witam i pozdrawiam współ-miłośniczke fantastyki :-) mój tata (i ja przy okazji) miał wszystkie numery fantastyki od drugiego - tego z roku 1982 (ponad 140 egzemplarzy), sprzedał je jakiś czas temu na allegro (ponad 17 kilogramów :-) Zaczytywała się nimi cała rodzina, z wyjątkiem mamy.
Lily, fantastyki mialam pare numerów ale od 12 rokiu życia inspirowało mnie malarstwo s-f i fantasy. książki zresztą teżi to bardzo:P a wolisz s-f czy fantasy?
ngL- napisz mi proszę do czego używa się tych szpilek? grzebałam na allego rzeczywiście dużo tam tych koralików - planuje coś zamówić i stworzyć jakieś kolczyki
Lily - szpilek można właśnie użyć do kolczyków albo jako łącznik w bransoletkach. Są dwa rodzaje szpilek. Jedne są zakończone jak przysłowiowa szpilka krawiecka (płaskie) a drugie mają oczko. Te z oczkiem nadają się świetnie jako łączniki do bransoletek czy ogólnie drut do kolczyka - dobre dla tych, którzy nie są wprawieni w robienie biżu i nie muszą odmierzać na oko ile miejsca zostawić na drucie, żeby zagiąć po dwóch stronach i mimo wszystko mieć miejsce na koralik. Szpilki z zakończeniem płaskim są dobre do biżuterii, w której chcemy, by nie był widoczny dół kolczyka (szpilki).
Lini jubilerskie najlepsze są do naszyjników, bo są sztywne. Przy kolczykach rzadko ich używam.
Lily - bardzo wiele opisów znajdziesz tutaj: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3177536&start=0 Trochę czytania jest ale znajdziesz tam o wiele więcej niż napisałam tutaj.
ngL czekam na Twój projekt z biedronką - może wdrożysz :)) a tak ogólnie to paluszki na wagę złota za tworzenie tych piękności :)) oby koncepcji ci nie brakowało :))
a ja zaczynam robić koronkowe gwiazdeczki na moją "swojską" choinkę . Tak ja nazywam bo w większości sa na niej moje rękodzieła , bombki zrobione z pomalowanych skorupek orzechów , łańcuch z wysuszonych , pokrojonych w prostokącik skórek z mandarynek , no i w tym roku dojdą gwiazdeczki i aniołki koronkowe .
Uwielbiam ręcznie robione ozdoby Gdy jeszcze mieszkałam z rodzinką, to były dwie choinki. Nasza (siostry i moja) zawsze była ubrana w ręcznie wykonane ozdoby. Obojętne czy miałyśmy lat 6 czy 16
mona, a duża ta Twoja choinka? Bo jak duża, to chyba i dużo ozdób robisz, co?
Choinka taka jaka zmieści sie do mieszkania w bloku , raczej średnia ale zawsze zywa , co do ozdób to co roku dokładam nowe
mona- pochwal się swoimi dziełami!!
Pochwale się jak skończe , na razie szukam wzorów i kombinuje po swojemu , bo co zrobie to coś mi sie nie podoba Moja choinka ubrana jest od 3 lat w : światełka , bombki- orzechy , słomkowqe ozdoby ( kupione w sklepie) i łańcuch ze skórek mandarynek . Jak ubiore w tym roku to zrobię zdjęcie i pokaże. Nie ma osoby której by sie nie podobała , a najważniejsze że jest ona moim dziełem i dlatego tak cieszy oko w okresie świątecznym. Mary - to rzeczywiście przykre że mama nie pozwalała wieszać , w koncu dużo pracy i serca było włożone w te łańcuszki.