Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorvala
    • CommentTimeAug 31st 2006
     permalink
    Mam parę dylematów - może pomożecie mi trochę?

1. SZYJKA MACICY:
    Mniej więcej kiedy powinno się ją badać - rano, wieczorem, w południe?
    Wiem, że raz dziennie.
    Ja badam 2 razy dziennie - po południu i wieczorem.
    Jak mam interpretować dzisiejsze badanie?
    Po poludniu szyjka nisko, twarda, wieczorem sporo wyżej (ale jeszcze nie bardzo wysoko) i trochę miększa.
    Które badanie jest decydujące i powinnam je wpisać na kartę obserwacji cyklu? (pomijając to, że w badaniu szyjki jeszcze nie ma stanół pośrednich typu szyjka nisko, wyżej, wysoko - więc wpisuję sobie w notatkach) Wpisalam to wieczorne.
    2. Śluz:
    Rano pozostałośc nasienia, w dzień w związku z tym wilgotno ale nie bardzo. Wieczorem pojawia się śluz średnio rozciągliwy i nieprzejrzysty.
    Udało mi się to wszystko zaznaczyć na wykresie - ale nurtuje mnie pytanie - czy pojawienie się wieczorem śluzu rozciągliwego nieprzejrzystego jest objawem decydującym o okresie płodnym przedowulacyjnym?
    Jeśli śluz płodny rozciągliwy (jajo kurze) wystapi zalozmy wieczorem a w dzień bedzie sluz mniej plodny - to ktory z nich mam uwzględnić na wykresie - ktory jest decydujący?

Na temperatury w tym cyklu nie mam co patrzeć (pomimo,że mierzę) bo są niemiarodajne - dużo zakłóceń, zmiany klimatu - w tym cyklu muszę polegać tylko i wyłącznie na obserwacji szyjki i śluzu.
    I jeszcze poboczne pytanie odnoszące się do badania szyjki macicy - bo chcę się upewnić, że w dobre miejsce badam
    :shamed:
    Badam miejsce tej jakby "dziurki" (przy czym ciągle mam problemy z tym kiedy jest otwarta i zamknieta) oraz jej okolice 9powiedzmy na odległośc opuszka palca naokoło niej. Oraz jej polozenie (czy się unosi do tyłu bądź ku górze) - dobrze to badam?
    •  
      CommentAuthormonawmona
     permalink
    Valu , z tego co czytałam , to zawsze wpisuje sie objaw najbardziej zbliżony do płodnego , czyli szyjka wysoko , miękka , otwarta a sluz rozciagliwy
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorInez
     permalink
    Dokładnie to samo czytałam, czyli jak w ciągu dnia śluz ulega zmianie to wpisuje się ten bardziej płodny :wink: Myślę, że z szyjką jest podobnie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsolaris
     permalink
    tak jak poprzedniczki pisza jesli wieczorem pojawia sie sluz jak bialko kurze to zaznaczasz ten na wykresie:)
    jak jest z sztjka pewnie tak samo
    --
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeAug 31st 2006 zmieniony
     permalink
    Jeśli chodzi o szyjkę to sprawdzamy o jednej porze gdyż rano szyjka jest inna niż po południu i inna wieczorem. Szyjka powinna być miękka, otwarta i wysoko nieco przed i po owulacji więc raczej nie ma możliwości, by nie zaobserwować, że jest otwarta i miękka (u mnie bywa taka przez 2 doby). Ponadto będzie taka cały cza nieco zmieniając poożenie i miękkość w trakcie trwania dnia.
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeSep 1st 2006
     permalink
    no właśnie dzieczyny z tym śluzem to ja też zupełnie czegoś nie rozumiem, a jeśli w śluzie białym, nierozciągliwym w ciągu dnia spotykam "nitkę" śluzu typowo płodnego a na drugi dzień już wszystko wskazuje na śluz niepłodny, to o co chodzi :shocked:; zupełnie się w tym gubię
    • CommentAuthorvictoria
    • CommentTimeSep 1st 2006
     permalink
    a ja badam sobie i ten śluz, i tę szyjkę, i mierzę tempkę, ale...
    no właśnie, ale tak sobie wydedukowałam na swoim przykładzie:
    Zanim zaczęłam obserwacje, to sądziłam o sobie, że jestem z tych, no wiecie, bardzo "śluzowatych". Teraz jednak wychodzi na to, że faktycznie mam dużo śluzu, ale tylko pod wpływem bodźców - tu nie będę sie wdawać w szczegóły :wink:
    I tak sobie myślę, czy to wystarczy, czy nie wystarczy dla celów rozrodczych?
    No bo normalnie na bieliznę mi się nie wylewa, ale w powyższych sytuacjach, to aż czasem mi głupio, że tak "pływam".
    W sumie to przecież właśnie o to chodzi, by w sytuacji intymnej, te plemniczki miały ułatwioną drogę dojścia do celu
    Z drugiej strony, idąc za moim tokiem rozumowania, wychodziłoby na to, że mam płodny czas, dosłownie każdego dnia cyklu :neutral:

Przecież wiem, że to niemożliwe
    Poproszę o mądre wyjaśnienia
    Dzięki
    •  
      CommentAuthorAnia
    • CommentTimeSep 2nd 2006
     permalink
    victoria, tylko się ciesz, to znaczy, że masz fajnego faceta ;)
    a tak serio, to myślę, że trzeba brać pod uwage śluz "niepodniecony", czyli naturalny występujący w ciągu dnia... w dniach płodnych może nieźle zmoczyć bieliznę.
    Tak mi się wydaje..., że pod wpływem podniecenia zdrowym objawem jest produkcja dużej ilości śluzu typu "płodnego" nawet w dniach niepłodnych, nawet podczas brania pigułek. Choć moga pojawiać się wtedy kłopoty z nawilżeniem. Ale to jest właśnie ten efekt uboczny.
    • CommentAuthorvictoria
    • CommentTimeSep 3rd 2006
     permalink
    w sumie Aniu to myślę, że masz rację - chyba tylko tak się próbowałam połudzić
    :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ja też mam problem z odróżnieniem śluzu z podniecenia od normalnego śluzu. Najgorszy problem jest 7-8 dnia, gdy zazwyczaj mam jeszcze sucho i ... czasem ten nibyrozciągliwy z podniecenia. :-(
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
     permalink
    mam ten sam dylemat co Amazonka zwlaszcza dzis,to 8 dzien cyklu. szyjka wysoko, twarda, zamknieta.a sluz.. no kurcze jak partner jest obok to wlasciwie caly czas "jak plodny", i co jak ja mam to ocenic??
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Tylko doświadczenie może nas uratować! Te rodzaje śluzu są różne, prawda, petomasz?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 31st 2006
     permalink
    Stopniowo zaczynam odróżniać oba rodzaje śluzu. Szkoda, że ten z podniecenia występuje głównie na granicy I i II fazy, a nie podczas III. Pełni rolę zaciemniacza interpretacji cyklu zamiast pomagać na poślizg we właściwym czasie.
    --
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
    • CommentTimeNov 1st 2006
     permalink
    Gdzieś czytałam, że różnicę między śluzem płodny "właściwym" a tym z podniecenia można rozpoznać po rozpuszczalności w wodzie - jeden się rozpuszcza bez śladu, inny zostawia "nitki" - próbowałam znaleźć to teraz w necie, ale nie mogę. Jeśli którąś to zainteresuje, to na pewno znajdzie, może ekspert się wypowie. Ja osobiście nigdy tego nie sprawdzałam, nie miałam jakoś konieczności, więc praktyką się nie podzielę:wink:
    -- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 1st 2006
     permalink
    Tak, to info już było na forum, ale może nie na tym. Test szklankowy.
    --
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
    • CommentTimeNov 2nd 2006
     permalink
    swoją drogą, jego przeprowadzanie może być dość komiczne, nie uważasz?:bigsmile:
    -- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Hmm, cały NPR, używanie żelu można uznać za krępujące.
    --
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
     permalink
    Nie wiem, nie miałam okazji:shamed: A cały NPR? - pewnie można, tylko po co?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Właśnie, więc co ma komizm wspólnego z testem szklankowym?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    a ja troszkę o szyjce macicy zamieszczę tutaj bo jeśli ktoś czytał ok w innym wypadku warto uzupełnic sobie kolejne wiadomości :)

BADANIE SZYJKI MACICY
    Badanie szyjki macicy poleca się tym kobietom, które tego chcą, w następujących sytuacjach szczególnych:

* w okresie premenopauzy,
    * przy trudnościach z poczęciem,
    * gdy śluzu jest mało,
    * po porodzie.

Kobieta przeprowadza autopalpację szyjki macicy:

* raz dziennie,
    * o tej samej porze,
    * niekoniecznie wieczorem.

Badając szyjkę zwracamy uwagę na:

* położenie,
    * konsystencje,
    * rozwarcie,
    * obecność śluzu.

Zapis obserwacji nanosimy na kartę cyklu.

OBSERWACJA SZYJKI MACICY

1. Na początku cyklu szyjka jest:
    - nisko,
    - zamknięta,
    - twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
    - wyżej,
    - otwarta,
    - miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
    - wysoko,
    - otwarta,
    - miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
    - nisko,
    - zamknięta,
    - twarda.

Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.

Obserwacja zmian szyjki macicy

Instrukcja interpretacji kart z obserwacji typowego cyklu - reguły typowe

1. Należy zawsze:

• sprawdzić numer cyklu,

• znaleĽć i zakreślić kółkiem wszystkie zakłócenia,

• odnotować, czy w poprzednim cyklu krzywa termiczna była dwufazowa.

2. Interpretacja zmian szyjki macicy

• Po miesiączce przez kilka dni szyjka jest zwykle twarda, zamknięta i usytuowana nisko. W miarę zbliżania się jajeczkowania szyjka zmienia położenie, unosi się do góry lub wykonuje zwrot od kości krzyżowej od tyłu, ku spojeniu łonowemu do przodu (sprawia wrażenie, że jest bliżej i wyżej), otwiera się i mięknie. Dzień szczytu objawu szyjki to ostatni dzień, w którym jest ona najwyżej, najbardziej otwarta i miękka.

• Zaznacz 1,2 i 3 dzień po dniu objawu szyjki (S+3).
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 8th 2007
     permalink
    To wszystko jest kwestią doświadczenia.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.