Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    brownie: Ja brałam castagnus i wiesiołek do owulacji. Naczytałam się przed zarówno dobrych jak i złych opini. Dziewczyny pisały ze w pierwszym cyklu zaszły wiec postanowilam spróbowac wychodzac z założenia ze ziola nie zaszkodza a moga pomóc... za pare dni zobacze czy to cos dało.... trzymajcie kciuki bo zaczynam juz wariowac powoli....

Jedna rzecz trzeba wziasc pod uwage,ze Castaganus i wiesiolek jest przyjmowany z jakis przyczyn....Wiesiolek poprawia jakos sluzu a castaganus jezeli jest za wysoka prolaktyna to ja obniza.Odradzam przyjmowanie lekow i ziol jako recepte na szybsze zajscie w ciaze bez powodu bo to tak nie dziala.Castaganus bierze sie przez 90 dni i jego dawkowanie zalezy od wagi nie wiem czy wiesz....

Chcesz na wlasna reke sobie pomoc a mozesz zaszkodzic no zbyt obnizajac prolaktyne.Dobrze sie zastanow czy warto.
    --
    • CommentAuthorbrownie
    • CommentTimeSep 29th 2011
     permalink
    RoxyEwa, jestem świadoma tego o czym napisałaś. Jeśli chodzi o prolaktyne to mam podwyższona wiec Casagnus jak najbardziej się nada a jesli chodzi o śluz to prawie go nie mam wiec gorzej juz być nie może z nim. To, że biore Casagnus i Wiesiołek na własną ręke nie oznacza że nie ma przyczyn ich zarzywania.
  2.  permalink
    brownie: RoxyEwa, jestem świadoma tego o czym napisałaś. Jeśli chodzi o prolaktyne to mam podwyższona wiec Casagnus jak najbardziej się nada a jesli chodzi o śluz to prawie go nie mam wiec gorzej juz być nie może z nim. To, że biore Casagnus i Wiesiołek na własną ręke nie oznacza że nie ma przyczyn ich zarzywania.

A ile Ci wyszlo w badaniu?jesli moge zapytac...
    --
    • CommentAuthorbrownie
     permalink
    Oj teraz Ci nie powiem bo nie pamietam..Musiałabym spojrzeć w wyniki...
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    I ja się dołączę do dyskusji Castagnus-Wiesiołek, bo zaczęłam je stosować w tym cyklu bez kosultacji z gin.
    Co do Wiesiołka to wiem, że w następnym miesiącu też się zdecyduję bo efekt był. A jeśli chodzi o Castagnusa to sama nie wiem, biorę nadal ale mam mieszane uczucia. Biorę 2 tabletki, bo ważę 64-65kg (do 60kg bierze się jedną).
    Wynki prolaktyny:
    luty - 23dc - 29,2 (norma 1,9-25)
    sierpień - 22dc - 37,9 (norma 1,9-25)
    •  
      CommentAuthorTamara74
    • CommentTimeSep 29th 2011 zmieniony
     permalink
    Co do wiesiołka - trzeba tylko pamiętać u starajacych się, żeby brać go owu. Poza tym jak najbardziej i bez lekarza można go sobie brać, bo działa nie tylko na śluz.
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    RoxyEwa ma rację. Ja właśnie jestem przypadkiem tego co napisałaś. Postanowiłam spróbować na własną rękę i się narobiło. Wcześniej moje cykle oscylowały wokół 36 dni po Castaganusie nie miałam miesiączki wcale. Też myślałam, że zioła nie zaszkodzą i tu się pomyliłam. Żałuje tej decyzji:sad:. Dziewczyny namawiam do zrobienia badań przed braniem czegokolwiek. Mam nadzieję, że ginka mi pomoże wszystko wyregulować i wkrótce uda mi się zajść w ciążę.
    --
  3.  permalink
    magic1984: RoxyEwa ma rację. Ja właśnie jestem przypadkiem tego co napisałaś. Postanowiłam spróbować na własną rękę i się narobiło. Wcześniej moje cykle oscylowały wokół 36 dni po Castaganusie nie miałam miesiączki wcale. Też myślałam, że zioła nie zaszkodzą i tu się pomyliłam. Żałuje tej decyzji. Dziewczyny namawiam do zrobienia badań przed braniem czegokolwiek. Mam nadzieję, że ginka mi pomoże wszystko wyregulować i wkrótce uda mi się zajść w ciążę.

Nic dodac nic ujac:wink:

esteban masz bardzo wysoka ta PRL...Tu Castaganus nie pomoze....Musisz isc do gina.
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Esteban wydaje mi sie, że powinnaś zrobić teraz badania to się zorientujesz czy prolaktyna spada.
    --
    •  
      CommentAuthorSocha20
     permalink
    Podtrzymuje, bardzo nierozsądnie jest brać leki na własną rękę bo zamiast pomóc mogą zaszkodzić a co wam szkodzi iść do lekarza i zapytać czy są zalecane.:bigsmile:
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Socha20 jak to mówią "Polak mądry po szkodzie":jumping: a tak serio to wtedy byłam już tak zdesperowana ( bo lekarz nie robił nic żeby mi pomóc), że postanowiłam zaryzykować. Jedyny plus z tego wszystkiego jest taki, że rezygnując z Castaganusa zrezygnowałam również z usług "starego" ginekologa. Teraz mam świetną panią dr, która od razu wzięła się do roboty :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    RoxyEwa: esteban masz bardzo wysoka ta PRL...Tu Castaganus nie pomoze....Musisz isc do gina.

RoxyEwa troszkę czytałam na temat podwyższonej prolaktyny i moje wyniki nie są tragedią, są lekko podwyższone. Gdybyś poszukała w necie to znajdziesz wiele dziewczyn, które piszą o wynikach rzędu 150-200 przy tej samej normie. Ja jestem cały czas pod kontrolą gin i jego opinia w tym temacie była taka sama, że nie jest to wynik, który należy zbijać środkami farmakologicznymi. Gdy trafiłam na opinie o Castagnusie i zobaczyłam, że jest lekiem ziołowym postanowiłam zaryzykować. Jedyną obawą jest to, że przy mojej wadze (64-65kg) mogłam brać 1 tabletkę dziennie.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    dokładnie
    ESTEBAN wcale nie ma bardzo wysokiej
    mój gin wręcz by powiedział że wyniki ok bo takie zawyżenie to wcale nie zawyżenie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Dziewczyny a co mnie czeka jeśli mam za mało progesteronu? Wizyta u ginki dopiero po badaniach męża a chciałabym wiedzieć co w tej sytuacji.
    --
  4.  permalink
    magic1984: Dziewczyny a co mnie czeka jeśli mam za mało progesteronu? Wizyta u ginki dopiero po badaniach męża a chciałabym wiedzieć co w tej sytuacji.

Jesli masz za malo.Przepisze Ci gina Luteine albo Duphaston i sie powinno unormowac.Progesteron jest bardzo wazny jesli chodzi o starania o ciaze.Jego niedobor moze byc pryzczyna poronien.
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Luteine mam, nawet trzy opakowania jeszcze od "starego" ginekologa niestety nie wiem kiedy ją brać.
    --
  5.  permalink
    magic1984: Luteine mam, nawet trzy opakowania jeszcze od "starego" ginekologa niestety nie wiem kiedy ją brać.

Proponuje zadzwonic do gina.W zasadzie niektorzy ginekolodzy sugeruja sie cyklami 28 dniowymi i zalecaja brac zbyt wczesniej co w skutkach moze zablokowac owulacje. Ja bralam 2-3 dni po skoku i widze po wykresach,ze wszystkie dziewczyny tak robia.
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    RoxyEwa czytałam o tym. Chyba poczekam do wizyty. Dziękuję za pomoc. Uciekam do miłego...:grouphug:
    --
    • CommentAuthorbrownie
     permalink
    Dziewczyny, a w zasadzie to dlaczego wiesiołka mozna brać tylko do owulacji? Też to czytałam i tak zrobiłam oczywiście ale nie wiem dlaczego tak jest i w jaki sposób może zaszkodzić w przypadku poczęcia?
  6.  permalink
    brownie: Dziewczyny, a w zasadzie to dlaczego wiesiołka mozna brać tylko do owulacji? Też to czytałam i tak zrobiłam oczywiście ale nie wiem dlaczego tak jest i w jaki sposób może zaszkodzić w przypadku poczęcia?

Poniewaz Wiesiołek wywoluje skurcze macicy i moze dojsc do poronienia.
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    Wiesiołek wywołuje skurcze macicy, które mogą utrudnić implantację. Środek ten podaje się kobietom w celu przyspieszenia porodu.
    Także jeśli się starasz to dobrze zrobiłaś :wink:
  7.  permalink
    esteban: Wiesiołek wywołuje skurcze macicy, które mogą utrudnić implantację. Środek ten podaje się kobietom w celu przyspieszenia porodu.Także jeśli się starasz to dobrze zrobiłaś

Do przyspieszenia porodu?O tym nie slyszalam...hmmm...Mysle,ze podczas porodu podaja srodki farmakologiczne a nie ziolowe.
    --
    • CommentAuthorbrownie
     permalink
    Dzięki za odpowiedz.:)
  8.  permalink
    brownie: Dzięki za odpowiedz.:)

A nie za ma co :tongue: Chcesz cos wiedziec,pytaj:wink:Zawsze ktos pomoze:wink:
    --
    • CommentAuthorbrownie
     permalink
    Pewnie by się nazbierało pytań ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy...:)
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    RoxyEwa: Do przyspieszenia porodu?O tym nie slyszalam...hmmm...Mysle,ze podczas porodu podaja srodki farmakologiczne a nie ziolowe.

Tak, podobno to najstarszy naturalny sposób.
    •  
      CommentAuthormagic1984
    • CommentTimeSep 30th 2011
     permalink
    Witajcie dziewczyny odebrałam zagubione wyniki robione w 14 dc oto one:
    estradiol 54 pg/ml
    FSH 6,39 mlu/ml
    chyba w normie, jak Wam się wydaje?
    --
    •  
      CommentAuthoresteban
     permalink
    magic1984 każdy punkt ma swoje normy - powinny być wpisane przy wyniku.
    •  
      CommentAuthorlapa
    • CommentTimeSep 30th 2011 zmieniony
     permalink
    Magic1984, FSH w 14dc zlecił lekarz, czy sama robiłaś?
    Poza tym ciężko powiedzieć, czy wyniki są w normie jak nie ma podanych norm:confused:
    --
  9.  permalink
    Dokladnie!Dziewczyny maja racje co labolatorium to inne normy...Podaj normy to bedzie widac co i jak...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Estradiol normy w pg/ mL: środek cyklu 38-649
    faza folikularna 21-251
    faza lutealna 21-312

FSH normy w mlU/mL środek cyklu: 2,55-16,69
    faza folikularna 3,03-8,08
    faza lutealna 1,38-5,47
    jak już pisałam robiłam badanie w 24 dc, jednak do tej pory nie mam miesiączki i nie wiem czy będzie :sad:.

Lapa, badanie FSH zaleciła mi lekarka dokładnie napisała, w które dni, jakie badanie zrobić.
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    pfffuuu... przepraszam Was oczywiście badanie robione w 14 dniu <strong> a nie w 24. Przepraszam za pomyłkę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    zatem wygląda na to, że twoje wyniki mieszczą się w normach podanych przez ciebie zarówno dla f.folikularnej jak i owulacji :wink: a całościowej analizy z pewnością dokona lekarz.
    A jak długie masz cykle?
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Cykle miałam w granicach 36 dni, ale ostatnio po Castaganusie nie dostałam miesiączki i brałam Luteinę. Nie wiem jak będzie teraz i czy w ogóle będzie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    jeśli twoje cykle są 36 dniowe to dzień badań horm. mógł być raczej w f.folikularnej.
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Lapa, właśnie wszystko byłoby proste, gdybym wiedziała kiedy będzie @
    --
    •  
      CommentAuthorlapa
     permalink
    a mierzyłaś chociaż temperaturę?
    --
  10.  permalink
    magic1984: Lapa, właśnie wszystko byłoby proste, gdybym wiedziała kiedy będzie @

Zaczelas w ogole wykres robic?Po pierwszym wykresie ciezko ocenic kiedy miesiaczka nadejdzie, dopiero po 2-3 cyklach bedziesz wiedziala co i jak...
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Moim zdaniem estardiol za niski jak na kobietę w wieku rozrodczym, niezależnie od fazy cyklu.
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    Ja rezygnuję ze starań na razie, bo muszę :(
    -- , , ,
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ashanti,co się stało?
    --
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    Hussy: W poniedziałek byłam u Gina, na usg .. Mam mały torbiel na lewym jajniku :( Prawdopodobnie to było przyczyną nie zaciążenia do tej pory :( Przepisał mi jakieś silne leki i mam się nie starać o dzidzię w tym roku już .. :( Bo antybiotyk nie pomaga zajść w ciążę - a odwrotnie! :(

Ehh ...
    -- , , ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ashanti_88: Mam mały torbiel na lewym jajniku :( Prawdopodobnie to było przyczyną nie zaciążenia do tej pory :( Przepisał mi jakieś silne leki i mam się nie starać o dzidzię w tym roku już .. :(

bzdura jak dla mnie...
    mała torbiel owszem może być ale żeby przez to się nie można było do końca roku starać ?
    dla mnie głupota straszna...
    poza tym torbiel może się sama wchłonąć
    bez mocnego antybiotyku...

ja bym się chyba z innym lekarzem skonsultowała w tej sprawie i wstrzymała się z tym lekiem
    --
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    Teorka: Czyli iść jeszcze do innego Ginekologa? Wystarszyłam się tym, bo nigdy nic takiego nie miałam!!
    -- , , ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja bym poszła
    bo niejedna dziewczyna miała torbiel [Twój wykres też o tym świadczy bo nie było skoku więc owulacji też nie] i bardzo często one się podczas @ wchłaniają i znikają......
    czasami owszem, potrzebne są jakieś leki ale to raczej przy dużych torbielach, o cechach endometrialnych, krwotocznych itp
    Twoja torbiel z tego co piszesz jakaś mała więc ja bym dla pewności poszła gdzie indziej bo szkoda tyle cykli tracić...

ale to oczywiście moje zdanie
    zrobisz jak uważasz :wink:

mnie tylko zdziwił ten SILNY antybiotyk i taka długa przerwa...
    dla mnie to troszkę dziwne
    --
    •  
      CommentAuthorAshanti_88
     permalink
    Teorka: Pójdę jeszcze raz, jutro nawet ale to już prywatnie .. Jesteś bardziej doświadczona i napewno znasz sie bardziej ;) Na usg stwierdził, że ma 2 cm torbiel ..
    -- , , ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 30th 2011 zmieniony
     permalink
    tzn wiesz nie jestem lekarzem i nie znam się tak, żeby tu wyrokować czy tam coś
    ale kilka razy czytałam, że torbiel do 3,5 cm to jeszcze "spoko"
    a Ty masz 2 cm więc nie jakoś bardzo dużo...

poza tym uważam, że takie decyzje zawsze warto skonsultować z jeszcze innym lekarzem...
    bo szkoda czasu i organizmu [ o tym silnym antybiotyku mówię ] skoro na prawdę większość torbieli się sama wchłania...

także ja dla swojego spokoju poszła bym do innego lekarza
    jeśli on powie to samo - że musisz brać leki to weźmiesz
    ale może znajdzie inne rozwiązanie
    bardziej korzystne w Twojej sytuacji :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPolla
     permalink
    hej dziewczyny! to ja się dopisuję do starająccych, jakoś nie było kiedy wczesniej zajrzec na forum, ale lepiej pozno niz pozniej :))))

Ashanti ja miałam torbiel w poprzednim cyklu 4/5cm.. (stwierdzona w 10dc) dostałam lek - proverę i torbiel się pięknie wchłonęła. Fakt że do końca cyklu mielismy się już nie starać ale od nowego jak najbardziej tak! :) wiec uszy do góry :) lec moze do innego gina na konsultację :)
    --
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Ashanti_88: Bo antybiotyk nie pomaga zajść w ciążę - a odwrotnie! :(
    Na co ten antybiotyk ma zadziałać? Na torbiele?
    •  
      CommentAuthormartooś
     permalink
    .. no i się okazało ze mnie późna owulka zaskoczyła :) dzięki Teorka jeszcze raz za pomoc :) Miłego weekendu dziewczyny
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.