Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeFeb 26th 2008
     permalink
    Grunt to podwójne zabezpieczenie. :-) Mało to superświadomych tabletkowiczek dopytuje się o dni płodne podczas brania? W końcu Schering pomyślał też o blondynkach...

"Zawodne" lepiej zapada w pamięć i jest bardziej wymowne niż "niepotrzebne" oraz jest elementem edukacji seksualnej pt. "Od metod naturalnych trzymać się z daleka w każdej sytuacji".
    --
    •  
      CommentAuthortuli_pani
    • CommentTimeMar 5th 2008
     permalink
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Masakra jakaś. Jak rząd ma refundować, to pewnie też i z moich podatków - a ja sobie tego nie życzę :devil: Oby te pragnienia LiD-u się nie spełniły :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeMar 5th 2008 zmieniony
     permalink
    To samo, tylko na onecie:
    http://wiadomosci.onet.pl/1473471,2677,pigulka_z_refundacja,kioskart.html
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Dziewczyny miejcie świadomość, że wszyscy refundujemy aborcję, bo Unia ja refunduje także z naszych podatków, a co dopiero antykoncepcję.
    -- chętnie pomogę w interpretacji
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Taka świadomość jest przygniatająca... :sad:
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Niestety, ale to fakty, na które mamy bardzo ograniczony wpływ. Niestety, ale polityka za nas dokonuje wyborów moralnych.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Co za bełkot z tym pomysłem LiD-u. Powtórka z rozrywki.
    Anty są refundowane do celów leczniczych. Które tabletki kosztują ponad 100 za opakowanie? Najdroższa Evra to ponad 60 zł. Może chodzi o NuvaRing? Najtańsze to nie kilkadziesiąt zł, lecz 10 zł.
    A co z superskutecznymi spiralami bez hormonów? Jeszcze lepiej rozprawią się z nieplanowanymi ciążami na bieżąco.
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeMar 6th 2008
     permalink
    Czasem mam wrażenie, że najlepsze byłoby hiperbiurokratyczne wyjście - formularz do zeznania podatkowego, rejestr sprzeciwów czy coś.
    Nie życzę sobie, żeby ktoś za pieniądze z moich podatków robił z siebie nie myślące o konsekwencjach zwierzę, a przy tym jeszcze niszczył życie sobie i swoich poczętych dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthorIrjanka
     permalink
    No no no, bez takich... w tym momencie już to zahacza trochę o obrażanie innych :/
    -- Irja
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Śmierć po plastrach

Dwie Kanadyjski zmarły, a szesnaście innych trafiło do szpitali z powodu zakrzepów tworzących się w świetle naczyń krwionośnych po użyciu plastrów antykoncepcyjnych Evra. Z najnowszych doniesień wynika, że kobiety stosujące plastry antykoncepcyjne przyjmują przez skórę, wprost do krwiob http://www.hli.org.pl/xoops/modules/news/article.phpiegu, bardzo wysokie dawki estrogenów. Taki nadmiar estrogenów zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Kanadyjski resort zdrowia wydał wprawdzie materiały informacyjne z ostrzeżeniem, że stosowanie plastrów powoduje wzrost ryzyka wystąpienia zakrzepicy w naczyniach kończyn dolnych oraz w płucach, ale nikt się tym specjalnie nie przejął. Obie kobiety zmarły wskutek niewydolności krążenia, która wystąpiła po użyciu plastrów – doszło do zatoru spowodowanego skrzepliną. [LifeSiteNews.com]
    • CommentAuthors_biela
    • CommentTimeMar 8th 2008
     permalink
    Dziewczyny z tą UE to czegoś nierozumiem: na co idą nasze pieniadze decydują państwa członkowskie, więc też i my...
    -- "kicham na to, czy mój sąsiad czyta o moich cyklach" ngl
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeMar 8th 2008
     permalink
    Ale ten stan zastaliśmy już.
    po prostu część podatków unijnych jest już w tej kwestii rozdysponowywana odgórnie
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeMar 9th 2008
     permalink
    NovemberRain: Nie życzę sobie, żeby ktoś za pieniądze z moich podatków robił z siebie nie myślące o konsekwencjach zwierzę, a przy tym jeszcze niszczył życie sobie i swoich poczętych dzieci.
    Ogólnie nie jestem za aborcją ... NR po części rozumiem Ciebie ... po części bo wg mnie są sytuacje kiedy zabieg jest jedynym wyjściem i wolałabym by była ona przeprowadzona w szpitalu i "bezpiecznych" warunkach niż w podziemiach...
    Chociaż nie wiem co kobieta by mówiła po zabiegu, to przychodzi dzień kiedy cierpi z tego powodu - nawet po latach gdy ma poukładane życie, rodzinę itd Nazywanie jej "niemyślącym zwierzem" nie zawsze jest słuszne i czasami bardzo niesprawiedliwe a wręcz obraźliwe
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
    • CommentTimeMar 10th 2008
     permalink
    And, bynajmniej nie chodziło mi w tym momencie o kobiety dokonujące aborcji, ani nawet nie tylko o kobiety. Chodziło mi o ludzi, którzy stosują środki antykoncepcyjne, żeby parzyć się i nie myśleć o podstawowej konsekwencji seksu, czyli dzieciach. Nie chcę, żeby środki anty były refundowane z moich podatków, uważam, że jeżeli ktoś chce uprawiać seks, to niech sam płaci za "zabezpieczenia" albo niech zastosuje metody NPR.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeMar 10th 2008
     permalink
    NR tyle że hormony to nie tylko antykoncepcja - one czasami naprawdę leczą ... Zgadzam się z Tobą że jeśli ktoś się decyduje na anty to niech sobie za nią płaci sam -> tylko że to zależy sporo od lekarza jaką receptę przepisze - leczniczą czy "anty" A szczerze to powątpiewam w taki system - z doświadczenia wiem że np moja gin dałaby mi "leczniczą" receptę
    --
    •  
      CommentAuthorKatarzynka
    • CommentTimeMar 11th 2008
     permalink
    Nawet jeśli ktoś stosuje środki antykoncepcyjne nie w celach leczniczych, a w celu uniknięcia potomstwa, to jednak lekkim przegięciem nazywanie go zwierzęciem. Sporo takich chodzi po tym świecie i decydują się na takie rozwiązanie z różnych względów
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 11th 2008
     permalink
    Tak naprawdę zwierzęta postępują zdrowo, naturalne i z sensem. To człowiek zaczął kombinować.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 14th 2008 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 15th 2008 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeMar 15th 2008
     permalink
    Hej Amazonka, zaczynam się o Ciebie martwić.
    Do tej pory podrzucałaś artykuły medyczne lub quasi-medyczne, a teraz ploty
    :confused:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ploty też jakoś odzwierciedlają wizerunek i znaczenie anty w społeczeństwie, więc są na temat.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Ok, to był żart :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeMar 17th 2008
     permalink
    Szkoda że nie po polsku :( mój angielski jest na 1+ więc niewiele sobie poczytam
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 17th 2008 zmieniony
     permalink
    Środki higieny osobistej zawierające estrogeny i ksenoestrogeny mogą zwiększać ryzyko raka piersi "Hipotezy Medyczne" 2007

Streszczenie oryginalne

Znane modele ryzyka raka piersi, np. model Gaila, nie biorą pod uwagę rozwoju choroby u kobiet poniżej 35 r.ż., zwłaszcza Afroamerykanek.
    Z wyjątkiem promieniowania jonizującego lub odziedziczenia mutacji genetycznej, najbardziej znany czynnik ryzyka raka piersi to sumaryczne narażenie na estrogeny w ciągu całego życia. Większe ryzyko raka piersi jest związane z wczesnym rozpoczęciem miesiączkowania lub późniejszą menopauzą, bezdzietnością lub późnym pierwszym porodem, stosowaniem doustnych środków anty lub HRT, krótszą laktacją, ekspozycją na światło w nocy, otyłością, regularną konsumpcją alkoholu - te czynniki zwiększają ilość niezwiązanego estradiolu.
    Wśród Afroamerykanek w różnym wieku stosowanie środków higieny osobistej zawierających hormony jest częściej spotykane niż wśród białych, podobnie jak przedwczesne pojawianie się drugorzędowych cech płciowych u dzieci. Autorzy stawiają hipotezę, że używanie środków higieny osobistej zawierających estrogeny i inne hormony przez młode Afroamerykanki wpływa częściowo na zwiększenie ryzyka raka piersi przed menopauzą przez narażenie komórek piersi na podwyższone stężenie estrogenów w czasie krytycznej wrażliwości: prenatalnie i na początku życia. Wczesne i trwające narażenie na środki z estrogenami i ksenoestrogenami mogą wpływać na zwiększoną śmiertelność z powodu raka piersi w populacji młodych kobiet i Afroamerykanek w każdym wieku. Publiczne ujawnienie składników hormonalnie czynnych przez producentów jest konieczne do dalszych badań.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeMar 17th 2008
     permalink
    Dziękuję bardzo
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeMar 20th 2008
     permalink
    Hehe nawet moja lokalna "wiejska" gazeta podejmuje sie tematu: KCM - Karkonowskie Centrum Medyczne - pani dr zupełnie nie znam - nawet jej nazwiska

Poradnik Pacjenta KCM
    Dzisiaj o sposobach zapobiegania ciąży. Na pytania odpowiada lek. med. Małgorzata Winkler – Lach
    - Jakie metody zapobiegania ciąży poleca Pani pod względem skuteczności i bezpieczeństwa zdrowia?

Według mnie najbardziej skutecznymi i najmniej szkodliwymi dla zdrowia metodami zapobiegania ciąży są hormonalne tabletki przyjmowane doustnie. Nie dotyczy to jednak wszystkich kobiet. Są pacjentki, które nie mogą ze względów zdrowotnych zażywać leków hormonalnych.
    Kolejne miejsce zajmują wkładki wewnątrzmaciczne. Ja preferuję wkładki uwalniające progestagon. Ze względu na zdrowie, polecam młodym kobietom, które współżyją sporadycznie, prezerwatywę ze środkiem plemnikobójczym
    lub plemnikobójczą tabletkę do pochwy. Pamiętać należy o bardzo ważnej roli prezerwatywy, jaka jest ochrona przed chorobami przenoszonymi drogą płciową.
    Podsumowując to, należy podkreślić, że wybór metody zapobiegania ciąży zależy od aktualnego stanu zdrowia pacjentki, przebytych chorób i od tego czy rodziła lub też nie.

- Jakiego środka antykoncepcyjnego nie poleca Pani?

Wszystkie metody zapobiegania ciąży wymagają indywidualnego potraktowania. Np. kobiecie po 35 roku życia, palącej papierosy i otyłej nie polecę tabletki antykoncepcyjnej, bo może spowodować u niej poważne powikłania układu sercowo naczyniowego.
    Nie polecę wkładki wewnątrzmacicznej bardzo młodym kobietom, gdyż może to mieć zły wpływ w przyszłości na jej płodność.

- Czy istnieje idealna antykoncepcja?

Nie ma takiej metody. Każdy ze sposobów antykoncepcji ma jakieś przeciwwskazania. Idealna antykoncepcja musiałaby być zupełnie bezpieczna dla zdrowia, a jednocześnie prosta w stosowaniu i skuteczna w 100 proc. Ponadto odwracalna, tania i akceptowana ze względów światopoglądowych. Byłoby idealnie, gdyby przy okazji niosła ze sobą również korzyści poza antykoncepcyjne. Np. chroniła przed chorobami przenoszonym drogą płciową.
    Tych wszystkich elementów nie da się zgrać.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Dzięki za info.

Fajny ten tekst o braku szkodliwości. :-) O naturalnym planowaniu rodziny, które nie ma przeciwskazań, nawet nie wspomina.
    --
    •  
      CommentAuthorWiurzyca
     permalink
    To,że chroni przed chorobami STD to tez prawda-juz nie bądźmy takie czepialskie.... W tym zdaniu ściemy nie ma. To,że nie chroni przed wszystkimi , nie oznacza,że nie spełnia tej funkcji. Reszta artykułu jest typowa. Mnie to juz osobiście nie rusza.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 25th 2008
     permalink
    Znów skargi harmonetki:

Witam. Własnie wybieram sie do lekarza, chce zmienic tabletki nie biore wcale od dwoch miesiecy. Przez poltora roku bralam harmonet. bylo super przez jakies 9 miesiecy, potem bolala mnie glowa jakies 5 razy w tygodniu, ale przymykalam na to oko poniewaz moja calutka rodzina ma migrene, dopiero pozniej stwierdzilam ze cos nie tak z tabletkami, bole nie ustawaly, byly tak silne ze pod nosem czulam dziwny zapach, zaczelam tyc, doszlo mi 9kg, w nocy dretwialy mi nogi i rece, po odstawieniu czuje sie lzejsza nawet podczas okresu mam mniej wydety brzuch niz kiey mialam miesiaczki podczas baranai harmonetu, mam nadzieje ze inne tabletki pomoga mi wrocic do dawnej wagi (( cwicze i nie moge sobie poradzic z wlasnym cialem
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Ktoś nie zna zasad i nie wie, że wystawianie farmaceutyków jest na Allegro zabronione.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Już można było kupić Cerazette, Harmonet, Diane, a nawet świeżą Mirenę.
    Cały czas ogłasza się pośrednik usług nielegalnej wazektomii. Aukcje są usuwane, ale kto chce, ten znajdzie kontakt. Adres mailowy sugeruje znanego gina z AMB, specjalistę od spiral, autora książek o anty i zwolennika wazektomii. Sprzedający pośredniczący w handlu tymi usługami ma w ofercie również książki tego gina.
    --
    •  
      CommentAuthorWiurzyca
     permalink
    Zgłosiłam te aukcje jako naruszenie regulaminu.
    •  
      CommentAuthorWiurzyca
     permalink
    Wazektomie też widziałam.
    •  
      CommentAuthorWiurzyca
     permalink
    Aukcję z wazektomia tez zgłosiłam, argumentując łamaniem Kodeksu Karnego (art.156,paragraf 1).
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Te aukcje ukazują się już od iluś miesięcy. Wciąż i wciąż.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 28th 2008 zmieniony
     permalink
    Fragment ulotki Regulonu:

Opis działania
    Regulon jest złożonym doustnym preparatem antykoncepcyjnym zawierającym estrogen (etynyloestradiol) i progestagen (dezogestrel).
    Mechanizm działania tego preparatu polega na hamowaniu jajeczkowania. Ponadto środek ten powoduje zmiany w śluzie szyjkowym, utrudniając plemnikom dotarcie do jamy macicy oraz w endometrium (błonie śluzowej macicy), zmniejszając możliwość implantacji.
    Oprócz działania antykoncepcyjnego preparat Regulon, podobnie jak inne doustne preparaty antykoncepcyjne, reguluje cykl miesiączkowy, zmniejsza obfitość krwawień, zmniejsza dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym; w wyniku zahamowania owulacji obserwuje się zmniejszenie ryzyka wystąpienia torbieli jajnika,zmniejszenie liczby ciąż pozamacicznych.

Mit o regulacji cyklu zawiera nawet ulotka.

U osób stosujących doustną antykoncepcję opisywane były także: (...) okresowa niepłodność po przerwaniu leczenia, (...) zmiana wydzielania śluzu szyjkowego, nadżerki szyjki macicy, (...) depresja, (...), grzybica pochwy, zmiana krzywizny rogówki (...).

Po zakończeniu stosowania preparatu Regulon, pełna funkcja gruczołów płciowych zwykle powraca szybko, co stwarza możliwość zajścia w ciążę. Pierwszy cykl jest najczęściej wydłużony o tydzień.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMar 29th 2008 zmieniony
     permalink
    Akcja reklamowa nowego produktu - NuvaRing

Amerykańska strona produktu

Nowość w Polsce

Newsweek: Nowości w anty, w tym NuvaRing

Medard Lech: Czy daleko nam do metody idealnej? M.in. NuvaRing

Działania uboczne NuvaRing
    29 lipca FDA zaaprobowała nową ulotkę handlową dotyczącą przeciwwskazań oraz działań niepożądanych związanych ze stosowaniem NuvaRing® ( produkowanego przez Organon).

Z powodu zwiększonego ryzyka wystąpienia choroby zakrzepowo-zatorowej oraz zakrzepicy podczas stosowania krążków dopochwowych, nie powinny być one zakładane u kobiet z wadami zastawkowymi serca oraz czynnikami ryzyka rozwinięcia zakrzepicy.

FDA ostrzega, że ze stosowanie NuvaRing może wiązać się z wystąpieniem krwawień między cyklami oraz plamieniami. Z badań przeprowadzonych w Kanadzie i USA na dużej grupie pacjentek (n=1 177) wynika, że u 7,2% do 11,7% pacjentek wystąpiły krwawienia lub plamienia. W dwóch innych badaniach stwierdzono krwawienia u 2,6% do 6,4% oraz 2,0% do 8,7% kobiet. We wszystkich trzech badaniach od 0,3% do 3,8% pacjentek nie miało krwawienia z odstawienia.

FDA zaleca, aby każde przedłużające się lub obfite krwawienie było zdiagnozowane, w celu wykluczenia rozrostu nowotworowego lub ciąży, a odpowiednie leczenie powinno zostać zastosowane w razie konieczności.

Amenorrhea oraz oligomenorrhea mogą wystąpić po zaprzestaniu stosowania NuvaRing, w szczególności gdy stwierdzano je przed rozpoczęcia terapii. W przypadku nie wystąpienia miesiączki, należy wykluczyć ciążę.

NuvaRing jest stosowany jako terapia antykoncepcyjna.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 1st 2008 zmieniony
     permalink
    Ciąża jajnikowa u użytkowniczki Copper-7 od roku
    Ryzyko ciąży jajnikowej to 1/40.000 porodów. Nieznany mechanizm powoduje, że spirala zwiększa ryzyko takiej ciąży.

Badania mechanizmu hamowania owulacji przez RU 486 u małp

Skuteczność antykoncepcyjna małych dawek mifepristonu
    Zdrowym płodnym ochotniczkom w Szwecji podawano 5 mg mifepristonu raz w tygodniu przez 6 miesięcy jako jedyną metodę anty. Znacznie spadła liczba ciąż bez działań ubocznych i zaburzania cyklu menstruacyjnego. Autorzy piszą we wnioskach, że małe dawki mifepristonu nie hamują owulacji, lecz zmniejszają płodność znacząco wpływając na endometrium. Działanie antykoncepcyjne musi być ulepszone, aby lek mógł konkurować z innymi metodami anty.

W czasie 63 cykli wystąpiły 3 ciąże. Średnia częstotliwość współżycia 2,2x tydz.

Zakładając że owulacja występuje 14 dni przed okresem przynajmniej 1 akt płciowy miał miejsce 3 dni przed i 1 dzień po owulacji w przynajmniej 45 cyklach, co daje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę 0.067. Bez leczenia spodziewana liczba ciąż to 14.
    Chociaż nie badano występowania owulacji obiektywnie, regularne występowanie krwawień we wszystkich cyklach, z wyjątkiem jednego, sugeruje, że antykoncepcyjne działanie mifepristonu nie jest związane z hamowaniem owulacji. Chociaż wskaźnik zawodności dawki 5 mg mifeprostonu jest zbyt duży, aby można go było zaakceptować jako antykoncepcję, inne schematy dawkowania wymagają badań.

Ciąża pozamaciczna w następstwie anty postkoitalnej
    Częstotliwość ciąż pozamacicznych wzrasta. Najczęstsze czynniki ryzyka: choroby jajowodów, przebyta operacja jajowodów, przebyta ciąża pozamaciczna, noszenie spirali i poddanie się transferowi zarodka.
    Levonelle-2 - jednoskładnikowa tabletka "awaryjna" ma kilka mechanizmów działania: hamowanie owulacji, zapobieganie zapłodnienia, hamowanie zagnieżdżenia. Ma 85% skuteczności. W Wielkiej Brytanii stwierdzono 12 przypadków ciąży pozamacicznej po użyciu tego środka. Uważa się, że gestagen spowalnia transport jajowodowy zapłodnionej komórki jajowej. W opisanym przypadku kobieta zaszła w ciążę pozamaciczną po użyciu Levonelle-2 jako "awaryjnej". Nie było żadnych czynników ryzyka tej patologii. Ponieważ nie było histologicznych dowodów patologii jajowodów, autorzy podejrzewają, że działanie lewonorgestrelu z tabletki było odpowiedzialne za opóźniony transport embrionu, czego rezultatem była ciąża pozamaciczna.

Autorzy zapomnieli przypomnieć apel o "awaryjne" w kosmetyczce każdej nastolatki.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 9th 2008
     permalink
    Życie seksualne i antykoncepcja w dzisiejszej Polsce
    Komentarz do wyników badania zrealizowanego dla firmy Janssen Cilag przez Millward Brown SMG/KRC
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    A jednak starania za pomocą terapii hormonalnej?
    mimo ciąż z piekła rodem

Mucha i Paschalska: antykoncepcja TAK!

Ambasadorki wśród Gwiazd
    Nie tylko Ponton zaangażował się w tę kampanię:

W działania kampanii na rzecz nowoczesnej antykoncepcji (Tak! Dla nowoczesnej antykoncepcji) zaangażowane są Dominika Ostałowska i Magdalena Schejbal.
    - Nowoczesna antykoncepcja daje kobiecie pewność, że macierzyństwo będzie dla niej wspaniałą przygodą życiową, a nie przypadkiem.”- tak tłumaczy swoją decyzję o wsparciu akcji Dominika Ostałowska, mama 5,5 letniego synka-Huberta.
    Wtóruje jej gwiazda „Kryminalnych” Magdalena Schejbal, która podkreśla prawo do podejmowania świadomych wyborów dotyczących rodzicielstwa mówiąc- Jestem bardzo niezależną osobą, cenię sobie wolność i prawo do podejmowania świadomych decyzji, zarówno w życiu prywatnym jak i zawodowym. To ja wybieram role, które gram, na rolę mamy zdecyduję się wtedy, kiedy poczuję, że jestem na to gotowa.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 9th 2008 zmieniony
     permalink
    Komentarz portalu lekka.pl - reklamy Harmonetu znanej z charakterystycznego hasła "lekka smuga hormonu"
    --
    •  
      CommentAuthorIrjanka
     permalink
    Z całym szacunkiem tej strony całkowicie nie qmam ;)
    -- Irja
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 10th 2008 zmieniony
     permalink
    Postawy Hiszpanek wobec mechanizmów działania anty i wpływ na wybór metody planowania rodziny
    Pełny tekst oryginału
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
    • CommentTimeApr 11th 2008
     permalink
    Kolejny "miły" artykulik... http://zdrowie.onet.pl/1480523,2039,0,1,,antykoncepcja_na_wiosne,profilaktyka.html :angry:
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    W odróżnieniu od środków dwuskładnikowych pigułki progesteronowe zażywa się bez przerw - nawet podczas miesiączek, które są w tej metodzie naturalne.
    Wiem, że jest napisane "w tej metodzie", ale przymiotnik "naturalne" jest moim zdaniem nie na miejscu... No i znów wmawianie, że podczas brania tabsów ma się miesiączki... Żałosne.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeApr 11th 2008 zmieniony
     permalink
    B. lakonicznie o istotnych zagrożeniach ze strony metod hormonalnych. Nie podano PI zwykłego, tylko idealne. Artykuł odstrasza od pozostałych metod oboma wartościami PI.
    Skuteczność niepłodności przedowulacyjnej jest bezczelnie zwana małą. Metody naturalne sposobem na pogoń za owulacją oraz przeznaczone tylko dla starających. Skok PTC ponad konkretną wartość = owulacja. Gdyby było tak łatwo, to po co wymyślono testy owulacyjne? Stara śpiewka.

Autor jest niekonsekwentny. Nie napisał, że dwuskładnikowe usuwają cykl i miesiączki i nie porównał z jednoskładnikowymi. Wystarczyło napisać, że podczas brania jednoskładnikowych występują miesiączki. Po prostu. A podczas brania dwuskładnikowych nie.

Z Cerazette i miesiączkami różnie bywa. Czasem cykl owulacyjny jest zachowany, czasem nie. Występuje:
    a) miesiączka,
    b) stałe krwawienie lub plamienia,
    c) nieregularne krwawienia,
    d) brak krwawień.

Aż 50% użytkowniczek doświadcza nieregularnych krwawień - info z ulotki.
    --
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Autor nie wspomniał też, że są metody łączące obserwacje temperetury z obserwacją śluzu. Podejrzewam, że nawet nie wie, że takie są.:confused:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.