Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorJade
    • CommentTimeMay 4th 2012
     permalink
    No nareszcie jakiś ruch :cool:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    No to ja napiszę parę słów od siebie...
    Jestem w 19dc (7dfl) i pojawił mi się jakiś ni to brunatny śluz, ni to brunatne plamienia :( To u mnie powtórka z rozrywki, bo w dwóch poprzednich cyklach też się takie coś pojawiało. :/ Zrobiłam dziś badanie progesteronu, bo myślałam, że to może jakaś niedomoga... Ale wynik ładniy - w normie dla fl.
    Jestem po grudniowym poronieniu. W maju poszłam do innego gina niż zwykle i ten stwierdził u mnie polipy, których nie potwierdził (3tyg. poźniej) profesor z Poznania :/
    Teraz myślę, że może to jednak to :/ Zresztą, sama nie wiem co tu myśleć.
    Aj, mam jakiś kryzys i po prostu musiałam się wygadać :/
    --
  1.  permalink
    Witam nowe trzydziestki w gronie staraczek.
    Pewnie po weekendzie majowym zrobi się gwarniej, bo jak na razie to spokój...
    --
    •  
      CommentAuthormotylica0
     permalink
    O są nowe dziewczyny ;) Witajcie trzydziestki i życzymy przyjemnych i zwieńczonych sukcesem starań ;)
    Bilia zaciskam kciuki żeby to plamienie miało pozytywne zakończenie cyklu ;) Jeszcze z 5 dni i możesz testować ;)
    --
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    No witamy witamy :tooth: u nas zawsze miło i wspierajaco :updown:
    -- "My thoughts are nothing like your thoughts," says the Lord. "And my ways are far beyond anything you could imagine."
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeMay 5th 2012
     permalink
    Dzięki Motyliczko ale coś czuję, że to idzie w innym kierunku :/ W każdym razie w przyszlym cyklu idę do gina, może coś podpowie.
    .
    A tak poza tym... to już praktycznie po długim weekendzie (szczęściary, które takowy miały). :)
    --
    •  
      CommentAuthormotylica0
    • CommentTimeMay 6th 2012
     permalink
    Ja tam jeszcze się weekenduję ;) a że do pracy idę tylko 3 dni w tym tygodniu, to jestem optymistycznie nastawiona.
    --
  2.  permalink
    Cześć dziewczyny, pozwólcie, że się dołączę...jakiś czas temu się tu odezwałam, ale nie zaglądałam później na forum, mam 32 lata w tym roku, 3-letnie dziecko i od ponad roku staramy się o drugie i nic :-( najgorsze jest to, że o pierwsze staraliśmy się ok. 6 miesięcy a że to było po odstawieniu tabletek anty, to sobie ubzdurałam, że przez nie nie mogłam zajść od razu w ciążę i potem jak urodziłam, to nawet nie brałam, żeby później nie mieć problemów...i niestety jak się okazało - to chyba nie w tym tkwił cały, że tak to nazwę sekret...nie miejcie mi za złe, ale chciałam napisać, bo czasem już takiego doła załapuję :-( zawsze marzyłam o niedużej różnicy między dziećmi, żeby się dogadywały (u mnie będzie teraz co najmniej 4 jeśli byłabym w ciąży teraz) poza tym bratowa znów w ciąży - za każdym razem udało im się w pierwszym cyklu...i najbardziej mnie boli to, że ludzie, którzy nie przeżyli czekania na dziecko zrzucają wszystko na psychikę "za dużo o tym myślisz, wyluzuj" itp. a ja nawet nie myślałam o staraniach przez ten rok, naprawdę wrzuciłam na luz - dopiero jak rok minął, to zaczęłam się zastanawiać...kurcze co jest? bo coś musi być nie tak, w tym miesiącu robię badania hormonów a męża wreszcie namówiłam na badanie nasienia i jedziemy pod koniec tygodnia. Zaczęłam robić spóźnione wiosenne porządki, pełno mam poodkładanych ciuszków po pierwszym dziecku, wózki, łóżeczko, krzesełko itp. nie wiem, czy pozbyć się tego??? czy trzymać??? z jednej strony chciałabym się p[ozbyć, bo może dzięki temu przestałabym znów myśleć o drugim dziecku i staraniach, ale jak się pozbędę, to będę się czuła, jakbym się poddała a nie chcę się poddać...
    •  
      CommentAuthoryummy_mummy
    • CommentTimeMay 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, mój M w końcu zrobił badania. Co o tym sądzicie?
    ilość nasienia [ml] 2,5
    ilośc plem. w 1 ml 39 500 000
    ilość plem. w ejakulcaie 98 750 000
    pH 8,5
    ilość plem. ruchliwych 88%
    ilośc plemników ruch postępowy 80%
    formy patologiczne 15%
    ruch po 24 godz. 22%
    leukocyty 1-3 wpw
    nasienie upłynnione po 24 h

Trochę poczytałam o interpretacji spermiogramu i problem jest chyba z upłynnieniem. Trochę jestem przerażona, bo wyczytałam, że norma upłynnienia wynosi 30 min.:(
    --
    • CommentAuthorooptymistka
     permalink
    oooo dobre pytanie, ja w przyszłym tygodniu będę miała wyniki mojego męża, to też Was podpytam :-) ale o tej normie to też czytałam, że 30 min, ale nie wypowiem się, bo szczerze mówiąc nie wiem co znaczyłoby 24h
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    dziewczyny, u mnie cień cienia...... kurczę, chyba nie dożyję do jutrzejszego dnia. Jeśli @ się nie pojawi lecę na betę, progesteron i prolaktynę. Brała, któraś z was bromka? odstawiłyście od razu czy czekałyście na decyzję lekarza?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Iris30 - ja bralam bromka, pod nadzorem ginekologa-endykrynologa, jak dowiedzielismy sie o ciazy - 12 marca, to lekarz po przebadaniu prolaktyny kazal nadal brac, w polowie kwietnia zaczelismy zmniejszac dawke i 17 kwietnia wzielam ostatnia tabletke. Choc gin mi mowil, ze co gin to opinia. Wiec najlepiej przedzwon do swojego i zapytaj co o tym mysli. Mozesz rowniez skonsultowac ta opinie z innym ginekologiem (ja tak zrobilam). No i jezeli Twoj gin nie jest gin-endy, to warto tez zapytac endykrynologa. :) Powodzenia ! i 3mam kciuki za pozytywna bete :)
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    madziuk, dzięki za odpowiedź. Ja mam podstawową prl w normie, tylko po mtc skacze ponad 25 razy. Moja ginka stwierdziła ostatnio, że jeśli będę się nadal tak stresowała, jak się stresuję, to może w ogóle nie odstawimy (biorę 2 tabletki dziennie) ..... Jak tylko zrobię betę i prl to skontaktuję się z ginką i umówię na wizytę na wtorek, jeśli będzie taka potrzeba :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Iris - ja bralam tylko pol tabletki dziennie, pozniej w ciazy juz wyszla mi prolaktyna 42 ng/ml z groszami. Wiec poczatkowo gin-endo mi zwiekszyl dawke, pozniej stopniowo powoli zmniejszal do 0,5 i do 0,25 Duzo bierzesz tego bromka jak na wynik bez obciazenia w normie. Ja mialam dosc czesto w normie lekko podwyzszona. A po obciazeniu ponad 20 razy tez wzrosla. Gin-endo powiedzial mi, zebym nie patrzyla na te wyniki po obciazeniu. Ze ta podstawowa jest wazna - tak twierdzil. Z obciazeniem sama sobie zrobilam ;) bo chcialam sprawdzic.
    3mam kciuki.

ps. ja mialam dosc wysoka prolaktyne juz w ciazy jak pisalam powyzej, oraz progesteron w okolicy 20. Gin-endo mowil, ze jest ok. Nie ma co z progesteronem przesadzac. Nie mialam zadnych plamien ani nic, wiec nie bralam dupka ani lutki. Konsultowalam sie z ta druga gin, i to samo mi powiedziala. Nie wiem czy Twoja gin patrzy na progesteron, ale mysle, ze go tez warto zrobic. :)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dawno tu nie zaglądałam, wklejam i uaktualniam naszą listę z początku tego wątku może u Was też coś się pozmieniało ??

1. . łóśćń – rocznik 1973, 38 lat – syn 19 lat, starania od 5 m-cy
    2. ewa74 – rocznik 74 – córka 4 lata, „rozważaczka”
    3. Anderka – rocznik 1975 - 36 lat, córka 8 lat, staranka od 9 cykli
    4. spidermanka – rocznik 1975, 36 lat – 1 dziecko,
    5. jotka76 – rocznik 76 – starania od roku
    6. anne76 – 35 lat – pierwsze dziecko w wieku 33 lat
    7. brombap – 34 lata – córka 2 lata, „rozważaczka”
    8. dziewialtka – 34 lata – starania od roku
    9. Livia - 34 lata - synek 21 m-cy, starania o rodzeństwo - rozpoczną się niedługo
    10. Marniz - rocznik 77, 1 dziecko 15miesieczne (starania od 6 m-cy)
    11. kama77-34 lata-jedno dziecko (5 lat), starania o kolejne od października
    12. Ruda03 – 33 lata
    13. kachaw – 32 lata – córka 3 lata, starania od 8 m-cy
    14. The_fragile – 32 lata – w ciąży
    15. nika1981 – 31 lat - ponad 2 lata starań, ostatnie 4 miesiące w Novum, stymulacja CLO+pregnyl+duphaston - w trakcie przygotowań do inseminacji
    16. anulastrzelecka – 31 lat, rocznik '80, mezatka od 9 lat, mamy jednego synka 7-letniego, staramy sie o drugiego bobasa od 3 lat.
    17. optymistka – 31 lat – córka 2,5 roku, starania od pół roku
    18. esteban – rocznik 80 – brak dzieci (ponad 2 lata starań), wyniki oboja dobre, hsg, w trakcie stymulacji clo

19. acia 20 – rocznik 81 – brak dzieci (ponad 3 lata starań), wyniki HSG obydwa jajowody drożne, dwie inseminacje nieudane, przygotowanie do in-vitro...przy drugiej próbie IN-VITRO się UDAŁO :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    20. Iwonka1980 – rocznik 80 – córka 9 lat, starania od 13 m-cy
    21. asterix – rocznik 1981 – brak dzieci (starania od maja)
    22. ally1381 – rocznik 81 – brak dzieci (13cykli) edit 3.11.11 2kreski, beta 41,5, (w 1.cyklu po histeroskopii operacyjnej)
    23. Smuga – 30 lat – starania od 10 m-cy
    24. Addictive - rocznik 1981 - brak dzieći i starania od 8 miesięcy

25. KARKO – 30 lat – córka 2 lata, nie stara się
    26. Tres – 30 lat – w ciąży po 8 cyklach starań
    27. madziauk – rocznik 82 - brak dzieci (ponad rok staran - 10 cykli, cykle bardzo dlugie (35-51dni)) - Nam się udało po 1 roku i 7 miesiącach starań :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    28. flowka - 31lat, 13 miesięcy starań
    29. NOANGEL78 - 33 lata, 1-szy miesiąc starań (syn 6 lat)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Acia - mozesz update zrobic? Nam sie udalo po 1 roku i 7 miesiacach staran :)
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    madziuk, ostatnio jak badałam progesteron w środku fazy lutealnej to miałam ok 18 (2 miesiące temu). Zatem wynik całkiem nie najgorszy. Ale jednak wolę zbadać, upewnić się. Co do dawki bromka kontaktowałam się z dwoma ginekolożkami i obydwie były zdania, że ta dawka dla mnie jest odpowiednia (poza tym bardzo dobrze ją znoszę). Wcześniej miałam zdiagnozowny brak owulacji a po bromku od razu owu zaczęła występować. Ostatnio gin kazała powtórzyć prl aby powoli obniżać dawkę, no ale... powtórzę jutro :)
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
     permalink
    Iris, lepiej zadzwoń do swojego gina - mój kazał mi odstawić bromek od razu - brałam jedna tabletkę dziennie...Gratulacje!
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorAnderka
    • CommentTimeMay 7th 2012
     permalink
    Acia wiele nieaktualnych danych na Twojej liscie. Poczatkowa jest aktualizowana o wydarzenia tylko nie wpisałam nowych ostatnich osób bo mało w necie teraz jestem.
    -- ,
  3.  permalink
    [quote=acia20][/quote] mam pytanie moge tez sie dołaczyc do listy??
    --
    •  
      CommentAuthorAnderka
     permalink
    Słoneczko, jestes dopisana na pierwszej stronie tylko sprawdz czy pod dobrym rocznikiem
    -- ,
    •  
      CommentAuthormanilla
     permalink
    iris30 - ja pierwsze co jak dostałam bromka to zapytałam lekarza, czy go odstawiać jeśli by się z dzidzią udało i powiedział mi, że absolutnie nie, bo to może zwiększyć ryzyko poronienia. Jak zobaczę 2 kreseczki to mam do niego dzwonić i zdecyduje dalej co do dawki i ewentualnego stopniowego odstawienia. Ja teraz zażywam 1/4 tabl. dziennie. Pozdrowionka
  4.  permalink
    no ja tam jestem nieaktualna na tej liście - już ponad rok starań - kurde, ale zleciało a zapisałam się pół roku temu na tą listę
  5.  permalink
    rocznik 81 mam 2 dzieci a starania o 3 sa od lipca zeszłego roku
    --
    • CommentAuthorooptymistka
    • CommentTimeMay 7th 2012 zmieniony
     permalink
    czy któraś staraczka po 30tce badała może progesteron...ja mam wynik 22,28 a norma w moim laboratorium do fazy lutealnej to max 20. Czy ktraś z Was miała lekko podwyższony? mam 20. dzień cyklu i 9 dzień fazy lutealnej - trochę krótszy ten cykl niż zwykle...
    •  
      CommentAuthormacek
     permalink
    Anderka dziękuję za dopisanie :) Mam synka 4 latka i starania zaczęte od tego cyklu.

Gratuluje dziewczyny plusików, życzę spokojnych ciąż :)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Anderko , dopisz i mnie :) rocznik 82, starania od wrzesnia 2010, udalo sie w marcu 2011 na krotko :(, od tamtej pory ciagla walka ! Kiedys sie uda !
    --
    • CommentAuthorUUU83
     permalink
    mnie też dopiszcie;) rocznik 83 , 10 miesięcy starań ...
    •  
      CommentAuthorlivvia
     permalink
    I mnie, bo byłam chyba na tej liście, ale mnie nie ma:( rocznik 79, starania od 9 miesięcy o pierwsze baby
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    UUU83: mnie też dopiszcie;) rocznik 83 , 10 miesięcy starań ...

To raczej nie po 30. Tu też będziesz sama sobie odpowiadać, jak na "Starających się.." :wink:
    --
    • CommentAuthorUUU83
     permalink
    W pierwszym komentarzu Anderka napisała "Temat nie jest zamknięty dla innych- młodszych starających :). Zapraszam serdecznie chętnych do dyskusji. ". Jeszcze pół roku i pyknie mi trzydziestka. Ale jak masz zamiar czepiać się wszystkiego to nie musisz mnie nigdzie dopisywać...
    W ramach komentarza nie wiem kogo fantazja poniosła ale nie utożsamiam się z mmm83, nie odpowiadałam sama sobie...
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    Anderka tak dla uzypelnienia moje starania od czerwca 2010
  6.  permalink
    Ok to ja się też czasami poodzywam :) Bo na razie tylko czytałam :)
    •  
      CommentAuthorbrylanty
    • CommentTimeMay 8th 2012
     permalink
    Proszę mnie dopisać, lat 30, starania od stycznia 2011 czyli prawie półtora roku, czekamy na pierwsze dziecko ;)
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    dziewczyny u mnie beta niska: 19,42 mlU/ml, prl=163,5 milroU/ML (norma 127-637), progesteron 4,91 ng/ml - chyba za niski! czy to znaczy że organizm przygotowuje się do odrzucenia fasolki? mogę coś jeszcze z tym zrobić? próbuję się skontaktować z moimi ginekolożkami ale nie udaje mi się.
    --
  7.  permalink
    dupek albo lutka
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    a pomoże? czytałam, że niski progesteron jest skutkiem odrzucenia zarodka, a nie jego przyczyną? jak to jest?
    --
    •  
      CommentAuthormotylica0
     permalink
    ooptymistka: i najbardziej mnie boli to, że ludzie, którzy nie przeżyli czekania na dziecko zrzucają wszystko na psychikę "za dużo o tym myślisz, wyluzuj"

wiem dokładnie o czym mówisz, a najgorsze jest to, że mówią to osoby, które zaszły w trakcie pierwszych trzech miesięcy... Ja też zawsze marzyłam o małej różnicy wieku, a teraz marzę o chociażby o jednej ciąży.
    ooptymistka: nie wiem, czy pozbyć się tego??? czy trzymać???

ja bym chyba zostawiła, tylko wyniosła do garażu, piwnicy czy do innego schowka.
    iris30: Brała, któraś z was bromka? odstawiłyście od razu czy czekałyście na decyzję lekarza?

mnie lekarz powiedział, że po zajściu w ciążę odstawiamy ale nie mówił czy od razu czy po trochu.
    iris30: progesteron 4,91 ng/ml - chyba za niski!

rzeczywiście bardzo niski a jakie masz normy podane? Mam nadzieję, że się zaraz dodzwonisz do gina.
    Zaciskam kciuki aby jednak maleństwo przetrwało bo beta 19 to już o czymś świadczy.
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    norm na wynikach odnosnie ciązy nie mam tylko że faza lutealna od 1,7 do 27,00. Znalazłam natomiast normy tutaj http://www.mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=22&s_id=9&ss_id=13 i wynika, że powinien byc od 9.
    Dzwoniłam do ginki, umówiła mnie na jutro. Nie wiem czy to nie za późno.
    --
  8.  permalink
    Iris, trzymam kciuki, żeby beta zaczęła rosnąć. Musi być dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthormotylica0
     permalink
    iris30, tak czy inaczej trzeba zrobić drugą betę po 48 godzinach, wtedy jest szansa że coś się wyjaśni, oby w tą pozytywną stronę.
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    jutro rano idę na betę i progesteron, Minie akurat 48 h. Wizyta u ginki o 18.30. Po 16 odbiór wyników. Wzięłam 2 dni wolnego w pracy, nie mogłam się skupić. Poleżę, odpocznę i postaram się nie stresować.
    --
  9.  permalink
    tak zrób. A ja trzymam kciuki żeby było dobrze.
    •  
      CommentAuthorJade
     permalink
    Iris trzymam kciuki :grouphug:
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Iris trzymam kciuki :))))
    Beta jest ,wiec bedzie dobrze :)
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeMay 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Iris,a który to dfl? U mnie w tej ciąży tez jakoś niska Beta była na początku,ale tez jakoś tak bardzo szybko polecialam do labu...pierwsza była 14 z groszami...ale Prg nie robiłam,więc nie wiem...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthordona79
    • CommentTimeMay 9th 2012
     permalink
    trzymam kciuki za ciebie iris, lekarz da ci napewno na ten progesteron cos i bedzie wszystko dobrze powodzenia!
  10.  permalink
    IRIS I JA TRZYMAM KCIUKI !
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeMay 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Milena Beta była z 16 dfl. Dziś odbieram kolejną, zrobioną po 48 h od tamtej. Wszystko się wyjaśni. Niestety brzuszek już dziś bardzo boli. Jest mi niedobrze. ;(

Treść doklejona: 09.05.12 13:40
    przyszła @. :cry::sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeMay 9th 2012
     permalink
    Cześć Dziewczyny! Podpatruję sobie ten wątek od jakiegoś czasu, a teraz się ujawniam i proszę o dopisanie :)
    Rocznik 79, starania od października 2010. Ciąża w lutym 2012, bichemiczna. Od poprzedniego cyklu działamy ponownie.
    W trakcie starań wyszło kilka problemów zdrowotnych: PCOS, niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemia czynnościowa.
    Trzymam kciuki za wszystkie staraczki :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.