Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeFeb 20th 2008
     permalink
    Aniu bardzo fajny ten fotelik i super że Krzyś się w nim dobrze czuł.
    --
    •  
      CommentAuthor100krocia
    • CommentTimeFeb 20th 2008 zmieniony
     permalink
    Fajny fotelik Aniu, Mnie to czeka za pół roku i jeszcze sie nie rozgladalam.
    Czytałaś: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=44874771&v=2&s=0
    jSą to starsze wypowiedzi, wiec moze już coś się zmieniło.
    Podoba mi sie ten romer duo plus, ale cena powala, ten maxicosi z isofixem tez za drogi. Kiddy ok 650. Zobaczymy, jak bedzie z kasa, albo kiddy, albo ramatti, chyba, ze do tego czasu pojawi sie cos nowego.
    --
  1.  permalink
    Przeczytałam cały wątek z uwagą, ponieważ w najblizszym czasie będę kupowała nowy fotelik.
    Niestety- mam nieodparte wrażenie, ze w necie roi się od sfrustrowanych matek i ojców, którym się wydaje,że jezeli wybiorą najdroższy produkt dla swojego dziecka to złapią Pana Boga za nogi. To naprwde nie jest tak,że produkt drogi= nadzwyczajny.

Ramatti ma niezbędne certyfikaty imimo,że ADAC jest renomowaną organizacją to ich płatne testy nie są dla mnie jakimś mega super kryterium. Zresztą zobaczcie tu :
    http://fotelik.info/pl/testy/
    przy fotelikach polskiej produkcji wszędzie jest napis- brak danych. To nie oznacza,że są one gorsze!!! Jasne- reklama jest dzwignią handlu i testy ADAC niewątpliwie przyciągają wielu kupujacych rodziców, którzy są gotowi wyłożyc większą kasę.Ich wybór- którego absolutnie nie kwestionuję .
    Dla mnie testy wykonane przez rammatti są wystarczające. Do zakuów tego typu podchodzę może trochę mniej emocjonalnie - ponieważ juz z Michałem przerobiłam fotelikowo-wózkowy temat.
    Co do jednego jestem pewna - w zyciu juz nie kupię fotelika, który pod materiałem ma styropian!!!
    • CommentAuthorkozera
     permalink
    a jakie sa ceny fotelikòw ,nowych w Polsce...bo nie wiem...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    100krociu tego watku akurat nie czytalam ale czytalam wiele innych pochlebnych. sporo znajomych tez iwestuje w ten fotelik a kolega z drogowki takowy nabyl dla wlasnego dziecka bo rozmowach z facetem ktory jezdzi do wypadkow i w ktorych dzieci tez w takich fotelikach braly udzial i wsyzstko bylo ok. wiadomo duze firmy to i lepsza reklama w prasie tv no i kasa na analizy i testy. co ciekawe ramatti ma taka budowe jak maxi cosi wiec chyba az taki kiepski nie jest ;)

kozera - foteliki sa cenowo od ok 200(zooty) do 1500 (romer maxi cosi)
    •  
      CommentAuthorMagg
    • CommentTimeFeb 20th 2008 zmieniony
     permalink
    Aga no ja zawsze chciałam mieć 2 tylko jakoś musiałam strasznie długo czekać i zrobiło się 8 lat różnicy :wink: ale nie narzekam teraz mam super pomoc i dumnego brata ze swojej siostry :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    Ja jeszcze ma duuuzo czasu. Raczej tez nie kupimy nic drogiego, bo nie ma kasy. W kiddy podoba mi sie, ze ma fajny zaglowek i brak pasow 5-cio punktowych, ktore dziecko moze odpiac, ale niestety przekłada się to na wieksza stratę czasu przy przypinaniu dziecka. Zeby rozlozyc fotelik to tez dłużej trwa, niż w fotelikach na plastikowych podstawkach. No i cena 2x większa. W testach jednak kiddy jako jedyny z przedziału 9-18, który nie ma isofixa, ma za bezpieczeństwo 4.
    Nie wiem jak z wynikami ramattiego, bo nigdzie nie widziałam wyników, ale nawet zwykły maxi cosi ma 3.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    100krociu co do tego kiddy to ja bym sie obaiwala czy maluch nie wylezie jakos gora, rozne sa dzieci... jesli idzie o zapiecie w ramatti to powiem tak - ja mam problem z ich zapieciem (maja takie haczyki) i trzeba dobrze ujac zeby zapiac a i wypiecie wymaga sily wiec nie wierze ze dziecku sie to uda. Prosilam Gabrysie zeby Krzysia wypiela ale mimo ze lat 6 juz mam to nie dala rady tego zrobic. co dla mnie wazne to rozkladanie fotelika to doslownie sekunda i mozna to zrobic jedna reka
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    Aha, to uspokoiłas mnie z tym zapieciem. Musze sobie poogladac te foteliki w sklepie, zaby je "pomacac" :P
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 21st 2008
     permalink
    100krociu a bo nie ma to jak pomacac... po dokladnych ogledzinach bedziesz pewna czego chcesz, u mnie po pomacaniu odpadl chicco (drozszy 70zl niz ramatti) i coneco
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Lady - już wyrażam swoją opinię co do fotelika Maxi Cosi - PRIORI - koszt 575 zł na allegro!

Dla mnie jest OK. Pasy zapinają się i co ważniejsze rozpinają się ciężko - także dziecko nie ma szans na ich rozpięcie. Zapięcie wymaga precyzyjnego złożenie 2 części i wciśnięcia ich w trzecią! :wink: Da się zrobić. Fotelik zamontowany z tyłu na stałę - przypięty pasami nie rusza się - jest stabilny. Szybki system zmiany pozycji na półleżącą - chyba większość fotelików już to ma! Zagłówki jak trzeba ok, np. wspomniany Ramatti też taki jest więc nie upieram się, że trzeba kupić Maxi Cosi. Tapicerka do ściąghnięcia i łatwego wyczyszczenia - ważne, bo kupiłam kolor zielony dosyć jasny, bo był śliczny naszym zdaniem. Oliwce bardzo się podoba, już w domu chciała na niego siadać. Teraz w aucie nawet nie piśnie jak ją tam wsadzam nie tak jak w poprzednim. Teraz wszystko widzi i tatusia za kierownicą i nie chce pozycji półleżącej tylko siedzi jak prawdziwa dama, patrzy przez okienko i przez przednią szybę zerka na samochody!
    :wink::bigsmile:

Lady jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem?!:bigsmile::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    A od kiedy montuje się fotelik przodem do kierunku jazdy?
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Magg - już ten 9-18 jest montowany przodem!
    --
  2.  permalink
    wg mnie dziecko powinno jeżdzić w foteliku przodem do kierunku jazdy kiedy skonczy rok
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    ale dlaczego - przecież te foteliki sa bezpieczne i jak dla mnie to nie ma różnicy czy dziecko zapiete jest w 3-punktowe pasy tyłem czy przodem do kierunku jazdy. Co innego w foteliku 0-13 - takie przeznaczone są specjalnie do jazdy tyłem i tego nie kwestionuję?!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    foteliki 0-18 (renolux chicco) moga byc montowane tylem do kierunku jazdy. zsukalam w necie i znalazlam ze kiedys bylo ze do roku dziecko powinno jezdzic tylem a pozniej bylo ze od 9kg moze jezdzic przodem. w stanach do ukonczenia roku dziecko MUSI miec zamontowany fotelik tylem.

slyszalyscie ze w niektorych samochodach z tylu jest problem z wylaczeniem poduszek? moja kolezanka ma golfa i niestety nie idzie wylaczyc tych poduszek w siedzeniach i bedzie musiala mala caly czas wozic z przodu.. toc to jakies chore jest :devil:
  3.  permalink
    • CommentAuthorkozera
     permalink
    ja ma zamontowany ,przodem do kierunkujazdy od poczatku...na tylnym siedzeniu...
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    No ok! przeczytałam! Tylko, że moja Oliwka już się nie mieści - zwłaszcza w kombinezonie w fotelik 0-13, więc musieliśmy jej kupić ten 9-18, a jego można montować tylko przodem. Z tamtego wystawała jej główka i nóżki!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja na razie przy foteliku koszyku zostane (mamy 0-13) na wypady na terenie miasta zwlaszcza korzystajac z podwozenia przez tescia czy mame :) w prawdzie nogi sie juz nie mieszcza ale glowa jest jeszcze na styk ;)
    •  
      CommentAuthorkoed
    • CommentTimeFeb 22nd 2008
     permalink
    Czy któraś z Was ma doświadczenia z wózkiem x lander x1. Czy warto go kupić? Jakie są plusy i minusy, bo zakładam, że nie ma wózka idealnego. Na rynku jest tak duży wybór, że można się pogubić, także rady użytkowniczek są bardzo pomocne. Interesuje mnie także roan marita, więc też proszę o opinie.Z góry dziękuję.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    koed czyli co rozmyslilas sie z bartatiny???
    •  
      CommentAuthorMarta1705
     permalink
    Witajcie dziewczyny - trafiłam na ten wątek choć jestem staraczką;)
    Z zawodu i zaiłowania jestm architektem i urządzam wnętrza - jesli macie jakieś pytania, chetnie wam podpowiem co do kolorów, i ustawień w pokoikach dziecięcych;):bigsmile:
    • CommentAuthorfmartunia
     permalink
    o fajna pomoc :)Ja właśnie urządzam mieszkanie.salon właśnie zaprojektowała nam projektantka, ale dziecięcy pokój,który tymczasowo będzie wspólny z nami-jest jeszcze nie przemyślany.Mam tylko wybrane kolory.Jakby co, to się odezwę:D
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Fajnie ja też chętnie skorzystam a skąd jesteś Marta 1705?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Z ciekawych rzeczy Krzesełko
    http://www.babymoose.pl/nowy/babydan/bdimages/miniaturki/danchair_wszyscy_399.jpg
    " DanChair to krzesełko, które rośnie razem z dzieckiem. Dzięki regulowanej wysokości siedziska oraz podnóżka krzesełko jest przeznaczone dla dzieci od 6 miesiąca aż do 10-12 lat! Wyjątkowo stabilna konstrukcja i nowoczesne, skandynawskie wzornictwo zapewniają bezpieczeństwo użytkowania w każdym wieku."

Cena mniej miła bo 389,99
    --
    •  
      CommentAuthorkoed
    • CommentTimeFeb 22nd 2008 zmieniony
     permalink
    AniaM Z bartatiny zrezygnowaliśmy na rzecz roana marity. W sumie bardzo podobne, bartatina bardziej sportowa, a marita taka klasyczna, ale przede wszystkim chodziło nam o kolory (bardziej podobają mi się w maricie). Już byliśmy zdecydowani na ten zakup, ale wczoraj M zobaczył w sklepie x landera x1 i się w nim "zakochał". Gondola jest krótsza tylko (a może aż o 4 cm), długość i szerokość takie same (albo zbliżone), nie ma regulacji zagłówka w gondoli( dość istotny minus),ale z drugiej strony nie wiem, czy córcia zimą się tam zmieści. Spacerówka wydaje mi się bardziej praktyczna, taka naprawdę spacerowa ale to może tylko złudzenie. W przyszłym tygodniu pojadę go zobaczyć, ale dobrze by było wysłuchać opinii innych użytkowniczek.
    --
    •  
      CommentAuthorngL
    • CommentTimeFeb 22nd 2008 zmieniony
     permalink
    Rdzę zwrócić DOKŁADNĄ uwagę na kojce (pisze odnośnie posta AniM sprzed 4 dni - SZCZEGÓLNIE ostatni kojec). Oglądałam taki na żywo. Te nóżki u góry mają ostre i niebezpieczne krawędzie, mózg mi się lasuje jak pomyślę jak takie kojce mogły dostać atest (!!!). Wbrew pozorom te nóżki wcale NIE SĄ schowane pod miękką otuliną, tylko są umieszczone około 2 cm niżej (co za głupota). Wystarczy, że dziecko straci równowagę i poleci do tyłu/ na bok, a już strach pomyśleć co by było, gdyby z rozmachem uderzyło główką w to miejsce!
    Niebezpieczne krawędzie metalowych nóżek widać wyraźnie na zdjęciu ostatniego kojca - u góry, pod miękką krawędzią.
    Ta siatka jest BARDZO elastyczna - spokojnie bez dużej siły można gołą ręką dotknąć każdego fragmentu niebezpiecznego materiału.

Strzałkami zaznaczyłam miejsca niebezpieczne, jest ich aż 8 choć najbardziej wystające są na górze, na wysokości główki gdy dziecko stoi!

Kojec ma być przede wszystkim bezpieczny a tymczasem prędzej zostawiłabym malucha w pokoju, gdzie może ściągnąć na siebie w zasadzie tylko cukiernicę - niż w takiej pułapce z ostrymi krawędziami.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Koed - wg mnie 4cm w dlugosci gondoli i jak sie nie myle 2 w szerokosci to szalona roznica. dzieki duzej gondoli w dalszym ciagu korzystamy z wozka glebokiego tyle ze z oparciem na siedzaco. swietnie sie sprawdza w takie paskudne dni jak ostantio..

NGL - mi nie chodzilo konktetnie o ten czy o inny kojec tylko o pokazanie MamieDusi ksztaltu jaki moim zdaniem warto kupowac. ja osobiscie ZADNEGO z nich nie dotykalam ani kupic nie planuje. mamy lozeczko turystyczne z graco ktore wiadomo role kojca tez moze spokojnie spelniac ale jak na moj gust jest w nim stanowczo za malo miejsca dla dziecka do zabawy i z doswiadczenia wiem ze jednak te kwadratowe kojce lepiej sie sprawdzaja... znajomi zamowili na allegro juz jakis czas temu ten za 249 zl (pierwsze 2 fotki 4dni temu) i jest porzadnie wykonczony i ladnie wyglada :)
    • CommentAuthorkozera
     permalink
    ja dzis kupilam kwadratowy kojec,jeszcze go nie montowalam,ale obejrzalam dokladnie w sklepie i jest bezpieczny,bede starac sie juz przyzwyczajac veve do zabawy w nim,chociaz tak na chwile zebym mogla cos zrobic w domu...wiadomu ,ze nie chce ograniczac jej zabaw po domu,ale nieraz zaparkuje ja w kojcu...
    •  
      CommentAuthorngL
     permalink
    AniuM - rozumiem, ja tylko zaczepiłam o Twój post żeby nie było, e wyskoczyłam jak Filip z konopi :-)
    Chodziło też o zwrócenie uwagi przyszłych i obecnych mam bo czasem zdarza się, że czegoś w sklepie nie zauważymy. Np na te bezsensowne ostre i twarde krawędzie zwróciła uwagę moja mama, która była ze mną w sklepie, ja wstępnie nawet nie pomyślałam, że w TAKIM produkcie mogą być tak oczywiste wady (czyt. oczywiste było dla mnie, że jest bezpieczny na wszelkie możliwe sposoby - jeszcze zanim podeszłam go obejrzeć). a przy kupowaniu przez net bez oglądania (co też się zdarza jak mama nie ma czasu biegać po sklepach) - jeszcze prościej o takie niedopatrzenie.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    NgL to prawda z tymi zakupami przez net... dlatego ja z reguly nim cos kupie to staram sie obejrzec i pomacac w sklepie / hurtowni a pozniej zamawiam :)

kozera - wrzuc fory malej w kojcu. jakby co to moj mail masz to ci zlinkuje na dzidziach
    • CommentAuthorkozera
     permalink
    ANIA M dam znac jak zrobie fotki i wysle...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 23rd 2008
     permalink
    And to krzesełko ma znajoma. Na początku śmiałam się z jego kształtu ale teraz widzę, że moda sprzed 13 lat wróciła do łask!
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeFeb 23rd 2008 zmieniony
     permalink
    TESTY FOTELIKÓ SAMOCHODOWYCH ADAC

może to się na coś przyda niektórym dziewczynom bo wg mnie crash testy są bardzo ważne!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeFeb 23rd 2008
     permalink
    Lady owszem te testy sa bardzo wazne ale z tego co wiem to coneco i ramatti takowe tez pzrechodzilo a jednak w tych tabelach ich nie ma... sa tylko te 'zagraniczne' drogasne marki... tak jak pisala wczesniej Aga1976 to moze byc po prostu kwestia funduszy
  4.  permalink
    Lady- testy fotelików sa rowniez na stronie fotelik.info, która była tu wklejana wczesniej.
    Ja nie twierdzę,że nie są one ważne- wprost przeciwnie! Bezpieczenstwo jest dla mnie na pierwszym miejscu!
    Fakt- ramatti nie jest umieszczony ani na tej stronie , którą podałas ani na tej wklejanej przeze mnie wczesniej.
    Ale nie wiem, czy zauwazyłaś,ze nie ma tez tam chwalonego przez Was x-landera, w którym Ty i Iwa wozicie swoje pociechy :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorBeata_
    • CommentTimeFeb 24th 2008
     permalink
    Aga, ja też będę kupowała ten wózek x-lander XA i czytałam już wcześniej te testy fotelików i moim zdaniem tam są testy TYLKO fotelików znanych i drogich marek:( to moje zdanie..a do x-landera można kupić fotelik maxi cosi..do wyboru w sklepie jest albo ten typowy x-landera albo maxi cosi:) można sobie wybrać który z tych dwóch fotelików się chce

KOED my kupujemy x-landera XA..kilka moich koleżanek go ma i naprawdę sobie baaaaaardzo chwalą:)tego X1 również..ogólnie są zadowolone z tych wózków.. zwłaszcza tą spacerówkę a na gondolę też żadna nie narzekała:) mówią że do pół roczku dziecko spokojnie się mieści..a nie ukrywam,że przy wyborze wózka kierowałam się też wielkością ogólną wózka, bo nie miałabym jak wejść z nim do mieszkania (kawalerka z maleńkim przedpokojem)..nam jakośod początku wpadł w oko ten x-lander XA:)) i podejrzewam że tak już zostanie:))
    •  
      CommentAuthoragulina5
     permalink
    Beata my też zdecydowaliśmy się na XA...wcześniej z chrześnicą jeździłam X3 i jakoś tak mi spodobał sie x-lander....kolor niebieski choć bardziej ten żółty przez niektórych nazywany zielonym i na odwrót:)
    --
    • CommentAuthorkozera
     permalink
    a ja polecam box,do zabaw ,moja veve ma dopiero 4 miesiace i juz lubi w nim brykac,bo jest kolorowy,oglada zaciekawiona i nawet w nim zasypia...
  5.  permalink
    Beata_23- no ja własnie napisałam ostatni post w kontekscie tego, ze dobre foteliki wcale nie muszą byc w wykazie ADAC mimo, ze mają niezbędne badania i testy.
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    wiecie moze czy jakas tansza firma niz pampers ma w swoim asortymencie pieluchomajtki?? to takie nakladane jak majetezki pieluchy w pampersach to let's go :) szukam takich bo nie potrafie Kacperkowi zakladac pieluch on nie lubi lezec na brzuchu ubieranie go to meka dla mnie i dla niego :( rajstpki czy spodenki ubiore mu na siedzaco albo u mnie na kolanach ale pieluch zapinanych na rzepy to juz nie bardzo ..
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeFeb 25th 2008
     permalink
    Wszystkim dziewczynom, które wybrały wózeczek X-laner mogę spokojnie go polecić i powiedzieć, że żadnych większych zastrzeżeń nie mam! W gondolce Oliwka jeździła przeszło 6 miesięcy, teraz siedzi już w spaceróweczce i bardzo ją sobie chwalę, jest bardzo zwrotna, zajmuje mało miejsca w przedpokoju (mam XA). Miałam kupować spacerówkę - parasolkę na wiosnę, ale chyba pozostaniemy narazie przy x-landerku, bo jest świetny dla Oliwci no i dla nas, a letem wybieramy się nad morze, a koleżanka powiedziała, że jej spisywał sie super na plaży dzięki tym dużym pompowanym kołom, tylko z blokadom przednich i jazda! :wink::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    A co do braku możliwości podnoszenia oparcia to nam to zupełnie nie było potrzebne, bo jak Oliwia zaczęła siedzieć to przenieśliśmy się na spacerówkę - było chłodno, ale gruby kocyk i śpiworek na nóżki od kompletu jest wystarczający.:wink::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    kfiatuszku z tego co wiem u nas mozna kupic tylko te pieluchomajtki z pampersa. moja kolezanka przywozila dla swojego malego z niemiec. wyslalam jej wiadomosc na gg zeby napisala z jakiej firmy i cene wiec jak sie odezwie to dam ci znac to moze jakos je dorwiesz na rynku czy ktos ci dowiezie...
    a na allegro patrzylas??
    poza tym ona pamietam mowila ze pieluchomajtki sa ok ale tylko na siuski bo jak grubszy ladunek to sie strasznie rozmazuje ale sposob na to ponoc tez jest - rozerwac po bokach :P
    •  
      CommentAuthorJusta42
     permalink
    Nie wiecie czy można dokupić same pokrywki do pojemników na żywność avent? Babka w hurtowni twierdziła, że opakowanie które kupiłam ma pokrywki a niestety nie ma :angry:
    --
    • CommentAuthorkozera
     permalink
    dziwne bo ja mam takie pojemniki i w paczce byly tez pokrywki...
    •  
      CommentAuthorkfiatuszek
     permalink
    AniuM te pieluchomajtki jak sie sciaga to rozrywa sie po bokach :) moja siostra jak była mała to w nich biegała i z kupkom nie ma problemu bo sie rozerwie i juz sciagniete :) jak sie dowiesz to daj mi znac a jak nie to sie bede musiała zorientowac cenowo na pampersy bo kiedys mnie cholera weznie :D
    --
    •  
      CommentAuthorJusta42
     permalink
    kozera są 2 rodzaje opakowań, jedno takie wąskie i tam właśnie są chyba tylko pojemniki bo ja nie miałam pokrywek i drugie takie szersze i tam są.
    --
    •  
      CommentAuthorJusta42
     permalink
    no i już wiem, kupiłam uzupełniacze i one nie mają pokrywek :angry: Pani w sklepie pogratuluję.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    te dyski są w sprzedaży i znalazłam na allegro
    http://www.sagi-baby.ovh.org/towar/mil_avent/ave_dysk_but.jpg
    Same kubeczki zabezpieczające smoczek przed zabrudzeniem też są na pewno
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.