Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorizza
    • CommentTimeDec 11th 2008
     permalink
    And też miałam to napisać :P
    Emkaf rozpoznasz rozpoznasz, tym się nie przejmuj.
    Ja używałam i używam do pomiaru temp chłopakom elektronicznego z dwoma miejscami po przecinku, mają swój. Mierzyłam zawsze w pupie i odejmowałam 5 "kresek".
    •  
      CommentAuthorharpijka
    • CommentTimeDec 11th 2008
     permalink
    mój syn właśnie pierwszy raz gorączkował kilka dni temu i faktycznie i po czole i po dziecku natychmiast widać i czuć. Termometr douszny bardzo się sprawdza, nie wyobrażam sobie mierzenia za każdym razem w pupie. Leki na zbicie podaję po przekroczeniu 38, a to już ciężko wyczuć czy dziecko ma 37,5 czy 38 - przynajmniej dla mnie. Jeśli douszny wskazuje bardzo wysoko, to mierzę w pupie, elektronicznym, ale jest to bardzo bardzo trudne i okupione płaczem. Znajomi mają douszny, który pokazuje błąd pomiaru - baaardzo przydatna funkcja. Gdybym miała jeszcze raz kupować, zainwestowałabym w taki właśnie

donoszę, że w poniedziałek kupiłam w carrefourze pampersy Mega pack 135szt.(rozmiar 4) za 87zł.
    --
  1.  permalink
    emkaf co do oliwy z oliwek to wiem ze tutaj w uk w aptece mozna kupic taka specjalna dla niemowlat...moze ona ma jakis inny zapach??? nie wiem...jak chodzilam na baby massage to uzywalysmy oliwy z pestek winogron...i ta byla calkiem ok:)))
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeDec 14th 2008 zmieniony
     permalink

wczoraj kupilam sobie kapturki ochronne na sutki Madeli, co o nich sadzicie? jestem przygotowana na walke z bolacymi sutkami i nie dam sie butelkom i sztucznemu karmieniu:)
    --
    •  
      CommentAuthoradaja78
    • CommentTimeDec 14th 2008
     permalink
    moja kolezanka je stosowala, widzialam na zywo, niesamowicie wyciągają sutki:thumbup: to chyba sa dobre, ja mam takie krotkie ale mysle ze sie wyciągna hehe przy karmieniu. Slyszalam, ze jak dziewczyny maja za krotkie to musza po porodzie masowac-wyciagac (nie przed porodem!). Ale okaze sie w praktyce.Milej niedzieli wszystkim :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeDec 14th 2008
     permalink
    moje w sumie sa ok, nie sa za duze ale rowniez nie wklesle. zamowilam rozmiar S, bo pisano ze wieksze sa dla wiekszych dziubkow i na wieksze piersi
    --
    •  
      CommentAuthorinka24
    • CommentTimeDec 16th 2008
     permalink
    chciałam jeszcze wrócić do tematu kosmetyków dla noworodków....
    kupiłam mydełko, oliwkę i krem Babmino - za poradą siostry, powiedziała że sa najbezpieczniejsze, bo też słyszałam o tym że J & J uczula. teraz się zastanawiam czy mydełko i oliwką są potrzebne bo wszędzie czytam o płynach do kąpieli i mleczkach albo balsamach po:sad:
    doradźcie co warto kupić, nie chodziłam do szkoły rodzenia bo mam kłopoty z szyjką :( więc liczę na waszą pomoc :)
    aha - czy krem penaten może zastąpić puder? ja już się pogubiłam w tym wszystkim :((((((((((( teraz mamy 31 tygodni :) pozdrawiamy i czekamy na odpowiedź :):smile:
    •  
      CommentAuthormaja28
    • CommentTimeDec 16th 2008
     permalink
    Ja nie używam pudru używam Linomag a jak jest jakieś zaczerwienienie to sudocrem. moj ma uczulenie na chusteczki nawilżające wiec przy zmianie pieluczy woda i płatki kosmetyczne no i krem. Co do pielęgnacji nie używam oliwki bo podobno zatyka pory i skóra nie oddycha...krem mam do buzi Nivea na każdą pogodę. Do kąpieli tylko i wyłącznie Oilatum myłam jeszcze mydełkiem Bambino ale połozna jak przyszła do nas to powiedziała że na razie zbędne może później...:confused: oczka i nosek myje solą fizjologiczna i to na tyle.
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 16th 2008 zmieniony
     permalink
    Inka ale po co w ogole puder? jesli juz cos sie dupinie przytrafi to wystarczy zasypac odrobina maki ziemniaczanej a jak zdarzy ci sie to raz czy dwa przez okres pielucowy to mysle ze wszystko. do pupy do zadan specjalnych faktycznie sudocrem - nam wystarczylo taki malenkie opakowanie co to w szpitalu daja.
    oliwke tez odradzam - tylko niszczy naturalna powloke skory, jesli juz przytrafi sie malcowi ciemieniucha to mozna wysmarowac glowke (ale tu lepiej wg mnie sie spisuje olejuszka ze skarbu matki). zamiast mydla w kostce od poczatku uzywamy TOP TO TOE z Johnsona (ogolnie jestem przeciwna mydlom w kostce) a do kapieli Moisturising Baby Bath with Oil tez z J&J.
    drogie Oilatum mozna zastapic polskim swietnym odpowiednikiem OILAN

poza tym jesli chcesz sie troche zorientowac odnosnie kosmetykow to zajrzyj TUTAJ , znajdziesz liste kosmetykow uzywanych dla maluchow przez 28dniowe mamy...

nowe mamy zapraszam do dopisania sie do listy lub podeslanie mi szepta to ja dopisze :)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeDec 17th 2008
     permalink
    Dla Antosi kupiłam Oilantum (dostałam bardzo miły rabat od koleżanki i tylko dlatego) skórka po nim jest ekstra ale mimo tego używam go co 2 mycie. Zamiast mydełka w kostce używam do mycia dziewczynek (Weroni i Tosi) J&J i Hippa, oliwkę mam hippa (przy Tosi użyta raz, dla Weroni używałam więcej i częściej) szampon J&J.
    Do pupy - alantan maść, sudokrem, mąka ziemniaczana - przy Weronice nie użyłam ani razu bo nie było potrzeby.
    Nie smaruję pupy dziecka zapobiegawczo dopiero jak coś się zaczyna dziać. Ponoć wcześniaki mocno się odparzają ale jak do tej pory 2 razy użyłam czegoś do pupy Tosi - raz w szpitalu i raz w domu
    Chusteczki bez zmiennie Nivea crem.
    Do buzi krem Ziajka
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    Ja nie stosowałam ani razu zakupionej Oliwki z Nivea. Uważam, że to zbędny kosmetyk dla maluszka, zatyka pory. Oliwka urodziła sie latem więc było ciepło i jeszcze jakbym ją oliwka wysmarowała to by sie upociła i ugotowała chyba.
    Zużyłam ją sama.
    Do mycia żel do mycia ciałka i wlosków z pompka Nivea. Raz na tydzień smarowałam na poczatku Oliwkę mleczkiem Nivea.
    Teraz bardzo rzadko.
    Do pupci mąka ziemniaczana kilka razy, a teraz jak się coś przytrafi to Sudocrem i też mam tą próbke ze szpitala (wystarcza). :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJoan1977
     permalink
    Oliwka- oliwką super brzmi:)))
    ja kupiłam kosmetyki Mustelli- żel do ciała i włosów, krem do pośladków i zastanawiam się nad mleczkiem do ciała. Są drogie ale udało mi się zapolować na promocje np. 2 opakowania w cenie 1, albo -15%. Można poszperać w aptece internetowej- znacznie taniej. Podobno są bardzo dobre i wydajne, zobaczymy.
    Ja starszemu smarowałam zmiany na pupie Tormentiolem teraz też się zaopatrzyłam:)
    •  
      CommentAuthor100krocia
    • CommentTimeDec 17th 2008 zmieniony
     permalink
    tormentiol jest zakazamy u niemowlat i malych dzieci bo zawiera sole kwasu borowego (czworaboran lub tetraboran sodu) !!! Bylo ok 20 przypadków zgonów noworodków po zatruciu kwasem borowym.
    Tormentiol to maść pięciornikowa. Polecam zamiast niego maść pięciornikową z ziaji, która nie zawiera niebezpiecznego składnika. Mieszam ją poł na poł z linodermem lub alantanem i w razie odparzeń smaruję. Działa rewelacyjnie. Kosztuje coś ponad 2 zł

ziaja - maść pieciorkinowa
    --
    •  
      CommentAuthorJoan1977
     permalink
    o kurcze pierwszy raz słyszę pediatra pierworonego ją polecała i dokładnie pamiętam że na oddziale ją stosowano
  2.  permalink
    czy ten Oilatum (lub podobny produkt) pachnie?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Joan z tym tormentiolem to tak od niedawna. przy Gabrysi 6lat temu tez stsoowali na odziale i wrecz ja zalecali
    a swoja droga moj maly dostal od lekarza zlota masc (masc robiona) ktora wlasnie wymieniony przz 100krotke kwas borowy zawiera. mysle ze takie zatrucia to musza byc przypadki kiedy dziecko zje ten krem albo dostanie sioe do buzi. jesli mata posmaruje odrobine pupe i jest to sytuacja sporadyczna to nie sadze zeby dziecku zaszkodzilo

Ciasteczko moim zdaniem Oillan jest bezzapachowy
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    u mnie na oddziale nie jest "zakazana" - przeciwnie bardzo polecana na równi z parafiną ciekłą i alantanem
    --
  3.  permalink
    i znow co szpital to obyczaj
    Aniu piszesz o tym białym zwykłym kremie który robia w aptece(dostałam na niego recepte jak mały miał miesiac i dostał wysypki) świetny ale mi sie juz skonczył,mozna go kupic -zamówic -bez recepty?
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    z kosmetyków śą dobre z serii Emolium, Balneum - BABY KREM, Oilan, Oilatum..... więcej na stronach www
    www.emolium.pl
    www.oilatum.pl
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Ciasteczko z tego co się orientuje to ci zrobią taki krem ale odpłatność jest wtedy 100% czyli pewno gdzieś koło 25zł +dodatkowa taxa laborum zapłacisz a jak masz rp to tylko opłata wynosi 5zł...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ciacho masc taka brudny kolor ma - ni to kremowa ni to biala ale ta moja tylko na recepte (zawiera neomycyne, hydrocortyzon,wazeline, lanoline i kwas borowy)
  4.  permalink
    oj to Aniu nie ta-moja jakas dwuskładnikowa bła-biała i bardzo tłusta-rewelacja na pryszcze i na te krostki pomogła.kosztowała 5 zł tak jak iwrowe napisała ale miałam recepte.kurcze troche drogo bez recepty ale on mi starczył na bardzo dlugo (50 ml)
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Tormentiol zawiera w składzie tetraboran sodu, wyciąg z kłącza pięciornika, ichtiol i tlenek cynku.....to tak dla ogólnego przypomnienia....
    ja się spotkałam, ze jak dziecko nawet małe ma pleśniawki w buzi to pediatrzy (??) sugerują pędzlowanie zmieniono chorobowych miejsc APHTINEM...., który ma w składzie....tetraboran sodu (!!) oraz gliceryne....i zastanawiam się co o tym sądzić?? wiadomo, ze nie jest to lek do długotrwałego stosowania, gdyż ma potencjalnie toksyczne działanie, wolno się wydala z organizmu....
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aphtin w centrum zdrowia dziecka stosowany jest zeby dziecko nauczyc zasysac smoczek i pobudzic odruch ssania u wczesniakow ktorym nie mozna podac ani piersi ani mleka doustnie. no i awaryjnie wlasnie zeby wykluczyc plesniawki. dzieci ktore zostawaly na noc bez matek mialy wsadzany smok z kilkoma kroplami zeby zassaly i sie uspokoily

aha nam 'zlota masc' przepisala pediatra przy zapaleniu pieluszkowym i uczuleniu na pampki. problem po 2 dniach zniknal.
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Ciasteczko, może to maść cynkowa:
    Zinci oxydum 10,0
    Vaselini albi ad 100,0
    Zastosowanie: W stanach zapalnych skóry, otarciach naskórka, trądziku, jako środek wysuszający i przeciwzapalny.
    --
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    co do kremów z hydrokortyzonem to lepiej uważać i długo ich nie uzywać, z tego co pamiętam nie wolno na duże powierzchnie i nie dłużej niż 14 dni,
    Lek należy do grupy hormonów zwanych glikokortykosteroidami. Jest naturalnym hormonem ludzkim, wydzielanym przez korę nadnerczy. Działa przeciwzapalnie (zmniejsza zaczerwienienie i swędzenie skóry).
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    100krociu wsyzstko pieknie ladnie ale przeciez lekazr wypisujac recepte na lek robiony pisze wyraznie skald plus wiek pacjenta i pesel na recepcie. mysle ze gdyby nie moglo byc od tych zakazow wyjatkow to takie recepty by nie przeszly
  5.  permalink
    iwrowe chyba tak:) dzieki
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Iwrowe ja masc uzywalam 2 razy dziennie przez 2-3 dni tylko. wg lekarza zalecenie bylo do 3 razy dziennie przez 5dni
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Ciasteczko taką maść możesz dostać w aptece bez recepty pod nazwą MAŚĆ CYNKOWA - koszt ok 2 zł :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    nie wiedzialam ze do pupy masc cynkowa sie nadaje :confused:
    ja ja uzywalam na zajady jedynie

a nie masz tego swistka ze skladem? bo nie pamietam czy to nie byla taka masc co ci kiedys podawalam na forum tylko ze bez hydorkortyzonu...
  6.  permalink
    to w takim razie nie to
    to była masc na recepte miała dwa składniki i kosztowała 5 zł ,kurcze jakbym miała recepte to bym wiedziała co za skłądniki tam były ale chyba był tam kwas borny w składzie tak mi sie kojarzy.
    --
  7.  permalink
    no nie wymysle teraz ale jak wróce do Polski to sprawdze bo wiem ze kateczke gdzies schowałam bo pokazywałam ja innemu lekarzowi
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ciacho jesli to byla ta ktora podawalam ja to mi sie wydaje ze to szlo tak
    3% sol.ac. borici 20,0, lanolini 30, vaselini albi ed 100,0 - mam zapisane sklady wlasnie tych 2 masci w kompie, ten moj i ten co teraz wklejam
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    jak raz w aptece szukalam masci pieciornikowej, to farmaceutka sie spytala, czy dla malego dziecka, bo ona ma tylko tormentiol, a tego mi nie da.

A lekarze sa rozni. Jak natalka miala brzydka wysypke na plecach i bylismy u lekarza to poprosiliśmy o maść niesterydową, lekarka przytakła i zapisała ELOCOM
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Elocom jest średnio-silnie działającym preparatem kortyzonowym. WSKAZANIA:
    Łagodzenie objawów zapalnych i świądu w przebiegu dermatoz reagujących na leczenie glikokortykosteroidami, takich jak łuszczyca i atopowe zapalenie skóry. Płyn jest wskazany do stosowania na owłosioną skórę głowy.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Elocom z tego co wiem przepisuja dzieciakom z AZS. ja sama go stosowalam na uczulenie po bananach na nogach ale to jest jednak juz dosc silna masc sterydowa wiec przy dzieciach lepiej uwazac
  8.  permalink
    Ania pewnie ta co teraz wpisałas,ale nakreciłam tutaj widze:)
    a ta masc Elocom to w koncu niesterydowa jest? bo mamy dwie rózne opinie
    --
    •  
      CommentAuthoriwrowe
     permalink
    Elocom ma w składzie - Mometasoni fuoras - a to jest kortykosteroid.....

"Nie badano bezpieczeństwa stosowania u dzieci poniżej 2 lat oraz stosowania u dzieci przez okres dłuższy niż 6 tygodni. Stosować najmniejszą skuteczną dawkę, zwłaszcza u dzieci, ze względu na większą podatność na układowe działanie kortykosteroidów"
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    mamy uk'owe jest tu jakis tanszy odpowiednik Oliantum?
    --
  9.  permalink
    emkaf hmmm nie wiem...:) bede jutro w paru sklepach to zobacze i poczytam....
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    emkaf za to wiem ze w sklepach sa zajefajne wyprzedaze... ostatnio kupilam w adams kids cala siate ciuchow...normalnie zaplacilabym za nie 50 funtow....a zapalacilam cos ok 25...kupilam takie cuda bluza, bluza2, bluza3
    --
  10.  permalink
  11.  permalink
    i jeszcze takie spodnie, niezle jak na ta cene co nie??? jutro tez tam bede i pewnie z pustymi rekami nie wyjde...:) do tego w tesco tez ciuszki dziecie poprzeceniane o polowe...kupilam chyba ze 4 koszulki na dlugi rekaw za 75p kazda...dwie pary skarpetek tez za 75p, niestety nie zalapalam sie juz na kurtki i sweterki w minikowym rozmiarze...:(
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2008
     permalink
    Patrycja no to super przeceny tam macie. zwlaszcza ze funt nie jest jakis szczegolnie drogi to wychodzi ze tyle ciuchow za niewiele ponad stowke nabylas... coz u mnie w miescie w ciucholandach by drozej wyszlo :|
  12.  permalink
    Patrycja super,mam kolezanke która mieszka w Szkocji i tyylko czeka na przeceny a potem kupuje mojemu malemu tyle ciuchów i mówi ze to za grosze aż mi sie wierzyc nie chce
    my tu nie mamy jeszcze takich przecen zeby si eopłącało na łowy pójśc
    --
    •  
      CommentAuthormaja28
     permalink
    Patrycja te ciuszki to kupowałas przez internet czy w sklepie ??? A może wiesz czy w Nothingam jest ten sklep ???
    -- Prosimy o glosy na Hipp nr 7809
    •  
      CommentAuthoradaja78
    • CommentTimeDec 18th 2008 zmieniony
     permalink
    ja dzis lub jutro jade do Łódzkiego Tesco zorientowac co tam maja. Przy okazji moze wkoncu obejrzymy wózki, bo jeszcze tego nierobilismy:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    no to kochana szykuj się na mętlik w głowie. Tyle tego jest, że można oszaleć :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.