Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Dziewczyny mam do was pytanie, mam fany przepis na pierniczki, robiłam wczoraj na kiermasz do szkoły córki, ale robiłam zgodnie z przepisem (prawie, dałam mniej cukru i oleju) ale dałam białą mąkę, bo bałam się kombinować i teraz moje pytanie, czy mogę białą zastąpić np razową okiszową, lub pół na pół orkisz i gryczana, czy pierniki będą, np za twarde, coś będzie nie tak, pytam bo chcę takie zrobić dla nas na święta, ale wolałabym zastąpić białą mąkę- inną zdrowszą.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Hydro jak dla mnie za malo makowe no i my taki biszkopt z makiem robimy od lat przekladajac serkami homo wiec malo swiateczne
    raczej cos w tym stylu bym chciala jesli o ciasto idzie
    brakuje mi pomyslu na przelozenie; moze jakas mase migdalowa albo pomaranczowa?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Wygląda fajnie, ten pomysł na przełożenie też niczego sobie - waniliowy krem + konfitura z pomarańczy, chyba bym w ciemno próbowała :)
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Hyde, moja mama tort makowy przekłada kremem kawowym (takim maślanym). Przepisu nie znam, ale kawa i mak komponują się fajnie
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    brombap, Twoja mama ma pewnie taki sam przepis jak ten, który podała Hyde tylko z kremem kawowym :) Moja mama też taki robi, już kawał czasu, z 40 lat ;) Druga jego wersja to zamiast maku mielone orzechy i do tego krem czekoladowy, maślany. Do obu wersji kwaskowe powidła :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Ależ mi ślinka poszła na ten tort makowy mmm...przejmuje przepis :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 6th 2015 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    MrsHyde, ja ostatnio robiłam ten, który zalinkowałaś. Na drugi raz dam zdecydowanie więcej dżemu pomarańczowego, no i do nasączenia użyję faktycznie likieru pomarańczowego albo czegoś kwaśnego, a nie amaretto, jak tym razem. Jak na moje kubki smakowe ta wersja była ciut mdła...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    A to u moich rodziców króluje niezmiennie tort orzechowy z kremem kawowym oblany gorzką czekoladą - to jest dla mnie klasyk kojarzący się ze świętami.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Masa kawowa to tylko w orzechowcu nam podchodzi
    ja i mezu to jeszcze ok ale rezzta srednio te kawowe masy lubi

    Olenka dzieki za opinie!! A konfiture pomaranczowa mialas wlasna cxy jakiegos gotowca polecasz??
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Użyłam Łowicza 100% pomarańczy. I jest spoko.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 9th 2015
     permalink
    Dziewczyny potrzebuję prosty przepis na coś co mogę zanieść jako poczęstunek na Wigilię do przedszkola do syna. Coś na słodko. Polecicie coś? Myślałam o ciasteczkach albo jakimś prostym świątecznym serniku... może coś z makiem...? Sama nie wiem
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeDec 9th 2015
     permalink
    może Kutie?
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 9th 2015
     permalink
    To raczej mało wygodne w podaniu... Raczej coś, co można na kawałki dzielić i w rączkę:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeDec 10th 2015
     permalink
    Zrób pierniczki, proste i na czasie. Na stronie Moje Wypieki są przepisy, sprawdzone. :)
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 10th 2015
     permalink
    myślałam o nich :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 11th 2015
     permalink
    Ja robiłam kiedyś do przedszkola chlebek bananowy w wersji bardziej świątecznej czyli z bakaliami. Bardzo smakował, poza tym nie ma w nim cukru (oprócz tego, co w bananach), mleka, a to też dla niektórych istotne.
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 11th 2015 zmieniony
     permalink
    hudro a dałabyś przepis? niestety na tym się nie znam, nigdy nie piekłam... Jakie to w smaku jest? Do czego?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 11th 2015
     permalink
    Jest na wątku BLW:

    chlebek bananowy

    Banalnie prosty, w smaku świetny, tylko warto takich naprawdę dojrzałych bananów użyć (najlepsze są takie z brązowymi plamkami). Można też upiec w formie muffinek.
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeDec 11th 2015
     permalink
    Dziewczyny, dajcie przepis (sprawdzony) na pitę :) taka do hummusu :)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 11th 2015
     permalink
    O dzięki :) Spróbuję :)
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 11th 2015
     permalink
    Ulcia, poniżej przepis na pitki :)
    2 1/2 szklanki mąki razowej
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    20 g drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1000 ml ciepłej wody
    Do dużej miski wsypać całą mąkę razową i 2 szklanki pszennej, dodać drożdże, sól, oliwę i wodę. Dokładnie połączyć. Wyrabiać 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne, dodając w miarę potrzeby mąką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Podzielić ciasto na 16 części. Rozwałkować każdy kawałek na kształt koła o średnicy ok. 20 cm i 1/2 cm grubości.
    Piec w temperaturze 230 st. C przez ok. 3-4 minuty, aż chleby się podniosą na kształt balonu.
    Ułożyć chleby jeden na drugim, do wystygnięcia :)
    .
    Przepis z książki I cook. Bread.
    Przetestowany :) Mam tylko kłopoty z zachowaniem regularnych kształtów ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeDec 12th 2015
     permalink
    Dzięki Obe!
    A z drożdży zrobić zaczyn?
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 12th 2015
     permalink
    Nie, wrzucam takie od razu z paczki :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 12th 2015
     permalink
    robicie cos nowego na Wigilie moze w tym roku?
    szukam pomyslu na cos nietypowego, innego a pysznego
    (krewetki i owoce morza odpadaja)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    Dziewczyny (spytam tu bo nie wiem gdzie mogę) jeśli zupa po dodaniu do niej kaszy jaglanej (nieprzeterminowanej) okropnie zgorzkniała to co to oznacza? :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    Ze kasze jaglana należy najpierw przelać wrzątkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    Albo wygrzać na patelni ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    No widzicie, człowiek całe życie głupi :neutral:
    Szkoda, że dziady nic na opakowaniu o tym nie wspomnieli.....
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    Mi sie wydaje ze ja kiedyś na opakowaniu to czytalam :)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    Kurcze a ja jak robię wiejską na jaglanej, nie przepłukuję tylko sypię i zupa nigdy nie jest gorzka, więc może to chodzi o kaszę pamiętam, że jak kiedyś kupiłam mąkę jaglaną to była ohydnie gorzka. Teraz jak kupuję kaszę jaglaną w woreczkach, to nie miałam sytuacji by cokolwiek było gorzkie
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    Kasia ja mam właśnie w woreczkach. Przeczytałam trzy razy całe pudełko w te i we wte i ani słowa o plukaniu czy przelewaniu.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 13th 2015 zmieniony
     permalink
    robilam dzis sernik z takiego przepisu:
    85 dag sera z wiaderka
    pol kostki masla
    2 lyzki kaszy manny
    5 zoltek
    2/3 szklanki cukru
    budyn waniliowy
    lyzezcka proszku do pieczenia, czubata
    to wszystko miksujemy na gladka mase.

    garsc rodzynki namaczamy, ja dodalam jeszcze zurawiny suszonej. potem obtaczamy w mace
    wrzucamy do powyzszej masy + skorke kandyzowana z pomaranczy (co kto lubi)

    5 bialek ubijamy z sola
    dodajemy do masy i mieszamy lyzka

    w okraglej foremce wysmarowanej tluszczem i posypanej maka lub bulka tarta ukladamy na dnie pierniczki w czekoladzie/ja ulozylam bez czekolady
    na to wylewamy mase serowa - tak polowe
    potem znow ukladamy druga warstwe pierniczkow (ja je przekroilam na pol, zeby byly bardziej plaskie)
    posmarowalam je dzemem (najlepiej wg mnie zurawinowym, ja mialam porzeczkowy)
    wylewamy reszte masy

    piec 60 minut w temperaturze 180 st (ja pieklam troche inaczej ale mam skopany piekarnik)

    jak wystyglo, polalam rozpuszczona gorzka czekolada

    jest naprawde smaczne, pachnace swietami
    -- ;
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    Kasze jaglana powinno się prazyc w rozgrzanym garnku lub na patelni, a potem mocno przeplukac woda...
    Moja kuchnia to same kasze....
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 13th 2015
     permalink
    Ewasmerf zainspirowałaś mnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeDec 16th 2015
     permalink
    Pytanie do specjalistek od ciasta na drożdżach.
    Wiadomo, że rozczyn, odstawić - urośnie - piec.
    Ale CZY ciasto może "przerosnąć" i się źle upiec przez to?
    Cozzi mi o to, ze np chciałabym zrobić wszystko (ciasto rośniecie) wieczorem - a upiec rano... bo w przepisach zawsze jest , że odstać ma np godzinę - a nie całą no. Długie "rośnięcie" mu nie zaszkodzi?
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeDec 16th 2015
     permalink
    Ula, wstaw ciasto do lodówki na nocne wyrastanie. Ja tak czasami robię.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 17th 2015
     permalink
    Moja ostatnia wariacja na temat pizzy (nie wiem czy jeszcze pizzą można to nazywać):

    Bardzo cienkie ciasto, zamiast sosu kwaśna śmietana doprawiona papryką w proszku i czarnym pieprzem. Na to cebula skrojona w cieniutkie piórka, paski wędzonego boczku i żółty ser (najlepiej jakiś ostry, nie mozarella). Warstwa dodatków raczej skromna powinna być. Mniam. Wyszło naprawdę genialne :)
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeDec 17th 2015
     permalink
    Hydro, to raczej już Flammkuchen - również polecam (kuchnia alzacka:) Choć w oryginale chyba bez sera:)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 17th 2015
     permalink
    Ooo, rzeczywiście :) Nie wiedziałam - ktoś mi ten pomysł podsunął bez podawania nazwy oryginału.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 17th 2015
     permalink
    A jak ciasto robisz ?
    Brzmi pysznie!
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 17th 2015
     permalink
    Ja to znam jako tarte flambee. Pyszna, niestety mogę jedynie pomarzyć :(
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 18th 2015
     permalink
    TEORKA: A jak ciasto robisz ?
    Brzmi pysznie!


    Zrobiłam takie, jak robię na pizzę - na jedną dużą blachę szklanka mąki, 10 g drożdży, wody ile potrzeba (zwykle do pół szklanki maks.), sól, oliwa. Nie wiem, jakie jest ciasto dla oryginalnego flammkuchen, google twierdzi, że bez drożdży. Ale moja wersja była bardzo dobra :)
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeDec 20th 2015 zmieniony
     permalink
    Macie jakieś fajne przepisy na filety z ryby? Kombinuje jak je upichcić. Upiekłabym, może w jakimś sosie? Tak, żeby było zdrowo i chudo:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 21st 2015
     permalink
    KLUSKI Z MAKIEM / na prosbe Ewysmerf

    ok 400g maku zalac wrzatkiem troche ponad jego warstwe, zodstawic w tej wodzie az ostygnie, odsaczyc (ja robie to przez gaze) i 3krotnie zemlec na drobnych oczkach, czasami jak mak slaby to trzeba przemlec i 4razy, az pusci takie biale mleczko KONIECZNIE na najdrobniejszym sitku
    przerzucic do gara z nieprzywieralnym dnem

    dodac:
    kandyzowana skorke pomaranczy (daje gotowca, minimum 100gram, my lubimy wiecej)
    rodzynki (ja kupuje te grubsze) – 2 garstki
    platki migdalowe lub cale migdaly (tyle ze obrane z brazowej skorki i poprzecinane), 100g
    jak ktos lubi to orzechy wloskie mozna dodac u nas akurat nie przechodza,
    miod, koniecznie prawdziwy – 2-3 lyzki – do smaku (jesli nie masz plynnego miodu to najpierw w garku rozgrzej miod potem dodaj mak i owoce)

    niektorzy dodaja maslo lub smietane, ja pomijam

    podaje z makaronem typu lazanki (wg mnie najlepsza Lubella) chociaz pewnie gdybym gdzies dorwala makaron choinki to wiadomo ze podawalabym z innym ;)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    dzieki;-) jutro bede robic.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    Ewa jesli jutro to dopiero wieczorem
    chociaz ja akurat kluchy to zawsze na wigilijny poranek zostawiam zeby miec pewnosc ze mak sie nie skwasi (moze kupilam trefny ale raz jak zrobilam dziewn wczesniej a nie chcialam go "wykanczac" slodkim to wywalilam w wiegilie bo kwas jak cholera i wtedy mama mnie ratowala swoimi zapasami)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 22nd 2015 zmieniony
     permalink
    oo, nie wiedzialam ze tak trzeba. myslalam, ze to sie trzyma. dzieki. to jutro wieczorem zrobie.
    --

    laski, dajcie sprawdzony przepis na elastyczne pierogi niczym z magdy gessler. ja pierogi robilam jeden raz w zyciu. na cisato na pierogi ofc, bo farsz to wiem jak.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    CIASTO NA PIEROGI
    0.5kg maki (polecam Lubella najlepsza do pierogow, zdecydowanie lepsze wychodza z tej niz z ktorejkolwiek innej)
    4 lyzki oleju
    1 jajko
    woda

    make zaparzyc goraca woda, na poczatek tylko tyle zeby klej zlapalo, dodac olej i jajko i wyrabiac, ewentualnie podlac woda; to ciasto spokojnie idzie cieniutko rozwalkowac
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeDec 22nd 2015
     permalink
    ja robie ciasto bez jajka
    maka , gorąca woda i olej. Ostatnio dodawałam olej z dodatkiem chili, ciasto miało taki fajny lekko pomarańczowy odcien :)
    -- mama piątki :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.