Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeMar 10th 2010
     permalink
    Szkoda, że kompletnie zeszłyście z tematu, od którego cała ta historia sie zaczęła. Przyszła ciężka artyleria i całość oceniła negatywnie biorąc pod uwagę tylko fragment dyskusji - a uważam, że pewne ważne rzeczy zostały tu powiedziane. Szkoda.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Zresztą... szkoda moich nerwów na takie "dyskusje" - coś takiego, miedzy innymi, miałam na myśli pisząc wczesniej o poczuciu wyższości, którym kierują sie co niektóre osoby.
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    aga1976: Proponuję rozpocząć nowy wątek.
    MOże o hodowli owiec? :)
    Zupełnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę :P

Po co nowy, przecież można tutaj. ;)
    Ja tez się nie znam, ale może nauczę się czegoś?
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Niby to portal społecznościowy, ale przede wszystkim dla kobiet stosujących NPR.
    --
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    aga1976: Proponuję rozpocząć nowy wątek.
    MOże o hodowli owiec? :)
    Zupełnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę :P

Ale trzeba by zaprosić hodowców owiec, by miał kto docenić naszą wiedzę n/t :).
    -- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Ja mogę robić za takiego z urzędu. Jak za bardzo się rozkręcicie, przyjdę i rzucę hasło : No tak :) Klasyka.
    Brakuje argumentów merytorycznych, zaczynają się ad personam
    Zresztą... szkoda moich nerwów na takie "dyskusje"
    I tyle będzie z dyskusji;)
    •  
      CommentAuthorScorpi
    • CommentTimeMar 10th 2010 zmieniony
     permalink
    no dobra BABY... niech będą i owce :)
    _W swoich założeniach ekologiczna produkcja zwierzęca powinna odbywać się w naturalnych warunkach, a podstawą żywienia zwierząt przeżuwających powinno być pastwisko._
    z innego punktu widzenia:
    _dla NPRówek przeznaczone jest pastwisko potocznie zwane 28dni, kto jest odmiennej orientacji won z pastwiska na beton zwany hormonkiem_
  1.  permalink
    Agga, Skorpio :rolling:
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Czuję się urazona tym "przezuwaniem"! Ja co najwyżej kontempluję smak! Fochh!
  2.  permalink
    Z moich obserwacji wynika,że owieczki, które mają zadowalające życie sexualne zazwyczaj sa radosne, przyjaźnie nastawione do innych owieczek i brykają sobie w słonku po łące.
    Te, które satysfakcji nie osiągają siedzą przy płotku i smutno beczą. Czasem próbują ubodnąc albo kopnąc kopytkiem aby zwrócić na siebie uwagę. Takie biedulki:tooth:
    •  
      CommentAuthorScorpi
     permalink
    no to kontynuujmy hodowle owiec:
    Najodpowiedniejsze są owce posiadające wełnę mieszaną, grubą, umożliwiającą spływanie wody i szybkie jej wysychanie.
    te co ostrzygą swoje owce won na beton:)) z łysymi owcami oczywiście
  3.  permalink
    Błahahah:rolling:
    •  
      CommentAuthorScorpi
     permalink
    Niektórzy hodowcy preferują rasy rzadkie ale te ze względu na mniejszą produkcyjność jaką wykazują w warunkach intensywnej produkcji tracą znaczenie, a ich populacje szybko zanikają. :cool:
    i wtedy wszystko wraca do normy i znowu można się paść na łące bez przeszkód:)
    •  
      CommentAuthorScorpi
     permalink
    no i jak laski?? damy rade z tą hodowlą, szczególnie ras rzadkich :cool::cool:
    W wielu gospodarstwach agroturystycznych mogą stanowić atrakcję dla gości.
  4.  permalink
    Damy, damy. Rasy rzadkie są w cenie.
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    aggnieszko przykro to mówić ale zostałas zdetronizowana, ekspert jest jeden zresztą nie mogło byc inaczej z takim avatarem.
    a czarna owca to rasa rzadka??
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    :thumbup:
    -- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
    •  
      CommentAuthorScorpi
     permalink
    no cóż... wszystkiego w życiu trzeba spróbować... nawet hodowli owiec czarnych :))):devil::devil::devil:
    •  
      CommentAuthorwhite_lady
     permalink
    Hej!
    Najpeirw się przedstawię:
    Mam 26 lat, jestem w związku małżeńskim prawie 2 latka i jak widać po moim suwaczku noszę w sobie życie:) Stosujemy z mężem NPR.
    Co do antykoncepcji to nigdy nie używaliśmy i nigdy nie będziemy. Powodem jest oczywiście wspaniały dotyk nagiego ciała mojego męża:>, (to wyklucza prezerwatywy z którymi mam kontakt tylko na USG dopochwowym), brak okropnego widoku zużytej prezerwatywy, niecierpię wszelkiego rodzaju leków i jak tylko mogę unikam ich po co psuć żołądek (tutaj przyjkład mojej kochanej szwagierki, która regularnie bierze leki anty od kilku lat - ale jako lekarstwo na nieregularne miesiączki - i w wieku 20 lat ma już "zepsuty" żołądek) inne rzeczy typu wkładki - brrr aż mnie gęsia skórka przeszła... - moje rozumienie szanowania samej siebie wyklucza takie srodki; poza tym umiemy z mężem powstrzymywać się od zaspokajania swoich zachcianek co na pewno wzmania naszą silną wolę - chociaż łatwo nie jest;) ale zachowaliśmy też czystość przedmałżeńską - wspaniałe uczucie!!! ( to taki off : ostatnio usłyszałam miłe słowa od bardzo mądrej koleżanki , która stwierdziła, że mąż mnie nigdy nie zdradzi, bo umie się powstrzymać:P ja tak samo), na pewno argumentem też są pieniądze. W sumie nie jest tego tak dużo (nie wiem ile kosztują leki) ale zawsze można te pieniążki przeznaczyć na coś innego.
    To wyzej to argumenty racjonalne, logiczne i chyba każdy je rozumie. Natomiast najważniejszym argumentem dla nas jest argument wiary :) I proszę jak wszystko ładnie się nakłada w naszym (moim i męża) życiu.

Napisałam swoje zdanie w odpowiednim wątku i na pewno nikogo nie uraziłam w końcu pisałam o sobie ;)
    --
  5.  permalink
    White_lady- super:) Naprawdę się ciesze, że znaleźliście metodę, która Wam obydwojgu odpowada. To jeden z kluczy do satysfakcji w związku:)
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    white_lady: ostatnio usłyszałam miłe słowa od bardzo mądrej koleżanki , która stwierdziła, że mąż mnie nigdy nie zdradzi, bo umie się powstrzymać:P ja tak samo

Przepraszam, ale wydaje mi się, że chęć zaspokojenia żądzy seksualnej nie jest jedyną przyczyną zdrad... Ale miło jest jeśli facet nie dąży do zaspokojenia omawianej wyżej "chcicy" za wszelką cenę i potarfi się powstrzymać. Mój też potrafi, jeśli ja akurat nie mam ochoty ;-).
    Cieszę się, że jesteście zadowoleni z własnego wyboru :). Każdemu tego życzę!
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    white_lady: tutaj przyjkład mojej kochanej szwagierki, która regularnie bierze leki anty od kilku lat - ale jako lekarstwo na nieregularne miesiączki - i w wieku 20 lat ma już "zepsuty" żołądek

Coś mi świta, że pigułki nie leczą nieregularnych miesiączek... ?
    •  
      CommentAuthorScorpi
     permalink
    kodama: Coś mi świta, że pigułki nie leczą nieregularnych miesiączek... ?

może nie lecza ale regulują, mnie pomogło
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Zostawic Was na 20h...

Po przeczytaniu calosci stwierdzam, ze najwieksze wrazenie zrobila na mnie wypowiedz sposabelli. Co za gornolotna matrona! (pyt. do speca od granicy pomiedzy krytykowaniem a obrazaniem: gdzie sie plasuje na ten moment? Bo z reka na sercu staralam sie jak najwierniej oddac co mysle ale bez slow uwazanych powszechnie za obelzywe). Oto skad (m.in.) mam wrazenia takowe:
    Uważam, że te dyskusje dyskredytują Was już nie jako użytkowniczki NMPR, czy antykoncepcji, tylko jako kobiety.
    Kobiety, opanujcie się w swych wypowiedziach Ujmijcie im prymitywności, napastliwości i bełkotu rodem z lewackich mediów. Z prawackich bedzie ok?
    Utarczki w stylu powyższym prowadzą donikąd!

Rozmawiajmy w końcu językiem ludzkim, pomóżmy sobie wzjemnym doświadczeniem i własnymi błędami, na których w końcu każda z nas się uczy.
    A czy Twoim zadniem na tym forum jest miejsce dla osoby, ktora dzielac sie wlasnym doswiadczeniem mialaby do powiedzenia mniej wiecej: "sprobowalam NPR, sprobowalam antykoncepcji. wole to drugie." (sa takie sposabello, naprawde)
    A przy okazji mozesz mi podac dokladnie gdzie posluzylam sie jezykiem nieludzkim? Byc moze nigdzie osobiscie nie odnioslas sie do moich wypowiedzi konkretnie, ale calosc zjechalas bez wyjatkow wiec czuje sie uwzgledniona.

mam nieodparte wrażenie, że atakujące interlokutorki mają przeszłość, a może i teraźniejszość, antykoncepcyjną, a ich napastliwość jest wprost proporcjonalna do poczucia winy za autodegradację hormonalną i duchową
    Wyobraz sobie, ze sama nigdy nie stosowalam pigulek (ani nawet nigdy tego nie bralam powaznie pod uwage), a miesci mi sie w glowie, ze ktos moglby i na dodatek moglby byc zadowolony. A zbiorowy rachunek sumienia, ktory nam zafundowalas tez powinnam wkleic powyzej (jako dowod Twojego "matroniartwa").

niektóre panie usiłują obrazić te, które deklarują stosowanie NMPR
    Ktore panie? Ja tez? Gdzie dokladnie? Ja stanelam tylko w obronie pan, ktore smia stosowac antykoncepcje i ktore sa usilnie obrazane (i to wyobraz sobie pomimo, ze sama do nich nie naleze).

Starcia na linii NMPR a natykoncepcja - czy to hormonalna, czy mentalna, zawsze będą wywoływać niesnaski i płodzić zajadłe ataki i komentarze na te kobiety, które postulują logiczne myślenie i zdrowy styl życia zarówno fizycznego, jak i psychiczno-duchowego.
    No beda, beda. Bezsprzecznie. Dotad, dopoki beda padac dokladnie takie teksty (bo z niego wynika, ze tylko NMPR charakteryzuje sie "logicznym mysleniem i zdrowym stylem życia zarówno fizycznego, jak i psychiczno-duchowego"). Tym bardziej, ze te zajadle ataki nie sa jednokierunkowe.

Powiem szczerze, że dość już mam parabolizmu życiowego, którego rządają niektóre tu kobiety
    Ja tam niczego nie rzadam, ale mysle, ze dobrze by wszystkim zrobilo zeby pozwolic innym miec swoja parabole. A nade wszystko (i tego glownie dotycza prawie wszystkie moje wpisy w tej dyskusji) dobrze by to zrobilo upowszechnianiu metod objawowo-termicznych. Zeby kazdej publicznej wypowiedzi na ten temat nie zaczynac i nie konczyc twierdzeniem, ze NPRowa parabola (a dokladniej jej elementy wynikajace jedynie z wiary a nie medycyny) jest jedyna o idealnym ksztalcie. Ja czasami mam wrazenie, ze tacy adwokaci sami w to nie wierza, ze metody naturalne moga sie obronic czysta merytoryka (faktami medycznymi) bez hostii umacniania i poglebiania milosci malzenskiej kilkudniowymi postami w dni plodne oraz czystoscia przedmalzenska.

Ich zachowanie wskazuje na to, że mają mózgi w worku mosznowym. Kobiety, gdzie my swoje mamy?
    Wobec calego Twojego powyzszego postu jest to dla mnie pytanie retoryczne. Ty masz swoj na swoim miejscu, a my tu, klotliwe babsztyle, w workach mosznowych. I to jest Twoj przyklad na rozmawianie "ludzkim" jezykiem?
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    skorpionka7: kodama: Coś mi świta, że pigułki nie leczą nieregularnych miesiączek... ?

może nie lecza ale regulują, mnie pomogło

i po odstawieniu cykle wracają do poprzedniego stanu..... :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Skorpionko, ale serio? Tzn. pigulki uregulowaly Ci cykle (ale nie te "cykle" pigulkowe tylko Twoje prawdziwe, te po odstawieniu)?
    PS: Prosze sie w pytaniu nie doszukiwac absolutnie zadnych podtekstow, pytam z czystej nieskalanej zadna ideologia ciekawosci :cool: Bo ja zawsze myslalam tak, jak Talinka, ze po odstawieniu cykle wroca do swojej nieregularnosci, albo jeszcze bardziej sie rozreguluja.
    •  
      CommentAuthorIrjanka
     permalink
    Niektorzy po prostu dojrzewaja, lub zdrowieja z innych przyczyn, zmieniaja diete itp - bylabym ostrozna w mowieniu o regulacji...
    -- Irja
    •  
      CommentAuthorSułka
     permalink
    Konwalijko u mnie cykle po odstawieniu się "wyregulowały", chociaż myślę, ze przyczyną było to co pisała powyżej Irjanka (dojrzewanie, zdrowienie, zmiana diety) a nie pigułka sama w sobie.
    --
    •  
      CommentAuthorwhite_lady
     permalink
    Mojej szwagierce leki przepisał lekarz zresztą ona nie chodzi tylko do jednego a wszyscy zgadzają się co do diagnozy tzn. przepisują te pigułki anty właśnie przez to ze ma problemy z miesiączką. Ja się na tym nie znam ale skoro lekarz przepisuje to chyba wie co robi?
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    white_lady: Ja się na tym nie znam ale skoro lekarz przepisuje to chyba wie co robi?

Szczególnie jeśli koncerny farmaceutycznie tak reklamują swoje produkty, a i często płacą lekarzom :wink:

Edit: Zresztą wiecie jak wygląda standardowa wizyta po hormony?
    Pacjent: Dzień dobry
    Lekarz:Dzień dobry
    Pacjent: Przyszłam po...
    Lekarz: Wiem po co przyszłaś [wypisuje receptę i po sprawie...]
    --
    •  
      CommentAuthorSułka
     permalink
    White_lady takie tabletki każdemu (każdej :)) przepisuje lekarz, Twoja kuzynka nie jest wyjątkiem :)
    Jeśli chodzi o zdrowie to nie warto ślepo ufać lekarzom, dobrze mieć swoje zdanie i wziąć odpowiedzialność za własne zdrowie.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Śmierć po pigułce
    Szwajcarska Agencja ds. Produktów Leczniczych Swissmedic potwierdziła, że przyczyną zgonu nastolatki, która zmarła 22 grudnia ub. r. w szpitalu uniwersyteckim w Bazylei, była zatorowość płucna spowodowana stosowaniem antykoncepcji hormonalnej. Rzecznik prasowy Swissmedic przekazał mediom oficjalny komunikat, w którym poinformowano, że „17-letnia pacjentka zmarła z powodu zatoru płuc, do którego doszło po miesiącu stosowania antykoncepcji hormonalnej”. Rzecznik potwierdził, że dziewczyna przyjmowała pigułki antykoncepcyjne typu antyandrogennego (Dianette, Diana-35). Śmierć 17-latki była trzecim w Szwajcarii przypadkiem, który w 2009 r. uznano za tragiczne następstwo stosowania preparatu zawierającego pochodną progesteronu o działaniu antyadrogennym. W maju młoda kobieta zapadła w śpiączkę po incydencie zatorowo-zakrzepowym, a we wrześniu inna kobieta zmarła. Ustalenia komisji lekarskich badających fatalne skutki przyjmowania pigułki skłoniły szwajcarską federację organizacji pacjentów Patientenstellen der Schweiz do wystąpienia z żądaniem usunięcia z rynku farmaceutycznego niektórych preparatów antykoncepcyjnych. Swissmedic odrzuciło prośbę argumentując, że dwa zgony to jeszcze zbyt mała liczba, aby wycofać środek z rynku. Przypomniało natomiast lekarzom i pacjentkom, że każda forma antykoncepcji hormonalnej podnosi ryzyko wystąpienia zakrzepicy, szczególnie w pierwszym roku stosowania. [Za: SPUC – 06.01.2010 r.]
    -- chętnie pomogę w interpretacji
    •  
      CommentAuthorScorpi
     permalink
    Konwalijka: Skorpionko, ale serio? Tzn. pigulki uregulowaly Ci cykle (ale nie te "cykle" pigulkowe tylko Twoje prawdziwe, te po odstawieniu)?

po odstawieniu wróciły do normy
    •  
      CommentAuthorEleusa
     permalink
    Dorah, dziękuję za ten - w końcu - merytoryczny wpis. ;-P
    Powinien bezwzględnie rozwiać wszelkie wątpliwości związane ze szkodliwością hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych.
    Tu jeszcze odrobina - zupełnie na temat.
    •  
      CommentAuthorEleusa
     permalink
    Proszę:"http://fronda.pl/mateusz_25_07_1968/blog/ponton_nieuctwo_czy_manipulacja_cz_2"
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    Dobrosułka: Jeśli chodzi o zdrowie to nie warto ślepo ufać lekarzom, dobrze mieć swoje zdanie i wziąć odpowiedzialność za własne zdrowie

no ale komus trzeba przeciez zaufać, tak samemu wszystko???
    Na ostatniej wizycie zapytałam czy mogę tabsy tak do końca życia brać, pan doktor powiedziął że tak.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Powinien bezwzględnie rozwiać wszelkie wątpliwości związane ze szkodliwością hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych.
    Sądzisz, że jest tu jeszcze ktoś do kogo nie dotarło, ze tabletki mają skutki uboczne?
    •  
      CommentAuthorEleusa
     permalink
    Czy tylko we własnym kręgu mamy uświadamiać uświadomione?
    Pochylmy się w końcu nad kobietami, do których ta wiedza jeszcze nie dotarła, a rozmowy tutaj są chyba dobrym tego początkiem.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Tu, na tym forum, mamy się pochylać?
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Mam pomysł;) Może warto byłoby wyruszyć z misją uświadamiania na hormonki? :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorEleusa
     permalink
    Nie słyszałaś, że najpierw jest przygotowanie do działania, a potem działanie?
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    pochylanie to rozgrzewka??
    •  
      CommentAuthorEleusa
     permalink
    Pochylanie to działanie :-)
    •  
      CommentAuthorKonwalijka
     permalink
    Ja mysle, ze sposabelli chodzi o to, ze wiecej sie powinno mowic o skutkach ubocznych pigulek. I przede wszystkim do tych, ktore je zazywaja (a z jakis wzgledow moga nie byc do konca uswiadomione - na 28dni takich chyba nie ma wiele). W zupelnosci sie z tym zgadzam.
    •  
      CommentAuthordanap
     permalink
    mnie atakują zewsząd takie wiadomości, 28dni, lekarz, ulotki- trudno mi uwierzyć że można być nieuświadomionym.
    •  
      CommentAuthorPeaberry
     permalink
    Skorpionko ale o jaką NORME Ci chodzi? Bo to pojęcie raczej względne. Odnosisz je do tego co było przed pigułkami, czy do jakieś ogólnie przyjętej normy? Jeśli do tego co było przed pigułkami to nie za bardzo rozumiem, ze normowałaś coś co było już normą, czyli punktem odniesienia. Jeśli natomiast masz na myśli cykle ksiązkowe, 28dniowe, lub te bardziej życiowe 20-40dniowe to jakie są normalne? Wszak wiadomo, że normalny pod względem fizjologii moze być równiez cykl 100dniowy. Pojęciem fizjologicznym jest zarówno oligomenorrhea jak i polimenorrhea pod warunkiem, ze cykle są dwufazowe.
  6.  permalink
    Myslę,że niewiele tu kobiet, które stosują hormony. Jeżeli są - to w większości te, które stosowały npr przez jakiś czas i z różnych względów zrezygnowały. Myslę również, że są już wystarczająco uświadomione- więc niesienie na forum kaganka oświaty nie ma większego sensu.
    •  
      CommentAuthorkodama
     permalink
    "Pochylmy się w końcu nad kobietami, do których ta wiedza jeszcze nie dotarła, a rozmowy tutaj są chyba dobrym tego początkiem. "

A nie mogłabyś tego ująć normalnie... ? Kto chce, żeby się nad nim pochylać? Jak by ktoś mi powiedział (wtedy gdy zażywałam pigułki) "żal mi Cię i pochylę się teraz nad Tobą boś głupia i sobie szkodzisz", to wzbudziłby tym tekstem tylko moja agresję i jak by się pochylił dostałby "fangę w nos" :).
    Sposabella, naprawdę myślisz, że na tym portalu są takie osoby, do których NIE DOTARŁA wiedza o skutkach ubocznych hormonalnej (i nie tylko) antykoncepcji???
    •  
      CommentAuthorEleusa
     permalink
    Kodamo, mówię o osobach, które nie chcą przyjąć do wiadomości tego, że pigułka jest złem i je niszczy; być może nie wierzą w to, albo nie nie wiedzą tego. Ufam, że tutaj takich nie ma, więc trzeba nam wyjść poza nasze szanowne grono.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a sama zagladasz na hormonki.pl ?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.