manilla: Czy dzień przedwczesnego skoku temperatury, ale już po szczycie śluzu, zaliczany do fl?
Nie ma czegoś takiego jak przedwczesny skok po szczycie śluzu. Po szczycie śluzu jest skok, przed dniem szczytu i w dniu szczytu mówimy o przedwczesnym. Fazy lutealnej w zasadzie nie wyznacza się w met. Rotzera, ale jeśli już, to liczysz ją od właściwego skoku.
luczynka dzięki:) określiłam go jako przedwczesny po szczycie, bo ten właściwy miał miejsce dopiero po nim w 18 dc. Nie mam jeszcze pełnej wiedzy, więc moje pytania mogą być naiwne ;) Ale książka już zamówiona :)
Dziewczyny, jak długo po pęknięciu pęcherzyk dominujący jest widoczny na obrazie USG? Kilka godzin, dzień ….? I wtedy co – on powoli się wchłania / zapada? Bo przecież kiedyś musi zacząć się przekształcać w ciałko żółte ...
Nie mam pojęcia, widziałam pęknięty w dobę po zastrzyku bodaj, więc w okolicy dnia owulacji - obstawialiśmy że kilka godzin po. Nie wiem, czy na drugi dzień go widać jeszcze. To raczej jest ciągły proces przekształcania w ciałko żółte, rozpoczyna się raczej krótko po owulacji.
Znalazłam dość niesamowitą prezentację przemian w kobiecym organizmie, grafika sugeruje niejako, że ciałko żółte powstaje niemalże natychmiast. Ale jak spojrzeć na wykres stężenia progesteronu to na pewno odbywa się to stopniowo, jak napisała AniaBB. Tak na logikę to taki pęknięty pęcherzyk powinien być trochę jak pęknięty balonik, zostaje sama "skórka" i szybko się kurczy.
AniuBB, Fiufiu - dziękuję Wam serdecznie ! Tak sądziłam, że nie jest możliwe, by pęcherzyk dominujący już po pęknięciu wyglądał identycznie jak przed (pomijam wymiary).
Czy któraś z Was mogłaby zerknąć na wykres i pomóc mi w interpretacji wykresu? Zastanawiam się jak mam wyznaczyć fazę lutealną - czy to będzie 15 czy 16dc. W 15 nastąpił wzrost ale jeszcze nie na tyle wysoki, także się zastanawiam.
Byłaś na becie? Jeśli okres nie pojawi się jutro, to idź do lekarza. Miałam tak w pierwszym obserwowanym. Jeśli pojawi się okres, a beta będzie bardzo niska, to mogła być ciąża biochemiczna. Ale może się nie pojawi, tzn. dopiero za jakieś 250 dni ;).