Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Dziewczyny piszę z zapytaniem, chociaż podejrzewam, że wcześniej już się ono gdzieś pojawiło na wątku...
Jeśli stosujesz Oilatum to oliwka już niepotrzebna. Ja pierwszą córkę myłam do pół roku tyllko w Oilatum, pomimo że nie miała problemów skórnych. Dla drugiej też od razu kupiłam Oilatum i urodziła ze skórą łuszczącą, także były nawet bezpośrednie wskazania. Teraz używam Atoperal podobne a o wiele tańsze. Emolienty są moim zdaniem najbezpieczniejsze szczególnie dla wrażliwej skóry niemowlaka, zatrzymują wodę w skórze i podobno nie alergizują. Samą wodą nie odważyłabym się myć, woda z bakteriami sobie nie poradzi, szczególnie pupa i okolice intymne. No i co ważne przy emolientach nie trzeba oliwki używać, a te to dopiero uczulają. a oilatum nie ma oliwek.
może masz trochę racji, ale pewnie co drugiemu noworodkowi łuszczy się skóra, to całkiem normalne, a po drugie, skóra przyzwyczaja się do emolientów, a co gdyby później były potrzebne (jak np. pojawiłaby się alergia, AZS), wtedy mogłyby nie zadziałać w odpowiedni sposób, bo skóra była przyzwyczajona do kąpieli od samego początku w nich... Tak samo jest np. z sudocremem i nie jest to moja opinia, a pani alergolog do której chodzimi, mimo, że N. ma alergię i podejrzenie AZS dopóki skóra wygląda dobrze, mamy Ją kąpać z noramlnych płynach, Emolienty stosować tylko, gdy pojawi się wysypka.. Jeśli stosujesz Oilatum to oliwka już niepotrzebna. Ja pierwszą córkę myłam do pół roku tyllko w Oilatum, pomimo że nie miała problemów skórnych. Dla drugiej też od razu kupiłam Oilatum i urodziła ze skórą łuszczącą, także były nawet bezpośrednie wskazania. Teraz używam Atoperal podobne a o wiele tańsze. Emolienty są moim zdaniem najbezpieczniejsze szczególnie dla wrażliwej skóry niemowlaka, zatrzymują wodę w skórze i podobno nie alergizują. Samą wodą nie odważyłabym się myć, woda z bakteriami sobie nie poradzi, szczególnie pupa i okolice intymne. No i co ważne przy emolientach nie trzeba oliwki używać, a te to dopiero uczulają.
Nie wiedziałam, że to może tak działać. Myślałam, że emolienty też zapobiegają problemom skórnym. Ja używałam przy pierwszej córce Nivea krem na odparzenia przy każdej zmianie pieluchy i nigdy nie miała ani jednego odparzenie( a pieluchy stosowała ok. 1,5 roku), tak samo robię z młodszą córką i przez 4 miesiące na razie odparzeń brak, nawet w upały ( w nocy 12 godz. bez zmiany pieluchy), także w tym względzie profilaktyka się sprawdza. Przy czym Sudocream chyba do profilaktyki się nie nadaje, bo ma za dużo cynku. A i przy pierwszej córce do pól roku nie używałam, ale w sumie sama nie wiem dlaczego. U drugiej używam od ok. 2 miesiąca, bo dostałam od koleżanki właśnie Oilatum. A jeśli chodzi o karuzelkę mamy Fisher Price taką właśnie z projektorem. Kupiliśmy dla starszej córki gdy miała ok. 4 miesiące i moim zdaniem to było za późno - zero zainteresowania. Za to młodszej zawiesiłam ją jak miała skończony miesiąc i potrafiła pod nią siedzieć nawet półtorej godziny (nawet miałam wyrzuty sumienia, że tak długo siedzi sama w łóżeczku, ale jej się to podobało). Takie zainteresowania trwało gdzieś do połowy 4 go miesiąca. Jak zaczęłam ją kłaść pod karuzelkę był płacz i krzyk. Teraz myślę żeby ją ściągną z łóżeczka, bo tylko dostęp utrudnia. bo skóra była przyzwyczajona do kąpieli od samego początku w nich... Tak samo jest np. z sudocremem
Dzięki Annie86;-) Zerknęłam, ale niestety niewiele mi to pomogło;-p
co myslicie o takiej poduszce dla noworodka wydaje mi sie fajna.
Dorit - kupilam taka, jak poduche do karmienia zamawialam z firmy poofi :-)