Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorjako
    • CommentTimeAug 30th 2011
     permalink
    margeritka1986 przynajmniej możesz zrzucać to na barki nieregularnych cykli. A u mnie niby wszystko dobrze a zaskoczyć nie mogę. Już gin zaznaczył, że robimy 4 cykle z clo (ten jest pierwszy i nie zapowiada się na owocny) i jak się nie uda to muszę szukać lepszego od niego - sam tak powiedział :)
  1.  permalink
    No to jesteśmy w podobnej sytuacji..to moj drugi cykl z Clo, jeszcze jeden i jesli się nie uda czeka mnie klinika niepłodności w Białymstoku.
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Hej,ja jak na razie czekam,dzisiaj dopiero 23dc,więc jeszcze tydzień...ale czuje że w tym miesiącu raczej kicha:wink:,cycorki bolą jak przed @...więc pewnie powoli nadchodzi...w zeszłym m-cu też testowałam wcześniej i nic z tego nie wyszło więc teraz wolę poczekać żeby się za szybko nie rozczarować.
    "Jako",ja już mam skończone 33 lata-jeszcze takie stare nie jesteśmy:smile:,kiedyś się w końcu uda-nie warto się dołować-do 40-stki mamy jeszcze trochę czasu:bigsmile:. Trafiłam, na bardzo fajna doktorkę, która mi mówi ,że ona mi dzidzię zrobi, przy pomocy tych wszystkich prochów-więc jej wierzę, że będzie dobrze.
    No cóż...nie zawsze mamy od razu to, czego tak bardzo pragniemy...ale małymi kroczkami trzeba posuwać się do przodu-niestety,czasami jeden krok do przodu a dwa do tyłu...damy radę:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    ...Ja jestem dopiero 2 cykl z clo +w tym m-cu ovitrelle(ale o jeden dzień za późno zaaplikowane-więc nie wiem czy zadziałał-kurde, a jakie to drogie:wink:), mi moja doktorka mówiła że 6 m-cy można brać clo a potem przerwa-mam receptę na następne dwa cykle więc trzeba próbować,miałam tylko jeden pęcherzyk-więc nie wiem-powinno być więcej po clo?...jeszcze się w tym wszystkim gubię....
    --
    •  
      CommentAuthorjako
     permalink
    margeritka1986 ja nawet nie myślę o klinice niepłodności. Jak się nie uda w miarę naturalnie to chyba postawię na adopcję :(

ruda03 nie prowadzisz tutaj kalendarzyka? Który masz dc skoro bóle wskazujące @ już się pojawiają? U mnie 20 więc jeszcze trochę niepewności. Ja po clo miałam jeden wielki pęcherzyk - 23mm w 12 dniu a w 15 dniu już go nie było. Gin powiedział, że bardzo ładnie. Kazał wypić wino wieczorkiem i nie próżnować.
    Od kilku dni mam śluz biały i lepki - nie wiem co to oznacza - chętnie bym sobie porównała z dziewczynami w podobnym dniu cyklu ale jak na razie nie potrafię.
    Na co masz przepisane "ovitrelle" - pierwszy raz słyszę tą nazwę?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    jako, 28dni nie służy do stosowania kalendarzyka. Do tej metody nie jest potrzebny żaden zaawansowany program.
    Podobny dzień cyklu nie ma żadnego znaczenia, jedynie fazy można porównywać.
    --
    • CommentAuthorAmelka27
     permalink
    Jako - a kto powiedział, że w klinice niepłodności stosują tylko "nienaturalne" metody? Jak dla mnie podejście dość dziwne, bo jeśli ktoś naprawdę pragnie dziecka, to najpierw próbuje wszystkich metod nieinwazyjnych, potem ewentualnie włącza się te już inwazyjne (np in-vitro) a o adopcji myśli się na samym końcu, nie odwrotnie...

margeritka1986 - zrobiłaś test 13 dni po owu, więc jeśli miałoby być za wcześnie, to test wyszedłby raczej pozytywny (fałszywie bądź nie) przez wzgląd na utrzymywanie się w organizmie hormonu HCG po zastrzyku (przykładem tego jest chociażby Miśka1). Wydaje mi się, że skoro od razu zobaczyłaś tylko jedną kreskę, to jednak tym razem nie wyszło, przykro mi. Dla świętego spokoju nic nie zaszkodzi jak za 2-3 dni zrobisz sobie betę.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    A kto powiedział, że w ogóle zwracają uwagę na samoobserwację, która jest regularnie wyśmiewana?
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Jako..,@mam dostać za tydzień w środę, więc piersi już mogą boleć(ogólne, to mnie nie bolą tylko jakieś 10 dni w miesiącu-od 2 dnia okresu do owulacji). temperatury nigdy nie mierzyłam i wykresów nie robiłam-przy moim systemie pracy byłoby to mało wiarygodne więc nie ma sensu. "ovitrelle" jest na pęknięcie pęcherzyka...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Skąd wiesz, że byłoby mało wiarygodne?
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    z tego co wiem to temp.trzeba mierzyć o jednakowej porze-najlepiej rano...a ja każdego dnia różnie pracuję więc ta temp.mogła by się wahać-parę lat temu próbowałam to wychodziły mi dziwne te wykresy. Wolę już jeździć na monitoring do lekarza. Zresztą, sama lekarka mi mówiła że to bez sensu, że w moim przypadku to daremne..
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Myślisz, że lekarka jest nauczycielem rozpoznawania płodności i jest z takimi sytuacjami za pan brat?
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Na pewno ma większe doświadczenie i wiedzę w tej dziedzinie od nas...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    •  
      CommentAuthorjako
     permalink
    ruda03 odnośnie tego co piszesz tak się dzisiaj zastanawiam nad tymi pomiarami temperatury. Co niby ma dawać to mierzenie zaraz po przebudzeniu? I czy można oczekiwać obiektywnego wyniku w sytuacji gdy obudzimy się same po spokojnie przespanej nocy w porównaniu do nagłego wybudzenia o tej samej godzinie i wyrwaniu z jakiegoś drastycznego snu.
    Ja zauważyłam, że odkąd mierzę temperaturę rano zaczęłam się budzić wcześniej - tak jaby organizm pilnował sam siebie (tak jest czasami gdy musimy wstać o nietypowej godzinie w środku nocy i budzimy się same, zanim zadzwoni budzik).
    No i teraz pytanie - sprawdzać po przebudzeniu czy czekać/dosypiać do ustalonej godziny pomiaru?
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Nie..."na niby":wink:,każdy niech robi według swoich upodobań i przyzwyczajeń...myślę, że tutaj nie ma znaczenia czy ktoś robi wykresy czy nie-najważniejszy jest rezultat-i tego się trzymajmy:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    ruda- niekoniecznie, hehe
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    28dni służy do nauki samoobserwacji, a samoobserwacja także do odkładania. Zaplanowane poczęcie to tylko jeden z rezultatów.
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    jako...nie znam się na tych pomiarach-ale Amazonka jest w tej dziedzinie ekspertem:bigsmile:. ja pracuję często na nocne zmiany więc dlatego w moim przypadku jest to bez sensu-mam strasznie rozregulowany tryb życia i pracy....ale mam nadzieję że już niedługo i będę się cieszyć błogim lenistwem na L4:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ekspert jest w tej dziedzinie ekspertem.
    --
    •  
      CommentAuthorjako
     permalink
    Amelka27 jakoś tak to sobie wyobrażam, że jak ktoś trafia do kliniki to oznacza, że inni gin rozkładali ręce. Nie wiem może zdarzają się tam trywialne przypadki i dziewczyny zachodzą cudem w pierwszym cyklu. Ja na razie mówię nie. To dopiero pierwszy cykl z clo, są jeszcze szanse - choć i ta decyzja do ostatniej chwili nie była 100%. Nie chciałam brać tabletek.
    •  
      CommentAuthorjako
     permalink
    ruda03 w takim razie czekam na opinię Amazonka :)
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Ja robiłam wykresy ale już przestałam bo zawsze miałam piękne.. wręcz książkowe, spadek przed owulka i potem piekny wzrost. A i tak owulacji nie było co wykazały monitoringi. I niestety za długo czekałam z wizytą u lekarza bo się łudziłam, że skoro wykresy takie piękne to owu musi być. Zrobiłam badanie hormonów na przestrzeni całego cyklu i tez super więc postanowililśmy zrobić badanie nasienia. Tez ok. No i zaczęłam chodzić na monitoringi....

Takie podejście, że klinika bezpłodności odpada mnie dziwi. Bo ginekolog nie zrobi wszystkich badań. Chciażby badanie wrogości śluzu itp. Mój ginekolog ma plan. 3 cykle z Clo, potem HSG, potem albo laparo albo zmiana leków. Adopcję bierzemy pod uwage ale nie jako ostateczność tak jak tutaj któraś sugerowała ale jako jedną z możliwości. Niestety do tego potrzebny jest długi staż małżeński i tez na dziecko sie długo czeka. Nie potrafiłabym siedzieć i nic nie robić.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Miśka1: Ja robiłam wykresy ale już przestałam bo zawsze miałam piękne.. wręcz książkowe, spadek przed owulka i potem piekny wzrost. A i tak owulacji nie było co wykazały monitoringi. I niestety za długo czekałam z wizytą u lekarza bo się łudziłam, że skoro wykresy takie piękne to owu musi być. Zrobiłam badanie hormonów na przestrzeni całego cyklu i tez super więc postanowililśmy zrobić badanie nasienia. Tez ok. No i zaczęłam chodzić na monitoringi...

aż z ciekawości chciałabym zobaczyć te Twoje piękne książkowe wykresy :wink:
    bo jakoś mi się nie chce wierzyć, żebyś miała bezowulacyjne a ładne, dwufazowe....

i w każdym miałaś monitoring ?
    i jesteś pewna w 100 % że owu nie było ?
    --
    • CommentAuthorruda03
     permalink
    Wiadomo,że każda pragnie mieć swoje dziecko...ja bym potrafiła pokochać inne,ale mój mąż raczej nie...taki typ-niestety. Ja mam długi staż małżeński, ale co z tego-do takiej decyzji też trzeba dwojga. Dla mnie ważne że JUŻ w ogóle chce być ojcem...bo u mnie przede wszystkim w tym był problem:sad:Teraz już jestem dobrej myśli-co ma być to będzie...
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Smerfeta torbiel tworzy sie z niepęknietego pęcherzyka(przerośnietego u mnie 25mm juz nie pekał) a rośnie tak jak pecherzyk ok 2mm na dobe, bynakmniej tak bylo u mnie. A jeśli chodzi o bule w czasie owu to nie zawsze on jest, to że cie nic nie bolałao nie znaczy ze owu nie bylo.
    --
  2.  permalink
    Amelka27...ja nie dostałam zastrzyku z pregnylu, nie było potrzeby bo pęcherzyk sam pękł
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Jotka, Margeritka wydaje mi sie że test można juz zrobic w dniu spodziewanej miesiączki. Byc moze sie myle ale tak nawet jest napisane na opakowaniu. Poza tym mi lekarz powiedział że dwa dni po spodziewanej miesiączce moge spokojnie robic i bedzie wiarygodny a kazal robic bo jakbym byla w ciąży to mam zwiekszyc dawke duphastonu.
    --
  3.  permalink
    Ja biore luteine dopochwową....i dostałam zalecenie żeby test wykonać w 40dc. Miesiączkę powinnam mieć jutro a test zrobiłam wczoraj wieczorem i szczerze mówiąc nie łudzę tylko spokojnie czekam na miesiączkę.
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja też kiedys brałam luteine dopochwowo u innego lekarza ale zalecenia miałam podobne, 3-5 dni po spodziewanej zrobic test lub wczesniej bete
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Robilas test? ale wiesz ze test sie robi z porannego moczu... a nie wieczorem chyba że minie juz długi czas po spodziewanej @ to wieczorny tez powinien wykazac. ja mam zamiar zrobic jutro rano dzis mam 28dc wiec niby powinnam miec dzis @ i nawet pobolewa mnie troche brzuch. tyle ze w tym cyklu wydaje mi sie ze owu mialam dwa dni poźniej wiec i termin @ moze sie przesunął. Zwykle na tydzien przed @ miałam brunatny śluz ale w tym cyklu nie mam, jak narazie obfity i biały.
    --
  4.  permalink
    Robilas test? ale wiesz ze test sie robi z porannego moczu... a nie wieczorem chyba że minie juz długi czas po spodziewanej @ to wieczorny tez powinien wykazac. ja mam zamiar zrobic jutro rano dzis mam 28dc wiec niby powinnam miec dzis @ i nawet pobolewa mnie troche brzuch. tyle ze w tym cyklu wydaje mi sie ze owu mialam dwa dni poźniej wiec i termin @ moze sie przesunął. Zwykle na tydzien przed @ miałam brunatny śluz ale w tym cyklu nie mam, jak narazie obfity i biały.

Ja bylam w ciazy robilam test przed @ i to wieczorem i byly dwie mocno grube krechy...To zalezy bardziej od stezenia HCG.
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    RoxyEwa: To zalezy bardziej od stezenia HCG.

Pewnie masz racje, ale ja jakoś zawsze robie rano żeby miec pewność bo rano niby jest albo powinno byc najwyzsze steżenie .
    --
  5.  permalink
    Więc co mi radzicie??? Bo już zgłupiałam myslicie że powinnam powtórzyć test rano? Tak bardzo chciałabym zobaczyć 2 kreseczki
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Teraz jestes w którym dniu cyklu? a czy miałaś owu?
    --
  6.  permalink
    Owu miałam w 17dc, potwierdził to monitoring, dziś jest 31dc
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja napewno zrobiłabym z rannego ...ale to ja:) u mnie byl to 15-16 dc (17dc pecherzyka nie bylo)przypuszczam ze 15 dc bo czylam delikatne kłucie tyle ze tempka skoczyla dopiero 18dc.
    --
  7.  permalink
    Ja jednak jeszcze trochę zaczekam jesli @ sie nie pojawi zrobie test z porannego moczu, za Ciebie trzymam kciuki i życzę jutro dwóch kreseczek:)
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Nie dziękuję żeby nie zapeszyc, ale boje sie zrobic test...strasznie.
    --
  8.  permalink
    Znam to uczucie niestety musisz mu stawicz czoła, będzie dobrze...musi byc dobrze
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    Cześć dziewczyny
    Mam na imię Magda,
    chętnie dołączam się do rozmowy i doradzę jak tylko będzie trzeba,

Jestem 4 dni po zastrzyku ovitrelle, owulacja naturalna, korci mnie żeby zrobić test ale wiem ze to wyrzucenie na ten moment kasy w błoto, od niedzieli zażywam duphaston mam brac przez 10 dni, pobolewa mnie brzuch a raczej jajniki wiec myślę ze to zły zwiastun nadchodzącej @, a może się mylę? jak sądzicie?

dodam ze miałam fatalne wyniki LH w 2 dc. 30,8miu/ml FSH -6.00
    lekarz nie potwierdził ale to chyba zaawansowane PCOS

Buziaki
    :rainbow::rainbow:
    •  
      CommentAuthorarkada
    • CommentTimeAug 30th 2011 zmieniony
     permalink
    Chciałabym was kochane zapytac, czy któraś z was zaszła w ciążę po zastrzyku ovitrelle, w którym cyklu i czy ze wspomaganiem innych leków?
    •  
      CommentAuthorjotka76
     permalink
    Hej, a ja mam dzisiaj 22 dc, kręci mi się w głowie, chce mi się spać i leżeć, ale najgorszy ten brzuch, czuje w nim jakiś ucisk, i co jakiś czas mnie coś pobolewa, mam jakieś maleńkie skurcze. Chyba zadzwonię do lekarza i umówię się na wizytę, żeby sprawdzić co się dzieje.
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    arkada, ja miałam zastrzyk ovitrelle, brałam wtedy clo i miałam inseminację i jestem w ciąży, ale czy to zasługa ovitrelle... wiele różnych czynników sie nałożyło, że się udało, natomiast nie masz co robić testu przez przynajmniej 12 dni po zastrzyku, tak mnie mówiono, niektórzy twierdzą, że nawet 14 i więcej... powodzenia
    --
    • CommentAuthorNiezalogowana (załamana29)
     permalink
    Hej dziewczyny
    Miałam 2 cykle z clo ( przy drugim hiperstymulacja)potem miesiąc przerwy. Ostatnia @ trwała 3 dni i była skąpa, więc miałam usg i w macicy endometrium 2 cm i dwia ciemne punkciki. Gin dla pewności kazał zrobić bete - ujemna. Dziś 30 dc i powinna być @ a ja znów tylko plamię. Może głupie pytanie, ale 2 d.c. mam wziąść clo. Plamienie nie powinno się liczyć jako 1 d.c., bo już zgłupiałam (gin na dalekim urlopie)??????
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    anula gratuluję dzidzi!
    Mam nadzieję ze dołączę do grona tych szczęśliwych;)
    A mi gin powiedziała ze jak wyłykam cały duphaston 10tab. mam zrobic test i mam przyjśc do niej z pozytywnym:) :bigsmile:

czas się okropnie dłuży w tym momencie
    • CommentAuthorMiśka1
    • CommentTimeAug 30th 2011 zmieniony
     permalink
    Teorka jesli bardzo chcesz to Ci wysle linka na PW. Miałam 2 monitoringi. Oba wykluczyły owulację przy pieknych wykresach. Wcześniejsze nie były tak ładne jak te z monitoringiem... Ale rok się staramy. Nasienie jest ok. Więc wierzę lekarzowi a nie wykresom. I znam dziewczyny co mają również piękne wykresy a przy tym LUF. Także do bani z wykresami. Takie jest moje zdanie.

Jeszcze nadmienię, że torbiele też produkują progesteron, który podnosi tempkę. A ostatnio to się z lekarzem prawie pokłóciłam jak mi powiedział że nie ma śladu po owulacji. A tempka skoczyła. Testy owulacyjne też pokazały owulację.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MIŚKA czyli w dwóch cyklach [ładnych dwufazowych] nie miałaś owulacji...
    a napisałaś tak jakbyś we wszystkich nie miała...
    a tego nie wiesz skoro monitoring miałaś tylko 2 razy
    tylko o to mi chodziło...

mnie to dziwi bo oglądałam tu SETKI wykresów i w 99 % widać wyraźnie kiedy nie dochodzi do owulacji...
    musiałaś mieć jakiegoś mega pecha [oraz te dziewczyny, które znasz] bo na prawdę to się rzadko zdarza, żeby bez owulacji był ładny, dwufazowy wykres....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Miśka1: Miałam 2 monitoringi. Oba wykluczyły owulację przy pieknych wykresach.

poza tym jest jeszcze jedna opcja - może USG było na tyle późno, że nie było widać pęcherzyka który pękł oraz płynu w zatoce Douglasa, który zdążył się już wchłonąć........

miałaś USG co dwa dni podczas monitoringu ?
    --
    • CommentAuthorMiśka1
     permalink
    Teorka wiem, że Ci ciężko w to uwierzyć bo ja byłam zaślepiona wykresami. Ale zawiodły. Pokażę Ci swoje wykresy i dziewczyny którą uratował pregnyl a też myślała żedoowulacji dochodzi. Z resztą pokażę Ci 3 albo nawet 4 takie dziewczyny bo nie tylko na tym forum jestem ale głównie na typowo NPRowym
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.