Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeJan 8th 2012
      Zgłoś moderatorowi permalink
    manilla: Czy dzień przedwczesnego skoku temperatury, ale już po szczycie śluzu, zaliczany do fl?

Nie ma czegoś takiego jak przedwczesny skok po szczycie śluzu. Po szczycie śluzu jest skok, przed dniem szczytu i w dniu szczytu mówimy o przedwczesnym.
    Fazy lutealnej w zasadzie nie wyznacza się w met. Rotzera, ale jeśli już, to liczysz ją od właściwego skoku.
    --
    •  
      CommentAuthormanilla
    • CommentTimeJan 8th 2012
    luczynka dzięki:) określiłam go jako przedwczesny po szczycie, bo ten właściwy miał miejsce dopiero po nim w 18 dc. Nie mam jeszcze pełnej wiedzy, więc moje pytania mogą być naiwne ;) Ale książka już zamówiona :)
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeFeb 24th 2012
    Dziewczyny, jak długo po pęknięciu pęcherzyk dominujący jest widoczny na obrazie USG? Kilka godzin, dzień ….? I wtedy co – on powoli się wchłania / zapada? Bo przecież kiedyś musi zacząć się przekształcać w ciałko żółte ...
    -- Mama M & N
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeFeb 24th 2012
    Nie mam pojęcia, widziałam pęknięty w dobę po zastrzyku bodaj, więc w okolicy dnia owulacji - obstawialiśmy że kilka godzin po. Nie wiem, czy na drugi dzień go widać jeszcze. To raczej jest ciągły proces przekształcania w ciałko żółte, rozpoczyna się raczej krótko po owulacji.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeFeb 25th 2012
    Znalazłam dość niesamowitą prezentację przemian w kobiecym organizmie, grafika sugeruje niejako, że ciałko żółte powstaje niemalże natychmiast. Ale jak spojrzeć na wykres stężenia progesteronu to na pewno odbywa się to stopniowo, jak napisała AniaBB. Tak na logikę to taki pęknięty pęcherzyk powinien być trochę jak pęknięty balonik, zostaje sama "skórka" i szybko się kurczy.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeFeb 27th 2012
    AniuBB, Fiufiu - dziękuję Wam serdecznie !
    Tak sądziłam, że nie jest możliwe, by pęcherzyk dominujący już po pęknięciu wyglądał identycznie jak przed (pomijam wymiary).
    -- Mama M & N
    •  
      CommentAuthorAiJia
    • CommentTimeMar 17th 2012
    Cześć Dziewczyny

Czy któraś z Was mogłaby zerknąć na wykres i pomóc mi w interpretacji wykresu? Zastanawiam się jak mam wyznaczyć fazę lutealną - czy to będzie 15 czy 16dc. W 15 nastąpił wzrost ale jeszcze nie na tyle wysoki, także się zastanawiam.
    •  
      CommentAuthorpolet
    • CommentTimeMar 26th 2012
    Cześć Dziewczyny,

czy któraś z Was spotkała się z takim przypadkiem jak mój? Będe wdzięczna za zerknięcie na wykres i wszelkie porady ;)
    •  
      CommentAuthorbaribal
    • CommentTimeMar 31st 2012
    Kochane Dziewczyny.
    Czy znacie jakieś sposoby na skrócenie fazy lutealnej?
    U mnie już 18 fl i jestem zdania, że to cokolwiek za długo ...
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    Byłaś na becie? Jeśli okres nie pojawi się jutro, to idź do lekarza. Miałam tak w pierwszym obserwowanym. Jeśli pojawi się okres, a beta będzie bardzo niska, to mogła być ciąża biochemiczna. Ale może się nie pojawi, tzn. dopiero za jakieś 250 dni ;).
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
    • CommentTimeMar 31st 2012 zmieniony
    Nie, nie robiłam bety, ponieważ test z moczu wskazywał na brak ciąży.
    Poza tym, brak objawów ciążowych, które zwykle u mnie występowały.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    Test mógł ew. być zły. Beta prawdę Ci powie, a ja bym przy lutealnej powyżej 20 dni i becie negatywnej szła na USG.
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
    Dzięki, Fiufiu.
    Zwykle mam długą fazę lutealną. Czy jest możliwe, że taka moja "uroda" i że może być to spowodowane wysokim poziomem progesteronu?
  1.   Zgłoś moderatorowi permalink
    hmm ja własnie nie wiem od kiedy liczyc fl
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.