Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMal77
    • CommentTimeDec 3rd 2012
     permalink
    jak-ja-Wam-zazdroszcze-sniegu....buuu...Nie-widzialam-go-juz-ze-3-lata...Tego-mi-najbardziej-brakuje-z-Pl.Raz-wlasnie-te-3-lata-temu-spadl-tutaj-snieg.Kleska-zywiolowa-od-razu-na-calej-wyspie.szkoly-pozamykane,drogi-i-chodniki-pod-polmetrowa-pokrywa-sniegu,bajka..:))Pekajace-rury-tylko-i-brak-wody-niszczyly-te-piekne-chwile...))

Malutka2105-badz-dobrej-mysli.Moze-ta-laparoskopia-zdziala-cuda-jak-i-u-mnie-i-zajdziesz-zaraz-po-niej-w-ciaze.Ze-mna-tak-bylo.Mialam-przed-nia-3-poronienia-i-zaraz-po-niej-w-1wszyk-cyklu-udalo-mi-sie-zajsc-i-donosic.Pepek-tylko-bolesny-jest-i-tkliwy-po-zabiegu,ale-tak-nie-ma-tragedii.Kichac-bedziesz-z-poduszka-przy-brzuchu..:))

A-ja-ogarnelam-sobie-dom-jak-codzien.Taka-syzyfowa-praca.Zaraz-musze-wstawic-zupe-dla-dzieciakow-i-potem-isc-po-nich-do-szkoly.Marny-ten-moj-fitness-bo-jakos-na-moja-figure-te-marsze-nie-dzialaja.Jak-mi-po-ostatniej-corci-zostalo-tak-i-sie-trzyma.Starosc-nie-radosc...:confused:

Treść doklejona: 03.12.12 12:35
    P.S............Czekam-na-Fante-z-dobrymi-wiesciami.....:)):wink:
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    Kiedyś w faktach była informacja, że na wyspach spadł śnieg i tak jak mówisz klęska nastała, a do pracy przyszli tylko Polacy i Rosjanie...hehe :surprised:
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    masz-racje..:))Moj-jest-kierowca-i-jego-taki-snieg-nie-ruszyl.Pojechal,chociaz-bylo-na-prawde-ciezko.Do-pracy-zazwyczaj-jedzie-45-min,a-wiesz-ile-zajelo-mu-dotarcie-tej-1wszej-nocy-sniezycy?az-6....niewyobrazalne.po-drodze-i-tak-porzucil-na-stacji-swoje-auto-i-zabral-sie-z-jakims-kierowca-ciezarowym,poniewaz-Garda-zaczela-zamykac-ruch-calkowicie-i-tylko-mogly-dalej-jechac-tiry.Zima-trzymala-nas-dlugo-bo-ponad-miesiac.Ja-akurat-urodzilam-swoja-najmlodsza-corcie.Na-szczescie-zdazylam,zanim-sypnal-snieg,a,to-byla-kwestia-dni.!!Nie-wiem-jakbym-sie-dostala-do-szpitala-a-mam-tam-ok-50km.Potem-bylam-uziemiona-w-domu-bo-snieg-byl-ponad-kola-w-wozku-a-nikt-nie-odsniezal-chodnikow.Po-jakis-2-tyg-jak-musialam-wyjsc-do-sklepu-to-ciagnelam-wozek-jak-konik-lub-nioslam-go-w-rekach-razem-ze-swoim-najstarszym-synem.Ale-pomimo-to-bylo-pieknie.Starsze-dzieciaki-byly-mega-szczesliwe.Zima-jest-na-prawde-czlowiekowi-potrzebna..:))
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    Przynajmniej nie jest szaro-buro :wink:
    p.s. ja dzisiaj odśnieżałam samochód 20 min..hehe, poranna gimnastyka :wink:
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    kocham zimę, ale właśnie taką białą :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgosa
     permalink
    Hej Kobitki.

No udało mi się dostac do mojego gina, powiedział by robić hsg w tym cyklu. Tylko jak zwykle u mnie nic nie jest bezproblemowe. Niestety badania nie będzie mi robił mój lekarz, gdyż u niego w szpitalu jest popsute urządzenie i badania będą wykonywane dopiero w styczniu....a ja już chciałabym mieć to za sobą

muszę iść do innego szpitala w Warszawie - i właśnie, czy ktoraś z Was może mi coś polecić??:sad:
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    iris30: widzę, że na podobnym etapie jesteśmy. Ja mam zaplanowane HSG na 21 grudnia. Jak zacznie mi się okres mam jeszcze to potwierdzić. Fajnie, że masz już to za sobą. Bolało Cię bardzo? W mojej klinice podają chyba czopek przeciwbólowy z tramalu, a Tobie coś dali? Ciekawe czemu owulacja się po badaniu nie pojawiła. Potwierdziłaś jej brak na usg? Czytałam, że Ty też rozważasz w najbliższym czasie IUI. Również biorę inseminację pod uwagę w styczniu (jeśli jajowody będą ok - mam taką nadzieję)
    u mnie na południu też biało :)
    pozdrawiam wszystkie staraczki
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    buba, bolało ale do zniesienia. Dostałam zastrzyk z tramalu właśnie. Nie wiem czy podziałał. Jedynie co czuję to tyłek do tej pory ;) Na razie nie potwierdzałam owu, zwykle mam bardzo wcześnie skok ok. 11 dc, dziś 14 dzień i skoku na razie nie było, może się przesunął ;) i testy owu też bladziutkie... wszystko sie okaże w ciągu najbliższych dni. Do tej pory po prostu owu nigdy tak późno nie występowała a cylki mam już zaobserwowanych 17 ;) może ten jest wyjątkowy? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorleoncja
     permalink
    Witajcie kochane :) zimowo na początku nowego jakże magicznego tygodnia.
    Co do pogody, to chyba aura zimowa zawitała w większość regionów Polski. Trzeba się przestawić na inne jeżdżenie :( no i korki większe na początku..Ja też odśnieżałam rano autko, bryyyyyy. Pewnie na wsiach jest pięknie, ach!
    W centrach handlowych już choinki, kolędy, światełka- tak ciepło na duszy się robi :) W radio zaczynają grać świąteczne piosenki...
    Apropos MIkołaja, to przypomniał mi się cudny film, który oglądamy z M. i znajomymi co roku, pt. Ekspress polarny...polecam, piękna muzyka, wyjątkowe przesłanie dla dzieci i w ogóle taka magia świąt się wyłania. Jak wyszłam po premierze z kina kilka lat temu i na chwilkę uwierzyłam, że Mikołaj istnieje. Kto nie oglądałam polecam obowiązkowo ;)

Życzę Wam kochane wspaniałych podarków od świętego i miłych wrażeń w tym tygodniu. Pozdrawiam.:winkkiss:
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeDec 4th 2012
     permalink
    witam wtorkowo :) u nas śniegu na razie nie ma. Zapowiadają po południu. Za dwa dni Mikołajki, a ja nawet pomysłów na drobiazgi nie mam :( Leoncja Expresu polarnego nie oglądałam, ale kocham świąteczne filmy więc na pewno w tym roku nadrobię :)
    A wracając do tematu, test owu wreszcie pokazał plusik :smile: pomarudziłam na niego i proszę : mam co chciałam :smile: skoku jeszcze nie było, to może i na skok pomarudzę?
    Buba co do IUI to na razie się wstrzymujemy, najpierw spróbujemy postymulowac mojej jajniki, a jak to nie pomoże to zdecydujemy się na IUI :) do lutego mamy czas aby "zafasolkować" naturalnie :smile: mam nadzieję, że do tego czasu to nam wszystkim się uda :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Iris30-gratki..:))marudz-marudz-moze-zadziala..:))jesli-jest-to-jakas-skuteczna-metoda-to-moge-sie-dolaczyc-do-narzekania..:))

ja-dzis-wygladalam-tesknym-wzrokiem-na-niebo-doszukujac-sie-chociazby-najmniejszego-znaku-zblizajacego-sie-sniegu,ale-tylko-deszczem-nas-dzis-pogoda-obdarowala.zimno-i-mokro.:angry:juz-nawet-w-UK-maja-lepiej.a-jutro-rano-musze-znow-maszerowac-do-szkoly-z-dziecmi-na-piechote...

u-mnie-chyba-byla-jakas-ekspresowa-ta-owulka.szyjka-znow-twarda,sluz-sie-robi-nieprzejrzysty.chyba-wszystko-to-o-tylka-kant-potluc.serduchowania-byly-i-mam-nadzieje,ze,"chlopaki"dotarli-do-celu-jesli-w-ogole-mialy-gdzie.:wink:teraz-zostala-mi-tylko-randka-z-termometrem-co-rano-i-wypatrywania-oznak-ciazy-jak-co-miesiac.:tongue:
    • CommentAuthorendodar
     permalink
    Mal77-trzymam kciuki, żeby Twój termometr notował tylko wysokie temperatury od teraz:-)
    Buba79-trzymaj się i nie poddawaj, zwłaszcza, że będziesz miała HSG. Po tym się zachodzi w ciążę;-)
    Też miałam w niedzielę małego dołka, ale wczoraj kupiłam sobie olej z wiesiołka i siemię lniane i będę pić, bo śluz mam b. kiepściutki. Prawie go nie mam chyba, bo ostatnio go nie zauważam. Trochę mi się humorek przez to poprawił:-)
    pozdrawiam śnieżnie:-)
    --
  1.  permalink
    Mam 32 lata, 5 cykli z CLO i HSG w tym cyklu...po 12 m-cach starań ujrzałam dziś 2 piękne kreseczki...a już lekarz powiedział ze jezeli przez 2 miesiace nic sie nie uda to klinika mnie czeka
    Chciałam podzielic sie z wami ta nowiną i dac Wam otuchy...ze wszytko jest mozliwe
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    hejka dziewczyny. U mnie 20 dc, owulacja przypadała mi wg testów paskowych na 15 dc, a serduszkowałam 13 dc (wtedy pęcherzyk miał 22mm, u mnie raczej pękają przy 24 mm) .... nie mam co sobie robić nadziei. Przez chorobę jakoś właśnie w połowie cyklu marnie wyglądały starania i mam żal o to do siebie. Do tego zauważam, że te przytulańce na zawołanie tracą swój urok i martwi mnie to... Nieraz z M jesteśmy już tym zmęczeni. Najlepsze są takie spontany (oby dwoje z mężem za tym przepadamy), a z czasem te starania z zegarkiem w ręku odbierają ochotę. Co za przekorny mechanizm :angry:. Jak czasem popatrzę na niektórych wykresy, gdzie co dzień serducho przez 15 dni to jestem pełna podziwu (za niedługo wpadnę w kompleksy ;)
    Obym okres dostała o czasie żebym wyrobiła się z tym HSG, które mam zapalanowane na 21.XII. Jeśli mi się coś poprzesuwa to dopiero w styczniu mogę myśleć o badaniu drożności a ja już mam dość tej niepewność, oczekiwania i ciągłego rozczarowania. Nie mogę przestać o tym wszystkim myśleć...
    Zawsze marzyłam o drugim dziecku, gdy stuknęła 30-tka byłam przekonana, że to właściwy moment. Tym czasem za pół roku zdmuchnę 34 świeczki.... nie pociesza mnie to... ten upływ czasu mnie przeraża...
    teraz ja pomarudziłam :confused:
    --
    • CommentAuthorendodar
     permalink
    No widzisz Buba79 po HSG zachodzi się w ciążę:-)
    Ja też miałam już HSG i też zaszłam w ciążę miesiąc po tym, a czy można jeszcze raz mieć HSG? Może mi się tam coś zapchało przez tą endometriozę?
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Mysiorku-to-wielkie,ale-to-wielkie-grtulacje..!!!!!!!!!!!!!!!zostaw-nam-troszke-fluidkow,abysmy-i-my-mogly-sie-doczekac-swoich-dwoch-kreseczek..:)))ale-dobra-nowina..:bigsmile:

Buba-ja-to-serca-tak-chetnie-tylko-stempluje-wtedy-gdy-wiem-iz-cos-z-nich-moze-sie-wykluc...inaczej-nie-jestem-takim-zawodnikiem,hehe...Juz-kiedys-mowilam-do-swojej-znajomej,ze,ja-przytulanie-traktuje-dosc-rzeczowo.jako-rozmnazanie...))a-tak-to-nie-ma-szalu-jakiegos.moj-za-to-jak-to-facet-ciagle-o-tym-mysli-i-gada.a-czasem-gada-nawet-po-jak-to-fajnie-bylo.....:shocked:wiec-sie-nie-doluj-i-nie-kompleksuj-mi-tutaj...:)):smile:
    moze-tak-sie-uda-ze-zdazysz-z-fasolka-i-przedmuchiwanie-nie-bedzie-potrzebne??jestesmy-w-cudownym-czasie-przedswiatecznym..:))Boze Narodzenie-cuda-sie-zdarzaja..:))):bigsmile:

Treść doklejona: 04.12.12 18:09
    Endodar-chyba-mozna....Ale-czy-na-endo-nie-jest-raczej-wskazana-Laparoskopia?ja-jeszcze-nie-mialam-HSG....a-na-lapa-wyszlo-ze-mialam-juz-poczatki-lekkiej-endo...Byc-moze-teraz-juz-mam-gigantyczna????tyle-lat-minelo,a,ta-choroba-jest-w-sumie-nie-do-wyleczenia.ona-zawsze-wraca...:angry:
    • CommentAuthorendodar
     permalink
    Mysiorek80, jesteś druga z naszej listy, tak szybciutko to idzie:-)
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    dzięki Wam dziewczyny, cieszę się, że mogę z Wami pogadać. Mojemu M nie chcę tak cały czas marudzić, a to powstrzymywanie się od tego też mnie trochę męczy. Mój M ma do tego inny stosunek - taki rzeczowy, konkretny a nie tak jak większość kobiet bardziej uczuciowo-melancholijny jak nie wychodzi. Oczywiście czasem stara się mnie pocieszyć ale tak z umiarem - długie jęczenie Go denerwuje.
    Mysiorek : gratuluję !! :smile:
    endodar: a kiedy miałaś ostatnie HSG?
    ja się już wolę nie napalać, że coś mi się uda. Boję się myśleć, że będzie dobrze żeby znów nie być bardziej rozczarowaną. Z drugiej strony też niedobrze tak bez wiary podchodzić do tego co się robi. Tak źle tak niedobrze. Trudno mi dogodzić :wink: Trochę mnie do takiego podejścia zmusiło życie, ciągle nowe kłody pod nogi rzuca. Długo rozważałam decyzję o drugim dziecku ze względu na problemy zdrowotne. Jednak pragnienie serca jest większe niż zimny rozsądek. Założyłam, że dam radę i że wcale ciemny scenariusz (pogorszenia mojego zdrowia) nie musi mnie dotyczyć. No to teraz się okazuje, że mam problem z zajściem w ciąże. Może tak to ma być, może powinnam się z tym pogodzić... Mój mąż znając mnie mówi, że to u mnie jest niemożliwe, że On sam też pragnie dziecka i wierzy, że nam się uda i że wszystko będzie dobrze.....
    ufff ale się rozpisałam... ciągle smucę co? ciężko mi ostatnio ale Wasze słowa są krzepiące i podtrzymują mnie na duchu
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Buba-od-tego-tutaj-jestesmy,prawda?aby-sie-wspierac-doradzac-zrozumiec-wzajemnie.ja-wlasnie-dlatego-takze-dolaczylam-tutaj-bo-tez-nie-mialam-z-kim-porozmawiac-o-swoich-staraniach.moj-tak-jak-i-Twoj,jest-rzeczowy,ale-ja-musze-swoje-wygadac-ponarzekac-porozwazac.moje-znajome-albo-sa-w-ciazy,albo-glownie-chca-rozmawiac-tylko-o-sobie.wyslucham-oczywiscie,ale-czuje-niedosyt-ze-nikt-nie-chce-zrozumiec-moich-rozterek.wiec-nie-martw-sie-i-nie-obawiaj,ze,zostaniesz-zganiona-za-swoje-wypowiedzi.przynajmniej-z-mojej-strony-mozesz-liczyc-na-wyrozumialosc.zlaczyl-nas-tutaj-wspolny-cel-jakim-jest-posiadanie-dziecka,ale-oprocz-tego-mamy-takze-mase-innych-trosk-oraz-spraw-na-glowie.trudno-abysmy-tutaj-tylko-rozmawialy-o-mierzeniu-temperatury-i-ilosci-sluzu.mysle-ze-fajnie-jest-sie-takze-wygadac-na-inne-tematy.nawet-potem-jest-o-wiele-latwiej-zadac-jakies-moze-bardziej-intymne-fizjologiczne-pytanie-jesli-sie-odnajdzie-w-takim-miejscu-oprocz-porad-takze-przyjazn.takie-jest-moje-skromne-zdanie-w-tym-temacie.
    •  
      CommentAuthorHaniutka
    • CommentTimeDec 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Mysiorek80, to wspaniała wiadomość. Gratuluję życzę zdrowych i wspaniałych już tylko 8miesiecy. A potem kolejnej szybkiej ciaży:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormomigj
     permalink
    Hej Dziewczyny,pozwólcie że się do Was przytulę,co prawda ja już kiedyś zostałam wpisana przez Anderkę na listę(str.nr.1) w tym wątku,ale dla odświeżenia poproszę Leo o dodanie i mnie do nowego świątecznego łańcuszka choinkowego :smile:

34.Momigj-Monika 31 lat,od 6 lat starania o upragniony cud.
    We wrześniu udało się na króciutko-przedwczesne poronienie(ciąża biochemiczna)

ps.Mysiorek ogromne gratulacje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    Mysiorek gratuluję z całego serca...:heart:
    •  
      CommentAuthorleoncja
     permalink
    Witajcie :)
    Zgodnie z życzeniem momigi :) zaktualizowałam listę.
    Mysiorek - gratulacje dla Ciebie. Możesz się zatem wykreślić, robiąc miejsce w kolejce innym ;)

1. leoncja - 34 lata, poronienie 2010 r. w 10 tc
    2. Moya212 - 30 lat, starania od września 2010.
    3. Agosa - 32 lata
    4. malutka2105 - 28 lat - VII 2010 strata - zaśniad groniasty, teraz starania od września 2011, trzy cykle z kliniką
    5. Haniutka - 34 lata - starania od 05/2010
    6. Marta - 30 lat
    7. Mysiorek - 32 lata, starania od 01.2012 a z lekarzem od 05.2012
    8. kejt_busz - 31 lat, działamy od listopada 2011
    9. Mk28dni - 34 lata, staranioholiczka od 16 cyklów :)
    10. Anderka - 37 lat, staranioholiczka od 20 cykli
    11. jakmalina - 34 lata, kontrolowane starania od kwietnia 2012
    12. Iris30 - 32 lata, staranka od 18 cykli
    13. Efiaa - 32 lata, starania od 5 lat...
    14. MadRat - 31 lat, starania intensywne od 7 cykli, wcześniej przez rok zdawaliśmy się na los PLUSIK!
    15. buba79 - 33 lata, starania o drugie dziecko intensywne od 15 cykli, wcześniej tak samo zdawaliśmy się na los
    16. marble85 - 27 lat, starania od XII 2011
    17. Fanta666 - 29 lat, intensywne starania od V 2012, wcześniej przez 1 rok bez szczególnego planowania, bez zabezpieczeń
    18. mnbvc - 34 lata, starania od około 3 lat, przy czym na początku bez specjalnych starań, a w leczeniu od grudnia 2011
    19.bonim- 30 lat,starania od 3 lat..
    20.lilah - 32 lata, starania od czerwca 2011 - przy czym póki co bez szczególnego planowania i lekarzy, teraz zaczynamy intensywniej.
    21.Loren - 34 lata,starania o drugie dziecko od stycznia 2012r.
    22.agap81-31lat,starania o wspólne dziecko koniec 2009 r.( ivf styczeń 2012)
    23.Flowka-32 lata ,starania od 10/2010
    24.Emi1212- 35 lat
    25.karykatura12 -39 lat...
    26.endodar-30 lat
    27.meggi12345 - 34lata, 6lat starań, w 2006 poroniłam w 8tc, 2 nieudane IUI, XII.2012 - ivf
    28.motylica0 - jeszcze przez chwilę 30 lat, starania od maja 2011 roku
    29. Blanka- mam 31 lat, a mąż 40, staramy się świeżo o drugie maleństo
    30. sindrella - 33 lata, M 38, staramy się 4 lata o pierwszego dzidziusia
    31.Mal77 - 35 lat,od-15-cykli-starania-o-5te-dziecko..:))2-poronienia-3-ciaze-biochemiczne,2010-laparoskopia,oczekuje-zabiegu-usuniecia-polipa-w-macicy.
    32. Anka80 - 32 lata, starania o pierwsze dziecko - na razie od października 2011 próba zdiagnozowana problemu i powrotu normalnych cykli z owu
    33. dona79 - prawie 33lata, 16 cykli staran, 2 nieudane IUI, 2 laparoskopie: endometrioza, usuniety lewy jajnik i jajowód
    34. Momigj-Monika 31 lat,od 6 lat staram się upragniony cud
    • CommentAuthorendodar
     permalink
    Buba79-ostatnie i pierwsze HSG miałam na początku lipca 2011, wynik nie był za dobry chociaż jajowody drożne, ale powydłużane i poskręcane.
    Ale nawet nie wiem czy lekarz kiedykolwiek będzie chciał powtórzyć. Zobaczymy, czy mi się uda. Póki co 1 cykl z owu za mną nieudany, a endometrioza daje się we znaki, ale dzisiaj wypiłam 2 szklanki glutka z siemienia. W sumie nie wiem jak go przygotowywać, żeby pomógł na śluz;-)
    pozdrawiam, u nas mróz daje popalić
    --
  2.  permalink
    Hejo. Byłam wczoraj w klinice i idę na laparoskopię i histeroskopię :) Dopiero po nowym roku, bo muszę mieć po świętach jeszcze jedną szczepionkę przeciwko żółtaczce i odczekać dwa tygodnie. Także coś się ruszyło do przodu.
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeDec 5th 2012 zmieniony
     permalink
    witam śniegowo wreszcie ;)
    Malutka, super, że się coś wreszcie ruszyło :) na pewno po laparo i histeroskopii wiele się wyjaśni i będziecie wiedzieć na czym stoicie :) dziwi mnie to, że tak wiele lekarzy odwleka diagnostykę w tzw. niefajnych przypadkach :( rozumiem, jeśli kobietka nigdy nie miała żadnych problemów, to można starać się naturalnie przez 1 rok lub 2, ale bez przesady. Czas ucieka...
    U mnie nareszcie chyba skok :) (jeśli sie jutro nie rozmyśli tempka to będzie super) - Mikołaju bierz się do roboty i pomóż chłopakom trochę!

Mysiorek, gratulacje jeszcze raz!!
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
    • CommentTimeDec 5th 2012
     permalink
    witam-i-ja..:))

Same-dobre-wiadomosci..:))Ja-sie-tylko-nie-moge-doczekac-terminu-mojej-operacji....jakas-masakra.mialam-az-3-terminy-i-to-w-wakacje-kiedy-to-na-nie-wyjechalam-do-kraju.zlosliwosc-losu-i-niekompetencja-personelu-poniewaz-im-mowilam,ze,wyjezdzam.a-teraz-po-zlosci-mnie-olali....mierzylam-ran-tempke-wciaz-mam-powyzej-37.ale-czuje-ze-dlugo-sie-tak-nie-utrzyma.boli-mnie-okrutnie-krzyz,promieniuje-az-do-biodra.nie-moge-sie-nawet-schylic.moje-pozostalosci-po-znieczuleniu-w-kregoslup....:cry:

moj-najstarszy-dzis-przezywa-ze-w-telefonie-w-aplikacji-pogoda-zobaczyl-zapowiedz-sniegu-ok-h-8.zimno-jest-bo-minus-1,ale-na-snieg-tutaj-raczej-nie-ma-co-liczyc.Zaraz-musze-sie-zbierac-do-szkoly-z-dziecmi....ale-mi-sie-nie-chceeeeeeeeeee:wink:
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    Mysiorek, GRATULACJE! :)))) Coś się zaczęło dziać z listą :) Ja w poniedziałek idę na usg, jak lekarz dopatrzy się tam kropka to ostatecznie wypisuję się z listy i robię miejsce innym staraczkom :)
    --
    •  
      CommentAuthormeggi12345
     permalink
    Mysiorek GRATULUJĘ. Wszystkiego dobrego i duuuużo zdrówka życzę. Rośnijcie zdrowo :clap:
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    Hej dziewczyny. Dopiero teraz zajrzałam. Wróciłam z Mikołajkowych zakupów. Kupiłam sobie parę ciuchów ;) na poprawę humoru. Pomaga na chwilę ;)

Mal: jakoś się pogubiłam albo czegoś nie doczytałam: na jaką operację czekasz? Ja też mam problemy z kręgosłupem i taki ból jak opisujesz jest mi dobrze znany. Ostatnio prócz lędźwi dołożył się ból szyi - nie mogę ją ruszać, upierdliwe to strasznie. Ja jestem po operacjach kręgosłupa. Walczę z tym od ponad 20 lat.

Endodar: u mnie też jest podejrzenie endometriozy, żadnych torbieli nie widać ale szereg innych objawów może na nią wskazywać. Trochę się obawiam tego HSG a bardziej jego wyniku... Do tego mam mocne tyłozgięcie macicy, jeden lekarz przez jakieś dziwne ułożenie moich narządów nie mógł znaleźć w ogóle mojego lewego jajnika .... - dziwne to, ale spoko ten w klinice go widział :) Do tego z tej lewej str. często mnie boli ale nie wiadomo czym to jest spowodowane.
    Czym Tobie objawia się endometrioza? Kto wie, może warto u Ciebie jeszcze raz te HSG przeprowadzić... warto z lekarzem o tym pogadać.
    --
    •  
      CommentAuthorkejt_busz
     permalink
    Mysiorku gratulacje :)))) :boogie:
    •  
      CommentAuthorjakmalina
    • CommentTimeDec 5th 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie na laparo wyszło że w sumie wszystko ok. Prawy jajowód przytulony był do macicy, poskręcany, zrobili mi plastykę i wypalili małe ognisko endo. Minęło od tego czasu 2,5 roku i nic :confused: Taki lajf :wink:
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Buba-ja-mialam-3-cesarki-i-w-kazdej-zneczulenie-w-kregoslup.po-dwie-proby-wbijania-igiel-w-krzyz.w-ostatniej-sie-nie-udalo-nawet-za-drugim-razem-i-mnie-uspili.krzyczalam,jak-male-dziecko-jak-mi-trafil-igla-tam-gdzie-nie-trzeba-i-od-tego-momentu-mam-okropne-bole-krzyza.jak-sie-nachyle-to-bywa-ze-nie-moge-sie-podniesc.bol-przeokropny.mam-wrazenie-ze-kregoslup-mi-peka.do-tego-doszlo-jakies-zwyrodnienie-karku.mam-maly-garbik,i-ataki-mega-boli-szyji-i-glowy.ja-sie-chyba-po-malu-rozsypuje....:shocked:
    z-jajnikiem-mamy-tez-podobnie,hehe.jak-bylam,w,Pl-to-na-usg-nie-mogl-gin-go-znalezc.zapytal-sie-mnie-czy-go-w-ogole-posiadam.ja-ze-oczywiscie,bo-boli-mnie-czesto-przeokrutnie-a-zwlaszcza-na-etapie-owulacji.napisal,w-inf.ze-mam-prawdopodobnie-jakies-zrosty-po-lewej-stronie.

endometrioza-objawia-sie-plamieniami,bolami-brzucha-tak-jak-na-@-przez-wiekszosc-miesiaca,bolami-i-parciem-na-odbyt,masz-wrazenie-ze-sie-zaraz-oproznisz.czasem-krwawienia-miedzy-cyklami.ja-posiadam-caly-ten-zestaw,niestety.moze-to-takze-moja-przyczyna-ze-juz-15-cykl-mi-sie-nie-udaje...
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    Mal: no to ładnie Ci załatwili ten krzyż :( współczuję, ja z bólem kręgosłupa zmagam się od lat i wiem co to znaczy. W związku z tym, że mój kręgosłup jest po przejściach to lekarze u mnie nie ryzykowali tylko zrobili mi CC przy znieczuleniu ogólnym. Miałam od początku wskazanie do CC z powodów ortopedycznych i z powodu stanu przedrzucawkowego (w 30 tyg. dołączyła się poważna gestoza i tak sobie w szpitalu spędziłam 6 tyg. w bólu, lęku ... ) Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Mamy pięknego, zdrowego synka, który chodzi do pierwszej klasy. A Ty z jakiego powodu miałaś CC ??
    Kurcze nie pocieszyłaś mnie z tym opisem Twoim jajnika. Ja mam dokładnie tak samo tylko lekarz nie mówił, że to mogą być zrosty... a ja tu przed HSG - jeszcze bardziej sie boję. Ten ból z lewej strony jest dokuczliwy przez większość miesiąca, a najgorzej w owulację. Tak samo ten gin ,ze szpitala gdzie mi robili łyżeczkowanie, nie mógł tego lewego jajnika znaleźć i pytał się czy go w ogóle mam ... Mój lekarz z kliniki go widział ale w sumie nic podejrzanego nie stwierdził. NIe wiem co jest grane.
    Ja właśnie mam bardzo obfite, bolące, ze skrzepami miesiączki. Chodzenie po ścianach. NIeraz czopek z diclofenaku nie pomagał. Takie stany parcia na pupę też miewam no i czasem biegunki przy okresie. Plamienia/do krwawień między miesiączkami też miałam przez ostatnich 10 m-cy . Trwały pierw 2 dni, a potem zwiększyły się do 5-6dni. Wszystko tak samo składać się może na endometriozę, która w zasadzie jest nieuleczalna. Najważniejsze abym tą drożność miała, żeby jakieś zrosty nie uniemożliwiały zapłodnienie. W październiku miałam łyżeczkowanie z powodu tych krwawień i nieznacznie niejednorodnego, pogrubiałego endometrium. Wczęsniej lekarz twierdził, że to możę taka moja uroda ale, że dolegliwości nasilały się to zdecydował o skierowaniu do szpitala. Od tego czasu międzymiesiączkowe plamienia ustały (odpukać) i miesiączka trochę lepiej wyglądała ostatnio. Może to i pomogło .... ciekawe na jak długo (oby to nie wróciło)
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
    • CommentTimeDec 6th 2012
     permalink
    Buba-pierwsza-cesrake-mialam-poniewaz-Ola-byla-ulozona-posladkowo.nie-chciala-sie0obrocic-koza-jedna.i-bardzo-zle-mi-ja-wykonali.lekarz-mnie-przecial-a-potem-sie-mnie-pyta-czy-wiem-gdzie-mam-ulozone-dziecko........i-rzucil-mi-siena-brzuch-bo-moja-siedziala-na-prawde-wysoko.rodzilam-na-3-tyg-przed-terminem,wiec-pewnie-nie-zeszla-do-kanalu-jeszcze-czy-brzuch-mi-nie-opadl...szyjka-mi-sie-tylko-zaczela-otwierac-i-na-tej-podstawie-wyslali-mnie-na-porodowke.Wolomin-to-jednak-rzeznia...mala-urodzila-sie-w-zamartwicy...przydusil-ja-debil-plus-przecial-jej-skalpelem-nozke.do-dzis-ma-szramke-chociaz-ma-juz-7.5-roku.na-szczescie-dobrze-sie-wszystko-skonczylo-chociaz-myslalam,ze,bedzie-miec-dziecie-roslinke.nastepna-cesarke-sama-chcialam.jak-przyjechalam-do-Irlandii-to-napotkalam-sie-pare-razy-na-matki-z-dziecmi-ktore-zostaly-tutaj-przyduszone-podczas-porodow-naturalnych-i-niestety-przez-to-byly-opoznione.stwierdzilam,ze,nie-bede-ryzykowala-tej-marnej-medycyny.a-3-to-juz-z-biegu-i-obowiazku.po-2-musisz-juz-miec-zawsze-cesarke.mialam-wiec-tylko-jeden-porod-naturalny.powiem-tak-bol-przy=naturalnym-przeokropny-ale-urodzisz-i-gorka-tydzien-mozesz-zapomniec-ze-urodzilas....cesarka???w-moim-przypadku-bol-na-cale-zycie.nie-mam-juz-w-ogole-czucia-w-podbrzuszu-i-szrama-jest-mega-bolesna.kupa-zrostow.jesli-mozecie-rodzcie-naturalnie.

co-do-miesiaczek-ja-mam-takze-obfite.pierwsze-3-dni-zmieniam-podpaski-co-h.skrzepy-czasem-sa-a-czasem-nic,ale-to-absolutnie-nic,co-raczej-tez-nie-jest-normalne,bo-endometrium-powinno-sie-zluszczac.normalnie-mam-7-dni-wyjetych-z-kalendarza.a-jak-sie-trafia-jeszcze-krwaiwenia-miedzycyklowe-to-juz-sie-z-podpaskami-nie-rozstaje-always..:))stad-chyba-ta-nazwa...:wink:

co-do-jajnika-to-Buba-on-napisal-ewentualne-zrosty,ale-nie-jest-to-oficjalnie-zdiagnozowane,wiec-nie-martw-sie.nie-musisz-miec-takowych-u-siebie.moze-po-prostu-taka-nasza-uroda..:))

lece-zaprowadzic-dzieciaki,potem-lookne-tutaj..:))u-nas-kazdego-dnia-zimniej-i-zimniej....az-sie-nie-chce-wylazic-z-domu.....:cry:
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Mal nikt na zyczenie nie moze sobie poprosic cesarki:-) wiadomo, ze naturalny porod zawsze jest lepszy i dla dziecka i dla matki, ale to juz nie od nas zalezy.
    Poza tym ostatnio poznalam dziewczyne, ktora urodzila 3 dzieci cc, teraz jest z 4-tym w ciazy, dziecko albo sie nie urodzi albo urodzi martwe albo bedzie kaleka przez cale zycie, teraz walcza o niego. lekarze byli w szoku, ze pozwolila sobie na kolejne dziecko w jej stanie, bo podobno z kazda cesarka wzrasta prawdopodobienistwo powiklan.
    •  
      CommentAuthorMal77
    • CommentTimeDec 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Gosia-taka-bzdure,ale-przepraszam-slysze-po-raz-pierwszy-w-zyciu.ale-masz-prawo-do-swojego-zdania.Wesolych-Mikolajek-Ci-zycze.nie-martw-sie-jesli-uda-mi-sie-zajsc-w-ciaze-moje-dziecko-bedzie-zylo-i-bedzie-zdrowe.akurat-to-czy-bedzie-z-4-czy-7-cesarki-nie-ma-zadnego-znaczenia-powiklania-moga-byc-dla-matki-ale-nie-maja-znaczenia-dla-rozowju-plodu.ale-coz-zawsze-sie-znajdzie-ktos-kto-ma-nadzieje,na-czarne-scenariusze-u-kazdego.wspolczuje-Twojej-znajomej,ale-to-nie-wina-tego-iz-miala-juz-3-cesarki.i-wybraz-sobie-ze-nawet-w-Polsce-mozesz-miec-cesarke-na-zyczenie-kiedys-to-kosztowalo-2-tys-zl.i-tak-ja-sobie-zazyczylam-cesarke.i-ja-dostalam-czy-sie-z-tym-zgadzasz-czy-nie.Wesolych-Swiat-moja-droga.:wink:
    •  
      CommentAuthorfanta666
     permalink
    Gosia nie wiem, gdzie zasłyszałaś takie informacje, każdy przypadek kobiet jest inny i nie można generalizować. wiadome jest że każda cesarka osłabia macicę i zwiększa ryzyko powikłań, ale podobnie każda ingerencja chirurgiczna w organizm człowieka – niesie ze sobą ryzyko powikłań, Niekoniecznie z tego powodu zdrowa kobieta, która chce jeszcze zostać w swym życiu mamą powinna z tego zrezygnować - co sugerował ton twojej wypiedzi
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeDec 6th 2012 zmieniony
     permalink
    nie chcialam nikogo tym urazic, przeciez to Twoja decyzja ile chcesz miec dzieci i ile, mi nic do tego. ja tylko powiedzialam jak najlepszy prof w polsce pod wzgledem terapii plodu wypowiedzial sie na ten temat, wiec nie jest to raczej pochopne stwierdzenie. poza tym kazdy organizm jest inny i nie mowilam, ze bedzie tak w Twoim przypadku. poza tym to co teraz przechodzi ta matka to istny koszmar, caly czas ma operacje na dziecku, wiec nie jest takie proste. poza tym przed zajsciem w ciaze pytala sie lekarza czy moze miec dzieci to powiedzial ze nie widzi przeciwskazan, dlatego trzeba uwazac na kazda nasza decyzje, bo co lekarz to inna opinia. obecnie ten lekarz rozlozyl rece i wyslal ja do innego miasta bo nie jest nic wstanie zrobic.
    Mal ja Tobie tez zycze wszystkiego najlepszego i zdrowego dziecka, ale tego niestety nigdy nie mozemy byc pewni, wiec nie mozna zakladac z gory, ze tak bedzie.
    Poza tym widze, ze masz wieksza wiedze niz pparu lepszych lekarzy w tym kraju.
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Witajcie Dziewczynki !!! Wracam po urlopie :) Nie było mnie zaledwie 10 dni, a tu takie nowiny :)

MadRat, Mysiorek - Gratuluję z całego serca, oby najbliższe miesiące były dla Was spokojne i pełne radości i doprowadziły Was do szczęśliwego rozwiązania.

Pozdrawiam Was wszystkie życząc pięknego dnia.
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Fanta-dziekuje-za-slowa-wsparcia...Przykro-mi-sie-zrobilo-ze-ktos-roztacza-czarne-wizje-ale-powtarzam,powiklania-bywaja-dla-matki,ale-nie-maja-wplywu-na-rozwoj-plodu.kazda-z-nas-swiadomie-podejmuje-decyzje-o-macierzynstwie.ja-sie-licze-z-ryzykiem-chociaz-mnie-moja-polska-GP-poinformowala,ze,najnowesze-badania-dowodza-ze-zadnych-powiklan-nie-powinno-byc,typu-pekniecie-macicy.baa,wbrew-wszystkiemu-macica-w-miejscu-przeciecia-jest-jeszcze-mocniejsza-niz-pozostale-jej-sciany.robi-aktualnie-prace-na-ten-temat-a-ja-jej-wierze.znam-osobiscie-kobietke-ktora-ma-cala-5-dzieci-z-CC.wszystkie-zdrowe.na-tym-koncze-swoj-wywod-w-tym-temacie.zanim-sie-komus-sprawi-przykrosc-trzeba-najpierw-byc-pewnym-czy-sie-ma-racje.
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Mal to nie sa czarne wizje, ale fakty, rzadkie bo rzadkie ale sa. to takie wlasnie swiadome skazywanie wlasnego dziecka na smierc badz bycie roslinka. nawet jesli to jest 1 przypadek na 1000 kobiet to wg mnie lepiej nie ryzykowac.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Gosia8510: Mal to nie sa czarne wizje, ale fakty, rzadkie bo rzadkie ale sa. to takie wlasnie swiadome skazywanie wlasnego dziecka na smierc badz bycie roslinka. nawet jesli to jest 1 przypadek na 1000 kobiet to wg mnie lepiej nie ryzykowac.

Na dobrą sprawę przy zajściu w ciążę średnie ryzyko trisomii 21 to 1:800 więc wyszłoby, że najlepiej w ciążę nie zachodzić wcale aby uniknąć chorego dziecka ;]
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Sardynko-masz-100%-racje....:))):wink:
    • CommentAuthorGosia8510
     permalink
    Sardynko ja pisalam tutaj o konkretnym przypadku, nie o kobiecie, ktora 1-wszy raz chce zajsc w ciaze i o wypowiedziach kilku lekarzy, wczesniej tez nie zdawalam sobie z tego sprawy. Tak czy siak jesli urazilam Cie az tak Mal to przepraszam, nie mialam takiego zamiaru, jeszce raz zycze powodzenia:-)
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Gosia-no,milo-mi-nie-bylo-zwlaszcza-ze-przezylam-juz-5-poronien,ale,coz.Nie-bedziemy-sie-gniewac-czy-burczec-na-siebie.Zwlaszcza-w-przedswiatecznym-czasie.Kazda-z-nas-to-lazaca-bomba-hormonalna.Ja-nie-dopuszczam-do-siebie-tego-typu-mysli-wg-teorii-afirmacji.jak-sobie-myslisz-tak-masz.ja-marze-o-zdrowym-i-usmiechnietym-malym-chlopczyku-i-tej-teorii-sie-bede-trzymac..:)):wink:
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    I dobrze, tak trzymać!!!:bigsmile:
    Dyskusję uważam za skończoną....buziaki.
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    oj dziewczyny, ale rozgrzałyście atmosferę w ten zimny za oknem dzionek :wink: No proszę na chwilę spuściłam forum z oka a to takie rzeczy
    Widzę, że już troszkę emocje negatywne opadają co mnie cieszy ....
    Życzę Wam wszystkim i sobie także, aby się spełniły nasze marzenia, abyś szczęśliwie zafasolkowały i urodziły zdrowe dzieciaki i nam samym aby zdrowie dopisywała byśmy mogły sprostać naszym planom. Niech te Mikołajki będą spokojne i radosne. Wiecie, o h.17 przychodzi do mnie Mikołaj więc Wy możecie się spodziewać Jego albo wcześniej albo dopiero po h.18 bo zamierzam Go trochę przetrzymać na herbatce z ciasteczkiem :wink:
    Mal: widzę, że niezłe przeżycia masz już za sobą, na pewno już wyczerpałaś swój limit złych przeżyć i teraz już tylko same dobre rzeczy będą Cię czekały. :)
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Buba-ja-uwazam,ze,przygoda-mnie-lubi-wiec-jeszcze-nie-raz-pod-wozem-wyladuje.Ale-ze-ja-zazwyczaj-mam-taktyke-prusaka,nic-na-dlugo-zniszczyc-mnie-nie-moze.Moj-Aniol-Stroz-troszke-leniwy-bywa-ale-jesli-trzeba-to-porzuca-gre-w-Pokera-i-sie-zjawia..:))Pieknie-ujelas-swoje-mysli.Niech-nam-sie-spelni..:))

Moj-Mikolaj-siedzi-zmeczony-na-kanapie...Chyba-powinnam-nazywac-Go-Cyborg.wczoraj-drzemal-1-h-tylko-a-dzis...niewiele-wiecej.niby-zaraz-ma-sie-polozyc,ale-jakos-marnie-mu=idzie.pewnie-przekroczyl-ta-magiczna-h-mega-zmeczenia-i-bedzie-tak-wegetowal.a-na-22-znow-ma-do-roboty....ja-bym-padla-na-cycki-i-nawet-traba-Jerychonska-by-mnie-nie-podniosla.moge-byc-glodna,zmeczona,ale-musze-byc-wyspana...
    • CommentAuthorendodar
     permalink
    hej dziewczyny, u nas zimowo na całego, czasem śniegiem sypnie i okropny mróz:-)
    Buba79-moja historia z endometriozą jest dłuuuuga i nieprzyjemna. Długo wcześniej zanim miałam laparotomię(08.2010) mogli mi zlikwidować torbiel (wtedy była jeszcze tylko jedna) i zaleczyć endo lekami. A w ostateczności skończyło się laparotomią na drugim końcu Polski w ostatniej chwili:-/ Lekarz tam zrobił mi tylko usg i się na mnie wydarł, co ja tam robię z takimi guziorami i że mam endometriozę i ja zdziwiona na niego, że ja nic nie wiem. Był mega zdziwiony, że nikt mi tego nie powiedział. A wcześniej było już mega dużo sygnałów że to endometrioza, nawet ja mówiłam lekarzom, że to może to. A oni że nie i to zapalenie jajników. Kilka razy leżałam w szpitalu i robili usg, i pisało że torbiel (endometrialna?), markier CA125- ponad 600!!, a oni nic. Potem miałam tomografię i dwie duże torbiele, no to lekarz mówił, że trzeba czekać aż urosną. I tydzień póżniej już leżałam na stole na drugim końcu Polski. To moje bieganie po lekarzach trwało ponad 2 lata zanim miałam zabieg.
    Chyba najbardziej charakterystycznym objawem endometriozy (dla mnie) są takie dziwne bóle, takie trochę jak gilgotanie, trudno je opisać. Nie są to mocne bóle, ale upierdliwe. Nasilają sie przed @. Ostatnio przyszło mi na myśl, że to złuszcza się błona w innych miejscach niż macica.
    W ogóle doktorka, która robiła zabieg, jak sie spytałam, czy usunęli ogniska endo, to powiedziala, "że usunęli torbiele, czy to mało?", także ogniska endo zostawili, więc sie dalej z nimi męczę. Mam bardzo przesuniętą macicę w lewą stronę, ogniska na pęcherzu i troche tam pozrastane wszystko. To jest bardzo bolesne, nawet jakiś gwałtowny ruch powoduje ból:-(
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.