Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorISABELKA
    • CommentTimeJan 11th 2009
     permalink
    witam dziewczynki ;)
    ja wszystkie ciuszki popralam i poprasowalam w proszku dzieciowym
    do szpitala torby juz spakowane
    dla malej spakowalam:
    *body z dlugim rekawkiem (kaftanikow wogole nie mam i nie biore pod wzglad,bo sa poprostu niewygodne)
    *mini rajstopki o cieple skarpetki
    *sweterek i spodenki
    *ciepla czapeczkie i maly plaszczyk
    *no i oczywiscie spiworek i kocyk

dziewczynki jak tutaj wkleja sie suwaczka?
    -- http://tickers.baby-gaga.com/p/dev052pr___.png
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    dzieki za odpowiedzi. o witamine K zapytala mnie polozna i wyrazilam zgode na podanie (nie jestem pewna czy mi czy dziecku:/) ale juz sie tu nauczylam, ze jak tu cos proponuja- a jest to naprawde bardzo rzadko (wolny hów na paracetamolu) to brac, nie wahac sie:)
    --
    • CommentAuthorzelkowa
     permalink
    Emkaf ,mala dostanie witamine K zaraz po urodzeniu .Ja wybralam zastrzych bo szybko .Daja tez krople ale wiekszosc dzieci je wypluwa albo wymiotuje .Dlatego powiedz niech dadza zastrzyk i po sprawie.A co do wiatamin w UK to powiedza oczywiscie ze nie dawac.Ja malej n ie dawalam ale ona od 2 miesiaca zycia byla na sztucznym mleku ,a tam jest wszystko .Powodzenia
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    zelkowa: byla na sztucznym mleku ,a tam jest wszystko
    no i nie do końca tu jest prawda. mleko nie zaspokaja odpowiedniej ilości witamin i wit D podaje sie chyba do 2 roku - wiec dziecku wszystko jedzącemu
    --
    • CommentAuthorzelkowa
     permalink
    And tu nie podaje sie witaminy D wogole .W skladzie mleka jest .
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    wlasnie ta K jest w zastrzyku i polozna sama zaproponowala:shocked:
    --
  1.  permalink
    Moja Hania dostała wit. K w szpitalu po urodzeniu, a póżniej( chyba po 6 tyg) podawałam tę w kroplach. Wit K to stosunkowo nowe zalecenie, więc nie wszyscy lekarze przepisują. Ja zdecydowałam się podawać.

Zelkowa- u nas sztuczne mieszanki tez wzbogacone są w wit. D, jednak lekarze często zalecają podawanie dodatkowo w kroplach. Wszystko zalezy od rozwoju malucha ( chociażby wielkości ciemienia) no i oczywiście od ilości wypijanej mieszanki. Mi pediatra mówił,że zdrowemu dziecku, które rozwija się harmonijnie można nie podawac wit D , jeżeli na dobę wypija minimum 0,5 l sztucznego mleka( przeliczał mi na jednostki w odniesieniu do nan activ - przy innej mieszance moze być oczywiście inaczej)
  2.  permalink
    Tak samo mówiłą moja lekararka ,ja tez podaje nan aktiv i mówiłą ze jesli chetnie pije od 0,5 litra dziennie to w zasadzie nie trzeba i na letnie miesiace mielismy przerwe
    Isabelka-jakie rajstopki???
    noworodkowi raczej nie zakłądaj rajstopek-najwygodniej pajace czy spiochy
    --
  3.  permalink
    No ja tez nie wyobrażam sobie,żeby noworodkowi zakładac rajstopy , spodnie i płaszczyk :(
    •  
      CommentAuthorizza
    • CommentTimeJan 12th 2009
     permalink
    Też jestem zdziwiona - przecież takiej Kruszynce będzie w tym niewygodnie ...
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Ja dorosla ciezko znosze rajstpoki a co dopiero taki maluch z mieciutkiego brzuszka.
    Body lub kaftanik i pajacyk lub spioszki wystarcza
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Isabelka ale bardzo mnie ciekawi ten płaszczyk ... a w jakim on rozmiarze?
    Masz może jakieś foto :P
    •  
      CommentAuthorsmieszka48
     permalink
    Z witaminą D to tez kwestia kiedy sie dziecko urodzilo czy zima czy latem, bo dostep slonca jest wazny, ale mowia, ze przy karmieniu piersia nalezy podawac.
    -- smieszka
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    zapytam jutro o ta witamine D
    plaszczyki dla dziewczynek sa boooskie, ale bym powiedziala ze dla takich od roku, albo na jakas super okazje, ale na wyjscie ze szpitala odradzalabym.
    to tak jakby zamiast body, etc zalozyc...sukieneczke
    --
    •  
      CommentAuthorashley
    • CommentTimeJan 12th 2009 zmieniony
     permalink
    No i ten pępek - rajstopki go mogą podrażnić, chyba że założy się je pod brzuchem ...
    -- Jestem mamą, to moja kariera...
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    dziewczyny - jaki polecacie termometr dla dzieciaczka? Może kupowałyście jakiś na allegro i się sprawdził?
  4.  permalink
    •  
      CommentAuthorIWA
    • CommentTimeJan 13th 2009
     permalink
    A ja mam taki:
    TERMOMETR

Też wiem, że te douszne termometry maja swoich przeciwników (jak wszystko zresztą), ale mnie się sprawdza, pomiar nie zajmuje dużo czasu - mierzę Oliwce nawet we śnie i nie budzi się. Też już mierzyłam drugim dla porównania (normalnym elektronicznym) i różnicy wielkiej nie było. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    a co myślicie o termometrach na podczerwień?
    •  
      CommentAuthoralexi0
     permalink
    co do witamin to nam kazano podawac od 8 doby zycia do 3 miesiaca wit K bo karmimy tylko piersia a od 3 tygodnia podaje jeszcze wit D
    --
  5.  permalink
    wczoraj kupiłam fotelik Ramatti Venus
    Oczywiscie poradziłam sie użytkowniczki AniM i jestem zadowolona bardzo! z ceny-329 zł i ogólmnie z wygladu i Piotrusiowi chyba tez super wygodnie bo wszytsko widzi teraz w szybie tak fajnie wysoko siedzi.

mam dokłądnie taki sam kolor
    Image Hosted by ImageShack.us

--
    •  
      CommentAuthorizza
    • CommentTimeJan 14th 2009
     permalink
    Ciacho no to teraz tylko podróżować :P
    Fajnie, że jesteś zadowolona.
    Ja również jestem zadowolona z Chicco - nam najbardziej sprawdza się zagłówek - teraz ciężko by było bez niego.
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    A taką właśnie wybrałaś kolorystykę?
    Mnie się podobają właśnie szarości :P
  6.  permalink
    Ja tez mam Ramatti i Hania nie narzeka ;) Izunia- a jakie masz te zagłówki? Pokaz
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Aga myślałam, że będzie im się pocić głowa i takie tam ... ale jestem mile zaskoczona bo nie.
    Ja przed zakupem fotelika - tak jak radziłyście - powsadzałam Bliźniaków do różnych typów. Chicco wypadł najlepiej.
    Moje chłopaki raczej śpią w podróży (i dobrze ze względu na chorobę lokomocyjną) i ten zagłówek trzyma im te łebki na swoim miejscu.

7.  permalink
    No to super,że jesteś zadowolona i że chłopakom wygodnie... :) Wiadomo- kazde dziecko ma inne potrzeby ( my jeżdimy na krótkich trasach, wiec młoda raczej nie śpi) , inna budowę no i mamy rózne samochody :)
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Aga dokładnie, wszystko ma znaczenie.
    Samochód, kto ile podróżuje ... budowa dziecka jak najbardziej. Moje szczuplasy miałam wrażenie, że w niektórych fotelikach "tonęły".
    Tak więc mamy, które stoją przed wyborem kupna fotelika - nic nie kupujcie na wygląd - lepiej sprawdzić co i jak i być zadowolonym niż rozczarowanym.
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    O tak - prawda - dziecko musi usiąść w foteliku!
    Bliźniaki sie topiły prawie w każdym, a Oliwka prawie w każdym miała mało miejsca.
    My też jeździmy na krótkie trasy i Oliwka raczej nie śpi.
    A z fotelika jesteśmy bardzo zadowolone i ja i Oliwka. My mamy Maxi Cosi Priori.
    Odkad Oliwka w nim jeździ uwielbia wsiadać do samochodu i jechać, bo wszystko widzi - siedzi wysoko.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorashley
     permalink
    To ja tak w temacie fotelików, wczoraj się dowiedziałam, ze moje auto, czyli to, w którym najczęściej będzie jeździł maluch, nie ma systemu ISO-fix. Jak się wtedy montuje taki fotelik? Na pasy bezpieczeństwa? I czy np. noworodkowi takie zapinanie nie będzie przeszkadzać? Już ze szpitala mamy do przejechania ponad 40km, więc to wazne. Poza tym czytałam gdzieś, że można w serwisie zamontować ten system - czy ktoś to robił?
    Dodam, że przymierzam się do kupna Bartatiny i odpowiedniego do niej fotelika.
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Ashley ja również nie mam tego systemu ISOFIX w swoim aucie. Dwa foteliki (0-13kg) zamocowane były na pasach i nie przeszkadzało to maluchom. Przecież każde foteliki mają dodatkowe pasy trzymające dziecko.
    Teraz przy obecnych fotelikach nie ma też żadnego problemu :P
    Odnośnie montowania tego systemu ISOFIX - tutaj nie pomogę bo w ogóle się nie orientuję :D
    I masz rację kobieto - bezpieczeństwo podczas jazdy właśnie tych najmniejszych jest NAJWAŻNIEJSZE :bigsmile:

•  
      CommentAuthor100krocia
    • CommentTimeJan 14th 2009 zmieniony
     permalink
    ashley jesli bedziecie czesto podrozować to polecam fotelik z bazą. Baze montujesz na stałe pasami w aucie a fotelik do niej wpinasz jednym ruchem. Ja używałam

Graco Logico S

i bylam bardzo zadowolona. Ten fotelik też zapniesz bez bazy pasami. U nas byla baza w naszym aucie, a jak jechaliśmy z teściami zapinaliśmy pasami fotelik.

Foteliki z bażą są dla mnie lepsze, bo zapinanie pasami przy codziennej jezdzie min 2 razy z dzieckiem było uciążliwe.
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    No ja z bazą nie miałam, ale bez bazy też nie było mi jakoś ciężko.
    Ale dobrze 100krociu, że o tym wspomniałaś :D
    •  
      CommentAuthorashley
     permalink
    Dzięki 100krocia, dokupimy bazę. To chyba dobry pomysł. A w tej bazie da się montować fotelik w oby dwóch kierunkach jazdy?
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    nie, foteliki 0-13 są montowane tyłem do kierunku jazdy
    i baza jest dedykowana do fotelika, nie mozesz miec np fotelika z chicco i baze z gracco. Musisz miec komplet. My dużo jeździliśmy i baza byla dla nas strzałem w 10-tke
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    ISO FIX to wlasnie sa chyba te bazy ktore trzeba dokupic, nie slyszalam, zeby samochody mialy juz to wmontowane
    bardzo fajny i poreczny sposob montowania fotelika- z M wlasnie polujemy na taka do naszego Maxi Cosi
    --
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    System ISOFIX jest rozwiązaniem pozwalającym na szybkie i pewne zamontowanie fotelika w samochodzie bez użycia pasów bezpieczeństwa. Dwa metalowe uchwyty ISOFIX znajdują się w szczelinie między oparciem a siedziskiem siedzenia samochodowego. Dwa zaczepy ISOFIX przymocowane są do podstawy fotelika dziecięcego. Klik, klik i fotelik zamocowany jest w samochodzie!

ISOFIX nowoczesny system mocowania fotelików
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    rewelacja! sprawdze w moim, dzieki wielkie
    --
    •  
      CommentAuthorJoan1977
     permalink
    Emuś wątpię, że są. Isofix to system dość nowy i nawet niespełna 2-letnia toyota mego M tego nie ma:(
    •  
      CommentAuthorashley
     permalink
    Gdzieś czytałam, że od 2002r. system ISO-fix jest montowany, ale chyba nie w standardzie, trzeba dopłacać. No i nie pamiętam, czy to było o Polsce :)
    Ale ta baza mi się podoba, je też będę sporo jeździć i to na krótkie dystanse, więc taki szybki system mi się przyda. Bliżej kupna, czyli na wiosnę zapytam Was dokładnie jakie macie/miałyście foteliki.
    •  
      CommentAuthorBeata_
     permalink
    Ja żadnego systemu nie mam:) bazy pod fotelik też nie:) normalnie zapinałam fotelik pasami:)) a jeżdzimy baaaaaaaaaaaardzo dużo:)...niedługo pewnie czeka nas zakup fotelika:( heh..

masz rację Joan, i tata i teściu mają roczne samochodu i też tego systemu nie mają;(
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeJan 15th 2009
     permalink
    M mowi ze nie ma:/ szkoda
    --
    •  
      CommentAuthor100krocia
    • CommentTimeJan 15th 2009 zmieniony
     permalink
    Jesli duzo bedziecie jezdzic to naprawdę polecam foteliki z baza (nie chodzi mi o system isofix, ale o baze pod fotelikiem). Jeden klik i zapięty, jedna dzwignia i odpięty. Oprocz mojego graco ktory pokazywalam wyzej fajny jest tez ten chicco:

chicco

Tak jak w graco dolna czesc fotelika - baza jest na stałe przypięta w aucie, a dziecko nosi sie w samym foteliku (koszyczku).
    --
    •  
      CommentAuthorISABELKA
     permalink
    rajstopki sa luzniutkie wiec brzuszka nie opinaja
    kurteczka-plaszczyk miekki i delikatny firmy next roz 50/56,nie mam pojecia czemu jestescie takie zdziwione?
    przeciez to normalny ubior!
    -- http://tickers.baby-gaga.com/p/dev052pr___.png
    •  
      CommentAuthorashley
     permalink
    Dziewczyny, czy to znaczy, że nie każda firma produkująca foteliki ma te bazy? Bo ja się napaliłam (mam w dodatku jeszcze auto 3-drzwiowe, więc za kazdym razem musiałabym się pakować do tyłu z dzieckeim i je zapinać), ale wstępnie rozważam wózek Bartatine Classic, a chciałabym taki fotelik, żeby mi do stelaża pasował. Może za dużo chcę na raz?
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Ashley no nie każdy fotelik jest z bazą, mimo jednego producenta.
    A jeśli chodzi o Bartatine to nie wiem jaki foteli z bazą by się z nią komponował.
    •  
      CommentAuthor100krocia
    • CommentTimeJan 15th 2009 zmieniony
     permalink
    chyba żaden. Ja miałam bartatine ale zupełnie nie potrzebowałam mieć fotelika wpinanego do wózka, więc kupiłam ten graco.
    Muszisz przekalkulować, czy potrzebujesz fotelik wpinany do wózka, jak nie, a czesto jezdzisz to wez taki z baza.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    ISABELKA: kurteczka-plaszczyk miekki i delikatny firmy next roz 50/56,nie mam pojecia czemu jestescie takie zdziwione?
    przeciez to normalny ubior!
    Isabelko zdziwienie bo hmmm.. te ciuszki są piękne i urocze ale mało praktyczne... Jeśl;i ma sie ubierać dziecia przez pół godziny (nie łatwo ubiera sie skulanego noworodka) tylko po to by zaraz rozbierać bo zrobiło kupkę dziecko to szlak człeka trafia :) Pajacyk i ocieplacz to rzeczy najszybciej do ubrania i nic sie nie zawija i nie uwiera
    Dla mnie przekleństwem są kapturki - bluza kaptur, ocieplacz kaptur - mam wrażenie że one przeszkadzają Niuni na plecach a przecież nie bedę zakładać dziecku czapki i 3 kapturów
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
     permalink
    Baza to fajny wynalazek, ale mam wrażenie, że pasuje tylko na foteliki do 13 kg a kosztuje ok. 600 pln...Zastanawiam sie mocno - w samochodzie Męża jest isofix, w moim - w którym będę częściej Młodego wozić - nie ma...Ja chyba sobie daruję, będziemy zapinać pasami...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
  8.  permalink
    Isabelko- nie wiem jakie masz doświadczenie w ubieraniu noworodków- ale powiem Ci,że mi nawet przy 2 dziecku szło średniawo :/
    Ja stawiam na wygode i też uważam,że nie ma jak pajac :) I podobnie jak And- nie znoszę kapturów
    •  
      CommentAuthor100krocia
     permalink
    Milena nie wiem skad wytrzasnelas to 600 zl.
    Te foteliki co podałam: chicco na allegro kosztuje 360 z bazą, a graco 370zł z bazą!!!. Ta baza w tych fotelikach nie musi miec isofixa, baza jest zapinana pasami.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.