Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeNov 11th 2008
     permalink
    No to ja już nie wiem :/ To jak mają mi te buty nie wystarczyć na cały sezon zimowy to może lepiej kupić 23 a potem 24 ?? Bo 24 wydaje mi się, że teraz będą za duże... To znaczy więcej luzu niż na 1 palec.
    Nie znam sklepu w T-cy z imadłem, IWA a może w O-cy jest taki sklep?
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeNov 11th 2008
     permalink
    O sklepie z imadłem też pierwszy raz słyszę :/ Ja na zimę szykuje się też na 2 pary butków. Przy żadnym z dzieci nie udało się tak by 1 były dobre na sezon
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeNov 12th 2008
     permalink
    JEMMA w Bartku np przykładałam nóżkę Julci do takiej pomiarki i jak wyszło jej np 23 to buty kupiłam 24 a dodatkowo jeszcze nóżkę położyłam na wkładce z bucika bo szło ją wyjąć!

Daichman też ma taką pomiarkę ...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u nas w miescie tez nigdzie nei ma miarki tyle ze u nas dzieckowego obuwniczego brak. w deichmanie miarki nie widzialam a i nikt z obslugi sie nie zaitneresowal.
    widzialam za to calkiem fajne kozaczki i dla dziewczynek i chlopcopw w cenach 79-129 wiec calkiem przyzwoicie jeszcze. na czesc bucikow jest wyprzedaz posezonowa wiec przypuszczam ze zostaly z zeszlorocznej kolekcji
  1.  permalink
    deichmany taką miarę mają na bank. Zawsze wisi obok miarki wzrostu
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    moze ktos ja podprowadzil. wzrostowa byla bo Gabrysia sie przymierzala ale zadnej innej nie widzialam.

aaa nie wiem czy ktoras z was juz nie pisala ale... w 5-10-15 jest wyprzedaz do 70% na niektoe rzeczy. kupilam Krzysiowi rekawiczki jednopalczaste takie sniegowe za cale 3.50 a rzeczy dla malenkich dziewczynek takie jak spiworki do spania, body czy spioszki zaczynaly sie od 4zl.
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    A tam gdzie jak zaopatruję się w buty dla chłopaków mają takie obrotowe stopy z rozmiarem, wystarczy przyłożyć stopę malucha.
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeNov 13th 2008
     permalink
    Mam pytanko: czy któraś z Was znajduje się w posiadaniu krzesełka do karmienia sun stella? Przymierzam się do kupienia i będę wdzięczna za opinie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeNov 16th 2008
     permalink
    Dziewczyny posiadaczki leżaczków Fishera z wibrą - w skali od 1-10 na ile oceniacie te leżaczki?

Mi się one podobały jednak nie kupowałam dla Weroniki (cena) koleżanka zaproponowała że sprzeda mi za symboliczną cenę a właściwie w zamian mam jej dać 2mleka NAN dla jej synusia - no i zaczęłam się nad tym zastanawiać... Mam fotelik samochodowy (Ituni bardzo lubiła w nim leżeć) i zwykły leżaczek bujaczek (kupiony jako używany ale użyty tylko kilka razy bo dzieć go nie lubił) Zastanawia mnie ten Fisher bo właściwie nawet Itek by mogła z niego korzystać (do 18kg) a i może dla Tosieńki byłby wygodniejszy?
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeNov 17th 2008
     permalink
    No to widze że temat bucikowy na topie!
    Ja już zakupiłam w ubiegłym tygodniu - na wolnym jedyna możliwość!
    Wybrałam Korneckiego, a własciwie trafiłam na fajną okazję za 69 zł.
    JEMMA w Oleśnicy to raczej nie ma sklepu z taka miarka, ale ja robię tak jak napisała aga, wkładam palec i cały musi wejśc za piętkę! Pozatym wyciągnęłam wkładke z bucika (w Korneckim sie wyciaga, w Bartku też) i przymierzylam do stopki. Oliwka ma rozmiar 24 - wielka stopa! Hihihihihi! ;)))))
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Juz po zakupach, w Olesnicy będziemy dopiero za 2 tygodnie a idą mrozy i śniegi więc nie było co czekach. Wzięliśmy Bartki, bo to jedynie jakie znam dostępne w Trzebnicy. Cena u nas to 150 zł, więc pewnie więcej niż w innych miastach ale trudno, przynajmniej syn ma w czym chodzić. A rozmiar wzięłam 23.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Jemma te 150za bartka to bardzo przyzwoita cena, u mnie bartka zimowych nie uwidzisz ponizej 175 :(
    w deichmanie widzialam elefanten po 150 wiec sila rzeczy nie jest zle.
    ja na zime dla Krzysia mam tez 23 - w deichamnie mierzylam mu jednak 24 i byly takie jak te 23 ktore mam w domu
    •  
      CommentAuthoralexi0
     permalink
    dziewczyny poradzcie jakie wkładki laktacyjne zakupic????
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Alexi to chyba kto co lubi. mi pasowaly Johnson & Johnson, gerber wg mnie to porazka mimo dosc wysokiej ceny. najlepsze wg mnie sa medela ale ich cena poraza i gdybym ich nie dostala to nigdy bym nie kupila
    •  
      CommentAuthoralexi0
     permalink
    medela widziałam ceny wiec raczej sie nie skusze a Johsona musze poszukac bo jeszcze nie widzialam
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    AniaM: Alexi to chyba kto co lubi
    dokładnie - co kto lubi :) ja kupowałam i kupuje gerbera a do tego mam Avent wielorazowe
    --
    •  
      CommentAuthortagusia
     permalink
    niestety wkladki trzeba samemu przecwiczyc co i jak bo tu kazdej co innego bardziej odpowiada. mnie super pasowaly gerbera natomiast j&j to dla mnie porazka . belli byly ok
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mi cycki bardzo przeciekaly i gerber niestety nie byl w stanie nie przepuscic mleka i czy mialam wkaldke czy nie to i tak bylam ulana.
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeNov 18th 2008
     permalink
    Dla mnie super Gerber i J & J - obie firmy były ok. Porażka Avent, bo bardzo sie odznaczały, a to lato było i cienkie dopasowane bluzeczki. Ale ja potopu nie miałam, także inna kwestia! ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Ja używam J&J i jestem z nich bardzo zadowolona. Ale ani razu mnie jakoś strasznie nie zalało, więc mogę nie być dobrym testerem :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no mnie zalewalo nie raz po pas :P baaa teraz jak sobie za dluga przerwe zrobilam (w niedziele karmilam o 7.30 a pozniej dopiero po 18tej) to w czasie karmienia bluzke mialam uplamiona. ale ze mnie to juz taka mlekodajnia :D
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 19th 2008
     permalink
    ELEKTRONICZNY USYPIACZ

Usypiacz posiada cztery wstępnie zaprogramowane sekcje dźwiękowe: trzy kołysanki, naturalne odgłosy morskich fal, deszczu i bicia serca do wyboru. Można go aktywować głosem więc jeśli twoje dziecko się obudzi i zacznie płakać usypiacz natychmiast się załącza i gra. Usypiacz ma również wbudowaną lampkę z delikatnym nocnym światłem oraz osłonę panelu. Można go zamontować na łóżeczku dzięki specjalnym uchwytom.

ds

ciekawe czy to faktycznie dziala bo cena az taka porazajaca nie jest :confused:
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    fajne sa te pluszaczki z dzwiekiem bicia serca- ale nie znam osoby ktora by je uzywala:)

Mam pytanie: fotelik samochodowy nowy czy uzywany?
    Rozgladalam sie za uzywanym- ludzie czasami sprzedaja 4m-czne foteliki (eBay) za polowe ceny w sklepie i myslalam, ze chociaz troche uda mi sie tym obciac wydatki. A tu dwie moje psiolki powiedzialy: uzywany??! absolutnie nie!- nie wiadomo czy nie jest po wypadku, przy nawet najmniejszej stluczce cos tam sie moze poluzowac a golym okiem tego sie nie zobaczy.
    Co robic?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja fotelika bym nie kupila uzywanego na alelgro czy ebayu. co innego odkupic od kolezanki. jednak pewnosc czy fotelik nie jest powypadkowy moim zdaniem jest kluczowa. sama znam ludzi ktoryz sprzedali fotelik po wypadku w opisie piszac ze bezwypadkowy a pamietam jak babka mowila ze policjant bezwzglednie kazal im zmienic fotelik bo ten przestal byc bezpieczny. nie wiem czy macie auto i jak duzo jezdzicie czy tez fotelik bedzie na zasadzie od wielkiego dzwonu ale pamietaj ze przez pierwszy rok troche pojezdzisz z tym koszykiem
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Foteliki ja miałam używane ale bardziej z racji tego że sporadycznie używane

Ja zastanawiam się nad monitorem oddechu dla Antosi... ale tylko zastanawiam sie - jedne pielęgniarki mówią że jest niezbędny drugie że wcale nie potrzebny... a ja nie wiem sama.
    Powiedzcie mi na jakiej zasadzie działa niania elektryczna - tzn czy można pogłośnić dżwięki... Wiecie czego ja sie boję - że pomimo tego że Tosieńka będzie w naszym pokoju ja jej nie usłyszę w nocy... Nie słyszałam Weroniki która płakała solidnie a co dopiero małego kociaka - bo tak płacze Tosieńka... Może takie coś by mi pozwoliło sie dobudzić jak będzie dziecko płakało?
    --
  2.  permalink
    Emkaf- złoty srodek- kupić używany od koleżanki:)

And- jak postawisz nianke przy uchu to nie ma szans,żebyś nie usłyszała. A monitor oddechu można wypozyczyć
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeNov 20th 2008
     permalink
    And niania elektroniczna to taka krótkofalówka na mniejsze dystanse. Można ustawić czułość tak, że odezwie się przy najlżejszym poruszeniu a można tak, że dopiero jak dziecię zacznie płakać. W tej, którą ja mam można ustawić tak, że najpierw słychać dźwięk ostrzegawczy a później głos dziecka, albo tak że słychać od razu głos dziecka. Taka niania to fajna rzecz. Myślę, że jeśli się boisz, że nie usłyszysz Tosi to to jest dobre rozwiązanie. Z monitorem oddechu bym nie szalała, ale to już Twoja decyzja :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    And mowiac szczerze to nie mam pojecia czy taka niania by zdawala egzamin jesli nadajnik i odbiornik sa w jednym pokoju, rozumiem ze u ciebie to mialoby sluzyc jako rodzaj budzika. my zawsze wchodzac do pokoju wylaczalismy odbiornik bo szmery sie nasilaly. moze nim kupisz to najpierw sprawdz czy w bliskiej odleglosci od siebie to dziala. no chyba ze pokoj jest tak duzy i mala bedzie z 8m od waszego lozka to co innego.

ps. w Centrum zdrowia dziecka lekarze wyraznie mowili ktoremu dziecku warto kupic monitor oddechu. nie kazdy wczesniak taki musial miec
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Odległość byłaby około 4m ... chyba bedę musiała połazić po sklepach i "po testować" bo kupowałabym raczej używaną ... śpię jak kamień i nawet Kuba i Gabi nie są w stanie mnie obudzić jak przyłażą w nocy :/ Chyba "tylko" przemeczenie tak u mnie wychodzi ale taki "budzik" by się przydał ...

AniaM: w Centrum zdrowia dziecka lekarze wyraznie mowili ktoremu dziecku warto kupic monitor oddechu. nie kazdy wczesniak taki musial miec
    tu u nas lekarka nic nie mówi - jak pani chce :/ Antosia nie traciła przez te dni oddechu i nic się nie działo od tej strony (przynajmniej nikt mi nic nie mówił) U nas nie ma żadnych wypożyczalni niczego żadnego sprzętu "specjalistycznego" Jeszcze będę molestować lekarzy - może inni coś mi powiedzą :/
    Chyba zaczynam świrować :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ps Dziękuje oczywiście za odpowiedzi
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    dzieki wiekie za odpowiedzi- bedziemy duzo jezdzili samochodem, nie mam kolezanki z fotelikiem ktorego potrzebuje (Maxi Cosi) wiec zapadla klamka- kupujemy nowy.
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    And mnie również przerażało, że nie usłyszę płaczu chłopców jak wrócą ze szpitala.
    Pierwsze tygodnie to budziłam się w ciągu nocy kilka razy i sprawdzałam czy oddychają, taka prawda. A jak płakały to oczywiście słyszałam. Teraz jak są starsze czasem zdarzy mi się nie słyszeć - ale tylko jak jest M, bo mnie wyręcza :P
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    And a kiedy bedziesz mogla zabrac Tosienke do domu?
    wydaje mi sie, ze dla wlasnego spokoju powinnas sobie kupic pozadna nianie, moze niektore sa z glosniejszym alarmem reagujacym na bezdech czy pojekiwania.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Emkaf jeśli USG serduszka będzie dobre to za kilka dni ... niewiele brakuje do 2kg, wyjmą ja z inkubatorka i 3 dni jest obserwowana, po 3 dniach odstawiają część leków odżywczych i jeśli w ciągu 2 dób nie zleci waga w dół to oddają do domku, wiec może 10dni a może ciut dłużej/krócej. Kolega z sali jutro ucieka do domu już, urodził sie ponad tydzień temu (w tamtą sobotę) w 30tyg z wagą 1885 i ładnie przybrał

Izuń mój mąż jak zaśnie to bomby go czasami nie sa w stanie obudzić :/ (na to mają niestety wpływ leki :( ) wiec na niego nie mam za bardzo co liczyć wrrr Siedzę i zastanawiam sie czy taka niania naprawdę bedzie mi potrzebna, czy teraz ja nie "wyolbrzymiam" i nie przesadzam...wrrrrr
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    And sprawdz dokladnie z tym wypozyczaniem sprzetu. u nas monitor oddechu za pierwszy miesiac kosztuje 50zl a za klejne 40zl. taki sam jest koszt wypozyczenia wagi elektornicznej
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Aniu w mojej dziurze nie ma czegoś takiego :( Najbliżej Wrocław. Rozmawiałam z mamą tych wcześniaczków bliźniaków i w szpitalu z położnymi i pigułami od dzieci. Zresztą gdyby coś było jakieś reklamy by sie pojawiły w szpitalu a tu cisza :/
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a nie ma zadnej prywatnej szkoly rodzenia? u nas sa 2 wypozyczalnie. jedna przy oddziale noworodkowym a druga wlasnie w prywatnej szkole rodzenia

Emkaf a wozek ostatecznie juz kupiliscie? jaki??
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Jest 1 szkoła rodzenia przy szpitalu ale nie wypożyczają żadnego sprzętu :/ no i to jest właśnie w mojej "wsi" do dupy
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    AniaM dostaje od znajomej w prezencie uzywany Quinni Buzz 3, do tego wlasnie moge miec Maxi Cosi siedzonko samochodowe np na wypady na zakupy i musze kupic godolke (sa ciut male...) na spacerki lutowe. Gondolke juz kupie uzywana.
    --
  3.  permalink
    o kurde fajna znajoma:)
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    spacilam juz dawno jej ten wozek prezentami dla jej synka:)) i ciuszkami z uk; a teraz stwierdzili, ze poprostu nie beda nic dla malej kupowac tylko dostaniemy wozek w spadku- mi sie ten pomysl od razu spodobal, bo jeden problem z glowy
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Ja chyba bym jednak zdecydowała się na monitor oddechu a nianię sobie odpuściła. Wszystko oczywiście w zależności od tego jak dacie radę finansowo, ale chyba lepiej kupić (nawet używany) sprzęt a potem go sprzedać na allegro.
    •  
      CommentAuthorBeata_
    • CommentTimeNov 20th 2008 zmieniony
     permalink
    And..co do monitoringu oddechu, koleżanak sobie chwali, też wypożyczała..

a do do niani, heh nie wiem czy każda, ale nasza jak jest nadajnik i odbiornik w jednym pokoju to nie wiem co to jest, fale sie gryza czy co:( wariuje i tak jakby szukała częstoliwośći, ale wystarczy wyjść z pokoju do łazienki (niewielka odległość) i jest wsio oki:) mi się niania bardzo przydaje ale tylko jak jedziemy do rodziców/teściów bo mieszkaja w domku to słyszymy mała, ale jako "budzik" to nie wiem czyby się sprawdziła:))heheh ja mam sen taki,że wystarczy że hania kaawał dalej się przekręci z boku na bok to słysze:)

Emkaf..no koleżanka super:) i kasy trochę w kieszeni zawsze zostanie:))
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 21st 2008
     permalink
    szwagierka wczoraj sprawdzila i nasza (evenflo) tez buczy i piszczy jesli w jednym pokoju jest baza i pastuszek.

Emkaf - jednym slowem oplacalo sie inwestowac w dziecie kolezanki :wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mam pytanie do mam starszych dzieciakow.
    czy macie nakladki na sedes czy maluchy korzystaja z nocnikow? Krzys w pieluszce na nocnik usiadzie ale bez nei ma mowy. na sedesie go rano potrzymalam i byl szczesliwy. mysle ze moze tak jak i przy Gabie nakladka zda egzamin tyle ze wlasnie mam problem. jesli macie w domu np nuka czy nuby to mzoe moglybyscie sprawdzic jak jest z wysokoscia tego przedniego przygwizdu dla chlopcow?

u nas w sklepie sa tylko tego typu i ten przod jest sporo nizszy niz na focie
    ds

zastanawiam sie jak wyglada sytuacja w tych

NUK
    ds

NUBY
    ds

ta nuby wydaje mi sie byc dosc mocno z przodu zabudowana wiec nogi na boki by szly, nuk jakos bardziej do mnie przemawia... w prawdzie troche drogawy i zastanawia mnie opcja podporek pod nogi ale ogolnie to bardziej mi sie "widzi".
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    przy okazji poszukiwan wynalazlam nocnik dla hazardzisty...

ds

s

ehhh jak latwo od dziecka przyuczyc do pogrywania na jednorekich bandytach :)
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    hahaha! dobre, tylko cos czuje ze dziecie czesciej bedzie chcialo siadac plecami do wlasciwego kierunku siedzenia na nocniku. A moze to niebezpieczne...? Hazard wciaga...:/ potem zarzada ruletki i po ptokach:D
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Ania ja też zamierzam się do kupna nakładki na sedes ... sama jeszcze się nie rozglądałam.
    Swego czasu mój brat (15 lat temu wrr ...) szybciej załapał o co kaman właśnie z nasadką jak z nocnikiem.
    Ale ile ten przygwizd ma - nie wiem.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Sprawdzałam dziś nianie w sklepie i też sprzężenia były :/ chyba tylko rozejrzę się za monitorem oddechu ewentualnie pogadam z kimś (kuzynka?) z poznania czy by mi tam nie wypożyczyła choć na pierwsze 2 miesiące

Nakładkę mam najtańszą jaka była w sklepie - podobna do tej z kubusiem. Jakoś ten przód wysoki nie przeszkadzał moim dzieciom - ani Kubie ani Gabi a teraz Weronice
    --
    •  
      CommentAuthormaja28
     permalink
    mam pytanko na święta jadę do rodziców i tak się zastanawiam nad wanienką....za bardzo nie mam jak zabrać z tej z domu bo i bez niej będziemy jechać jak cygani :bigsmile: to czy np: można dziecko kapać tak sobie wymysliłam mąz do wanny z dzieckiem bedzie roobił za foczke a ja bede dzidzie myć...czy lepiej kupić na miejscu u rodziców 2 waniennkę ???
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.