Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorEmilkaCA
    • CommentTimeMay 27th 2011
      Zgłoś moderatorowi permalink
    Hej dziewczyny,
    rozpoczynam ten temat, żeby poznać Wasze sposoby na odwieczną walkę z brzydką cerą, jednocześnie podzielić się z Wami moimi sposobami :)
    Mam PCOS i to niestety wpływa na mój wygląd właśnie poprzez trądzik...
    Jeżeli znacie jakieś domowe sposoby, receptury, maseczki, a także sprawdziłyście już nie jeden specyfik z apteki, lekarstwa - piszcie o tym co Wam pomogło, chociaż troszkę ;) i też o tym, co pogorszyło sprawę, komentujcie opinie innych :)

Pozdrawiam:wink:
    • CommentAuthorzielonosc
    • CommentTimeJun 14th 2011
    cześc Emilka. Ja mam ten sam problem, wraca od jakiegos czasu, ale opanowałam go trochę :)

Kiedyś stosowałam przeróżne specyfiki przeciwtrądzikowe, matujące, do cery tłustej, katowałam się peelingami, tonikami z alkoholem itp.

Ale zaczęłam się troche interesować tym wszystkim, nop i okazuje się, że te wszystkie wysuszacze tylko szkodzą, ponieważ zdzierają warstwę ochronną ze skóry, i zaczyna ona produkować jeszcze więcej sebum.

Generalnie, co mi pomogło, to przejście na prostą, naturalną, łagodną pielęgnację. Sama robię kosmetyki (korzystam ze sklepów z półproduktami, na ich stronach są też przepisy). Stosuję tłoczone na zimno oleje (z pestek czarnej porzeczki, konopny, tamanu), łączony z ekstraktami, kwasem hialuronowym, algami, maseczki z glinek, kwasy aha, bha. Buzię myję bardzo prostym w składzie mydłem z Alep. Gdy używam kwasów, w ciągu dnia twarz smaruje filtrem (a wcześniej lekkie beztłuszczowe serum).

A do tego dieta. Nie miałam nigdy problemów z wagą, dlatego zdziwiłam się wyrokiem o PCO, ale to też podobno jest normalne. W każdym razie przestawiłam się trochę z jedzeniem, odstawiłam (lub bardzo ograniczyłam) cukier, białą mąkę, i ogólnie proste węglowowadany, a za to jem ciepłe zupy warzywne, kasze itp.

No i jest ogromna róznica.
    uff, to się rozpisałam :)
    •  
      CommentAuthorssylwiaa
    • CommentTimeJun 14th 2011
    Ja miałam przez ponad 3lata ogromne problemy z cerą, nan stop nowe pryszcze, typowo trądzikowe, w zeszłym roku we wrześniu wybrałam się do dermatologa, bardzo miła i widać że kompetentna kobieta. Wytłumaczyła mi na czym polegają moje problemy, skąd się biorą itd. Powiedziała że jest (jeśli dobrze pamiętam) ok 17 specyfików (maści, kremów itd) ale że większość z nich jest taka sama, różni się tylko nazwą (czyli również ceną). przepisała mi dwie maści: metronidazol i clindacne - jedną stosować wieczorem, drugą rano, na oczyszczoną "swoim sposobem" (czyt. tonik, żel, mydło) twarz. Obojętnie którą stosujemy rano, a którą wieczorem :) ważne żeby smarować się bardzo cienko (można nawet 3razy dziennie) i ważne żeby robić to na zmianę, bo skóra przyzwyczaja się do jednego i tego samego specyfiku. Jeżeli mam przesuszoną skórę to po 5min od nałożenia maści można posmarować się kremem, ważne żeby to też robić z wyczuciem i bardzo cieko! Ogólnie najgorsze co może byc dla cery to właśnie zbyt gruba warstwa kremu/podkładu itd bo zatyka pory, skóra nie oddycha, pojawiają się pryszcze i szybciej się człowiek starzeje.
    •  
      CommentAuthorbasia_87
    • CommentTimeJun 15th 2011
    Dziewczęta, a czy macie jakieś sposoby na nawracający łupież i mocno przetluszczające się włosy...oraz nie pogardzę jakimś sposobem na ładne plecy...
    --
    • CommentAuthoracia20
    • CommentTimeJan 10th 2012
    czy po 10 dniu cyklu cera się wam pluje tzn. wysusza i krostki?
    --
    •  
      CommentAuthorreferentka
    • CommentTimeJan 10th 2012
    a ja polecam łykanie kwasów omega 3! mam tłustą cerę, czasem wypryski - to samo na plecach i ramionach. Cery mi to nie poprawiło, ale wyglad skóry owszem! Jest gładka, napięta, znikneły wypryski. Łykam też witamine PP, więc pewnie i ona sie przyczyniła (oba suplementy zapisane przez gina)
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 19th 2012
    Takie np. mogą być?
    -- Mama M & N
    •  
      CommentAuthorreferentka
    • CommentTimeJan 19th 2012 zmieniony
    mogą - maja dobrą dawkę: 1000 mg - ja taka dawke łykam 2 x dziennie z tym, że jest wiele sporo tańszych specyfików o tej samej dawce i ilości tabletek :)
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    Właśnie wróciłam od dermatologa. Dostałam lek IZOTEK. Zostałam uprzedzona o poważnych skutkach ubocznych i musiałam podpisać oświadczenie, że nie zajdę w ciąże w trakcie leczenia. Niestety ale trądzik uprzykrza moje życie. Wysyp zaczął się w ciąży, wcześniej miałam idealną cerę. Przez ostatnie 4 lata borykam się z problemem.

Czy ktoś z forum stosował ten lek???
    •  
      CommentAuthorreferentka
    ojej, co to za lek, że az trzeba oświadczenie podpisać...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 19th 2012 zmieniony
    Teratogenny po prostu. Stosując ten lek, korzysta się z zasad, gdy ciąża jest przeciwskazana ze względów medycznych.
    -- Kulturowe aspekty antykoncepcji konferencja na Dolnym Śląsku
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    Powoduje ciężkie wady płodu. Dostałam testy ciążowe od lekarza i mam zrobić przed rozpoczęciem brania leku i dalej co miesiąc. Kuracja trwa 6 miesięcy :( Jest to izotretynoina- kw. witaminy A.
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 20th 2012 zmieniony
    referentka: jest wiele sporo tańszych specyfików o tej samej dawce i ilości tabletek :)

Zainteresowane tematem uczulam, że w dostępnych na rynku Omega 3 1000 g są różne zawartości EPA i DHA.
    Jak mam wybór, to biorę preparat, który w jednej kapsułce ma 330 mg EPA (a nie 180 mg) i 220 mg DHA (a nie 120 mg).
    Za jakość się płaci, owszem :smile:
    -- Mama M & N
    •  
      CommentAuthorreferentka
    • CommentTimeJan 20th 2012 zmieniony
    no jasne, że za jakość się płaci - dlatego jemy tak mało ryb i próbujemy to nadrobić suplementami. Cenowo wychodzi podobnie, a jednak wolimy je łykać niż przyjmować cenne składniki odżywcze wraz z posiłkiem :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 20th 2012
    referentka: no jasne, że za jakość się płaci - dlatego jemy tak mało ryb

o przepraszam ... ja łasuch rybny jestem:bigsmile:
    -- Mama M & N
    •  
      CommentAuthorreferentka
    ano widzisz! więc może dodatkowa suplementacja jest zbędna :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMónikha
    Nie zaszkodzi, tym bardziej, że biorę połowę zalecanej dawki i to co drugi dzień.
    -- Mama M & N
    • CommentAuthormamaMK
    • CommentTime13 godzin temu
    Ja od jakiegoś czasu stosuję Epiduo (zapisane przez dermatologa). Naczytałam się w necie, że bardzo podrażnia twarz, a u mnie nic takiego się nie stało, więc nie wiem czy działa :/ w każdym bądź razie stosuję go niecały miesiąc, a efekty podobno widać po trzech. Dam znać jak skończę kurację :)
    •  
      CommentAuthorEfiaa
    • CommentTime12 godzin temu
    Hej, ja nie mam PCO, a trądzik właściwie od zawsze. Leczyłam się już przez 3 miesiące Tetralysalem (+ 5 maści na zmianę) i po leczeniu przeszło. Z rok był spokój. Potem pojawiły się nawroty w postaci 3-4 ropnych syfów i tak jest do dziś. Na antybiotyki nie ma szans, bo za bardzo rozwaliły mi żołądek (poza tym staram się o dziecko), a ja już nie mam na to siły... Dodam, że w hormonach wszystko ok. Co radzicie?
    •  
      CommentAuthoryummy_mummy
    • CommentTime11 godzin temu
    Ja mam problemy z cerą od 20 roku życia. Też stosowałam różne specyfiki od antybiotyków po maści i antyki. generalnie nic mi nie pomogło. Ostatnio wybrałam się do kosmetyczki, która poleciła mi zrobienie autoszczepionki. Pierwsze robi się wymaz a następnie robią szczepionkę. Ponoć jest to bardzo skuteczne. Wiem, że takie rzeczy robią w Krakowie koszt ok 350 zł plus koszty wymazu. Planowałam, że uzbieram kasę i w wakacje uda się w końcu, ale spotkała mnie niespodzianka. Jestem w ciąży i chyba muszę przełożyć walkę z trądzkiem na kilka miesięcy. Obawiam się tylko, że w ciąży moje problemy z cerą mogą się pogłębić. Przy poprzedniej ciąży nie mogłam na siebie patrzeć.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.