Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeJan 1st 2010
     permalink
    Po Clo mogą wyjść bliźniaki, bez Clo także. To ryzyko / szanse wkalkulowane w starania o dziecko. Szanse są większe po Clo, ale przy utrudnionym poczęciu nie są to szanse drastycznie wyższe.
    Powiem tak - chcąc mieć bliźniaki Clo to chyba dobra opcja. Nie chcąc mieć - nie bierzemy Clo dla zabawy, ale dlatego, że poczęcie z jakiegoś powodu nie wychodzi. Większa liczba jajeczek zwiększa szansę. Warto zaryzykować.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorpatipati28
    • CommentTimeJan 2nd 2010
     permalink
    amazonko znalazłam tylko kajunie.. z 2007 roku :| pamietasz kogos jeszcze ?

aniu tez mysle ze warto zaryzykowac.. chociaz i tak sie boje tych ubocznych :/
    w poniedziałek bedzie moj 5dc i wtedy zaczynam pierwsza.. narazie dawka 1x1
    •  
      CommentAuthorpatipati28
     permalink
    i monitoring od 13 dc nie za pozno ?
    •  
      CommentAuthorngL
     permalink
    Przy Twojej długości cykli może być za późno. W cyklach 26-27 dni owulacja może wystapić nawet 10-11 dc.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Najlepiej sama spytaj matki bliźniąt.
    --
    •  
      CommentAuthorpatipati28
    • CommentTimeJan 4th 2010
     permalink
    dzieki :)

a to sie bierze przed czy po jedzeniu ?
    o ktorej najlepiej?
    •  
      CommentAuthortuli_pani
    • CommentTimeJan 4th 2010 zmieniony
     permalink
    czas ani posiłek nie gra roli
    --
    •  
      CommentAuthorkodama
    • CommentTimeJan 4th 2010
     permalink
    Mnie lekarka zalecała, żeby brać codziennie o zbliżonej porze, ale porę mogłam wybrać sama.
    -- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeJan 5th 2010
     permalink
    Ja brałam rano i wieczorem. Ale gdybym brała jeden raz, to wybrałabym wieczór. Pora powinna być stała, posiłek nie miał znaczenia.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorpatipati28
    • CommentTimeJan 6th 2010
     permalink
    dzieki
    czy ten lek ma wplyw na jakies inne narzady ?
    watroba zoladek ?
    •  
      CommentAuthorkodama
    • CommentTimeJan 6th 2010 zmieniony
     permalink
    clostilbegyt-ulotka
    -- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeJan 7th 2010
     permalink
    Każdy lek w tabletce może szkodzić żołądkowi, a każdy lek w ogóle może szkodzić wątrobie.

Z praktyki powiem tak - w pierwszym cyklu czułam się fatalnie, ogólnie rozbita byłam, bolało podbrzusze cały czas. Do tego doszły zaburzenia widzenia, ale trwają krótko. U mnie akurat zdarza mi się to w nocy, więc nie najgorzej, bo odczuwam to głównie na przypadkowej imprezie. Zaburzenia polegają na takich jakby falach, nie że nic nie widzę, albo ciemność. W sumie niektórzy płacą za takie efekty :D A ja 4.50 :D

W drugim cyklu wszystko wróciło do normy, został tylko atak falowania w nocy. Efekty nie mają przełożenia na efekt zamierzony - pomimo braku bóli brzucha itd. jajeczkowanie było gigantyczne.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorMilaka1984
     permalink
    ja zaczęłam brać od wczoraj, czyli od 4 dc. 11 dc idę na kolejne usg, ciekawa co z tego wyniknie?czy po clo bierzecie po owulacji luteinę?
    --
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    Ja za pierwszym razem nie brałam nic i fl miałam tylko 10 dni. W kolejnych stymulacjach dostałam już wspomagająco duphaston.
    •  
      CommentAuthorpatipati28
     permalink
    ja teraz nic nie odstałam ale to moj pierwszy z clo
    ide w przyszlym tyg na monitoring zobaczyc co sie tam wykluło
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeJan 8th 2010 zmieniony
     permalink
    Zależy od kiedy bierzesz Clo. Ja brałam od 3 dc, monitoring miałam 13 dc, i pęcherzyk był 20mm - tuż przed owulką, bo na drugi dzień na pewno była.
    Jeśli bierze się Clo od 2 dc, to na pewno 13 może być za późno. Jeśli od 5, to powinny być akurat.
    ja też nie dostałam progesteronu na drugą fazę.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorpatipati28
    • CommentTimeJan 9th 2010
     permalink
    oo to ja dostalam od 5dc i mam przyjsc na monitoring na 13dc.. wiec wyglada na ok
    co myslicie?
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeJan 9th 2010
     permalink
    Myślę, że tak. Ja jak pisałam, miałam od 3dc, wcześniej cykle 27-28, może 29 dniowe. I monitoring 13 dc był udany.
    Myślę też, że możesz być spokojna.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorMilaka1984
    • CommentTimeJan 12th 2010
     permalink
    AniaBB czy dostałaś pregnyl na pęknięcie pęcherzyka?
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    nie, pękają mi same. To różnie wychodzi u dziewczyn, najpierw chyba zwykle próbuje się bez pregnylu.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorpatipati28
     permalink
    bylam dzis na monitoringu i trafione idealnie w 13 dc
    sa 2 spore pecherzyki z czego jeden juz sie zabierał do pękania

tez nie dostałam pregnylu
    •  
      CommentAuthorAniaBB
    • CommentTimeJan 13th 2010
     permalink
    Spokojnie, będzie dobrze. Idziesz oglądać pęknięte?
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorMilaka1984
    • CommentTimeJan 14th 2010
     permalink
    u mnie było tak:poszłam w 11 dc na usg i było już ciałko żółte:)więc w przedzień, albo w ten sam dzień pęcherzyk pękł:)

ciekawe czy się uda?
    --
    •  
      CommentAuthorMilaka1984
     permalink
    a i dostałam zdjęcie z usg ciałka żółtego:)
    --
    •  
      CommentAuthorpatipati28
     permalink
    nie ide ogladac czy peklo.. hmm nie zaproponowala
    ale wczoraj miałam taki ból ze myslalam ze mi tam flaki pękaja :)
    czy jak sa 2 bomble to znaczy ze bol owulacyjny moze byc wiekszy niz normalnie?
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Jasne, jest większy. Ja myślałam, że ścianę obgryzę.
    Płyn w jajeczku podrażnia otrzewną, im więcej jajeczek, tym więcej płynu i tym gorsze efekty. Chociaż nie jest to regułą, są pewnie dziewczyny, które nie odczuwają takich bóli, z jakąś nieczułą otrzewną.
    Ja też nie miałam propozycji podglądania, ale miałam dziwny cykl, sama poszłam w początku nowego cyklu i wszystko było w porządku.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorMilaka1984
    • CommentTimeJan 15th 2010
     permalink
    ja miałam ból, ale nie aż tak dokuczliwy, jeden pęcherzyk był tylko, a szkoda;)
    --
    • CommentAuthorjo1984
    • CommentTimeJan 18th 2010
     permalink
    Hej! a myślicie, że ten kłujący, ciągnący ból podczas współżycia- po stronie jajnika z pęcherzykiem to ból poowulacyjny?? w sensie tego płynu który ma drażnić otrzewną? ja mam ten ból już drugi dzień, chociaż coraz słabszy. Pytam, bo miałam mieć monitoring dziś poowulacyjny (czy pękło) i lekarz mi sie rozchorował.
    Nie wiem więc czy boli bo się torbiel zrobił (w piątek był pęcherzyk 21mm), czy boli bo pękło?? Dzisiaj był skok temp. ale to nie musi świadczyć o owulacji. Może to być LUF. :(
    --
    •  
      CommentAuthorMilaka1984
    • CommentTimeJan 22nd 2010
     permalink
    może boleć po pęknięciu, mnie bardziej bolało po pęknięciu niż przed. Przed miałam tylko ukłucia, a po silniejszy ból. teraz jestem w 9 dniu fl i mam silny ból podbrzusza, nie wiem co jest grane?tak wcześnie ból na @?
    --
    •  
      CommentAuthormarzenix
    • CommentTimeFeb 7th 2010
     permalink
    Hej :)

Czy któraś może mi powiedzieć czy podczas brania clo i duphastonu mają one wpływ na temperature w fazie lutealnej?
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Ja po samym Clo miałam niższe temperatury względem FF. Dupek może je podnieść , ale wpływ ten jest trudny do przewidzenia.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthormarzenix
     permalink
    Juz naprawde nie wiem co sądzic, wszędzie czytam ze duphaston nie ma wpływu na temperature, potem czytam ze ma... to jak to wkoncu jest?? ja przy clo ogolnie mialam takie same temperatury w fazie pierwszej ale w lutealnej juz mam wyzsza niz zazwyczaj i nie chce sie nastawiac ze to ciąża zeby sie nie rozczarowac dlatego tak sie wypytuje...:wink:
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    Wiesz - temperatura zależy od hormonów, ale szczegóły reakcji są bardzo różnorodne. Ten sam organizm może reagować inaczej w kolejnych cyklach. O Dupku pisze się, że nie podnosi, ale różnie bywa. O Clo nie znalazłam danych, piszę na własnym przykładzie. Zamiast jednego jajca miałam 5, a jednak temperatury w FL miałam niższe, pomimo 5 ciałek żółtych.

Nie ma innej opcji niż poczekanie. Clo wielu kobietom pomogło, ale 40% kobiet wcale nie reaguje na Clo. Jeśli się reaguje też gwarancji nie ma. Wyższa temperatura w 14-15 dFL coś może znaczyć, ale - znowu z doświadczenia - powiem ci: na razie nie nastawiaj się na cuda. Czas pokaże. W 10 okolicy DFL też miewałam w różnych cyklach szczyty, z których nic nie było, potem w okolicy 13/14 DFL miałam spadki. Myślę, że te 4 dni wytrzymasz :)
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthormarzenix
     permalink
    No napewno wytrzymam te 4 dni..... chyba ze tempka bedzie ciagle wysoko to pewnie polece po testa.... staram sie nie nastawiac, mialam 3 pecherzyki, wszystkie pekly same i endo mialam ładne bo az 15mm. Ale wiem ze to o niczym nie swiadczy, tym bardziej ze zaszlam w cyklu bez zadnych leków i tempke mialam na koniec cyklu 36.9 i wogóle to były moje najwyższe tempki, a le nie mierzylam akurat w tamtym cyklu od poczatku bo se zrobilam przerwe i sie udalo ale na krotko a teraz cholerka przydalaby mi sie wiedza jaka wtedy mialam temperature po owu.... no ale nic , trzeba czekac... piersi mnie bardzo bola ale to mysle ze po dupku....
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 8th 2010
     permalink
    Wiedzy bardzo by się przydała.
    --
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    AniaBB: Clo wielu kobietom pomogło, ale 40% kobiet wcale nie reaguje na Clo.

to ja chyba jestem w tych 40%... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorpatipati28
     permalink
    a skad takie dane 40%
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    http://rozrodczosc.pl/ptmr/index.php?page=stymulacja-monoowulacji
    tu jest mowa o 20-30%:
    Klomifen indukuje owulację u około 70 - 80% właściwie zakwalifikowanych do leczenia pacjentek.
    --
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    A tu jest mowa o 20-40%:
    http://www.gameta.pl/nieplodnosc/stymulacja-owulacji.html
    cyt: Pozytywną odpowiedź uzyskuje się w 60 – 80 % przypadków.
    --
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    To opinia mojego gina. On stosuje najpierw próbę stymulacji Clo, a potem, jeśli nie działa, sięga po grubsze środki. Na szczęście ja reaguję.

Miałaś Marzenko śliczne endometrium (też bym takie chciała), zaciskam kciuki. Ale te tempki po owu nie przydałyby ci się też do niczego, wiele znajomych było zaskoczonych, bowiem drugi wykres ciążowy bywa całkiem odmienny od pierwszego. Każdy jest inny po prostu i nie ma żadnej reguły, że np. w 4 dniu miałaś tuż nad wyższą kreską, a w ciążowym aż o 2 kreski wyżej.

Objawy FL często przypominają objawy ciąży, nic dziwnego - i tu i tu progesteron działa. Dupek może nasilać takie działanie.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthormarzenix
    • CommentTimeFeb 9th 2010
     permalink
    Aniu BB bardzo dziekuje za odpowiedz :))
    endometrium mialam wyjatkowo takie drube chyba... nie wiem czy to zasługa wina które chlałam przed owu jak głupia i zagryzałam suszone morele i orzechy :bigsmile: wczesniej nie mialam takiego..... teraz mam jakis wogole sluz wodnisty nie wiem skad na koniec cyklu....:confused: mysle ze to przez te tablety jednak tak mi sie poprzestawialo....
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Poprawa jakości śluzu nie jest niczym wyjątkowym pod koniec cyklu.
    --
    •  
      CommentAuthormarzenix
     permalink
    wyobraź sobie Amazonko że u mnie jest czymś wyjatkowym gdyż wcześniej , kiedy nie brałam żadnych leków takowego nie było.
    •  
      CommentAuthortuli_pani
     permalink
    Marzenix różnie to bywa, u mnie raz jest lepzy śluz pod koniec cyklu a raz go nie ma, za to niewątpliwie libido mi skacze pod koniec cyklu :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthormarzenix
     permalink
    tuli_pani u mnie zawsze na sam koniec cyklu bylo poprostu sucho, a odkąd biore duphston czyli od 2 cykli to mam wlasnie taki wodnisty na sam koniec... a libido akurat mam mniejsze na sam koniec, najwieksze mam zaraz po okresie..:wink:
    •  
      CommentAuthorAniaBB
     permalink
    U mnie zwykle jest stała wydzielina pochwy - biała i lepka, ew. kremowa. Ale to bywa faktycznie różnie.
    -- serce przestało bić.
    •  
      CommentAuthorMilaka1984
    • CommentTimeFeb 15th 2010
     permalink
    mnie niestety z clo się nie udało, zaczęłam drugi cykl na clo, zobaczymy...
    --
    •  
      CommentAuthormarzenix
    • CommentTimeFeb 15th 2010
     permalink
    mi sie tez nie udało z clo :((( ja w tym cykly bez zadnych wspomagaczy , bez niczego :)) tylko testy owulacyjne :)
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeFeb 16th 2010
     permalink
    Też mi się poprawiał śluz pod koniec cyklu.
    --
    •  
      CommentAuthorpatipati28
    • CommentTimeFeb 16th 2010
     permalink
    ja drugi cykl z clo i jestem po owulce.. i sluzik jest tez niczego sobie..a zawsze była posucha..
    ale tez mozliwe ze troche wiesiołek podziałał..
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.