Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoriwoas30
    • CommentTimeJan 5th 2012
     permalink
    rabortaW pracodawcy sa nie uczciwi muj M tez zarabia 3800 a na umowie ma najnizsza krajowa chyba 1500 z groszami szef woli mniejszy podatek odprowadzac..
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    iwoas30: rabortaW pracodawcy sa nie uczciwi muj M tez zarabia 3800 a na umowie ma najnizsza krajowa chyba 1500 z groszami szef woli mniejszy podatek odprowadzac..

dokładnie i o takich procederach mówię, a potem Państwo płacze, że nie ma pieniędzy jak są nieuczciwi ludzie to potem brak środków
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Dodam też, że w UK nie tylko rodziców klepie się po głowie ale i potrafi ich karać jak np w wypadku nieobecności dzieci w szkole, jeśli dziecko nie chodzi do szkoły a nie zostało to ustalone z dyrekcją szkoły i nie dostało się na to zgody to rodzice za każdy dzień nieobecności dziecka płacą
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Aborta na porządną politykę socjalną mogą pozwolić sobie tylko bogate państwa. Bo inaczej może się skończyć jak w Grecji..
    Albo mówiąc ściślej, nie mogą sobie pozwolić państwa biedne, do których niestety należymy.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    No właśnie, najistotniejsze pytanie to dlaczego i pracodawcy, i pracownicy wybierają takie rozwiązanie? Czy chodzi tylko o ich nieuczciwość? Bo mam wrażenie, że nie.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Agatella jasne ale nie jest to niemożliwe wystarczy chcieć i przyłożyć się do tego a w PL ciągle kończy się na obietnicach wyssanych z palca
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    A co byście woleli? Uczciwego pracodawcę i wypłatę 1500, czy mniej uczciwego i wypłatę 3500 ? NA to pytanie niech każdy sam sobie odpowie..
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Agatella: Albo mówiąc ściślej, nie mogą sobie pozwolić państwa biedne, do których niestety należymy.

Nie zgadzam się, że Polska jest biednym Państwem jest Państwem które wiele rzeczy odpuszcza bo ludziom się nie podoba i protestują na zmianę polityki emerytalnej wyszli na ulice bo jak to zabiera się im ich prawa, jesteśmy zbyt przyzwyczajeni do protestów i rządów ludu niestety...
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Pocwicze wydolnosc i latem sie zapuszcze na Twoj kierunek :P
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Aborta niestety to co mówisz to populizm ;) Gospodarka, ekonomia, polityka to zespół naczyń połączonych. "Chcieć i przyłożyć się" przez wszystkich na raz to czysta utopia. Może nasze pokolenie coś zmieni w tej kwestii..
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Agatella: A co byście woleli? Uczciwego pracodawcę i wypłatę 1500, czy mniej uczciwego i wypłatę 3500 ? NA to pytanie niech każdy sam sobie odpowie..

Ja bym wybrała uczciwego a wiesz czemu bo mając uczciwą wypłatę wiedziałabym, że moje składki emerytalne wynoszą tyle i tyle i że nie oszukuję Państwa ( ale ja to ja)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Wystarczy chcieć? Obawiam się, że samo chcenie nie wystarczy, bo z pustego i Salomon nie naleje.
    Zatrudnienie pracownika jest drogie i poniekąd utrudniane przez państwo, nawet jeśli ręce/umysł są potrzebne do pracy i pracodawca chce kogoś zatrudnić.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    sinoma: Pocwicze wydolnosc i latem sie zapuszcze na Twoj kierunek :P

Ok kochana zatem czekam :) pamiętaj ja mieszkam w zatoce :D
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Agatella: Aborta niestety to co mówisz to populizm ;) Gospodarka, ekonomia, polityka to zespół naczyń połączonych. "Chcieć i przyłożyć się" przez wszystkich na raz to czysta utopia. Może nasze pokolenie coś zmieni w tej kwestii..

Mam nadzieję, że coś się zmieni bo jak patrzę na zubożenie naszego kraju to idzie się załamać ( sama jestem po bankowości, więc co nieco wiem w tym temacie) i niestety nadal pokutuje w Polakach mit życia na kredyt jak za czasów Gierka niestety smutne to, tak samo jak to że nadal mają oczekiwania jak za czasów PRLu a niestety wiele się zmieniło
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    Heheheh plotkujaca Polityka nam sie tu zrobiła
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Amazonka: Wystarczy chcieć? Obawiam się, że samo chcenie nie wystarczy, bo z pustego i Salomon nie naleje.
    Zatrudnienie pracownika jest drogie i poniekąd utrudniane przez państwo.

Owszem jest drogie, ale taki pracownik zadowolony i wydajny zwraca się szybko pracodawcy więc nie rozumiem problemu. A co do mówienia, że z pustego Salomon nie naleje ok tylko, że zamiast płakać nad dziurą budżetową, nad naszym długiem etc może wreszcie coś z tym zrobić. Tyle było mówione o potrzebie reformy emerytalnej a wystarczyło kilka protestów i już im się odwidziało, a te zmiany na prawdę wiele by Państwu przyniosły, ale co tam przecież należy się bać ludu wychodzącego na ulice a nie tego, że zaniedługo państwo będzie tylko na minusie
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    GW w rzekomo obiektywnych dodatkach z poradami dla ludzi jeszcze zachęca do brania kredytów. Tak naprawdę dodatki poradniane są zwykłą reklamą sponsorowaną przez banki, ale na stronach redakcyjnych, więc czytelnik może się pomylić.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Amazonka: GW w rzekomo obiektywnych dodatkach z poradami dla ludzi jeszcze zachęca do brania kredytów. Tak naprawdę dodatki poradniane są zwykłą reklamą sponsorowaną przez banki, ale na stronach redakcyjnych, więc czytelnik może się pomylić.

Wiem o tym tak samo przerażające są wszędobylskie reklamy banków i instytucji parabankowych a ludzie naiwini idą a potem komornik etc
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Dopóki w Polsce nie zmienią się kwestie socjalne to dalej będzie to co jest...
    Prosty przykład ze żłobkami w Warszawie... Jak ma się kuratora i jest się samotną matką to ma się większe szanse na to, by dziecko dostało się do żłobka...
    Kolejna sprawa- plaga samotnych matek i ich ulg... Gdzie wiadomo,że rzeczywiste samotne macierzyństwo jest zdecydowanie mniejsze od tego co pokazują statystyki.
    Do tego wszystkiego można dodać jeszcze ludzi żyjących na koszt państwa bo "im się nie opłaca pracować"...
    Pensja niższa na papierze bardo często odpowiada pracownikowi bo dzięki temu może się złapać na zasiłki itp...

Tylko teraz wyobraźcie sobie partię, która zaproponuje zmiany mające na celu ukrócenie tych nieuczciwych praktyk... Naprawdę myślicie,że będzie jej to dane? że wygra wybory?
    Wniosek z tego prosty mamy to co mamy bo większości jest tak wygodnie...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Państwo przecież JEST na minusie i brnie w tym kierunku coraz dalej.
    Zatrudnienie pracownika niekoniecznie musi się zwrócić, skoro on sam w sobie wymaga często wielkich nakładów.
    Owszem, protestami różne grupy zdziałały już wiele dla siebie.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jaheira, takie partie były, ale od czegoś jest ten próg wyborczy...
    Znana była sprawa zasiłków dla samotnych matek, dzięki czemu zwiększyła się liczba rozwodów - dla $$$.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Polacy wiedzą jak kombinować :tongue:
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Jaheira masz 100 % racji większości Polaków jest dobrze tak jak jest, ze żłobkami i przedszkolami wiem jak jest bo pamiętam co przezywały koleżanki i kuzynki starające się znaleźć miejsce dla dziecka, więc rozumiem i znam ból rodziców.

Masz rację, że pewnie radykalnej partii która miałaby rzeczywisty plan i chęć ukrócić te praktyki byłoby ciężko wygrać wybory, ale należy o tym mówić, nagłaśniać sprawę to może z czasem i ludzie i politycy przejrzą na oczy- pewnie nazwiecie mnie idealistką i marzycielką, ale ja ciągle wierzę, że my młodzi ludzie jeszcze wiele możemy zmienić na lepsze, ale musimy być odwazni i działać a nie siedzieć cicho
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Oczywiście, ja myślę, że stare pokolenie polityków powinno iść na emeryturę ;P
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Amazonka: Jaheira, takie partie były, ale od czegoś jest ten próg wyborczy...

Wiem,że były ale jak widać nie miały szans na przeprowadzenie zmian...
    Kampania wyborcza, nie od dziś wiadomo, to wykrzykiwanie populistycznych haseł...
    Szansę mają nie Ci, którzy chcą zweryfikować system pomocy a Ci, którzy rozdawaliby na prawo i lewo...
    --
    •  
      CommentAuthorłóśćń
     permalink
    Dziweczyny mamy z M firme i uwerzcie mi jeśli pracownik zarabia więcej niż średnia krajowa, to podatek za pracownika jest kosmiczny, wiem ze to nie fer ale jeśli pracodawca płaci uczciwie podatki to niestety firma pada.... Sorrry ale to państwo uczy nas kombinowania niestety :( nasi pracownicy mają na umowie więcej niż średnia i naprawdę płacimy dużo więcej... a "do ręki " mają jeszcze inaczej
    Weim teraz mi sie dostanie za to co napisłąm... ale jestem szczera i mówie prawdę
    Poza tym punkt widzenia zmienia sie z punktem siedzenia... inaczej problem widzi pacodawca, inaczej pracownik... Pracownik staje sie pracodawca i zmienia tok myślenia... bynajmniej było tak u nas :(((
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Do kombinowania muszą być też sprzyjające warunki, które stwarza państwo.
    Z jednej strony oczekujesz radykalnej partii, która ukróciłaby marnowanie $$$, a z drugiej oczekujesz benefitów, państwowych złobków i bezpłatnej anty? Obawiam się, że jedno przeczy drugiemu.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Jaheira: Wiem,że były ale jak widać nie miały szans na przeprowadzenie zmian...
    Kampania wyborcza, nie od dziś wiadomo, to wykrzykiwanie populistycznych haseł...
    Szansę mają nie Ci, którzy chcą zweryfikować system pomocy a Ci, którzy rozdawaliby na prawo i lewo...

No niestety bo w Polakach nadal pokutuje hasło " Czy się stoi czy się leży 1000 zł się należy"
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Jeheira, od wieków wszędzie tak jest.. Z tym, że nic nie przeszkadza partiom dokonywać zmian, bez względu na to jaką formę kampanii wyborczej wybrali. Kampaniami zajmują się najlepsi spece od PR.
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Amazazonka, nie ma takiego systemu, który nie dawał by możliwości kombinowania. W każdym razie Polacy mają w tej kwestii nadzwyczajne zdolności hehe.
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Amazonka: Do kombinowania muszą być też sprzyjające warunki, które stwarza państwo.
    Z jednej strony oczekujesz radykalnej partii, która ukróciłaby marnowanie $$$, a z drugiej oczekujesz benefitów, państwowych złobków i bezpłatnej anty? Obawiam się, że jedno przeczy drugiemu.

ukróciła marnowanie na wcześniejsze emerytury dla policjantów, służb mundurowych ( przykład koleżanka po resocjalizacji pracuje jako referent w więzieniu więc nie pracuje teoretycznie w mundurze, ale jest traktowana jak pracownik mundurowy i po 15 latach pracy ma prawo do emerytury czyli w wieku 40 lat będzie na emeryturze), górników i wielu innych zawodów które mają teraz prawo do emerytury mimo, że są jeszcze w wieku w którym mogą normalnie pracować i wspomagać gospodarkę państwa, ukrócenia bzdurnych dodatków, które tylko upewniają ludzi, że lepiej nie pracować, bo po co jak mi Państwo dużo daje, ale wspieranie młodych ludzi, którzy pracują, starają się i chcą mieć rodziny dzieci, by kobiety miały gwarancję że mają gdzie wracać po macierzyńskim, by kobiety nie były skreślane jako potencjalny pracownik bo zaraz zajdzie w ciążę, złobek nie ma być bezpłatny w UK też nie jest jest tak samo jak w Polsce dofinansowywany w części, ale żeby były żłobki i miejsca dla dzieci, tak samo z przedszkolami, by nie było zbędnego wydawania pieniędzy na utrzymanie kolejnego urzędu, budowanie nowego budynku, bardziej racjonalną gospodarkę pieniędzmi i nie oczekuję benefitó chciałabym tylko by Polscy urzędnicy, partie rządzące wreszcie przejrzały na oczy bo na prawdę czeka nas niedługo to co Islandię i Grecję
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Agatella: Amazazonka, nie ma takiego systemu, który nie dawał by możliwości kombinowania. W każdym razie Polacy mają w tej kwestii nadzwyczajne zdolności hehe.

Ooooo własnie ostatnio u nas ukradziono kable wysokiego napięcia i Anglicy nie mogli zrozumieć jak przecież to grozi śmiercią etc a w odpowiedzi usłyszeli polak potrafi ehhhssss szkoda gadać
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    A co do żłobków niech nawet będą w całości odpłatne ale niech będą miejsca bo mimo wszystko żłobek, przedszkole i tak wychodzi taniej niż niania, czy mama siedząca w domu
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Agatella, a co jeśli... kombinowanie się nie opłaca? ;-) Wtedy byliby na to chętni?
    Ano, wszystko zależy od punktu siedzenia... dla innych dodatki na żłobki mogą wydawać się bzdurne:
    - Po co pracować, jak państwo mi daje na dzieci? Tylko się rozmnażać i z tego żyć, bo mi się należy...

Kto słyszał o akcji Płyta dla posła?
    Zwykli ludzie wymyślili, jak poprawić wiedzę gospodarczą polityków tu i teraz i nagrali dla nich krótką książkę w formacie audiobooka m.in. o ukróceniu marnowania $$$
    Płyta dla posła
    --
    •  
      CommentAuthoriwoas30
     permalink
    a ja sie dzis bycze bylam tylko w aptece i z powrotem do wyra malego do 0 dzis nie wysyłałam tez ma pizamowy dzien a zimno strasznie wieje umnie w Zorach
    --
  1.  permalink
    Witam - jak widze Wy tu sobie gadu-gadu a ja przy garach :bigsmile: gdzie to równouprawnienie ? hii hii
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    abortaW: Ooooo własnie ostatnio u nas ukradziono kable wysokiego napięcia i Anglicy nie mogli zrozumieć jak przecież to grozi śmiercią etc a w odpowiedzi usłyszeli polak potrafi ehhhssss szkoda gadać

moj mąż ma znajomego który ostatnio na imprezę chłopską przyszedł z zabandażowanymi rękami, okazało się że chciał ukraść kable, ale nie zdał sobie sprawy że jest napięcie i ręce sobie ''podjarał''

polak polakowi na głowę nas*ra za przeproszeniem tfu tfu
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Amazonka nie ma możliwości stworzenia takiego systemu.. Ewentualnie, ale bardzo ewentualnie było by to możliwe w przypadku bogatego państwa, które zapewnia obywatelom to co potrzebują. Np. Szwajcaria?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Państwo miałoby zapewniać obywatelom to, co potrzebują??? Wszystko???
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    NO w przeciwnym wypadku obywatele kombinują..
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Oczywiście "wszystko" jest w przenośni: służba zdrowia, edukacja, emerytury, godne zarobki itd.
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Mogliby przynajmniej sobie od gęby odciągnąć i dać np. biednym chorym dzieciom... a nie tylko potrafią w tv pokazywać ich cierpienie
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    A może po prostu uczciwie starają się zarobić? Zakładasz, że państwo musi ludziom DAĆ zamiast tego, że ludzie mogliby sami zarobić na swoje potrzeby i jeszcze mieć tyle, aby pomagać innym, biednym, w potrzebie.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    no proszę Cię... zobacz ile człowiek musi się NAHAROWAĆ aby zarobić fajną sumę, którą tak czy siak musi oddać na opłacenie rachunków ...
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Amazonka absolutnie nie! Bardzo błędny wniosek wysnułaś. Moje wypowiedzi były apropo twojego pomysłu stworzenia systemu, w którym ludziom nie opłaca się kombinować.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Racja, a co się dzieje z resztą tej sumy?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    OK, to jaki powinien być wniosek?
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    niestety teraz wszystko drożeje, sama po sobie widzę wchodząc do sklepu pakując produkty w przeciętnej cenie i to najpotrzbniejsze wychodze z reklamówką i min.100zł mniej w portfelu;/ więc jak to przezyć np za 1500zł gdzie rachunki pewnie z 1000zł
    --
    • CommentAuthorizabela88
     permalink
    czesc nadzieja jak sie czujesz ??? co gotujesz dobrego/??
  2.  permalink
    Cześć Izo dobrze a Ty? robie placki ziemniaczane z gulaszem i padam juz ;)

Gdzie mieszkasz?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.