Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Dzien dobry wszystkim.

Kandy ja tez mialam kiedys takie krwawienia ktore potrafily trwac z przerwami cały miesiac - doskonale Cie rozumiem.

Aborta - co do Acardu to ja tez mam watpliwości ale z drugiej strony na ulotce wyraznie pisze ze przez pierwsze 6 miesiecy jest całkowicie bezpieczny. Wiec zaufam swojemu lekarzowi w koncu jest lekarzem z praktyka w szpitalu od wielu lat.

Kuleczka to jest cala litania badań ale nie martw sie wszystko wyjdzie dobrze.
    --
    • CommentAuthorGosia8510
    • CommentTimeJan 2nd 2012
     permalink
    ja tez ze 2 lata temu takie mialam okresy z plamieniami non stop, dopiero antyki i dupek mi pomogl, z reszta od tamtej pory non stop jestem na jakis lekach wiec moze tylko dzieki temu
  2.  permalink
    No niestety litania, pojade w tym tygodniu je zrobic jak bede miala wolne od pracy:)
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam,
    Kuleczka ja tez takie badania miałam ale miałam je podzielone,krew, mocz, badanie serologiczne, hiv, cukier na początku, potem 10tc. mocz,Toxo, cytologia. w 17 tc mocz, krew. Dzis mam wizyte i chyba tez dostane skierowanie na badania. N apoczatku ciazy dwiw wizyty miała co trzy tygodnie a teraz mam co cztery tygodnie.
    --
    •  
      CommentAuthorchanntall
     permalink
    dzień dobry :)

u mnie dzis 22dc, jutro ide zrobic poziom progesteronu i prolaktyny, w tym cyklu nie biore narazie luteiny i ciekawa jak bedzie, czy znowu bede musiala ja brac na wywołanie. a przy okazji mąż zrobi badanie nasienia.
  3.  permalink
    Justa ja druga wizyte mialam 2 tyg po pierwszej, teraz mam za 4 tyg, wychodzi 26 stycznia :) to juz bedzie poczatek 10 tyg. Swoja droga to te badania pociagna mi kasy z portfela ostro, ale czego sie nie robi dla maluszka:)) maz na mnie kiedys focha walnal, jak mu powiedzialam, ze na sprawach zwiazanych z zajsciem i ciaza nie zamierzam oszczedzac:P
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Nadzieja jest bezpieczny bo kobiety go biorą ale jak mają wskazania medyczne ty takowych nie masz więc może to bardziej dziecku zaszkodzić niż pomóc
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    No Kuleczka niestety jesli sie chodzi prywatnie do gina to i badania sa płatne, możesz jednaj na tych pierwszych zrobic taki myk że idziesz do lekarz pierwszego kontaktu i on wypisuje ci skierowanie...ja tak nie robiłam ale wiem ze tak dziewczyny robia.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    justa wiele z tych badań nie jest wcale refundowanych plus wiele z nich lekarz pierwszego kontaktu nawet zlecić nie może
  4.  permalink
    Aborta ja wiem, a z drugiej strony myśle ze lekarz ma racje bo prowadzil moja pierwsza ciaze i doskonale wie ze w dzisiejszych czasach bardzo ciezko ciaze utrzymac na samym poczatku, i trzeba robic wszystko zeby zwiekszyc szanse. Mysle ze po 12 tygodniu pewnie ten acard kaze mi odstawic.
    --
  5.  permalink
    Justa tez tak chcialam zrobic, pojsc do przychodni i zeby mi lekarz przepisal na bezplatne te podstawowe. Moj ginekolog niestety tylko prywatnie przyjmuje;/
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Nadzieja a zrobił Ci krzepliwość z d-dimerami, fibrynogenem etc ? Jeśli nie to sam może doprowadzić do krwawienia, po drugie czy powiedział, że w wypadku plamienia odstawiasz od razu acard ? I na co konkretnie on Ci zapisał bo acard nie wspomaga utrzymania ciąży acard podaje się gdy istnieje ryzyko wystąpienia zakrzepicy u matki, gdy matka ma przeciwciała ANA, ASA, anty-TPo lub anty-Tg, gdy ma tocznia, RZS, Hashimoto, gdy miała poronienia z zatrzymaniem pracy serca tzn na jednym usg serce było a na drugim już nie, gdy istnieje ryzyko, że dziecko może się udusić, bo przeciwciała nie dopuszczą właściwej ilości tlenu i krwi i tylko wtedy a nie do podtrzymania ciąży do podtrzymania ciąży służy progesteron i tylko on.

A acard brany bez występowania w/w czynników może doprowadzić do małopłytkowości u dziecka, wrodzonej niedokrwistości, problemów z niedomykalnością zastawki wymieniać dalej ?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    kuleczka_69: Justa tez tak chcialam zrobic, pojsc do przychodni i zeby mi lekarz przepisal na bezplatne te podstawowe. Moj ginekolog niestety tylko prywatnie przyjmuje;/

Kuleczka ale toxo, xytom egalia, różyczka, hiv, hcv sa nierefundowane więc nawet skierowanie od gina na NFZ nic ci nie da, ft3 i ft4 może zlecić tylko endokrynolog, pozostałe badania może zlecić internista ale ma też prawo odmówić bo u internisty te badania przysługują Ci bez problemów zdrowotnych dwa razy do roku
  6.  permalink
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, spełnienia marzeń i staranka udane dla wszystkich Was :)

dziewczyny dzisiaj mija 28 dc, zawsze moje cykle trwały 26-28 dni, ostatnio nawet 22 dni miałam, to mój pierwszy wykres i z niego obserwuję, że owu wystąpiła dopiero (skok) 24 dc, a owu mogła być 23 dc (takie miałam odczucia), nie mierząc temp już bym szalała z testami ale teraz wiem, że za szybko - powiedzcie kiedy zrobić betę najbezpieczniej, żeby nie było za wcześnie?
    moje objawy: dzisiaj sennośc straszna, baaardzo delikatnie "czucie" podbrzusza cały czas, tempka nie spada niżej niż linia wyższych temperatur więc w sumie objawów nie ma :) zawsze przed @ ciągneło bardzo podbrzusze 1 dzień przed i miałam ogromny apetyt na wszystko, teraz nie mam w ogóle apetytu, nie mam na nic ochoty
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    justa wiele z tych badań nie jest wcale refundowanych plus wiele z nich lekarz pierwszego kontaktu nawet zlecić nie może

Ja dokładnie nie wiem bo nie robilam tak tylko dziewczyny pisały, ale wiadomo że chodzi o podstawowe badania.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    justa2586: Ja dokładnie nie wiem bo nie robilam tak tylko dziewczyny pisały, ale wiadomo że chodzi o podstawowe badania.

Niektóre z badań są bezpłatne tylko dla kobiet z grupy ryzyka jeśli się nią nie jest to nawet jak państwowy gin wystawi skierowanie w labie każą płacić
  7.  permalink
    Mimo wszystko uwazam ze lekarz z doswiadczniem wie najlepiej i skoro przepisal to bede postepowac wedlug jego wskazan.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Nadzieja a wiesz ilu lekarzy z doświadczeniem popełnia błędy? Lekarze leki traktują jak cukierki nie rozważając, że mogą szkodzić jeśli nie ma się wskazań do ich podawania ja Ci tylko pisze czym grozi branie tego leku bez podstaw medycznych i większość ginów złapała by się za głowę by podawać bez wskazań ten lek bo wbrew pozorom jest to silny lek.
  8.  permalink
    Aborta ja wszystko biore pod uwage, ale nie bede na wlasna reke go odstawiac . 11 stycznia mam wizyte to wtedy z nim porozmawiam
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    To zrób chociaż prywatnie teraz badania krzepliwości, żeby sprawdzić czy możesz brać
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    i zapytaj się go po co Ci zapisał bo tłumaczenie na wszelki wypadek to żadne tłumaczenie
  9.  permalink
    W takim razie jutro sie przejde i zrobie . Wystarcza te podstawowe?
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Mimo wszystko uwazam ze lekarz z doswiadczniem wie najlepiej i skoro przepisal to bede postepowac wedlug jego wskazan.

Uważam że jesli ufasz swojemu lekarzowi to postepuj według jego wskazań. Wazne jest szczególnie w ciązy aby ufać bo po co sie niepotrzebnie denerwowac i zastanawiac czy oby lekarz napewno dobrze postepuje. Mysle że wie co robi.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    PT, APTT, INR, fibrynogen, d-dimery, płytki krwi ( te badania robi się przed zleceniem acardu)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    justa ale to zaufanie czasem prowadzi do tragedii dlatego warto mieć swoją wiedzę i pytac po co, dlaczego i na jakiej podstawie, a nie tak jak ma nadzieja na wszelki wypadek i jeszcze lekarz jej wcisnął kit że na podtrzymanie ciąży, gdzie ten lek nie ma takiego działania.
  10.  permalink
    Aborta ja moze zle napisalam, na podtrzymanie ciazy to ja mam progesteron, chodzilo mi o ze ten acard to tak jakby w moim rozumieniu wyklucznie jeszcze jednego czynnika zagrazajacego.
    --
  11.  permalink
    Nie bede sie spierac bo nie jestem lekarzem, ale skoro lekarz z praktyka w szpitalu, zaleca mi branie leku to ja nie moge go sobie tak po prostu odstawic . Strasznie go krytykujesz a przeciez go nie znasz , nie bede zakladac ze jest jakims ,,partaczem,, bo gdyby tak bylo przeciez bym go nie wybrala.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    NadziejaUmieraOstatnia: Aborta ja moze zle napisalam, na podtrzymanie ciazy to ja mam progesteron, chodzilo mi o ze ten acard to tak jakby w moim rozumieniu wyklucznie jeszcze jednego czynnika zagrazajacego.

Nadzieja ale zapisał Ci go nie robiąc badań i nie mając wskazań medycznych i tego się będę trzymać, tym bardziej, że np w wypadku poronienia zagrażającego acardu ani heparyny się nie podaje bo nasila krwawienia, przy małopłytkowości, niskiej krzepliwości się nie podaje bo może dojść do poważnego krwotoku, to są leki i należy zrobić podstawowe badania zanim się je zleci i należy mieć wskazanie a nie tak jak u Ciebie na wszelki wypadek
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Mimo wszystko zaufanie do lekarza jest bardzo ważne. I nie obraź sie ale mysle do do wiekszej tragedii może doprowadzić czlowiek który w takim przypadaku robi coś na własna reke np. odstawia leki bez konsultacji. Ja rozumiem że jestes bardzo obczytana co podziwiam i (chyba) dużo przeszłaś co wiele cie nauczyło ale mimo wszystko mysle że do lekarza z paroletnik (i większym) doświadczeniem szczególnie praktycznym doświadczeniem dużo jeszcze ci brakuje. Ja ze wzgledu na to ze nie posiadam takiekiej wiedzy medycznej jak ty (i myśle że nie tylko ja) musze i chce ufać swojemu ginowi bo nie wyobrazam sobie że po każdej wizycie i po każdym przepisanym leku stresuje sie czy oby go napewno moge wziąść.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    NadziejaUmieraOstatnia: Nie bede sie spierac bo nie jestem lekarzem, ale skoro lekarz z praktyka w szpitalu, zaleca mi branie leku to ja nie moge go sobie tak po prostu odstawic . Strasznie go krytykujesz a przeciez go nie znasz , nie bede zakladac ze jest jakims ,,partaczem,, bo gdyby tak bylo przeciez bym go nie wybrala.

Nadzieja przeszłam wiele wiele wiele z lekarzami i wiem, że tytuł, praktyka czasami nie wiele znaczy i trzeba mieć swoją własną wiedzę jak i drążyć temat po do i dlaczego i na jakiej podstawie, bo lekarz jest tylko człowiekiem i może popełnić błąd.

Przykład super lekarz z Krakowa ordynator jednej z klinik świetny specjalista polecany sobie przez pacjentki a u mojej koleżanki zbagatelizował skracanie się szyjki i poród na 13 tygodni przed terminem.... Dlatego czasami samemu trzeba się zastanowić i rozważyć za i przeciw danej terapii poza tym ty jesteś pacjentem i to Ty decydujesz o metodzie leczenia a lekarz może Ci tylko przedstawić propozycje i ich za i przeciw, ale to Ty decydujesz.

Ja nie mówię, że Twój lekarz jest partaczem, choć nie zlecając krzepliwości, nie mając przesłanek medycznych podaje silny lek, nad którym lekarze nawet w trudnych przypadkach zastanawiają się czy go podać, a on podaje jak cukierka
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Nie bede sie spierac bo nie jestem lekarzem, ale skoro lekarz z praktyka w szpitalu, zaleca mi branie leku to ja nie moge go sobie tak po prostu odstawic . Strasznie go krytykujesz a przeciez go nie znasz , nie bede zakladac ze jest jakims ,,partaczem,, bo gdyby tak bylo przeciez bym go nie wybrala.
    --

Dokładnie.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Justa i tu jest problem w Polsce ciągle pokutuje mit, że lekarz zaleca to trzeba tak brać, a tak nie jest lekarz przedstawia diagnozę i różne alternatywy w postaci leczenia a pacjent podejmuje decyzję, czy na dane leczenie się godzić czy nie bo to o niego chodzi a nie o zdrowie lekarza
  12.  permalink
    Aborta tak szczerze to wedlug Ciebie powinnam odstawic na wlasna reke ten Acard?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Po pierwsze zrobiłabym krzepliwość i to podstawa po drugie zadzwoniłabym do ginekologa i zapytałabym na jakiej podstawie zlecił ten lek, po trzecie rozważyłabym wszystkie za i przeciw tego leku w moim wypadku i na pewno bez przesłanek medycznych nie brałabym tego leku tzn nie zaczęłabym go nawet brać.
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Justa i tu jest problem w Polsce ciągle pokutuje mit, że lekarz zaleca to trzeba tak brać

Raczej nie mit tylko procedura stosowania danego leku. Mimo wszystko bede sie trzymać własnego zdania. I tak jak mówiłam zaufanie jest ważne i ja miałam kilku lekarzy ale tylko ta babka zdobyła moje zaufanie i mam nadzieje że tak juz zostanie.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeJan 2nd 2012 zmieniony
     permalink
    Justa uwierz nie ja mam lekarzy którzy omawiają ze mną wszystkie badania przedstawiają opcje leczenia i mówię o lekarza w PL i w UK i zawsze mi pozostawiają decyzję czy godzę się na dany lek czy nie. I nie tylko ja ale wielu moich znajomych, członków rodziny etc też tak ma a chodzą do innych lekarzy.
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    A może konsultacja u innego gina?
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    A może konsultacja u innego gina?

Nadzieja może to dobry pomysł zanim wykonasz jakie kolwiek badania może inny gin ci coś podpowie.
    --
  13.  permalink
    Ja juz naprawdę nic nie wiem. Musze to skonsultować z moim M.

Znikam bede wieczorkiem - pozdrawiam Całuski
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Justa uwierz nie ja mam lekarzy którzy omawiają ze mną wszystkie badania

Ale ja nie mowie że nie wierze.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Agatella: A może konsultacja u innego gina?

też się zgadzam, że to dobrzy pomysł na konsultację u innego lekarza, a co do badań przy acardzie i tak trzeba badać krzepliwość co 4 tygodnie
  14.  permalink
    A czy Kobieta w ciąży nie powinna mieć spokoju? Wchodzi tutaj , no bo w końcu wątek miły i przyjemny, a Ty Aborta ją na maksa stresujesz. Gdybym była w ciąży i lekarz przepisałby mi lek- wzięłabym go. Gdybym tu weszła i zaczęła czytać Twoje słowa to szczerze, ale bardzo zestresowałabym się. Ten lek może narobić mniej krzywdy niz Twoje gadanie w tej chwili. Wiesz do czego stres może doprowadzić? Zaznaczyłaś temat, że może warto byłoby zrobić jakieś badania i daj sobie spokój. Nie jesteś chyba na tyle kompetentna, żeby udzielać więcej rad? Leczenie przez internet?
    Nadzieja... bądz spokojna. Przy najbliższej wizycie porozmawiaj spokojnie z lekarzem. Niech rozwieje Twoje wątpliwości. A teraz ciesz się ciąża:).
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Agnieszka nie czytałaś dokładnie Nadzieja sama wyraziła wątpliwości co do leku i zadała tutaj o to pytanie poza tym ten wątek nie jest tylko od klepania po główce i mówienia jak pięknie jest ale mówienia też jak coś jest źle na tym to polega a my mamy sobie pomagać i szczerze wolę nastraszyć, ale żeby nic złego jej i dziecku się nie stało niż stać z boku i mówić, że lekarz na pewno ma rację no nie ma czegoś takiego jak na pewno ma rację jest człowiekiem i może popełniać błędy.
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Agnieszka, ale chyba ciężko o spokój w ciąży, kiedy od początku dostaje się jakieś leki, bo to, bo tamto.. Ja w każdym razie w takiej sytuacji wolałabym usłyszeć również inne opinie. Przecież wiadomo, że nie zapisał jej czegoś co na 100 % jest złe w tej sytuacji. Dlatego też wskazówka, żeby zrobić dodatkowe badania na własną rękę są jak najbardziej na miejscu. One (badania) właśnie zapewnią jej ten spokój - że dochowała należytej staranności.
    A uwagi odnośnie lekarzy... nie czarujmy się, jacy lekarze są wszyscy wiemy, zdarza się trafić na konowała. Są jednak bardzo potrzebni, bo sami sobie terapii nie obmyślimy, ale nie znaczy to, że trzeba ślepo wierzyć.. Zawsze można się poradzić innego. Lepiej dmuchać na zimno - właśnie żeby ten spokój mieć, o którym piszesz :wink:
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    ja z doswiadczenia mojej pierwszej ciazy to leki brałam od 3 tyg ciazy az do 34 tyg ciazy bo tyle ona trwała ogolnie doszło ze na dobe brałam 28 tabletek zeby utrzymac ciaze i dzieki lekom udało mi sie dotrzymac do 34 tyg mimo ze syn jest wczesniakiem urodzil sie o 1,5 miesiaca wczesnie był okazem zdrowia i po kilku dniach mialam go w domu ja nigdy nie odstawiła bym lekow mimo ze bralam ich cała mase. naprawde trzeba ufac lekarzowi bo internet nie jest lekarzem ani placowka medyczna
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Iwoas ale to też inna sytuacja jak już pisałam przy poronieniu zagrażającym a ty takie na poczatku miałaś później ryzyko porodu przedwczesnego nikt nie dałby Ci ani acardu ani clexane bo nasilają krwawienie więc mówimy o zupełnie innym leku i na dodatek podawanemu bez powodu, Ty do brania swoich leków miałaś powód
  15.  permalink
    Włąśnie skonczylam rozmowe telefoniczna z lekarzem i zapewnil mnie ze acard jest zupelnie bezpieczny, jak pokazuja najnowsze wyniki badan, stosuje sie go rowniez w klinikach u pacjentkach lezacych bez zespolu antyfosfolipidowego. Powiedzial ze u mnie nie ma wskazan do brania acardu ale dla bezpieczenstwa ani mi ani dziecku nie zaszkodzi absolutnie bo dawka 75 jest mala dawka, na pewno nie zaszkodzi a pomoc moze. Pytalam tez o badania powiedzial ze u mnie nie ma wskazan.

Czuje sie wiec calkowicie bezpieczna , jego argumenty mnie przekonaly.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    No i bardzo dobrze :wink:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Czesc Dziewczyny :bigsmile:
    Wylazic z krzakow :neutral:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    ależ my nie siedzimy w krzakach :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.