Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Dziewczyny a nie uważacie, że to kościół przegina ingerując w sprawy w które nie powinien ingerować???

] czy mój chłopak kończy we mnie, czy na chusteczkę, w jakich pozycjach robimy to najczęściej itp itd

No to trafiłaś nieźle... Księża to też tylko ludzie, niektórzy są z powołania, umieją spowiadać i wyjaśniać, innych powinien trafić grom z jasnego nieba, nim przyjęli święcenia. Niemniej przynależymy do świętego Kościoła grzeszników... my grzeszymy i duchowni tez mają więcej lub mniej na sumieniu. Co nie zwalnia nas z dążenia do doskonałości i korzystania z sakramentów. Sakrament pokuty został ustanowiony przez Chrystusa w pierwszym wieku naszej ery, a nie w średniowieczu ("Którym grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym grzechy zatrzymacie, sa im zatrzymane" J 20,23). Nie sądzę, żeby Jezus sobie tak wymyślił, żeby kontrolować społeczeństwo... W pierwszych wiekach chrześcijaństwa nie było, owszem, spowiedzi. Uważano, że po chrzcie człowiek musi być doskonały i do końca życia już nie utraci łaski uświęcającej. Jesli ją tracił - to żegnaj, Gienia. Cieszmy się, że korzystanie z antykoncepcji nie powoduje dzisiaj wyłączenia z Kościoła, bo by się stan wiernych zmniejszył o połowę. Wtedy byłoby tematów do gadania...
] , potem przed ślubem znowu - daliśmy 300 zł a proboszcz powiedział, że za mniej niż 500 zł nie ma szans [
] i mogła bym tak wymieniać i wymieniać...
), więc go po prostu nie wzięli. Drugi ksiądz, oczywiście, nie chciał mnie ochrzcić z tego powodu. Trzeci, z tego samego powodu, nie dopuścił mnie do przyjęcia sakramentu pokuty i Eucharystii - Mama wywalczyła mi to w parafii oddalonej od naszej jakieś 50 km. Pamiętam, że później ostatni raz proboszcz był u nas na kolędzie (chociaż to za dużo napisane): wyzwał moich rodziców od tępaków i głupoli, mnie nazwał szatańskim pomiotem, wziął pieniądze i wyszedł. Później z bierzmowaniem była ta sama historia.Jako jedyną na forum całej grupy proboszcz mnie zgromił, że w ogóle śmiem mu się na oczy pokazywać i że w domu Bożym powinnam sie spalić na proch jako siła nieczysta. Sakrament dojrzałości chrześcijańskiej przyjęłam zatem w wieku 18 lat.
Godzimy sie na przynależność do Kościoła i mamy go uświęcać i udoskonalać, jeśli inni nie mają na to siły... I bynajmniej nie mówie tutaj o sankcjonowaniu antykoncepcji
Myślę że nie ma sensu prowadzić takich dyskusji tylko po to żeby opluwać kościół katolicki i księży.
Myślę że nie ma sensu prowadzić takich dyskusji tylko po to żeby opluwać kościół katolicki i księży.
A czy kiedykolwiek nie było problemu? Jak świat stary, nigdy nie słyszałam o instytucji, która by działała bez zarzutu. Już do samego Jezusa Chrystusa możemy mieć pretensje, że największą władzę oddał człowiekowi, który w Niego nie do końca wierzył, zaparł się Go trzykrotnie, próbował ratować chcąc zabić żołnierza, a w dodatku, którego sam nazwał Szatanem.
Co komu da gderanie, jakie to wszystko be i fe, albo wybiórcze stosowanie się do praw, mówienie, że Kościół instytucjonalny jest zły? Sami tworzymy szczebel w jego strukturze... Zacznijmy zmieniać świat od siebie
My po prostu chyba nie wierzymy w to, że sami cokolwiek jesteśmy w stanie zrobić
Niektórzy księża czują się bezkarni, a to wystarczy raz, drugi, trzeci, zgłosić sprawę do przełożonego, najlepiej do kurii. Tylko że mało komu się chce. Lepiej wyżalić się na forum, gdzie wiadomo, że i tak nic z tego nie będzie.
parę/paręnaście lat temu latała mu robić zastrzyki, załatwiała wizyty u lekarzy... bo miała znajomości....
Niektórzy księża czują się bezkarni, a to wystarczy raz, drugi, trzeci, zgłosić sprawę do przełożonego, najlepiej do kurii. Tylko że mało komu się chce. Lepiej wyżalić się na forum, gdzie wiadomo, że i tak nic z tego nie będzie.

Więc szanowne panie nie generalizujcie i nie wieszajcie psów na wszystkich kapłanach i parafiach i całym klerze
Nie pasuje Ci spowiedź bo nie masz ochoty się wywewnętrzniać i przyznać że robisz coś co jest grzechem to zrezygnuj z tego sakramentu w ogóle albo miej choć świadomość że jest to świętokradztwo.

Teorko, w zasadzie to przecież można wybrać księdza, który będzie Cię spowiadał - zazwyczaj wiadomo, który jak odprawia spowiedź.

Mam wrażenie że zadziałało "uderz w stół..."

Tak Teorko -6 przykazanie to do słownie - nie wchodź z nikim do łóżka oprócz męża. Każde inne łóżko dzielone z nie-mężem jest cudzołóstwem . Tak łopatologicznie.

). Pan wójt przyszedł w niedzielę przed poprawinami i położył 50zł.
Znajomemu głupio było brać, bo się czuł, jakby mu pan wójt niewiadomo jaką łachę robił. Jak go było stać jedynaczce weselisko odstawić, to i za ślub mógł większą wdzięczność okazać 

Za to młodą parę nie interesuje nic więcej, jak tylko to, czy rozwiną im czerwony dywan podczas ich święta.hmm jesli instytucjonalnie się traktuje kościół to tak właśnie jest.