowotności" rano i wieczorem ;) Mnie tam ono smakuje bez dodatków :)
włąśnie wypiłam ale ono mi tak nie napęczniało i rozumiem że to się nie zalewa wrzątkiem tylko woda ma troszkę przestygnąć czy jednak wrzątkiem? smak ma dziwny ale znośny,ja wszystko zjem czy wypiję aby tylko wyzdrowieć
ja również robię z łyżki i zalewam pół szklanki gorącej wody - robi sie glut - fakt - ale na ciepło jest o wiele przyjemniejszy do przełknięcia właściwie ja po prostu lubie go pić katka_81 piszesz że pijesz dwa razy dziennie - nie wiedziałam że tak można ? dla mnie nawet lepiej - pytanie - mogę pić ciepłe ??
Ja dodaje siemię lniane w postaci całych ziaren do mojego domowego musli - 3-4 razy w tygodniu zjadam na śniadanie, zalewam musli wrzątkiem żeby spęczniało, potem dodaję jogurt naturalny i owoce - pożywne i smaczne rozpoczęcie dnia :)