Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorewa74
    • CommentTimeDec 2nd 2008
     permalink
    moja VEVE spala od urodzenia pod kaderka,ale w cieplym pokoju...
    •  
      CommentAuthortagusia
    • CommentTimeDec 2nd 2008 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthortagusia
     permalink
    E.... Cos dziwnie powstawialam te linki :neutral: Nie umiem tego zmienic :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
     permalink
    Wow, ale super duzo przydatnych wypowiedzi :) dzieki. pewnie niedlugo zarzuce was innymi pytaniami ;)
    -- smieszka
    •  
      CommentAuthorharpijka
    • CommentTimeDec 3rd 2008
     permalink
    rożki warto mieć 2, nasz był nagminnie zażygany, a kilka razy nawet obsrany :))) że się tak brzydko wyrażę
    Kołderkę też mamy zwykłą, z allegro,jedną z tańszych, Kamil urodzony w styczniu spał na początku w śpiworku i pod kołderką - u nas było ok 18-19stopni w pokoju. W szpitalu i pierwsze doby w domu spał w rożku, właściwie to przebywał w rożku 24h, ale on nie lubił ściśnięcia, rączki musiały być luzem, rozrzucone na boki, albo do góry
    --
    •  
      CommentAuthoradaja78
     permalink
    czytam wszystko uwaznie :) pewnie tak jak Śmieszka, jak zaczne kupowac to tez bede zadawac wiecej pytan, fajny jest ten wątek :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoradaja78
     permalink
    a no to zadam juz teraz skoro jestesmy przy rozkach. Czy sa rozki grubsze i cieńsze? jak moje dzidzi pojawi sie w kwietniu to juz ciepło zacznie sie robic i czy w rozku nie bedzie za gorąco?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Adaja są :) wszystko zależy od wypełnienia. Ja mam kilka począwszy od takiego prawie materiał (welur) po taki że ciężko go zgiąć. Raczej za gorąco nie będzie Niuni - Weronika urodziła się w lipcu i pierwsze tyg w domku była zawijana w rożek nawet jak na dworze było 30st - miała na sobie np tylko body
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    i trzeba pamietac o rozmiarach- bo sa male i duze. moja mama kupila z mysla ze duzy, okazal sie malutki, ale w sam raz bedzie na kolderke do koszyka
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Tak Emka :) duże mają 80x80cm a małe 65x65
    --
  1.  permalink
    O tak- harpi ma rację- tez miałam 2 rożki i stale któryś był w praniu( z tych samych powodów oczywiście) :)
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
    • CommentTimeDec 4th 2008
     permalink
    Hej dziewczyny, a czy orientujecie sie czy po swietach na te wszystkie dzieciece rzeczy i gadżety tez powinny byc obnizki?? bo moge sie jeszcze wsptrzymac z kupnem niektorych elementow wyprawki i chetnie bym skorzystala z jakichs przecen ;)
    -- smieszka
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    smieszka na ubranka na pewno, zwłaszcza w tych firmowych sklepach jak H&M, C&A, Reservde, CUBUS maja wtedy fajne ciuszki w duuuużych przecenach. Pozatym takie sklepy jak 5-10-15 to już maja dużą przecenę - 50% i 70%.
    Coccodrillo, Wójcik, Smyk tez będzie wyprzedawał ubranka.
    Piszę głównie o ubrankach , bo przyznam szczerze, że nie widziałam jakiś super przecen na takie rzeczy jak wózki, łóżeczka i inne akcesoria. To zawsze jest w cenie, zarabiaja na maluszkach - niestety!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 4th 2008 zmieniony
     permalink
    w coccodrillo przecena 50% skonczyla sie w weekend, z tego co mowily dziewczyny kolejna bedzie w styczniu na asortyment zimowy tyle ze np body rzadko na takiej przecenie bywaja, z reguly ok 30%.
    w 5-10-15 jakis czas temu na 70% przecenie kupowalam spiochy dla siostrzenicy meza i bylo cale mnostow rzeczy w dobrych cenach do kupienia, chociazby worek do spania za cale 9zl :wink:

a promocji na wozki mozesz szukac online. w bobowozki miewaja co jakis czas promocje lub gratisy dorzucaja
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    drogie UK'ki w tv trabia ze do swiat wszystkie kosmetyki dla maluszkow beda obnizone o 50% w Sainsbury'm.
    --
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
     permalink
    Faktycznie zdzieraja na rzeczach dzieciecych i ciesze sie ze sporo dostalam od rodzinki i znajomych, a oc do reszty to wstrzymam sie do po swietach i zobaczymy czy beda jakies okazje :)
    -- smieszka
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeDec 5th 2008
     permalink
    moje pytania:)
    1. ostatnio mysle w co ubiore maluszka w szpitalu i na wyjscie. Czy to prawda, ze z nie zagojonym pepuszkiem lepiej unikac body i zamienic je na kaftaniki?
    2. czy takiemu maluszkowi zaklada sie szalik.... ? jak nie (bo pewnie nie) to jak oslonic szyjke? czy jako rekawiczki wystarcza niedrapki (i tak zakladam, ze moj kombinezonik bedzie chowal raczki mimo tego, ze nie ma 'nalapnikow')
    3. co kupic do obcinania pazurkow?
    --
  2.  permalink
    Emi na wyjscie wez ze soba jakies body,do tego cieplutki pajacyk czapeczke i skarpetki i kombinezonik.wpakujesz w gondolke czy tamw fotelik i nakryjesz kocykiem i bedzie ok
    mysle ze tak nakryte nie potrzebuje szalika a na raczki załóz te niedrapki bo mówisz ze i tak kombinezon raczki zakryje a pojedziesz napewno autem do domku
    ja do obcinania uzywam zwykłych obcązków tylko ze mniejszych-ale sa nozyczki dla dzieci z zaokraglonym końcem zeby nie skaleczyc gdy sie ruszy,

co do tego pępuszka-moj miał niezagojony i nosił body równiez jakos mu tam nie ocieralo alle wiadomo u kazdego inaczej
    --
    •  
      CommentAuthorJoan1977
     permalink
    a ja myślę że czy to będzie body czy kaftanik to przecież i tak coś będzie miało kontakt z pępuszkiem, np. śpiochy czy pajacyk więc myślę, że body lepiej go zabezpieczy
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Emka ja małej założyłam body długi rękaw, pajacyk, dresik z weluru, grubszą bawełnianą czapeczkę, ciepłe skarpetki, na to grubszy welurowy pajacyk (taki cieńki ocieplacz) kaptur na główkę a w foteliku cieńki kocyk i pieluszka tetrowa na buzię

co do obcinaczy paznokci - na początku nie obcinałam niczym tylko obgryzałam jak zaczyna się obcinać są bardziej ostre, a potem zwykłe cążki

jestem zwolennikiem body
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    dzieki wielkie za te rady
    --
  3.  permalink
    Jeżeli dziecko ma długi kikut pępowinowy to body może byc niewygodne. Poza tym do jego zakładania potzreba pewnej wprawy- więc dobrze mieć na początek ze 2 kaftaniki. Ja jestem zwolenniczką bawełnianych pajacyków- moje dzieci w domu miały tylko pajace założone na gołe ciało.
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    aga1976: moje dzieci w domu miały tylko pajace założone na gołe ciało.
    a ja nadal pod pajaca zakładam body - nawet Weronice
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Emkaf ja na poczatku uzywalam kaftaniki a pozniej body takie rozpinane na calej dlugosci a nie przez glowe, w UK mozesz na bank takie kupic. wygodniejsze i dla mamy i dla dziecka
    ds

co do obcinania paznokci to ja mialam i nozyczki i cazki - nozyczki porazka, cazki uzywam do tej pory i dla Krzysia i Gabrysia ma swoje juz ciut wieksze. sprawniej mi to idzie wtedy
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Ja również używałam początkowo bodziaków rozpinanych na całej długości. Później już normalnych i pajacyków ;D
    Polecam.
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeDec 6th 2008
     permalink
    A mnie zachwycił BODOKAFTANIK:)
    – sprytne połączenie kaftanika i body dla niemowlaczka. W pierwszej kolejności rozpina się beżowe body i już można przewinąć maluszka, pod spodem znajduje się rozpinany biały kaftanik z krótkim rękawkiem. Całość tworzy bardzo efektowne i praktyczne wdzianko z dwukolorowej bawełny.

Łączy w sobie zalety body, kaftanika a zarazem jest ślicznym „wyjściowym” ubrankiem

Niezastąpiony szczegónie dla noworodków. Takiego maluszka trudno ubiera się w tradycyjne body. Koszulki zawijają się na pleckach i uwierają dzieciaczka.

Rozpinamy wszystkie napki ubranka, kładziemy na nim Maluszka, zapinamy i gotowe.(bez przewracania dziecka.)

JAK WAM SIĘ PODOBA?

przy okazji - ciagle zachęcam do wymiany POLECANYMI SRZEDAWCAMI on-line :)
    moja lista sie poszerza
    --
  4.  permalink
    albo znow mam deja vu albo ktos juz o tych bodokaftanikach pisał
    ale dla mnie to troche przesadzone bo skoro masz body to starczy jak na niego załozysz spiochy po co jeszcze ten kaftanik pod spodem? jakby wymyslili jakis fajny kaftanik w połaczeniu ze spiochami...no ale wtedy to byłby pajacyk.
    wymyslaja a jaki jest koszt tego? ja lubie spiochy i Piotrus nadal w nich spi chociaz ma najwiekszy rozmiar bo chyba juz wiekszych nie robia niz 86
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    jak dla mnie ten bodokaftanik to porażka - spróbuj przebrać dziecko odpinając mu pajaca w kroku jak ma takie coś na sobie :confused: Body ma odpięcie w kroku a to na górze więc hmm to jest nie dla mnie
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ps Ciacho cena na allegro to 17,99 :/
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja mialam body dla dzieciakow podobne do tych z tym ze zapiecie konczylo sie na wysokosci pasa a nie na ramionach. moim zdaniem to zbytnie patulenie dziecka zwlaszcza ze trzeba zalozyc i tak cos na nogi. u nas te z zapieciem do pasa zdawalo egzamin latem kiedy ubieralam tylko bodziaka

a pajacyki polecam z tesco, nie sa drogie a b.dobra jakosc i nie ma co przeplacac za early na allegro
  5.  permalink
    No mnie tez bodokaftanik nie zachwyca:( Bo co założyć na nogi? Na rajstopy noworodek jest za mały, półspiochy dokad pępek się nie zagoi odpadają, jak założy się spiochy to na brzuchu i klatce piersiowej juz 3 warstwy bedą...
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    tez do mnie ten bodokaftanik nie przemawia...
    ja kupilam bodziaki w Early- dlatego ze w uk sa bardzo tanie, ale moja mama zwrocila uwage ze sa bardzo malo rozciagliwe i przy zakladaniu moze byc problem. Prawda?
    --
  6.  permalink
    Mama nie ma racji :) Sa super :)
    Chociaż dla maluszka najbardziej lubilam te rozpinane z przodu- a early chyba takich nie produkuje
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja nie lubilam body z tymi zakladkami na ramionach, biedronka ma fajne body ale trzeba brac rozmiar wieksze zeby na ramionach zakladki sie nie rozjezdzaly. jak Krzysko byl malutki to glownie byl w rampersach bo bylo lato a pozniej polowalam na body zapinane na zatrzask na ramionach. te zapinane z przodu sa troche drogawe niestety
  7.  permalink
    Mi się nigdy nie rozjechały early ani tescowe.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a mi tescowe niestety tak
    te disneya byly juz lepsze...
    odpowiada mi rodzaj zakladki jaki maja coccodrillo i c&a. te z pepco i biedronki musza byc wieksze
  8.  permalink
    Może to zalezy od budowy dziecka- nie wiem. Hania do tej pory nosi tescowe i są ok ( te kolorowe- bo białe są wg mnie zdecydowanie gorsze)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja z tesco mialam tylko te biale z serii co pajace z misiem i 7pack disneya. wlasnie te biale sie rozjezdzaly :P
    •  
      CommentAuthorJoan1977
    • CommentTimeDec 6th 2008 zmieniony
     permalink
    no właśnie jak zmienić pieluszkę dziecku w bodokaftaniku? trzeba całe tarmosić i mamy duże ryzyko pobrudzenia tej części z brzuszka podczas mycia pupy bo jest bardzo duża!
    Ja przygotowałam do szpitala body z długim rękawkiem, welurkowy pajacyk, kombinezon, kocyk i zastanawiam się czy pod pajacyk jeszcze śpioszki? jak myślicie bardziej doświadczone mamy?

w h&m są fajne promocje np. dziś kupiłam welurkowy pajacyk śliczny za 20zł, przeceniony z 40, a swojemu 11latkowi bluzę z kapturem za 30 z 80:)
  9.  permalink
    Joan- wg mnie samo body pod pajacem zdecydowanie wystarczy- ale ja jestem raczej za zimnym chowem
    •  
      CommentAuthortagusia
     permalink
    mam multum bodziakow z krotkim i dlugim rekawem tescowych i z early - nie narzekam, sa ok a bawelna taka grubsza ,fajniejsza i zatrzaski dobrze trzymaja. mialam kilka z tiptopa i masakra, zatrzaski sie rozpinaly....moze mialam pecha
    te bodziaki z tesco i earlky nie sa jakies mega rozciagliwe ale te zakladki na ramiaczkach umozliwiaja spokojne ubieranie i rozbieranie.

co do pepucha, to nam odpadl juz po tygodniu....ale mialam kilka kaftanikow i na poczatek jak czlowiek nie wprawiony w ubietranie takiego malenstwa kaftaniki sa super

bodykaftanik - przekombinowany

early nie ma rozpinanych z przodu

ostanio kupilam rajtuzki w 5-10-25 i moim zdaniem bardzo fajne, bo strona wew to jakby cos podobnego do bawelna, gumka taka nie cisnaca, fajniutkie i nie takie >sztuczne<
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeDec 7th 2008
     permalink
    wlasnie, przy bodykaftaniuku trzeba malego rozbierac do golaska zeby zmienic pieluche.
    Co stosujecie do smarowania pupki? Ja wczoraj zakupilam Sudokrem w meeeega promocji. Iii czy stosowalyscie wode koperkowa na kolki?
    (jak jestem upierdliwa to szczerze napiszcie, ale staram sie dla wlasnego spokoju zamknac wszystkie wyprawki-i domowa i szpitalna:))
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Przy silnym zaczerwienieniu używam Sudokremu, ale wg mnie najlepiej goi i zasusza mąka ziemniaczana. Równie fajnie działa Alantan i linomag
    Żadnej wody koperkowej nigdy nie używałam - ale prawda też jest taka że nie znam kolek itd kilka razy dałam dziecku herbatę koperkową czy też plantex-a
    --
  10.  permalink
    ja Ci Emkaf odpowiem co do kolek poniewaz meczyłam sie z nimi do 4 mca Piotrusia
    u nas na kolki nie pomagała ani herbatka koperkowa ani Planex-poprostu musiałam podawac kropelki sab simplex a potem bobotic
    jednak kazde dziecko reaguje inaczej-a nóz nie bedzie miał kolek a jesli bedziesz karmic piersia to ryzyko sie zmniejsza równiez.
    do pupki uzywam bambino ochronny a przy czerwonej dupci sudocrem
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    czyli bedzie lepiej jak dokupie cos jeszcze do normalnego stosowania, a sudokrem tylko na czerwona pupinke
    mam nadzieje, ze obejdziemy sie bez kolek:)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja nie smarowalam dupiny przy kazdym przewijaniu, czasami tylko maznelam kremem pielegnacyjnym ze Skarbu Matki. na pieluszkowe zapalenie mialam masc od sis ze stanow (moze i w UK jest - triple paste - rewelacja!!) no a przy alergii jak juz go dziwnie obsypywalo to wtedy "zlota masc" taka robiona w aptece

a ogolnie odnosnie kosmetykow uzywanych przez czesc 28dniowych mam znajdziecie w bazie wiedzy w dziale
    KOSMETYKI DLA NASZYCH DZIECI
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    swietna baza danych, dzieki bardzo
    --
    •  
      CommentAuthorharpijka
     permalink
    ja podobnie jak AniaM, nie smaruję teraz już całkowicie niczym. Z początku smarowałam przy każdej zmianie pieluchy kremem przeciw odparzeniom i Kamil nabawił się mega odparzenia, sudokrem tylko zaogniał sprawę. Przeszło po maści aptekowej na odparzenia. Później jeszcze na noc smarowałam tą maścią, po 2-3 tygodniach przestałam i od tamtej pory niczym nie smaruję i nic się nie dzieje, a jak jakieś zaczerwienienie się pojawiało w lato, to smarowałam na wieczór tą maścią apteczną i rano już po problemie.
    Na wyjście ze szpitala Kamil (ur. w styczniu) miał body na długi rękaw, welurowy pajacyk, cieniutką czapeczkę (zimowa była za duża, więc ta była żeby przylegała do główki, uszu), na nią zimową czapeczka i kombinezon z rękawami zakładanymi, więc na rączkach tylko niedrapki. W foteliku miał śpiworek jeszcze. Ja też jestem za nieprzegrzewaniem dziecka i od urodzenia Kamila słyszę, że jemu na pewno zimno, ale jednak na wyjście ze szpitala i pierwsze doby w domu to trzeba żeby dziecko miało ciepło - szczególnie biorąc pod uwagę temperaturę jaka panuje w szpitalu (u nas było ze 26-28 stopni na bank). I jeszcze jedna ważna sprawa dot. wyjścia. Na sali dziecko należy ubrać w ubranko samo, ew. wsadzić w kombinezon, ale nie zapinać, na korytarzu gdzie już chłodniej pozapinać dziecko, a kocem czy śpiworkiem nakryć dopiero przy wychodzeniu na zewnątrz.
    --
    •  
      CommentAuthorharpijka
     permalink
    a z allegro mogę polecić sprzedawcę Dorota Batko Sprzedaje ubranka dla dzieci, ja co sezon kupuję body. Ma też osobny sklep z bielizną, również dla mam. Solidny sprzedawca, zawsze błyskawiczna przesyłka
    --
  11.  permalink
    u nas nie ubiera sie dziecka samemu tylko daje ciuszki połoznej a ona bierze do siebie do pokoju malca i ciuchy a ty sie mozesz wtedy przebrac w spokoju,no i jak dałam ciuchy to nie załozyła wszystkiego bo stweirdziła ze przesada ze za ciepło a na głowce miał taka czapke ale nie zimowa tylko grubsza bawełniana ,ja tez nie przegrzewam dziecka a moja mama ciagle mi mówiła -zimno mu napewno daj mu kocyk...Emkaf sama bedziesz wiedziała co jest najlepsze dla dziecka i czy mu zimno czy ciepło-INSTYNKT
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.