Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsinoma
    • CommentTimeJan 4th 2012
     permalink
    Yyy... owu planowo mam za kilka dni... wiec przy dobrych wiatrach test koniec stycznia, w okolicach 25-26. Wiec jeszcze troche, owu przede mna jeszcze :-)
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    dziekuje za odpowiedz:):bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny!

Sinoma - mnie swedzialy sutki, a dokladnie prawy ostatnio pod koniec poprzedniego cyklu i w tym na poczatku.. nie wiem czemu, moze przez clo?

Ja jestem zdowolana troche, jutro wizyta u gin - endykrynologa.. ciekawe co powie, zla jestem na to, ze mi tempka nie wzrosla.. owulki pewnie nie bylo.. jutro moje watpliwosci zostana rozwiane przez gina.. no nic..

ps. ja juz nie mam ochoty brac clomidu..:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Madziuk... ciekawe... wlasnie, moze to efekt CLO?
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    mnie tez zaczynaja swedzic sutki;)
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Ufff... widze ze nie jestem jedyna :-)
    Jak sobie z tym radzicie? Oczywiscie procz drapania... he he he :tooth:
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    ja tylko sie drapie:D ale chetnie poczytam czy ktoras ma na to sposob:)
    •  
      CommentAuthorłóśćń
     permalink
    Sinoma :tooth::tooth:chyba zostaje drapanie osobiste albo drapanie przez M :tooth::tooth:nie ma lekarstwa na swędzące sutki :))
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Sinoma - mnie wieczorem swedzialy, tzn. prawy bardziej, kladlam sie tak, zeby nic mi go nie dotykalo.. i staralam sie myslec o czyms innym.. nie ruszac ;) po jakims czasie przechodzilo ;)

mozliwe, ze to po clo.. nie wiem, wczesniej nigdy tak nie mialam..
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Szkoda, myslalam ze polecisz mi jakis zloty srodek :tooth:

Hmm.. drapanie przez M, to niezly pomysl... gorzej jak chwyta to w najmniej oczekiwanej chwili... a ty sie nie mozesz... podrapac :devil:

Moze to i smieszne, ale jakze irytujace i wkurzajace...
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Madziuk, ja rowniez nie mialam tak wczesniej... dlatego mysle ze to po CLO...

Bo jesli alergia na proszek, to raczej wszedzie powinno swedzic...
    Nie uwazacie?
    •  
      CommentAuthorrumba
    • CommentTimeJan 4th 2012 zmieniony
     permalink
    Simka dziś tutaj kogoś jajnik swędział:shocked: wiec można powiedzieć że jesteś w lepszej sytuacji bo możesz go sobie podrapać:bigsmile:

tylko z umiarem żebyś go sobie nie daj Bóg nie wydrapała:tooth:
    --
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    dobranoc:):*
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Rumbka, no w sumie w lepszej... bo nie mam zielonego pojecia jakbym sobie ten jajnik podrapala :shocked:
    Masakra...

Nie boj, nie boj... nic sobie nie wydrapie... :fierce:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Pa izka :smile:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    A wlasnie... mialam Cie Rumba zapytac...
    Dlaczego tak niewiele Cie tu widac, cooo? :neutral:
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Simka bo libido nam w małżeństwie skoczyło i teraz w sypialni więcej wegetuje:heartbounce::tooth:

Atak poważnie to każdej z nas tu mniej niż wcześniej:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Uuu... to teraz pojechalas po calosci :tooth:
    To korzystaj poki mozesz... zostalo Ci juz tylko jakies 33 tygodnie tej uciechy :fingersear:

Wlasnie... zrobilo sie nijak...
    Ale czas to nadrobic :D
    Nie zwracac na nic uwagi i powrocic do "starych" zwyczajow :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Korzystam nie powiem, że nie:bigsmile: haha

Simka nad Bałtyk uciekacie w weekend czy jakieś cieplejsze morze?

:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Nad Bałtykiem nie byłam wieki:confused: Wstyd się przyznać ale byłam tylko raz na zielonej szkole w podstawówce w Mielnie:bigsmile:

Planowaliśmy w przyszłe wakacje tam pojechać, ale jeśli wszystko będzie dobrze to o tej porze będę na porodówce odchodzące wody oglądać a nie morze:bigsmile:

Mąż właśnie przekroczył próg i domaga się tłustego jedzonka haha
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Zmykam, dobranoc wszystkim:bigsmile: Simka gdzie żeś polazła?
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Jezdem jezdem... :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Tak, nad Baltyk kochana...
    Kocham nasze morze... zima tez jest uroczo nad morzem... choc wiele osob tego nie docenia bo zimno i jezdzi tylko latem :smile:

Ale co teraz za zima... prawie jak wiosna pogoda :wink:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    A to zapraszam nad morze kochaniutka do nas :P
    Mamy tam swoje mieszkanko, wiec ugoscimy :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    A poki co uciekam lulu, bo rano do pracy a popoludniu wyjazd... jeszcze sie musze spakowac...:smile:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Dobranoc wszystkim, pa pa
  1.  permalink
    hej dziewczynki. Ja uwielbiam morze i jestem często bo mojego m siostra tam mieszka. Teraz na sylwestra byliśmy :)
    •  
      CommentAuthorchanntall
    • CommentTimeJan 5th 2012
     permalink
    dzień dobry :bigsmile:

u mnie dzis 25dc i temp ładnie sie trzyma, powiedzcie mi, bo tak sie zastanawiam - w poprzednich cyklach moja temp w drugiej czesci cyklu byla podwyzszona głownie przez luteina (jak tylko ja odstawialam temp spadala) w tym cyklu nie biore luteiny i tem moim zdaniem jest ładna. czy mozliwe zeby sie udało? zbytnio sie nie staralismy w tym cyklu bo byłam chora, ale moze....
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Simka super macie:bigsmile: do morza chyba też rzut beretem nie to co ja:confused: ale za to góry pod nosem:wink:
    Owocnej i szalonej wycieczki życzę:swingin:

Chantall lutka fałszuje temp. wiec bez niej poziom masz wiarygodny, możesz testować niedługo:bigsmile: Ja w udanym cyklu miałam 3 serca i choróbsko na karku a jednak się udało:) Trzymam kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthoriwoas30
    • CommentTimeJan 5th 2012 zmieniony
     permalink
    hejka wlasnie przyszlam z apteki i sie zdziwiłam bo kupowałam PREGNYL nie chce na ostatnia chwile wiec niech se lezy w lodowce bo wiadomo ciezko go dostac , ale zdziwila mnie cena pregnyl pakowany w zestawie po 3 jest płatny 100% 75 zl a pregnyl sprzedawany w pojedynczych ampułkach kosztuje 7,50 tak wiec za 2 ampułki zapłaciłam 15 zł
    no i CLO juz nie kosztuje 4zł z groszami jak zawsze płaciłam tylko 100% 15zł
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam :)
    Co do sutkow ,mnie strasznie swedzialy w 1 trymestrze ,myslam ze sie zadrapie :devil:

Ja mieszkam nad morzem ,a z kolei rzadko jezdze .Jakos latem przewaznie sinica jest ,wiec jest zakaz kapieli,i jezdzimy nad jeziorko.
    Ale za to kocham gory :) moze latem sie wybiore :)))
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Iwoas od 1. stycznia weszła nowa ustawa o refundacji leków, może to jej sprawka ;)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Iwoas nowy rok i zmiany w refundacji poczytaj o zmianach na stronie Ministerstwa Zdrowia może wreszcie apteki zaczną się stosować do zalecen stamtąd...

A co do morza jak jesteście takimi fankami zapraszam nad morze północne :)
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    ja wiem ze nowy rok nowe zmiany ale jesli sie nie ma pojecia o cenie lekow ze w tej czy innej aptece mozna nabyc o wiele wiele tanije to przepłacamy ... kazda apteka powinna miec te same ceny
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Od tego roku ceny mają być jednolite we wszystkich aptekach żeby właśnie nie było zaskoczeń cenowych
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Tylko mam nadzieję, że to pójdzie w jedną stronę - to znaczy cen maksymalnych, bo mam swoją aptekę, w której jest naprawdę tanio. Mam nadzieje, że to się nie zmieni, że apteki będą mogły sprzedawać taniej, ale nie drożej..
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Agatella nie wiem jak to ma wyglądać ale sporo razy słyszałam od koleżanki farmaceutki, że na razie jest taka różnica cen ze względu na to, ze apteki mogą same kształtować swoje marże etc a podobno mają być ujednolicone stawki i odgórnie ustalone ile się płaci za dany lek i nie będzie to tak, że można taniej ale nie drożej. Tak jest np w UK dostajesz receptę idziesz do apteki i niezależnie do której pójdziesz za jeden lek na recepcje płacisz 7,40 funta nie zależnie ile tabletek tudzież opakowań masz zapisane. Oczywiście są wyjątki kobiety w ciąży i do roku po urodzeniu dziecka nie płacą nic za leki, jak masz chorobę przewlekłą i dostajesz tzw medical exemptions to też nie płacisz za żadne leki na recepcie, osoby mające benefity ( bezrobotni, bezdomni etc) też nic nie płacą za leki, środki antykoncepcyjne są bezpłatne.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nie ma nic za darmo. Tak czy inaczej ktoś za to płaci, za benefity, anty, nawet jeśli nie są to sami użytkownicy.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Amazonka płaci państwo ale to jest właśnie polityka prorodzinna tu kobiety nie boją się mieć więcej niż 1-2 dzieci, bo wiedzą, że mają opiekę w Państwie i chyba o to chodzi a nie tak jak w PL gdzie dadzą becikowe i uważają, że zrobili wszystko a kobiety nie mają gwarancji, że wrócą do pracy, a o zasiłku rodzinnym nie wspomnę.
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Czesc Dziewczyny.

Rumbka, ja jestem w polowie bo mieszkam w Poznaniu :wink:

Aborta, a jesli chodzi o morze polnocne, to bywam nad nim, bo mam nad nim rodzinke :smile:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Ale w skandynawii czy na wyspach ? Bo ono ciut duże :)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    :-) A skąd państwo ma $$$?
    To kobiety wychodzą za mąż za państwo i z państwem mają dzieci, skoro ono się nimi opiekuje? ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Aborta, w Niemczech :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    A u nas w PL IB czyli inwalidzi wojenni maja darmowe leki. Dla nich sa akurat darmowe, a aptece zwraca za lek NFZ.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Amazonka: :-) A skąd państwo ma $$$?
    To kobiety żenią się z państwem i z państwem mają dzieci, skoro ono się nimi opiekuje? ;-)

Amazonko każde Państwo powinno mieć budżet przeznaczony na wspieranie rodzin, zważ na to, że w Polsce przyrost naturalny maleje a w krajach które widzą rodzinę jako całość i widzą potrzebę by zachęcać ludzi do poczęcia to właśnie się w toinwestuje te benefity są z naszych podatków, tak samo np w UK i wielu innych państwach nie związanych z klerem tak jak w Polsce są wspomagane pary mające problemy z płodnością czyli mają dofinansowanie do zabiegów IVF, inseminacji etc.

A skąd Państwo ma pieniądze z podatków, z kolei NHS ( polski NFZ) ma pieniądze ze składek które płacimy z naszych wypłat, za osoby bezrobotne i bezdomne składki opłaca jobcentre ( czyli polski urząd pracy- zresztą tak samo jak w Polsce) z tą różnicą że tutaj to wszystko jest uczciwie czyli zarabiasz tyle ile masz w umowie i od tego masz odprowadzane składki w przeciwieństwie do Polski gdzie jest wiele numerów z podatkami robionych.

Oj mogłabym tak wymieniać w nieskończoność tak dla przykładu w 2010 roku Polski urodziły na wyspach 20 tysięcy dzieci co w przełożeniu na każdą z nich daje to dwukrotnie więcej niż w Polsce, wskaźnik dzietności dla Polek w Polsce wynosi 1,4 a w UK 2,5, więc zakładając, że w Polsce udało by się ten wynik osiągnąć to w polsce rodziłoby się 700 tysięcy dzieci rocznie i nie groziło by ryzyko wyludnienia, czy tego, że za niedługo nie będzie komu pracować na emerytury.

W UK nie ma problemu z przedszkolami, żłobkami etc sa w pewnej części dofinansowywane przez Państwo, gdzie w Polsce o miejsce w przedszkolu lub żłobku trzeba walczyć. Takich różnic i niuansów jest więcej, ale jak widać można trzeba tylko chcieć i potrafić docenić to co ważne czyli rodzinę i wspierać ją w dążeniu do posiadania dzieci.

Jasne, że mężowie utrzymują rodziny, ale powiedz czy nie jest ułatwieniem dla kobiety jak wie, że po roku macierzyńskiego może wrócić do pracy bo na jej dziecko czeka miejsce w żłobku, jak wie, że nie musi się zastanawiać nad kupieniem leków, pójściem do dentysty bo w ciąży i do roku po urodzeniu ma to za darmo? Wg mnie jest to duże udogodnienie, tak samo jak świadomość, że po macierzyńskim kobieta ma gdzie wrócić, że nikt jej nie zwolni, nie zdegraduje na niższe stanowisko bo urodziła. Pomyśl sama czy to kobiecie nie daje poczucia bezpieczeństwa? Czy dzięki temu nie ma spokoju wewnętrznego, że wie, że jak będzie chciała mieć dziecko to nie będzie nagle traktowana jako pracownik gorszej kategorii ?
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    sinoma: Aborta, w Niemczech

A no to do mojej części morza północnego masz jeszcze troszkę :)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    O jakie numery z podatkami chodzi? One są tylko w Polsce, nigdzie indziej nie ma ludzi nieuczciwych?
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Amazonko nie mówię, że nigdzie indziej nie ma ale wiesz ilu moich znajomych pracujących w Polsce na umowie ma najniższą krajową a zarabiają po 2-3 tysiące i zobacz jest różnica w podatku od kwoty 1200 a od kwotry 2500 to samo różnica w składkach emerytalnych, ubezpieczeniowych etc... Ale oni pracodawcy się nie postawią bo straca pracę i co wtedy ? A poza tym drażni mnie że czytasz wybiórczo i czepiasz się jednego słowa użytego generalnie patrząc z punktu widzenia różnych krajów w Polsce ten proceder jest dość powszechny, nie mówię, że nigdzie nie ma czarnej strefy ale w Polsce jest ona jakoś bardzo powszechna
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Aborta, przepłynę wpław :fingersear:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    hahaha chciałabym to zobaczyć :D
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.