Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeNov 12th 2015
     permalink
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeNov 12th 2015
     permalink
    Christmas Cake to idealny przykład, że są różne gusta - dla mnie to ciasto-koszmar :fierce: , bo nie znoszę rodzynek, ani żadnych kawałków czegokolwiek w cieście :D

    Marchewkowe z MW (bez kawałków ananasa of kors:P) jest dla mnie idealne, dodaję więcej przyprawy do piernika i pachnie mega-świątecznie :)
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeNov 12th 2015
     permalink
    Bogracz

    1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (z szynki lub udźca)
    1-2 czerwone papryki
    30 dkg pieczarek
    2-4 ziemniaki
    3 cebule
    1 duży koncentrat pomidorowy
    3 starte marchewki
    ciasto na kluski śląskie, ilość według uznania- mając na uwadze, że kluseczki to dodatek tylko :P
    Mięso usmażyć w większym garnku (tym docelowym, w którym ma być bogracz) na maśle klarowanym razem z przyprawami- listkiem laurowym, pieprzem, majerankiem, bazylią i czombrem. Smażąc dolewamy wodę z kostką rosołową wołową albo rosół. Gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotowane wlewamy do gara razem z wodą (więc z tym rosołem jakoś nie szalejemy :P). Pieczarki i cebulę podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę i razem z marchewką wrzucić do gara. Zagotować, dodać 1 duży koncentrat pomidorowy, znów zagotować. Do gotującego się bograczu wrzucać malutkie kluseczki. Jeśli wyjdzie Ci rzadkie, to zrobić zasmażkę (1 łyżka mąki+1 łyżka rozpuszczonego masła).
    Można dodać jeszcze puszkę pomidorów krojonych jak chcesz ;)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 12th 2015
     permalink
    Lexia a jak długo to sie gotuje? Czy ziemniaki sie nie rozpadną? No i czy te kluseczki to maja byc w kształcie śląskich?
    Tyle pytań, bo nie znam potrawy a widze, ze to dobry pomysł na jakas dłuższa impreze :)
    --
  1.  permalink
    Super Lexia, bardzo dziękuję, brzmi pysznie, na pewno zrobię w najbliższym czasie :-)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015 zmieniony
     permalink
    Ziemniaki najlepiej kupić konkretnej odmiany, takie które się nie rozpadają podczas gotowania.

    Lexia, a papryki w proszku nie używasz? Mnie się zawsze bogracz z tym kojarzy najbardziej :)
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeNov 13th 2015 zmieniony
     permalink
    Jahe, przepisałam dokładnie to, co mama miała w zeszyciku, dopytam jak to z tymi ziemniakami jest, czy czasem ich nie ściąga trochę szybciej, żeby twardawe były. Ale wydaje mi się, że nie, ten bogracz to u nas się czasem i kilka dni je i odgrzewa na przemian, a ziemniaki formę zachowują. Dopytam dzisiaj mamę :smile:
    O długość gotowania też spytam- wybaczcie nieogarnięcie.
    Kluseczki robi się dokładnie tak, jak kluski śląskie, tylko z ciasta 'kula się' o wiele mniejsze gabarytowo kluseczki- o średnicy może centymetra. No i może nie do końca kluseczki, może źle to nazywamy. Bardziej to kuleczki są, nie mają tego takiego eliptycznego kształtu i dziurki na środku. Moja mama je wrzuca normalnie do tego wywaru i w nim dochodzą, ale na drugi dzień są już minimalnie twardawe przy odgrzewaniu. Nam to nie przeszkadza, ale jak ktoś woli, może sobie poporcjować i dogotować na świeżo przed podaniem.
    Hydro, no ja nie używam, bo spod moich rąk to jeszcze ani razu nie wyszło :tongue: ale być może moja rodzicielka uznała paprykę za oczywistą i jej nie wpisała :wink: Też dopytam, ale wydaje mi się, że po prostu zapomniała, a spisała przyprawy według niej mniej oczywiste.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Dobra, to teraz ja mam pytanie. Potrzebuję jakichś inspiracji w temacie pizzy. Bo zwykle robię albo klasyczną margheritę albo coś w stylu przegląd lodówki :P A chciałabym coś innego w końcu tylko nie bardzo mam pomysł na kompozycję. Ktoś poleci coś oryginalnego?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015 zmieniony
     permalink
    A o typach ziemniaków trochę tutaj jest - jak wybrać dobre ziemniaki? Do zup powinny być odmiany z grupy A, to się nie rozpadną podczas gotowania.
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    A może być zerżnięte z Dominium? :tongue: rukola+boczek+pomidory na sosie śmietanowym a nie pomidorowym, z wierzchu jeszcze sos czosnkowy- mrr, aż mi się ślinianki włączyły :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Hydro - kiedyś jadlam pizzę ze szpinakiem, mozzarellą i czosnkiem i była zajebista, no ale to dla wielbicieli szpinaku :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Ale czosnkowy sos do pizzy? Pasuje?

    Treść doklejona: 13.11.15 10:07
    Livia: Hydro - kiedyś jadlam pizzę ze szpinakiem, mozzarellą i czosnkiem i była zajebista, no ale to dla wielbicieli szpinaku :wink:


    Jestem wielbicielką i rodzina moja też szpinak wielbi :) Rozumiem, że to też bez sosu pomidorowego?
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    _hydro_: to też bez sosu pomidorowego?

    Na spodzie wtedy chyba był właśnie jakiś biały sos, ale ja bym dodała do niego odrobinę czegoś kwaśnego, żeby to wszystko nie było zbyt mdłe.
    No i przez Was idę wstawić ciacho na pizzę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Hydro, nam ten czosnek pasuje, zresztą, używamy do większości pizz na wierzch, bo po prostu lubimy. Wydaje mi się, że tej pizzy dodaje smaku. Ale w oryginale oczywiście jest tylko ten śmietanowy na spodzie.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Oj sos czosnkowy do pizzy baaaardzo pasuje :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Ale taki na bazie jogurtu czy majonezu? Czy raczej oliwa czosnkowa?
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Hydro - sos jogurtowo-majonezowy. Oliwa chilli-czosnek też fajna do tego - ja zawsze dodaje jej troszkę do ciasta na pizzę - wtedy jest takie aromatyczne i lekko pikantne :-)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Oj my też czosnkowy do pizzy lubimy :))
    W restauracjach są majonezowe, ale jak sama robię - to jogurtowy :))
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    To może pizza z farszem cebulowo-pieczarkowym? Do tego oczywiście sos czosnkowy.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Ja jeszcze na sekundę do bogracza wrócę.
    Mój tata robi genialny bogracz. Ale taki naprawdę genialny genialny :tooth:.
    Oprócz wymienionych przez Ciebie Lexia składników on dodaje właśnie paprykę w proszku zwykłą oraz paprykę w proszku wędzoną. Ta ostatnia chyba powoduje genialnosc tej potrawy, tak mi się zdaję :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    O to to, papryka wędzona to jest mój ostatni hit, uwielbiam!!
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Dziewczyny, a ten bogracz to nie taka zupa gulaszowa?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Jah no taka jakby gulaszowa.
    Mój tata robi ją tylko w żeliwnym kociołku, nad ogniskiem. Dlatego to takie dobre, bo jednak smakuje zupełnie inaczej niż zupa ugotowana na kuchence.

    Hydro ja papryką wędzoną nawet kanapki posypuje, tak oszalalam na jej punkcie ostatnio :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015 zmieniony
     permalink
    TEORKA: Mój tata robi ją tylko w żeliwnym kociołku, nad ogniskiem. Dlatego to takie dobre, bo jednak smakuje zupełnie inaczej niż zupa ugotowana na kuchence.


    Słowo "bogracs" znaczy po węgiersku kociołek :) Twój tata widocznie robi wersję bardziej zbliżoną do oryginalnej węgierskiej. Mnie też trudno sobie wyobrazić to danie bez papryki jakiejkolwiek.

    Treść doklejona: 13.11.15 13:45
    Dobra, pizza będzie z rukolą i boczkiem, ale sos czosnkowy nie przeszedł w rodzinnym głosowaniu - może innym razem :wink:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    tylko skąd to ognisko w domu wyczarować? :devil:
    Jadłam kiedyś na śląsku (przepraszam, że małą literą, ale jedną ręką z cycozwisem piszę) taki kociołek i był bossski!

    Hydro - bo "na sucho" totaki czosnkowy, biały sos do pizzy brzmi dziwnie, ale może go zrób i spróbują jako ciekawostkę przyrodniczą i im zasmakuje ? :))
    --
  2.  permalink
    Mój syn jest fanem pizzy z sosem czosnkowym :)
    Ja i hania lubimy wyłącznie cienka pizzę z małą iloscia składników i z oliwą- czosnkową, bazyliową, cytrynową, chili... Mniam :)
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Spróbuję kiedyś. Bo czosnkowy sos na jogurcie to owszem, lubią, ale na przykład do pieczonych ziemniaczków (mniam). Do pizzy oprotestowali jednomyślnie.
  3.  permalink
    czosnkowy sos podają do pizzy w sieciówkach- dominium, da grasso itp. Duzo osób lubi. ja nie przepadam w ogóle za taka pizzą- zle sie po niej czuje
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 13th 2015
     permalink
    Ja też jestem fanką raczej skromnej wersji pizzy - cienkie ciasto i mało dodatków. Raz jadłam w da grasso i więcej tam nie pójdę - koszmarna tłusta buła, zupełnie nie w moim typie ;)
  4.  permalink
    ja jestem fanka margarity z rukolą.
    Przez was mi sie chce:devil::cool:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 15th 2015
     permalink
    Caffe_latte: przepisy na treściwe, mięsne zupy

    a zupa meksykanska?

    na dnie gara zeszklic czerwona cebulke i czosnek (my dajemy sporo)
    wrzucic mieso mielone (ja daje np 2/3 wolowego i 1/3 wieprza ale wolowe musi byc) i zamiast mieszania najlepiej potraktowac je tluczkiem do ziemniakow bo wtedy swietnie sie porozdziela; poddusic chwile; dodac duza puszke pomidorow bez skorki + moze byz potrzeba dodania 2-3lyzek koncentratu; wkroic czerwona papryke w srednia kostke + troche papryczki jalapeno
    dodac po puszce czerwonej i bialej fasoli i kukurydzy konserwowej (dajemy bez zalewy, fasole pluczemy)
    przyprawic sola, pieprzem, slodka papryka i chilli
    podlewac rosolem/bulionem lub po prostu woda do uzyskania ulubionej konsystencji



    zdarzylo mi sie robic do tego zacierki (maka+zoltko) ale nie jest to konieczne jesli ktos woli jesc zupy np z chlebem
  5.  permalink
    MrsHyde super pomysł. Też na pewno wypróbuję! :wink:
    Jednak to forum to kopalnia wiedzy :)
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeNov 16th 2015 zmieniony
     permalink
    Okej, jestem, wybaczcie, że teraz dopiero, ale w weekend miałam trochę młyn i nie było mnie w domu prawie wcale.
    Także :wink: do sedna.
    Jeśli chodzi o paprykę, to oczywiście. Daje się, sporo, "do smaku". Tak jak podejrzewałam, mama po prostu w zeszycie oczywistości nie napisała. Może wędzonej papryki nie dawała, ale słodką i ostrą już jak najbardziej.
    Długość gotowania- aż mięso zmięknie.
    Z ziemniakami, to wierzcie lub nie, ale u mnie się nikt nie rozwodzi nad ich rodzajem, kupujemy raz za jakiś czas dwa worki po 5 kg i tyle. I jeszcze nigdy nic się nie rozwaliło. Może mamy szczęście? Choć oczywiście jak ktoś chce, to może specjalnie kupić te, co się nie rozwalają. U mnie nikt się tak nie patyczkował :wink:
    No i wiadomo, pewnie powinno się w kociołku gotować, ale... No ja uwielbiam wersję, o której tu piszę, i osobiście uważam, że niczego jej nie brakuje. Może owszem, gdyby była możliwość nagotowania na kociołku, to bym odszczekała i stwierdziła, że głupia byłam. Ale z garnka też dobre, po prostu :wink:
    A z drugiej strony, dla mnie dobre jest, jak jest dużo mięcha, kluseczki w środku pływają, do tego papryka... Może nie powinnam oceniać :devil:
    --
  6.  permalink
    Dziewczyny, chciałam Wam polecić cannelloni z "kuchni lidla". Rewelacja, proste i w miarę szybkie. Jedyne ale - nie piec tak długo, 25 minut wystarcza, bo inaczej makaron się rozwali.

    http://kuchnialidla.pl/product/tradycyjne-cannelloni-wedlug-pascala
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 18th 2015
     permalink
    A ja ukisilam dziś kapustę. Tzn wstawilam do ukiszenia, a czy się zrobi to nie wiem.
    W sumie ciągle jest ciepło, ale to już nie to co latem. Zobaczymy :-)
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeNov 19th 2015
     permalink
    Zrobi się, ja kisiłam dwa razy, bo wydało mi się, że będzie jej za mało po pierwszym ukiszeniu. Wiesz o tym, że trzeba ją przebijać i ugniatać przez kilka pierwszych dni kiszenia? :)
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeNov 21st 2015
     permalink
    nie wiem na, który wątek to wstawić jadalna filiżanka
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 21st 2015
     permalink
    Druga próba dokonania wpisu... skasowało mi za pierwszym razem ;(

    Sakiewki z piersi kurczaka ze szpinakiem.
    Szpinak sole i gotuję na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Studzę…

    Piersi z kurczaka solę, obsypuję oregano i nacinam sakiewki. Do środka wkładam kawałek sera (lub i nie jeśli nie mam), pakuję do środka dużo farszu ze szpinaku. "Zaszywam wykałaczkami)

    Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego. Szpinak, który został układam na mięsie.

    Pieczemy 45-50 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni.

    (Robię porcję dla siebie i syna czyli z 2-3 piersi)

    Piersi z kurczaka w sosie curry z jabłkami.
    • 3 łyżki masła
    • 2 małe cebule, posiekane
    • 2 jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka curry
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ja robiłam z dwóch)
    • 1 szklanka (235 ml) gorącego bulionu drobiowego (ja robiłam swój bulion).
    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • sól i pieprz do smaku

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Jabłka z cebulą podsmażyć na maśle, aby zmiękły. Dodać curry i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać mąkę i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać bulion i mleko i dobrze wymieszać.
    3. Piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem i ułożyć jedną warstwą w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut, aż kurczak się w środku upiecze.

    Podawać z ryżem.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeNov 21st 2015
     permalink
    Dzis poczyniłam bogracza i zupę Meksykańska:) powekowalam w słoiki na pare dni do przodu bo ja nie lubię gotowc codziennie. Maz powiedział ze kociołek bedzie pycha:) zupa ujdzie ale i tak woli barszcz ukraiński:)
    -- []
  7.  permalink
    U mnie jutro chili con carne, ciekawe co z tego wyjdzie :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 28th 2015
     permalink
    Niezawodne dziewczyny!
    Chciałabym zrobić z córcią oprócz pierniczków też jakieś kruche ciasteczka na okres świąteczny - może korzenne?
    Szukam przepisu na takie co to 2-3 tyg wytrzymają - w sensie, że dobre będą, nie "stare".
    Macie coś? :)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 28th 2015
     permalink
    Ula ja w ub roku robiłam takie ciasteczka. Robiłam je i z cynamonem, i z przyprawa do piernika, i sola... W kazdej wersji były obłędne. Ale mysle, ze z przewaga na rzecz cynamonu. Generalnie moga dlugo postac, ale uprzedzam, ze ciezko przejść obok nich obojętnie.
    Przepis
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeNov 28th 2015 zmieniony
     permalink
    Ulcia, łap taki- żremy co roku, długo mogą stać, udekorować możesz z wierzchu czym chcesz (mnie najbardziej smakują te z twardą marmoladą, którą się kładzie na nich przed pieczeniem, inne opcje- polewa czekoladowa, płatki migdałowe, kolorowa posypka. Z Martynką możesz pisakami pokolorować :wink:)
    30 dag mąki ziemniaczanej
    50 dag mąki pszennej
    30 dag masła/margaryny
    20 dag cukru pudru
    5 żółtek
    łyżka śmietany
    opcjonalnie kakao, olejki smakowe, cynamon, przyprawy korzenne

    Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść na gładkie ciasto (na początku jest ciężko, bo mocno sypie). Gdy już się ładnie wyrobi możesz podzielić np. na 2 części i do jednej z nich dodać kakao- około 1 łyżkę (my robimy w ten sposób, w oryginalnym przepisie dzielą ciasto na 4 części i dodają jeszcze różne olejki, ale moja mama jest jakoś nadmiernie na te olejki cięta i psują jej cały smak ciastek :tongue:. Jak Wam nie, to możesz spróbować z waniliowym albo migdałowym no i cynamonem, przyprawami korzennymi- co tam sobie wymyślisz).
    Ciasto oczywiście rozwałkowujesz w miarę cienko (chociaż my jesteśmy leniwce i czasem mamy ciastka-grubasy i ciastka-anorektyki- też dobre :bigsmile:) i sobie wycinacie choinki, gwiazdki i inne. Jak rozwałkowujesz podsypujesz mąką, bo się klei. Powycinane wykładasz na blachę wyłożoną folią aluminiową, pieczesz w 180 stopniach przez 10-15 min.

    Ciastka są baaardzo kruche, wręcz sypkie, dobre są nawet w połowie stycznia jak nagle jacyś zbłąkani znajomi postanowią Cię nawiedzić w leniwą niedzielę, a Ty masz tylko kawę i oklapnięte mandarynki w dalekim kącie kuchni (:tongue:). Kwestia kruchości zależy od mąki ziemniaczanej- nam pasuje, ale zawsze można przy następnej okazji zmniejszyć.

    Miłej zabawy z wykrajaniem i dekorowaniem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor#Tosia
    • CommentTimeNov 29th 2015 zmieniony
     permalink
    Podrzucam mój ulubiony ostatnio przepis na spaghetti po maltańsku. Potrawa absolutnie przepyszna, niestety dość kosztowna ze względu na pomidory suszone i kapary, na szczęście przy odrobinie cierpliwości można znaleźć te składniki w rozsądniejszych cenach. Idealna rzecz do podania, jak ma się gości :smile:

    Co do pizzy, ja zwykle robię pizzę śmieć, czyli rzucam wszystkie składniki, które są na wykończeniu i trzeba wykorzystać pod koniec tygodnia - bardzo praktyczne i polecam. :wink: Resztki wędlin, pieczarek, papryki itp.
    Z bardziej "odpałowych" wariantów to jadłam kiedyś pizzę z ziemniakami i była pyyyszna :bigsmile: Z klasycznych bardzo dobra jest pizza z tuńczykiem. Można też kombinować z sosami, tak jak pisały już Dziewczyny, np. zrobić pikantniejszy pomidorowy (dodać papryki ostrej w przyprawie) albo w ogóle niepomidorowy, np. czosnkowy, śmietanowy.
    Cały czas robię przymiarkę do pizzy z mięsem mielonym. W TelePizzy mają taką - meksykańską: mielona wołowina mocno wysmażona, kukurydza i papryczki jalapeno. Cudowna :heartbounce:
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 29th 2015
     permalink
    Tosia... Smaka mi narobiłaś tym spaghetti...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 29th 2015
     permalink
    Dzieki dziewczyny! 'Idę" zgłebiac przepisy :)))
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 29th 2015
     permalink
    Mój ulubiony przepis na kruche ciasteczka:

    300 g mąki
    250 g masła
    100 g cukru pudru
    100 g mielonych migdałów
    szczypta mielonych goździków
    szczypta mielonego cynamonu

    Zagnieść, schłodzić w lodówce (~1h), rozwałkować, wyciąć ciastka, piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeNov 29th 2015
     permalink
    To w prawdzie nie kruche ale warte polecenia. Robiłam w zeszłym roku :) Pyszne. W tym powtórzę ale w podwójnej porcji.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    czy ktoras z was ma jakis przepis na pyszny tort makowy? chce na swieta zrobic cos innego niz makowiec i tak poszukuje czegos sprawdzonego i dobrego
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Ja robiłam kilka razy ten: Tort makowy z kremem z białej czekolady. Bardzo dobry, tyle że dość słodki, więc ja go dodatkowo przekładam dżemem wiśniowym.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.