Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Widzisz, nie tylko ja jestem ciekawa Twoich wypieków. :-)
    To może chociaż ten na pierniczki nam tu wklej. :-)
    Bo ja właśnie mam zamiar pierniczki upiec i będę to robić po raz pierwszy. :-)
    •  
      CommentAuthormonia25elo
    • CommentTimeDec 14th 2011 zmieniony
     permalink
    [wymoderowano]
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    monia25elo: wole byc wiecznie niedojzala niz rzedojzala...wy jestescie poprostu chore!!


    Zaczynam lubić moją zwyczajną chorobę:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Czy ktos moglby zglosic Monie25elo do moderatora? Tego sie nie da czytac. Forum jest dla wszystkich, ale chyba jakies podstawowe zasady tu tez obowiazuja, prawda? PS. Monia25elo: w kazdym wordzie jest mozliwosc sprawdzenia pisowni. Nie zaslaniaj sie "zniemczeniem", bo tu jest wiecej emigrantek i pisza porzadnie, choc bez polskich znakow. Niveau pisze sie po niemiecku rowniez z "u" na koncu, a nie "o" - ale tego Ci niestety brakuje... Naprawde przykro sie to czyta. Pozdrawiam rowniez z Niemiec...
    --
    •  
      CommentAuthormonia25elo
    • CommentTimeDec 14th 2011 zmieniony
     permalink
    [wymoderowano]
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Ja nie jestem specem od wypieków ale jabłecznika jak upiekę to moi pałaszują na potęgę heheheh.
    Co do choinki ja tez mam ogromne wymagania więc jak wybierałam wczoraj to od razu uprzedziłam Pana, ze jestem marudna i jak będzie miał mnie dosyc to niech mówi. Znalazłam niemal idealne a mąz tylko potem odebrał. W zasadzie przywieźli 3. Jedną do domku a dwie wsadzili na podwórku :).
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Wedle życzenia przepisy na pierniczki
    PIERNICZKI
    Składniki:
    1/4 szklanki miodu
    5 łyżek miękkiego masła
    1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
    1 jajko
    2 i 1/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
    opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
    Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
    Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
    Lukier: jedno białko roztrzepane mikserem z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski – jagody, pomarańczowy – sok z marchewki, itp.
    By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).

    PIERNICZKI (PRZEPIS II)
    Składniki na około 100 sztuk:
    55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
    30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
    10 dag cukru pudru
    12 dag masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    przyprawa do piernika – około 60 g (można dać mniej)
    kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)
    Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze – grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
    Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy – pomysł – wykałaczką, kręcąc nią).
    Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.
    Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne – smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
    Piec około 8 – 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 – 12 minut w temperaturze 150º.
    Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.
    Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

    PIERNICZKI KATARZYNKI
    Składniki:
    20 dag miodu
    1 łyżeczka przypraw korzennych
    kilka łyżek karmelu (zamiast dodałam 1 łyżkę kakao)
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    40 dag mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto*, rozwałkować na grubość 5 mm – 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC.
    jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany

    PIERNIK TORUŃSKI
    Przepis wg Pierre Hermé:
    250 g mąki pszennej
    250 g mąki żytniej (nie razowej)
    250 g miodu
    150 g masła
    150 g cukru (w oryginale 200 g)
    5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
    100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki śliwek
    20 g przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Do miski wsypać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i odstawić. Miód włożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika, podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż się miód zarumieni. Masło włożyć do miski i utrzeć z cukrem. Ucierajac, stopniowo dodawać po 1 żółtku, a następnie miód. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę i pianę, delikatnie wymieszać.
    Ciasto włożyć do przygotowanej formy o wymiarach 30 × 11 cm, piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w ściereczkę. Przed podaniem można udekorować czekoladą (niekoniecznie).
    Smacznego :)
    własna przyprawa do pierników: na 1 kg mąki – 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki ziela ang., 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta soli (oczywiscie wszystko zmielone), ponadto po 1 łyżeczce suszonej skórki cytrynowej i pomarańczowej

    PARKIN – PIERNIK Z YORKSHIRE
    Składniki:
    225 g masła
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    170 g golden syrupu
    100 g melasy
    85 g jasnego cukru muscovado
    100 g średnio zmielonych płatków owsianych*
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki zmielonego imbiru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W niedużym garnuszku umieścić masło, golden syrup, melasę, cukier i podgrzewać, do rozpuszczenia się i połączenia składników, mieszając. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka może pozostać ciepła).
    Mąkę, imbir i sodę przesiać, wymieszać z płatkami owsianymi.
    Do suchych składników dodać lekko przestudzone masło z syropem i melasą, następnie jajko i mleko. Zmiksować, do połączenia się składników.
    Formę kwadratową o boku 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę piernikową.
    Piec w temperaturze 150ºC przez 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto powinno mieć sprężystą, wypieczoną skórkę. Wystudzić.
    Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
    Smacznego :)
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Paulina, a wystarczy je upiec tydzien przed swietami, zeby byly dobre? Ja wlasnie sie zastanawiam, jakie upiec, bo co roku rozdajemy wlasnorecznie robione ciasteczka np. do przedszkola, kolezanek itp. w ramach malego prezentu od serca.
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    monia25elo: [wymoderowano]
    wreszcie
    --
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Przepraszam czy może ktoś mi odpowiedzieć na pytanie dlaczego zostałyśmy przeklejone????????
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    YPolly: Paulina, a wystarczy je upiec tydzien przed swietami, zeby byly dobre? Ja wlasnie sie zastanawiam, jakie upiec, bo co roku rozdajemy wlasnorecznie robione ciasteczka np. do przedszkola, kolezanek itp. w ramach malego prezentu od serca.


    Ja będę piekła w tą sobotę więc spokojnie wystarczy :)


    KARKO: wreszcie



    Też się cieszę, że moje zgłoszenia do moderatora przyniosły efekt
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Anderka: Przepraszam czy może ktoś mi odpowiedzieć na pytanie dlaczego zostałyśmy przeklejone????????



    Bo piszemy dużo i często więc żeby nie wyskakiwac ciągle w 10 najnowszych zostałyśmy przyklejone :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    abortaW: Też się cieszę, że moje zgłoszenia do moderatora przyniosły efekt



    :clap::clap:

    dzięki Ci Paulinka ! :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormonia25elo
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    bo sie staruszki zbulwersowaly:)))
    •  
      CommentAuthormonia25elo
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    zycze milego pitraszenia:))
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    TEORKA: dzięki Ci Paulinka !


    Nie ma za co, jak pisałam rozumiem różnice poglądów i akceptuję, że każdy z nas jako wolna jednostka może mieć swoje zdanie, ale chamstwa, grubiaństwa i obelg niezniosę dlatego zgłaszałam każdy post, który był obraźliwy lub nawoływał do wywołania kłótni
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Mam tylko nadzieję, ze ta zmiana nie wpłynie na Waszą częstotliwość odwiedzin w tym temacie :cry:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Aborta machnij kopiuj wklej na mniam mniam, tutaj zgina w natloku postow a szkoda by bylo
    wszystkie te przepisy masz sprawdzone wlasnorecznie?
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Nie mam pytań
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Anderka: Mam tylko nadzieję, ze ta zmiana nie wpłynie na Waszą częstotliwość odwiedzin w tym temacie


    Kochana tylko najpoczytniejsze wątki są przyklejane, więc powinnaś się cieszyć a nie płakać, a dziewczyny lubią ten wątek więc na pewno będą go odwiedzać :)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    MrsHyde: Aborta machnij kopiuj wklej na mniam mniam, tutaj zgina w natloku postow a szkoda by bylo
    wszystkie te przepisy masz sprawdzone wlasnorecznie?


    Wrzuciłam :) wszystkie poza Parkinem w tym roku będę go piekła pierwszy raz jako, że mieszkam w Yorkshire to zrobię danie stąd :) ale przepisy z jednego zaufanego i dobrego źródła więc wiem, że na pewno wyjdzie i będzie pyszny :)
  1.  permalink
    A ja się cieszę ,że zamiast listy i dziwnego okrzyku zaczyna być normalnie :cool:
    Są rozmowy o staraniach, o choince, o piernikach:smoking:
    Było warto :thumbup:
    •  
      CommentAuthormilkar
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    bardzo przepraszam -szczypta_chilli -wg mnie tu zawsze było normalnie.
    po twojej wypowiedzi mogę wnioskować że wy coś naprawiłyście, a tak nie jest!
    ja mocno wierzę w to że zostanie tak jak było NORMALNIE,
    chcecie przyłączcie się, nie chcecie trudno
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    milkar a ja mam wrażenie, że dziewczynom chodzi o to byśmy oprócz pokrzykiwań prowadziły też rozmowy na inne tematy i chyba z tego się cieszą, rozumiem, że okrzyki im przeszkadzały, a ja wierzę po cichu i mam nadzieję, że z każdym dniem głośniej iż niedługo nie będzie ostrych polemik słownych i że będziemy w stanie normalnie rozmawiać szanując podejście każdej z nas inne do tematu :)

    Buziaczki dziewczynki i proszę już bez słownych przepychanek
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Milkar mam wrażenie ze to znów prowokacja
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Prowokacja do czego?
  2.  permalink
    Nie, to nie prowokacja.
    Chciałam sie do Was przyłączyć, bo tez jestem trzydziestokilkulatką - chociaż nie staraczką. Tyle,że nie wiedziałam o czym rozmawiacie bo nie byłam w stanie wyłapać żadnego tematu.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Kochane moje wszystkie ja uciekam spać bo jutro 3:30 pobudka trzymajcie się kochane i bądźcie grzeczne :)
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Ja tez uciekam moich klezanek tu brak :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Ja jestem ale tak ciężko ten temat odkopać :(.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    dodaj sobie do ulubionych :-)
    --
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    bardzo przeszkadzał ten watek
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    łóśćń ale to nie jest kara tak zawsze postępuje się na forum z tematami bardzo poczytnymi nie traktujcie tego jako kary
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    łóśćń, dlaczego w Tobie tyle zgryźliwości?
    --
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Abortaw nic nie jest mi wstanie popsuc humoru dzis :) na szczęście :tooth::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    A ja zadam głupie pytanie jak dodać wątek do ulubionych ?
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    No dobra .... jestem w stanie przełknąć tą gorycz :wink: ale napisz mi proszę Agael jak dodac go do ulubionych? W tej kwestii jestem ciemna jak tabaka.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Nie mam pojęcia :0 ja klikam na watki i wskakuje mi ten watek jako pierwszy , mi pasuje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    OOOOOOOO Paulinko, mało tego, z esie skrzyknęłysmy to do tego mamy ten sam problem hehehehhe
    -- ,
  3.  permalink
    ulubionym zawsze będzie watek w którym brałas udział w dyskusji
  4.  permalink
    Prawy górny róg:Moje: ulubiione, wątki itd
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Z lewej strony jest Opcja "Dodaj do ulubionych"
    --
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Anderka to jest w miejscu WĄTKI
    --
    • CommentAuthorruda03
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    dziewczyny...a mi zapachniało tymi waszymi piernikami:smile:...ja niestety jestem noga, jeżeli chodzi o wypieki:wink:-ale wczoraj pierwszy raz upiekłam chlebuś-nawet pyszny:bigsmile:...ja na święta kupię pewnie coś gotowego-ale mamuśka i teściowa upieką ciasta, a ja się będę opychać...dzisiaj zrobiło się tu nawet milutko....:thumbup:...może nastrój świąteczny się nam udziela?-oby jak najdłużej...pozdrawiam :winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    No dobra mam.... w zasadzie powinnam powiedzieć dziękuję ale jest mi tak dziwnie przykro i dołowato............
    .... ale mimo wszystko dziękuje za pomoc.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Z powodu przeklejenia wątku?
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    A powiedzcie mi dziewczyny ... jak założyć prywatny wątek?????
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Tak jakoś....... Wiem, ze to dziwalągowate ale tak sie czuję.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorłóśćń
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Prywatny ? jest takie cos Anderka ?
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Ja nie wiem jak prywatny wątek się zakłada, ale może ktoś inny wie?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.