Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorstokrotk_a
    • CommentTimeDec 7th 2008
     permalink
    My do pupy używamy pudru nivea, a gdy pojawia się zaczerwienienie (raptem kilka razy lekko się pupa zaczerwieniła) - sudocremu. Na bolący brzuszek kilka razy zastosowałam herbatkę koperkową, pomaga też ogrzewanie brzuszka ciepłą pieluchą albo poduszką elektryczną.

Ja też kupowałam kilka razy u Doroty Batko i również uważam tą firmę za bardzo solidną. Ubranka są świetnej jakości a wysyłka bardzo ekspresowa. Polecam też sprzedawcę 5_10_15 bardzo dobrej jakości materiały i przystępne ceny.

Kupiliśmy Tomkowi krzesełko do karmienia BeeBee (za radą Beaty). Tomek jest z niego bardzo zadowolony. Najchętniej by z niego nie wychodził. Polecam wszystkim mamusiom planującym taki zakup :)
    --
  1.  permalink
    Sudocrem stosowałam bardzo oszczędnie.po pierwsze trudno go wymyć z damskich zakamarków, a po drugie czytałam,że może sprzyjać sklejaniu się warg sromowych - a to już nie jest fajne :(
    •  
      CommentAuthoradaja78
    • CommentTimeDec 8th 2008
     permalink
    dzieki za wyrazenie zdania na temat bodokaftanika :) dało duzo do myślenia, nie ma to jak porada doswiadczonych mama:bigsmile: dzieki wielkie:wink:
    --
  2.  permalink
    szykowanie wyprawki jest jeszcze przede mną ale już pomału staram się zapoznawać w temacie :-)
    •  
      CommentAuthorMilena
     permalink
    tak, ja też czytam Wasze rady...i najbardziej boję się, czy bede wiedziała, jak ubrać dziecko...niby znam zasady, ale...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthor100krocia
    • CommentTimeDec 8th 2008 zmieniony
     permalink
    ja do pupci używam caly czas linoderm plus z alantoina.

w razie odparzen mieszam go pol na pol z mascia pieciornikowa z ziaji (tylko chyba ta masc pieciornikowa nie ma kwasu borowego ani jego pochodnych: czworaboranu (tetraboranu) sodu, ktore sa niedozwolone u niemowląt i małych dzieci)
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Milena zawsze jest ale ... nie martw się każda z nas przechodziła przez to, poradzisz sobie i Ty :D
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 8th 2008 zmieniony
     permalink
    ja dalej czasami nie wiem jak ubrac swoej dzieci :))

zwlaszcza ze widze na spacerach przy +4 stopniach dzieci w kombinezonach kozaczkach i jeszcze jakims kocem w trakcie przykrywane :confused:
    •  
      CommentAuthoradaja78
     permalink
    a ja juz mam kilka kosmetykow od kupeli ze stanow -oliwke i puder CVS podobno super, czy ktos cos o tym wie? balsam johnson i kremik do pupki Desitin podobno tez swietny. A bratowa juz ma dla mnie caly zestaw kosmetyków dla dzidzi z Oriflame, hmmm, ciekawe co sie sprawdzi :)
    --
    •  
      CommentAuthorstokrotk_a
     permalink
    Dobrze jest wybrać kosmetyki jednej firmy, wtedy łatwiej stwierdzić co malca uczula jeśli do tego dojdzie :)
    --
  3.  permalink
    Ojej- adaja- a po co Ci az tyle kosmetyków? Dla tak młodziuktkiej skórki im mniej tym lepiej... Myslę,że krem do pupy i jakiś ochronny wystarczą... A pudru to juz w ogóle sie nie poleca dla dzieciaków od kilku ładnych lat, więc tu chyba nie doradzę :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Adaja kosmetyki CVS to cos takeigo jak seria Babydream dla rossmana. amerykanska drogeria robi na wlasna modle kosmetyki podobne do tych firmowych. ja np mam z tej serii masc rozgrzewajaca dla siebie czy prochy na przeziebienie - dzialaja identycznie jak oryginalne a kosztuja 1/3-1/4 ceny
    co do Oriflame to bym jednak bardzo uwazala - firma nie produkuje typowych kosmetykow dzieciecych i nie weim czy maja odpowiednie badania i atesty. ja ogolnie do oriflame jestem uprzedzona bo po kremie jakims tam dostalam mega parcha na twarzy i dekolcie.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 9th 2008
     permalink
    Nie mam skłonności do uczuleń od kremów do twarzy, ale kremowi Oriflame to się udało.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Amazonka: Nie mam skłonności do uczuleń od kremów do twarzy, ale kremowi Oriflame to się udało
    mnie też uczula większość kosmetyków Oriflame
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Na studiach spróbowałam dwufazowego toniku Avon. To był cykl: parę dni stosowania, zaczerwienienie, mocniejsze zaczerwienie i pieczenie, odstawienie toniku, złuszczanie naskórka z całej twarzy, powrót do stanu używalności, parę dni stosowania, zaczerwienienie itd.
    --
    •  
      CommentAuthorizza
    • CommentTimeDec 9th 2008 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny widziałyście coś takiego?!
    Uśmiałam się do łez hahaha :rolling:
    Yyy - osobiście nie kupiłabym czegoś takiego - nigdy w życiu :D
    ODLOTOWE SMOCZKI

4.  permalink
    Ja widziałam- są koszmarne :/
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Aga koszmarne, jak dla mnie odpychające bleee ...
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    fujjjjjjjjjjj
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    nieee, nie takie zebole...:/
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    stosowalyscie moze do skory dziecna spozywcza oliwe z oliwek? jakos mi sie to nie widzi, ze wzgledu na zapach- nie za bardzo za nim przepadam, ale znajomi mi baaardzo polecali
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Emkaf przy problemach skornych wiem ze polecaja oliwe z pestek winogron, nie wiem jak to pachnie ale akurat oliwa z oliwek tez bym nie posmarowala... ogolnie ja oliwki nie uzywalam poza szpitalem i naoliwianiem glowki i stopek
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    My również używaliśmy oliwki (Bambino) tylko przez pierwsze tygodnie, maluchy miały strasznie wysuszoną skórę przez leżenie w inkubatorze. Jednak oliwka sama w sobie nie natłuszczała tylko nawet przesuszała. Później przeszłam na kosmetyki Hippa. Stosuję do dziś i jest ok. Na odparzenia Sudocrem, ale oszczędnie :P
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    bardzo przydatny temat, chyba czas najwyższy żebym zaczeła tu zaglądać. A powiedzcie mi, z doświadczenia, w którym miesiącu wypada zrobić wyprawkę do szpitala?
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Katy nie ma reguły i zasady :P
    Wszystko zależy od zasobności Twojego portfela :D
    Ja kupowałam z początkiem 5 miesiąca ciąży - pomalutku gromadziłam potrzebne rzeczy i raczej odwiedzałam hurtownie :P
    Wizyty u mamy dały możliwość pociekania po centrach handlowych - ale ostrzegam zgubna metoda!
    •  
      CommentAuthoradaja78
     permalink
    mnie cos podpowiada ze w 7 powinnam byc juz prawie gotowa.Wiec mam zamiar w styczniu zaczac sie szykowac.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    moim zdaniem warto zakupy rozlozyc na 7 i 8 miesiac bo wtedy jest jeszcze sporo sil na bieganie po sklepach i mozna sie pozastanawiac, no a przede wszystkim rozlozyc tez troche wydatki bo jednak skompletowanie wyprawki kosztuje...
    •  
      CommentAuthortagusia
     permalink
    my do pupki uzywamy linomag zielony a czasem sudocrem. raz jeden jedyny mielismy cos jakby odparzenie a poza tym nigdy...i oby tak zostalo

problemu suchej skory nie mamy w ogoel, bo do kapieli uzywamy Oilatum a i czasem do posmaraowania cialka kremu Oilatum - ale to zadko. Oliwki uzywam baaardzo zadko.

co do kosmetykow z oriflame i tym podobnych cudownosci bylabym mocno ostrozna tymbardziej jak chodzi o dziecko! No ale to moje zdanie. Ja kiedys stosowalam oliwki Jonsona dla siebie do smarowania brzucha w ciazy i po jakims czasie dostalam pierwszy raz w zyciu uczulenia :shocked::neutral:!!! Bylam w szoku, przeciez to kosmetyki dla dziecki. Jonsona omijam teraz szerokiem lukiem! A i wtedy ratunek przyniosla mi najzwyklejsza oliwa z pestek winogron, smarowalam nia brzuch i po 2 dniach bylo jak reka odjal !!! Potem juz nie uzylam jej ani razu. Dla dziecki raczej bym tak nie kombinowala, bo sa porzadne firmy i odpowiednie kosmetyki.

Co do kompeltowania wyprawki - to tez jestem za spokojnym gromadzeniem sobie wszystkiego a nie zostawiania zakupow na koncowke...tym bardziej ze niewiadomo jaka ta koncowka bedzie. Ja urodzialam nagle 4 tygodnie przed terminem
    --
    •  
      CommentAuthorBeata_
     permalink
    Ja od samego początku używam kosmetyków hipp i bardzo jestem z nich zadowolona, a Hania po wyjściu ze szpitala po inkubatorze miała bardzo wysuszona skórę.odparzeń i zaczerwienionej dupci nigdy nie miała ale raz na ruski rok posmaruje ja sudokremem..oliwki nie używalam nigdy, może ze 4 razy wykąpałam ja w Oilatum czy Oillan

Ja na oriflame i avon mam alergie, nie mogę używać ich kosmetyków, wszystko mnie piecze po nich:(

Ja również kompletowałam wyprawkę wcześniej:) i dzięki Bogu bo urodziłam wcześniej:))
    •  
      CommentAuthorizza
    • CommentTimeDec 10th 2008
     permalink
    Beata_23: Ja na oriflame i avon mam alergie, nie mogę używać ich kosmetyków

Mnie nie piecze, ale pojawia się wysypka ... A na kolorowe kosmetyki (maskara) powoduje straszne łzawienie.
    •  
      CommentAuthormaja28
     permalink
    moj synus tez ma wysuszona skórke ale kapany jest w Oilatum i widac ze sie poprawia :bigsmile:

ma tradzik niemowlecy prawdopodobnie uczulenie od proszku :confused: mam obserwowac i powinno samo przejsc :confused: prałam w :Loveli teraz w Jelpie zobaczymy

no i ma uczulenie od chusteczek pampersa sensitive
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
  5.  permalink
    ja tylko przez pierwszem moze trzy miesiace prałam w Dzidziusiu albo Loveli-zalezy jaki miałam,od samego poczatku płukałam w Lenorze i nic nie wyszło-jakby wyszło to bym rzecz jasna przestała płukac.nam najbardziej podeszły kosmetyki dla Dzieci Nivea,teraz uzywamy prawie wszystko jednej firmy chociaz nie jesttego duzo.Na Hippa tez nie moge narzekac.a powiedzcie mi czy to Oilatum ma jakis zapach?bo bym sie skusiła spróbowac a wiem,ze to tanie nie jest.ach jedyne co uzywam innego niz Nivea to mleczko do ciała Johnsona Bed TIME bo slicznie pachnie lawendowo
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
     permalink
    Ja też zamierzam wszystko w 7 miesiącu zakupić...nie chcę zostawiać nic na ostatni moment, bo nigdy nie wiadomo, kiedy Młody zechce przywitać się z rodzicami...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Haha ja to w 7 rodziłam już - no ale ja to inszość byłam :P
  6.  permalink
    a wózek jaki powinien być?? macie jakieś kryteria ?
    a łóżeczko najlepiej chyba drewniane standardowe co nie?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    temat o wozkach istnieje od dawna :)

WOZKI - JAK WYBRAC NAJLEPSZA BRYKE

znajdziecie tam info jakie wozki maja ktore 28dniowe mamy a takze informacje o wadze wozkow oraz wadach i zaletach wyropbowanych modeli
    •  
      CommentAuthorMilena
     permalink
    Ja też drewniane.
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
  7.  permalink
    Dzieki i sorki za pomyłkę :-)
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Oliantum jest super chyba dlatego, ze to 100% naturalnej parafiny:)
    --
  8.  permalink
    MOja Hania miała uczulenie na Oliatum- więc tez nie radze kupowac dużej butli na początek
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ooo kolejne dziecko z uczuleniem Oilatumowym. moja chrzesniaczka i dziecko znajomych tez maja
    zamiast Oilatum drogiego mozna kupic polski odpowiednik Oillan za cale 16-17zl
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeDec 11th 2008
     permalink
    co myslicie o zakupie termometru usznego?
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeDec 11th 2008 zmieniony
     permalink
    No cóż ja taki mam - jest bardzo fajny i praktyczny w użytku, zwłaszcza przy malutkim dziecku. Sekundka i gotowe, ale oprócz takiego mam też zwykły elektroniczny i zwykły rtęciowy. Jak jest duża goraczka to mierzę kilkoma, bo ten douszny to się boję, że zaniża temperaturę.
    Ale ogólnie to polecam.
    Ja mam taki:

TERMOMETR AEG
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    powinnam go kupic juz teraz czy moge jak dzidzi sie urodzi?
    --
  9.  permalink
    Emkaf miałas kiedys mierzone takim termometrem? wrrr nieprzyjemne jest dla mnie to "pstrykniecie" ja mam zwykły elektroniczny ,minutka w pupie i gotowe-małe dziecko nie bedzie Ci protestowało jak mu wsadzisz termometr na chwilke a ten do uch to mze byc super ale dla takich dzieci jak mój Piotrus czy Oliwka -sa strasze ,mojemu trudno zmierzyc teraz temp w pupie-chyba ze na spaniu bo inaczej sie poprostu nie da.
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    ciasteczko - ja mierzyłam Oliwce takim termometrem od poczatku i własnie z tamtych casów go sobie chwale - sekundka i gotowe. Robiłam to nawet przez sen Oliwce i ona sie przy tym nie budziła, on głośno nie pika. Teraz to moge nawet pod paszka zmierzyć takim terometrem jak mierze tempke przy obserwacjach. A musze dodać, że we wtorek mierzyłam i jednym i drugim i tempka taka sama wyszła!
    --
  10.  permalink
    no moze masz jakis lepszy model bo ja zawsze terafiałam na takie głosne!
    własnie teraz sie zastanawiam nad kupnem takiego,mój Pietruszek w zyciu nie da sobie na spokojnie zmierzyc ale emkaf pytała o maleństwo wiec ja uwazam ze jest fajny termometr ale na poczatek wystarczy jakis lepszy elektroniczny,no ale kazda mama zrobi jak uwaza:)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mi termometr byl jak do tej pory potrzebny tylko kilka razy jak juz czulam rozpalenie Mlodego. wystarczyl zwykly elektroniczny. nigdy nie mierzylam dzieciakom temp w pupie. zawsze normalnie pod pacha a Gabrysia ma swoj ktorym mierzy doustnie
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    chcialam go kupic juz z wyprawka, ale troche nie mieszcze sie w budzecie:) obawiam sie, ze jezeli cos bedzie nie tak, nie rozpoznam ze to malenstwo bedzie mialo goraczke... ale chyba narazie sie wstrzymam, bo mam 2 elektroniczne i jak cos bede mogla zmierzyc w dupce
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    emkaf: nie rozpoznam ze to malenstwo bedzie mialo goraczke
    uwierz mi na słowo - rozpoznasz bez wątpienia! Dajac całusa w czoło dziecka czy przytulajac je
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.