Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeSep 8th 2006 zmieniony
     permalink
    Jaka jest maksymalna waga przedmiotu, jaką koieta może:
    - unosić
    - przenosić na krótki dystans
    - przenosić na dłuższy dystan
    (oraz co się rozumie przez "krótki dystans" oraz "dłuższy dystans")

Jak to wygląda u kobiet ciężarnych i tych bez lokatora?
    Nigdzie nie mogę tego znaleźć! :sad:
    • CommentAuthorHajduczek
    • CommentTimeSep 11th 2006
     permalink
    <0>To jest w Kodeksie pracy. Przeżuć wątek do pytań z tego działu ngL
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeSep 11th 2006 zmieniony
     permalink
    Ale mi nie chodzi o kodeks pracy hajduczku tylko o zdrowie. Myślałam o Kodeksie Pracy ale doszłam do wniosku, że jednak minie się to z tym czego chce się dowiedzieć.
    Zależy mi na precyzyjnej informacji dotyczącej dźwigania (i nie w pracy).
    Dlaczego pytam? Dlatego, że niosąc 4 kilo ziemniaków i 4 litry mleka nie chciałabym poronić. A nie wiem, czy tak się nie stanie natomiast tyle średnio ważą moje zakupy. Do domu z ryneczku mam rzut beretem ale jednak waga to waga.
    To przykład, dotyczy to również innych rzeczy (zarówno noszenia, przenoszenia na bliskie odległości jak i samego podniesienia).
    Chodzi o normy zdrowotne które nie zawsze mają pokrycie w Kodeksie Pracy.
    • CommentAuthorHajduczek
     permalink
    <0>ychmmmmmmmmmm sorki
    nie wiem jakie są w tym normy, panuje reguła aby nie dźwigać i nie szarpać się z żadnymi ciężarami ale wszystko zalezy od tego jaką posiadamy formę fizyczną. Jesli mamy wybór w tym dzwiganiu to najlepiej plecaczek no i oczywiście umiejętne podnoszenie ciężarów. Do 6kg rozłożonych w obu rękach dopuszczalne. Po za tym ciężarne kobiety same wyznaczaja sobie granicę noszenia ciężarów. Jeden ciężarek już noszą z przodu z miesiaca na miesiąc przybierający na wadze :)
    •  
      CommentAuthorngL
     permalink
    No fakt, ten "brzuszny" ciężarek w końcu staje się całkiem sporym ciężarem (w końcu brzuch to znacznie większe obciążenie kręgosłupa niż siatki po 2 bokach w dłoniach).
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJan 5th 2009
     permalink
    <0>mi się wydaje, że to zależy niejako od masy i pewnego rodzaju wyćwiczenia kobiecego ciała.

ja np. mając 181 cm wzrostu, 86kg, potrafię podnieść z ziemi niepełnosprawnego, ponad 100kg mężczyznę. (konkretnie tatę)
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeJan 6th 2009
     permalink
    za pare lat talka bedziesz zalowac tego podnoszenia, ale wtedy kregoslup bedzie juz zniszczony.
    --
    •  
      CommentAuthorKatarzynka
    • CommentTimeJan 6th 2009
     permalink
    <0>Co do ciąży- to granicą jest chyba 11kg dla krótkotrwałego noszenia (wg "W oczekiwaniu na dziecko" Hathaway, Murkoff, Elsenberg). Dla mnie sporym wyzwaniem było zarzucenie na plecy plecaka o wadze 16 kg (nie w ciąży), jak już miałam plecak założony, to mogłam chodzić, ale z założeniem miewałam problemy. Zdarzyło mi się prosić w pociągu o pomoc w założeniu plecaka.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorNatalaa
    • CommentTimeJan 6th 2009 zmieniony
     permalink
    <0>Bladykotku niestety nie mam wyboru.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.