Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeFeb 5th 2008
     permalink
    Fiu jaki to jest wskaźnik zsiusiania ?
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeFeb 5th 2008 zmieniony
     permalink
    Najlepiej zażycz sobie od rodziny i znajomych po małej paczce różnych (powiedz im dokładnie, jakich i w jakim rozmiarze) - każde dziecko jest inne i tak będzie Wam łatwiej wybrać.

Zuza, w pampersach newborn, które nam tu dawali w szpitalu, jest taki żółty pasek widoczny na zewnątrz, który się zabarwia na niebiesko, jeśli się dziecko zsiusia. Dla mnie to był super wskaźnik, bo pampersy i im podobne tak chłoną, że na początku nie byłam w stanie stwierdzić, czy siusiu było, czy nie, a w szpitalu prowadzono kartę dziecka i trzeba było wpisywać, co było w pieluszce.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Zuza - wskaznik zasiusiania jest tez w pieluszkach CIEN z lidla. kolezanka kupuje malemu i mowila ze tam sie taka kreska robi. jak cala sie zrobi niebieska tzn ze pielucha jest do zmiany :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Fiu - w centrum tez prowadzili takie karty... zeby sprawdzic diureze trzeba bylo wazyc pieluszke przy kazdej zmianie. w naszym szpitalu tylko pytali czy byla kupa.
  1.  permalink
    a u ans tylko o smółke zapytali a potem to juz nic sie nie pytali.na Dada mój jest uczulony a aszkoda....w kazdym razie ja używam pampers ale ostatnio miałam też huggiesy i tez były ok
    --
    • CommentAuthorkozera
     permalink
    j4a kupuje co jest na promocji,moja nie ma zadnych uczulen na szczescie...
    •  
      CommentAuthorAgness
     permalink
    Przy Aguni używałam przede wszystkim tetry a potem pampersów "Pampers". Inne u nas nie zdały egzaminu. A jak będzie teraz - zobaczymy. Na pewno duuuużo tetry. Chodzi o to, że alergia jest chorobą przenoszoną w genach. ja jestem alergiczką, Aga jest alergiczką więc Groszek też pewnie bedzie. I teraz w pieluszcze pampers jest niby sucho, a jednak w oparach moczu, które wnikają w skórę są toksyny, które powodują nasilenie alergii (wnikają przez skórę do krwi i organizm ma więcej zbędnych rzeczy, z którymi musi sobie poradzić). A ja z Agą swoje przeszłam, bo przez alergię katar, przez katar ciągłe zapalenie płuc i ucha, kilkakrotne pobyty w szpitalu. I na alergologii właśnie dowiedziałam się wielu rzeczy o pampersach, słoiczkach i innych "udogodnieniach". Tak więc w mojej wyprawce jednak tetra (lub flanelka) przede wszystkim - mimo, że to duuuużo więcej pracy i wcale nie taniej - bo pampersa zmienia się rzadziej a pieluchy materiałowe trzeba prać (woda + dobry proszek), prasować (prąd). Zdrowie Groszka jednak ważniejsze.
    Na szczęście urodzi się na przełomie maja i czerwca, więc szybko schną i na spacerze nie będę miała stresa, że nie mam jak zmienić mokrej pieluszki.
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Oczywiście, w takiej sytuacji warto na pewno używać tetry. Poza tym podobno dzieci "tetrowe" szybciej siadają na nocnik.
    --
    •  
      CommentAuthorharpijka
     permalink
    a ja wycieram pupę chusteczkami Pampers Sensitive i u nas tak radzą robić, bo chusteczki neutralizują mocz i przywracają naturalne pH skórze, co do smarowania pupy ja smaruję linomagiem i jestem bardzo zadowolona, jak do tej pory żadnych problemów skórnych pupy nie ma. Nie uważam żebym przesadzała jakoś z chemią i mówiąc szczerze zastanawiam się grubo czy izolowanie dziecka od chemii nie przyczyni się do uwrażliwienia się skóry, no ale pewnie tyle szkół co osób :) i jak znam życie, to każda droga okaże się słuszna, czego życzę i sobie i wszystkim mamom
    używamy na razie pampersów, wczoraj przeszliśmy z rozmiaru 2-5, na rozmiar 3-6, czyli po 13 dniach, mały zużył 2,5 paczki, czyli ok 100 sztuk przez te 2 tygodnie. Rozmiar 2-5 jest jednak mniejszy niż 3-6, krótsze te pieluszki i musiałam je już mocniej naciągnąć żeby zapięcie na udo nie nachodziło, no i mały przesikał pod rząd kilka pieluch - to dla mnie znak, że trzeba przejść na wyższe. Na razie mamy dużą paczkę 3-6, potem przejdziemy pewnie na Dadę - bo chwalona i dużo tańsza
    Dodam, że ani ja, ani mąż nie mamy absolutnie żadnych uczuleń, mały na razie nie wykazuje też uczulenia na nic, zdarzyło mu się też spać na mojej poduszce i też bez emocji. Raz miał jakieś podrażnienia na buzi, ale to w szpitalu jak założyli mu na rączki skarpetki jakieś ostre, jak zmieniłam na swoje łapki bawełniane, to zaraz zeszło z buzi.
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Kamilek duży facet, to i szybko wyrósł z pierwszego rozmiaru :wink:. My też od powrotu do domu używamy 3-5 i 3-6.

Używanie zwykłych chusteczek ma też oczywiście aspekt finansowy. A dopóki skóra dziecka sama sobie radzi z równowagą pH, nie widzę potrzeby pomagania jej. Ale, jak sama napisałaś, wiele dróg prowadzi do sukcesu :bigsmile:.
    --
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    Odnoślie linomagu chce zwrócic uwage na linomag z alantoiną i pantenolem. Do przewijania nie używamy preparatów w tubkach 30g!!!!!!!!
    -Zielona tubka 30g - linomag masc - uzywa sie do 3 razy dziennie - jest to produkt leczniczy
    http://www.ziololek.pl/content.php?menus=Oferta%20produkcyjna&menu=Produkty&dzial=66&artwyb=25
    -Czerwona tubka 30g - linomag krem- uzywa sie do 3 razy dziennie - jest to produkt leczniczy - powyżej 11 roku życia bo zawiera kwas borowy
    http://www.ziololek.pl/content.php?menus=Oferta%20produkcyjna&menu=Produkty&dzial=66&artwyb=26
    -Zielony słoiczek 50g - linomag plus z alantoiną ( nowa nazwa linoderm plus) masc - uzywa sie do pieluszkowania od urodzenia
    http://www.ziololek.pl/content.php?menus=Oferta%20produkcyjna&menu=Produkty&dzial=66&artwyb=48
    -Czerwony słoiczek 50g - linomag plus z pantenolem ( nowa nazwa linoderm plus) krem- uzywa sie do pieluszkowania od urodzenia
    http://www.ziololek.pl/content.php?menus=Oferta%20produkcyjna&menu=Produkty&dzial=66&artwyb=49
    - jest jeszcze linomag z słoiczku z tlenkiem cynku.
    Ja używam linodremu plus zielonego. Jest super tłusty, nie wysusza sóry jak u nas sudocrem
    :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorharpijka
     permalink
    my używamy tego zielonego w słoiczku - linodermu, ale dobrze 100krocia, że to napisałaś, bo jak szukałam to się grubo zastanawiałam co wziąć - dobrze trafiłam ;))
    --
  2.  permalink
    ja uzywam teraz pieluszek pampers 4-9 a do smarowanie pupki od zawsze -przy kazdej zmianie masc pośladkowa ziajka a na noc sudocrem bo wiadomo w nocy dłuzej ta pieluszka na dupci jest.
    Powiedzcie mi cos o tym kremie Balneum...ja do bużki używam od jakiegos miesiaca tego kremiku robionego z apteki,jest bez zapachu i jak to okresliła pdiatra-może byc stosowany do całego ciałka bo jest naturalny bez zadnych barwników itp.Ale ten kremik mi sie niedługo skończy (pomógł nam na te wstretne chrostki)i sie zastanawiam jaki kupić

--
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    przy Gabrysi uzywalam tetrowek przez pierwsze 4 miesiace po domu a na spacer i na noc byly pampki. przy Krzysiu latem tez troche tetry ale glownie jednorazowki.

do przewijania uzywalam co jakis czas kremu pielegnacyjnego SKARB MATKI. w przypadku uczulenia czy czerwonej pupy uzywam specjalnej masci na pieluszkowe zapalie skory ktora mam ze stanow. przy Gabrysi uzywalam sudocrem... ogolnie na poczatku dupine smarowalam raz dziennie, teraz nawet raz na kilka dni.

Ciacho - ja polecam skarb matki. u nas wszystkie kosmetyki sie sprawdzily. a na spacery BUBCHEN na kazda pogode
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    Ja w razie jakis krostek na pupce uzywam bephanten masc. Nie kupuje tej 30g, za 15 zl, bo za drobo wychodzi. Kupuje tubę 100g za 29 zl
    --
  3.  permalink
    Mam ten krem bubchen na kazda pogode ale na razie przestałam używac bo nie wiedziałam (i w sumie nadal nie wiem)od czego te chrostki.Teraz tak powolutku sobie wprowadzam kosmetyki.np kąpiemy sie w tym płynie J&J top cos tam i jest ok .A ten Skarb Matki to ma w swojej ofercie jakis kremik do całego ciałka? bo pediatra odradza stosowac oliwke

--
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ciasteczko skarb matki ma mleczko do ciala :) sama stosuje tak mi sie spodobalo hehehe

ich wsystkie produkty znajdziesz TUTAJ
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    Z pupnych chusteczek uwielbiam nivea sensitive. Sa super, nieperfumowane. Najtaniej w macro 4-pak za 26 zł. Teraz z oszczednosci uzywam lidlowych frotto za 4 zl. Do buzi dalej nivea
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    100krocia a czemu buzie myjesz chusteczkami?

ja polecam dada, fajnie mokre sa. najbardziej lubie pampersy ale promocje u nas sa rzadko i 7.99 normalnie kosztuja (na promocji 6zl)
    •  
      CommentAuthorharpijka
     permalink
    Ciasteczko, a Piotruś ma suchą skórę? bo jak nie to ja bym nie używała ani kremu, ani oliwki. My używamy do kąpieli Oilatum i muszę przyznać, że super nawilża małemu skórę. W pierwszych dniach troszkę mu się łuszczyła na brzuszku i łapkach, kupiłam krem Oilatum i ze 2 smarowania i wszystko zeszło, ale smarowałam tylko miejscowo - tam gdzie sucha była skóra. Ja bym na twoim miejscu niczym nie smarowała Ciasteczko, szczególnie że mały ma problemy skórne
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Harpijko dokaldnie..im mniej kosmetykow tym lepiej... ja kremy i mleczko mam wawaryjne. mleczko kupione zaraz po powrocie ze szpitala tak samo kremy i jeszcze sa te pierwsze opakowania niewykonczone. raz ze wydajne dwa rzadko uzywane... no a mleczkiem smaruje sobie lokcie i kostki u nog bo fajnie nawilza :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Dziewczyny co Wy na taki wózek

WóZEK

•  
      CommentAuthorAgness
     permalink
    Moja malutka jak była malutka miała problemy skórne i chodziłyśmy do dermatologa , niestety :( W każdym razie przez dłuuuuugi okres czasu stosowałam serię Oilatum - i było o niebo lepiej.

Teraz zastanawiam się czy kupić kocyk do wózka czy pościel? Będzie ciepło, więc na kocyku dzidzi może być za gorąco...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agness a po co posciel? bedziesz miala materacyk przeciez. wystarczy moim zdaniem jakas pieluszka tetorwa czy bawelniany kocyk... ja nie mialam poscieli a kocyk mialam na chlodne dni do przykrycia
    •  
      CommentAuthorAgness
     permalink
    Wózek byłby super gdyby nie te małe koła. Miałam wózek Gracco na podobnych kołach z Agą i czuje się każdą dziurę :( I co jeszcze widzę to podnóżek z materiału. Jesienią czy w deszczowa pogodę, gdy ubłoci butki będziesz miała przechlapane :( (uwagi wynikające z błędnie wybranej spacerówki przy Aguni)
    Ja wybrałam tym razem x-lander XT. Głębokie, duże siedzisko, wysokie oparcie, no i duże dmuchane koła.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady mi ten wozek totalnie sie nie widzi ze wzgledu na male kolka. no chyba ze on mialby byc tylko na krotkie wypady, typowy do samochodu zeby do sklepu wyskoczyc to tak... na dluzsze spacery moim zdaniem sie nie nadaje
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    właśnie pod tym kątem chciałabym wózek jak np jadę do sklepu sama czy też jak będę jechała na wakacje - cena dość przystępna w porównaniu z quinny buzzy, który kosztuje około 800 złotych... poza tym x-landerka zostawiam. Będę z niego sprzedawała jedynie nosidełko i gondolę a spacerówka zostaje
    •  
      CommentAuthorAgness
     permalink
    Pościele poprostu są takie słodkie.... A w razie sytuaci kryzysowych np. wymioty czy ulewania (Aga tak miała, przeszło po ok. roku) łatwiej wyprać. Kocyk natomiast byłby do przykrycia od razu na chłodne dni czy wieczory.
    Hm... cosik czuję, że kupię jeden kocyk i jeden komplecik pościeli :) Bo na zimę mam granatowy śpiworek po niuni :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgness
     permalink
    W takim razie na wózek chyba jest ok :)
    Lady, rozumiem, że korzystałaś z x-landera. Jskie są Twoje wrażenia? Byłaś zadowolona? Bo jak mam wydać 1500 zł i potem żałować....
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Nie będę go nigdy żałowała i nie żałuję bo korzystam nadal ale ze spacerówki. Miałam okazję ostatnio śmigać innymi wózkami od znajomych - też nie było źle ale mój bardzo lubię :)) Zapytaj też o zdanie IWY ona pewnie więcej Ci powie niż Ja :)) Na spacerkach jestem nim codziennie i przemierzam różne tereny bez problemów! Nie narzekam na niego bo jak na razie nie mam powodu chociaż ten co dałam powyżej potrzebuję najbardziej podczas wyjazdu ze względu na miejsce i bagaż dodatkowy jaki zabieram do samochodu...

mam do sprzedania gondolę zieloną x-landera
  4.  permalink
    nie ma suchej skóry ale nie chciałam tez używac tego kremu codziennie a tylko raz na jakis czas.
    wózek mi sie podoba-ja mam małe kółka przy chicco ale fakt jest taki ze mam wszedzie ładne chodniki bo jakby były dziury albo cos to wózek by poległ od razu.
    --
  5.  permalink
    A dla mnie ten wózek jest okropny- wygląda straszliwie pokracznie :confused:( oczywiście to mój subiektywny pogląd) . Mi się podoba spacerówka, którą kupiła mamaDusi- i pewnie tez sobie taką nabedę :)
  6.  permalink
    Ciasteczko- ja uzywam balneum- ale nie smaruje nim buzi, bo nigdy nie bylo takiej potrzeby... Wg mnie to najlepszy z kremów, jaki miałam.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    aga i o to chodzi aby nie tylko wyglądał ale i był praktyczny :))

a jaką spacerówkę kupiła mama dusi i czy ona jest taka lekka i taka mała jak np quinny buzz
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    śmieszna poduszeczka w IKEA ( Kolorowa poduszka z kieszeniami, w których dziecko może ogrzewać stópki )

•  
      CommentAuthorMamadusi
     permalink
    Lady taki tylko czekamy na czerwony http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=295392115
    --
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    AniuM, ja przecieram chusteczkami buzię podczas jedzenia ze słoiczka i poza domem. Tak to myję przegotowaną wodą płatkami do demakijazu.
    Natalką kąpiemy w ollianie (tanszy odpowiednik oillatum). Ma troszkę suchą skórke, a do buzi używam oillatum krem soft. Do smarowania ciałka oliwki nivea, niedlugo przejde na balsamik
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    BabyDreams polecam całą sobą. Mi wyjeździł 2 dzieci i wyjeździ Weronikę. Jedyne ślady użytku widać na kółkach i przy koszu zaczepy są podrdzewiałe a tak to rewelacja.

Ten co Biedronko pokazywałaś wyżej jakoś nie przemawia do mnie.

Weronika zaczęła jeżdzić już spacerówką ale 3-kółką tego typu:
    http://photos03.allegro.pl/photos/400x300/305/69/18/305691806_6
    Model i kolor taki sam ale mój ma indywidualne aplikacje na tapicerce :) Jest lżejszy od Jedo, minusów w porównaniu z Jedo ma wiele ale no cóż nie daję rady wnieść Jedo po schodach w przedszkolu :( A ten w miarę spokojnie
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    A co do kosmetyków do pupy - myję dupcię pod kranem a jak nie mam czasu to chusteczki Nivea. Żadnych kremów nie używam chyba ze pojawią się zaczerwienienia (były 1 raz) to w ruch idzie "cudokrem"
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    mamo dusi ale on ma też troszkę swojej wagi tzn 10 kilo bez połówki :))

zależy mi na wózku leciutkim, bardzo małym po złożeniu i szybkim w składaniu quinny taki jest ale cena hmm troszkę za duża. Ten co pokazałam wcześniej jest bardzo podobny ale faktycznie jak zostało wspomniane, podpórka będzie nieźle ubrudzona od bucików dziecka.

Na razie quinny pozostanie w rozważaniach w niedalekiej przyszłości...

And
    to co na zdjęciu widzę hmm znajomi mają coś podobnego - ciężko mi rozpoznać bo gondolka inaczej się prezentuje niż ten spacerowy. Wagowo bardzo ciężki. Dziewczyna mieszka na 4 piętrze bez windy i znosi go na dwa razy tak samo jak wnosi.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    chyba pozostanę przy tych gabarytach

QUINNY

•  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    Lady tez patrzylam na ten wozek tylko on nie ma rozkladanego podnozka a ja szukalam nie taki na szybko tylko na długie spacery i u mnie odpadł :( ale podobał mi sie :) quinny zap mnie sie bardzo bardzo podobał ale oparcie sie nie rozkładało wiec tez odpadł :P pstatecznie kupiłam chicco multiway i jestem zadowolona :) wazy 8 kg i jest rcazje poreczny bez problemu wnosze go na 4 pietro razem z moim 10 kilowym brzdącem :)

Tak sie Kapulek prezentuje w nowym pojezdzie;)

http://images33.fotosik.pl/133/ba3b8080756d07ebmed.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Kacperek jak zawsze prezentuje się suuuper.

Kfiatuszku chciałabym taki wózek z myślą o szybkich wypadach do sklepu kiedy jadę samochodem sama czy też jak będę jechała na wakacje. Mój jest niezastąpiony na długie spacery ale niestety nie skuszę się o jego wnoszenie nawet na półpiętro ze względu na problemy z kręgosłupem i załadowanym wiecznie koszem - zakupami :))
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 6th 2008
     permalink
    Lady no to jesli chcesz wozek bagaznikowy do skelou i z powrotem to faktycznie trzeba szukac czegos mega lekkiego. pamietam jak w zeszlym roku znajomi kupili spacerowke parasolke w sklepie dzieckowym i pakuja ja do bagaznika a tu zonk... parasolka nie wchodzi na dlugosc... dobrze ze jeszcze udalo im sie ja zwrocic ;)

a co do dzwigania wozka - ja w prawdzie na 1 pietrze mieszkam ale wozka z Krzysiem nie wniose. schodząc zjezdzam wozkiem po shcodach a mlody pod pacha wracajac najepirw niose mlodego i zostawial w lozeczku a pozniej wciagam wozek z zakupami a jesli jest ich przy duzo to lece najpierw po zakupy a pozniej po bryke... kwestia przyzwyczajenia ;)
    •  
      CommentAuthorAgness
     permalink
    Ja mieszkam na parterze, więc to tylo 8 małych schodków :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Agness ja tam polecam bartatine - nie trzeba az tak bardzo dzwigac bo tylko 11kg a gondola jest duza. Krzys jest sredniakiem jesli idzie o wzrost i wage ale mimo ze ma zaraz 8 miesiecy dalej z niej korzysta
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Dronko nie wiem czy do tego modelu u mnie (TCM) jest gondola i jak się ją mocuje - ja go kupiłam używanego 5 lat temu jako spacerówkę (2 trzykółka w jeleniej Górze to była i kupowałam w Niemcach) Nie należy do leciutkich i wiadomo że jest cięższy niż spacerówka typu parasolka - laska bo same koła trochę ważą. Jednak na zakupy czy też przewóz czegoś cięższego jak i 2 dzieci sprawdza się rewelacyjnie.
    Patrząc na wózki patrzę po prostu na drogi jakie są u mnie i wiem że małe kółka to nie dla mnie - dziura na dziurze a centrum w kostce brukowej
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Aniu wsadziłam w moją gondolę dziecko które nosi rozmiar ubrań 80, mama już dawno zrezygnowała z gondoli bo Sylwunia się w niej nie mieści i szok bo dzieciak spokojnie sobie siedział czy leżał i było trochę luzu. Sama jak jadę to nie ale wystarczy że pomoga mi Ania to biorę Jedo (niestety tylko 2 dni w tygodniu idę z nią do przedszkola)
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Kiedyś widziałam taki fajny lekki wozek tylko muszę sobie przypomnieć co to była za firma ...

Ja kąpię małą w odrobinie oilatum codziennie dupinę zasypuję zazwyczaj mąką ziemniaczaną i smaruje sudokremem na noc... chusteczki ostatnio kupiłam clinica bo było tanio :devil: 6 pak po 3 zł sztuka :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgness
     permalink
    Aniu :) Tylko, że ja chcę na trzech kołach. Baaardzo m się podobają :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.