Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJun 10th 2007 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    oooo a tu proszę linka do sklepu internetowego hmmm może coś wpadnie Wam ciekawego :))

http://www.maan.bielsko.pl/sklep/,,,5,szukaj,oferta.html
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJun 11th 2007
     permalink
    a to coś z ostatnich moich zakupów
    nullnull
    null
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJun 11th 2007 zmieniony
     permalink
    a tu link do strony ze smyka z WYPRAWKą DO SZPITALA bo warto się upewnić czy wszystko mamy :))

http://smyk.com/index.php?option=com_dlarodzicow&task=artykul&id=98&Itemid=48
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    oo i jeszcze jeden link z ciuszkami dla niemowlaków i nie tylko

http://www.ubranka.websystemy.pl/spioszki-krolik-gratis-sliniak-p-146.html
    • CommentAuthorewaroby
     permalink
    kobity ,ale zescie sie rozpisaly,mialam co czytac.JA bylam w ikea i upatrzylam sobie szafe z jasnego drewna a pokoik sama skompletuje kupuja z czasem tam mebelki.kupilam lampe w formie slonca na sciane ,bardzo wesola ta lampa i moze byc i dla chlopczyka i dla dziewczynki bo jeszcze nie wiem co siedzi w brzuszku...
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Poszalałam dziś na allegro i kupiłam zestaw śpioszków, body pajacyków kaftaników ... jak dojdą wstawię fotkę. Dla bobaska chyba na razie rzeczy mi wystarczy, jeszcze tylko musze dresik jakiś kupić ale to już w lipcu chyba. No i czas zająć się ekwipunkiem do szpitala dla mnie, bo mam tylko 1 piżamkę, szlafrok i kapcie 2 pary majtusiów... powoli (raczej szybko) muszę zacząć wszystko kupować. może będzie chłodniejszy dzień to przejdę się na miasto.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    And to Ja mam majtki jednorazowe akuku, podpaski, musiałabym te szerokie kupić ale nie jestem w temacie więc w aptece muszę się zapytać co doradzają po porodzie, mam dwie piżamki, szlafroka brak hmmmm jak ostatnio oglądałam były same te grubaśne wrrrr, w kapciach nie chodżę tylko w klapkach np z ccc ooooo staników mi brakuje takich do karmienia ze dwóch wrrrr no i nie wiem czy kupować teraz laktator czy poczekać jak się dzidzia urodzi i M kupi bo wie już jaki!???? do tego mydło do intymnej i inne toaletowe wrrr dużo tego jeszcze a czasu malutko...
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Biedroneczko co do podpasek (pieluszek) poporodowych to sa chyba tylko te jedne Belli kosztują około 3-4 zł.
    Mydełka jakieś musiałabym dokupić ale już sama nie wiem jakie bo żaden zapach mi nie podchodzi, staniki, jeszcze kolszulke jakąś do spanka (w piżamie pewnie mnie coś trafi) skarpetki... Może znajde jakieś tshirty długie ...
    Muszę kupić tylko buteleczkę Avent i smoczek do niej (mam kilka ale są szare a nie chcę komentarzy w szpitalu, że coś tam) AVent jest super ale przeraza mnie to jak szybko żółknie, nawet części zapasowe do laktatora choć niużywane i zapakowane pożółkły), jakiś alantam i tormentiol, oliwke (w ogóle kosmetyki dla bobasa bo mam tylko chustki nasączone) kurce dużo tego zostaje :( no i spedza mi sen z powiek pościel i dla dzidzi i dla Gabi- córcia oddała już swoją kołderkę i podusie dla dzidzi a teraz sama śpi pod kocykiem i na jaśku :( do łóżeczka muszę dokupić 1 zmianę pościeli no i dla Gabiolka pościel i zmianę plus prześcieradła dla obu.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    And jakby na to nie patrzeć to my obie dalej w pewnym stopniu w lesie :)) Przynajmniej mi raźniej :))
    T-sherty długie po 10 złotych widziałam ostatnio w tesco ale w tym wielkim... Qrde a nie pomyślałam aby kupić ze dwa hmmmm
    Może jak znajdę siły to podjadę i się zaopatrzę :))
    And te podpasko-pieluszki poporodowe belli to w aptece czy w markecie też możńa kupić ??
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    a może mniej więcej o takie chodzi??

http://www.matopat.com.pl/index.php?o=1&group_id=63#
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Słonko ja mam na myśli te http://www.blizejciebie.pl/podklady_poporodowe_bella_baby_szt_10.html,575,2
    jak dla mnie są z wielu po wodów dobre, a najlepsze głównie dlatego ze wielkie i chłonne :) Wiem ze w niektórych szpitalach dają je, przez jakiś czas leżały i u nas na oddziale w wielkim koszu i można było sobie brac, teraz ich nie ma więc trzeba kupić. Ja narazie myślę kupić 1 paczke do szpitala i jakieś podpaski w romiarze XXL (ale wiem ze przez pierwsze 3 doby cieknie dość mocno) jak mi zostaną 2 sztuki poproszę męża by dokupił, w aptece mówisz tylko że pielluchy lub podpaski poporodowe i każda mgr wie. W Tesco ich nie widziałam ostatnio jak byłam, nie wiem jak w innych marketach, ale w aptece na pewno sa. U nas w szpitalu dają ligninę w nielimitowanych ilościach (mi to pasuje bo położę sobie na podpaskę i mnie może aż tak niepouczula, i może skubnę troszkę do domu :shamed: ) i po porodzie jak przeworzą Cię na salę na łóżku jest już podkład (o 2 się nie doprosisz niestety, chyba ze masz znajomości wśród salowych).
    Najbardziej się obawiam że będzie gorąco. A jeszcze bardziej tego że trafię na jakąś babę która nie pozwoli otworzyć okna (sale są dla 2 mam i 2 dzieci), nie wyobrażam sobie siedzieć przy zamkniętym oknie gdy na podwórku będzie 30st a w środku zaduch, przecież dziecko musi też czymś oddychać. No i u nas jest jeszcze 1 wariacki wymóg - przez 2 doby dziecko musi leżeć zawinięte w rożku ściśnięte do granic możliwości. Ja wiem że dla Bobasa to jest wygodne, ale w sali jest zagorąco !!! Jejkuś byleby urodzić i szybko wyjść ze szpitala ... Niech Malutka siedzi jak najdłużej we mnie! niech się nie spieszy ...
    --
    •  
      CommentAuthorMagg
    • CommentTimeJun 12th 2007
     permalink
    Ja rozglądam się teraz w aptekach za tymi gatkami Hartmana bo boje się że te jednorazowe przykleją mi się do pupci :shamed: wkłady też kupiłam belly... Do tej pory nie zastanawiałam sie nad butelką Dlaczego kupujecie butelki? Zamierzacie dokarmiać, dopajać czy tak na wszelki wypadek - może głupie pytanie ale nie wiem czy mi się przyda...
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Na początek na wszelki wypadek jakby trzebabyło dokarmić, a póżniej się raczej przyda jak już sam cycuch nie wystarczy.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Magg Ja mam kupione dwie buteleczki - jedna duża szklana a druga mała plastikowa. Jak And mówi: różnie to bywa na początku więc ten zakup nie należy do drogich a zawsze się przyda....
    Córe pierwszą moją miesiąc niecały karmiłam a potem samoistnie mi zanikł pokarm ( pewnie tez wina szkoły do kórej musiałam chodzić aby skończyć )

And a te podkłady u mnie są wszędzie wiec nie będzie problemu ale jestem ciekawa jak te co linka z nimi zamieściłam???
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJun 12th 2007 zmieniony
     permalink
    aaaa i kupił dzisiaj mój M łóżeczko! on wybierał i kolor i wzór ( do wzoru nie miałam zastrzeżeń ale kolor nie w moim typie ale jak chciał to ma )
    KLUPŚ Radek VII Teak
    null
    • CommentAuthorHoga
     permalink
    Lady ja myślałam o takim samym tylko z szufladą na dole , ponieważ ja będe miała jasne pastelowe kolory ścian i jasne panele to ten kolor jak dla mnie jest super, taki kontrast, zreszta komoda i szafa też bedzie w tej tonacji .
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Biedroneczko nie znam tych co podałaś linka wiec nie będę nic o nich mówić.
    Łóżeczko siuper - mi się one bardzo podobają :) Ja moje powinnam mieć jutro po południu, ale rozłożymy je chyba dopiero jak Bobas będzie w domku
    --
  1.  permalink
    Ja juz mam chyba wszystko kupione.....Ufff... Zrobilismy zakuopy praktycznie w 2 hurtowniach, więc omineło mnie latanie w taki upał.
    Najbardziej zadowolona jestem ( jak narazie oczywiście) z komody kąpielowej i z wózeczka - jest bardzo zwrotny i lekki - az chce sie z nim iśc na spacer.
    A łózeczko tez mam z Klupsia z szuflada i biegunami w kolorze teakowym. Tylko ja baaardzo lubię ten kolor ;) Mam jedynie wrazenie, ze jest mniej nasycony niz na zdjeciu lady - ale może to tylko kwestia ujecia...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no Ja mam tylko boki szafy - zabudowy wnęki i półki w tej szafie w takim kolorze a pozostałe meble hmmm zrobię fotkę to wam wkleję bo za dużo by tu tłumaczyć :))
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    aga pochwal się co kupiłaś ???
    Mi brakuje przewijaka na łóżeczko ale to najmniejszy problem i bieliźniarki albo komody na ciuszki dla dzieciuszka
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no i nie wspomnie o pierdołkach dla mnie....
  2.  permalink
    lady... no chyba wszystko, co jest na wyprawkowej liscie:) Brakuje mi tylko laktatora i pościeli, ale tę zamówiłam juz na allegro. A po laktator skocze jutro do reala, bo jest w promocji no i z głowy:)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    aga moge wiedizeć jaki laktator kupujesz??

No Ja nie mam dla siebie podkładów poporodowych, nie mam szlafroczka, podkoszulka dłuższego ( widziałam w tesco białe, dość fajne gatunkowo po 10 złotych) nie mam tak jak Ty laktatora no i nie wiem co jeszcze mi jako mi brakuje!
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Laseczki co myślicie o tym zamast podkładów poporodowych

null
    MEDICA PLUS MAXI

Podpaska tradycyjnej grubości o wydłużonym kształcie, polecana dla kobiet o obfitych krwawieniach. Przewiewna - pozwala skórze oddychać. Dodatkowo posiada boczne osłonki chroniące brzegi bielizny.
    Opakowanie:
    * 10 szt.

null

MEDICA PLUS

Podpaska MEDICA PLUS, o tradycyjnej grubości jest przewiewna, dzięki czemu pozwala skórze oddychać. Posiada boczne osłonki dodatowo chroniące brzegi bielizny.
    Opakowanie:
    * 10 szt.
  3.  permalink
    Kupie Avent isis. Wiem, ze wszyscy go chwala, więc nie będę eksperymentowała.
    lady - a musisz mieć ten podkoszulek?
    Ja dla siebie kupiłam 2 koszule i biustonosz do karmienia, podkłady belli, tantum rosa, zel aa do higieny intymnej,wkładki laktacyjne, gatki hartman, duże alwaysy, no i kosmetyki tez juz czekają w torbie( tzn szampon, pasta do zebow, dezodorant i takie tam) zeby później nie zabierac wszystkiego w pośpiechu.
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    ja laktatora nie kupuję z butelkami też się wstrzymam zawsze mogę kupić a przy Franku ani jednej nie użyłam więc na razie sobie daruję, widziałam dzisiaj fajną koszulkę na ramiączka z szlafrokiem cienkim bo mój jest frote taki super gruby i chyba się w nim ugotuje więc chyba sobie jutro kupię a i kupiłam dzisiaj te majtochy wielokrotnego użytku tylko firmy san seni trochę drogie bo 12 zł za 2 sztuki ale balam się że na te z allegro się nie doczekam.... niestety tych HARTMANA nigdzie nie moglam dostać ot i po zakupach :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Biedroneczko nie wiem :( Tamte pieluszki belli sa grubsze i wielgaśne. zresztą nic nie stoi na przeszkodzie byś kupiła paczkę tych i paczkę tych :) i sama zobaczysz które lepsze.
    Przeszłam dziś po sklepach ale nic mi się nie podobało więc wzięłam w lumpexiku spodenki 0-3m dżinsy z maleńkim Puchatkiem na 1 nogawce na dole , a na drugiej jest kieszonka z kwiatuszkami na wysokości kolanka. Czekam aż dojdą do mnie zakupy allegrowe i wrzucę kilka fotek
    --
  4.  permalink
    magg- a byłas kiedys w tej hurtowni pod wawą w babicach starych? Jeśli nie- polecam:) Wg mnie naprawdę fajna

A co do laktatora... Ja kupuję napewno - bo po macierzynskim wracam do pracy.
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Byłam kupiłam tam większość wyprawki typu kremy, oliwki, pieluchy tetrowe, czapeczki wszystko za jednym zamachem ale gatek wtedy nie mieli....

No właśnie ja tym razem zamierzam zostać na wychowawczym więc będę karmiła ile się da no max do 2 lat!
    --
  5.  permalink
    No ja tam gatek tez nie kupowałam... No i w zasadzie nie kupiłam tez zadnych kosmetyków dla Hani - oprócz oliatum oczywiście. Na poważniejsze sprawy mam sudocrem a ze szpitala mam zamiar sobie wziąc masc pośladkową, która super sprawdziła mi się przy Michale ( kurcze, chyba jeszcze dają, nie? )
    Oliwić nie bedę, pudrowac tez nie...W razie czego skoczy się do apteki i po problemie:)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Magg to wytrwała jesteś w karmieniu bo Ja to 3 miesiące myślałam.....
    ale matka ze nie :((
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Oliwkę mam tylko do ciemiączka jak będzie potrzeba naoliwić!!! a tak to też nigdy nie pudrowałam i nie kremowałam mojej córy... tak jak aga pisze skoczy się do apteki i no problem :)
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    Ja używałam mąki ziemniaczanej do zasypywania bo moj kolos miał straszne wałki i bałam sie żeby nie było potówek i teraz też tak zrobię, woda w wawie jest dość twarda i wysusza więc oliwki raz na jakiś czas użyję a w gorszych momentach to też kupię oilatum bo poprzednio bardzo się sprawdził... A z tym karmieniem to po prostu wygodna jestem do pół roku nie muszę dokarmiać :wink: a potem zobaczymy myślę że od 1.5 roku to zacznę już odzwyczajać no ale zobaczymy w praniu... zastanawiam się jeszcze nad maścią na sutki pogryzine planujecie coś kupić a może macie jakieś sprawdzone specyfiki?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    ja oliwkowałam i będę oliwkować przez jakieś 2-3 miesiące, mydełko muszę kupić dla Bobaski - to tak na pewno. Brak mi szczoteczki do włosków cążków do paznokietków i już sama nie wiem czego jeszcze. ale kilka rzeczy tego jest a zapału zero do zakupów :(
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Magg no Ja wcześniej nie doświadczyłam pogdyzienia sutków!!!

Jeśli chodzi o kosmetyki to przy pierwszym dziecku do natłuszczania skóry uzywałam mleczka z bubchen i teraz też się w produkty z tej firmy zaopatrzyłam... jak się nie sprawdzi na dzieciątku to mama użyje! Oliwkę jak na razie Ja używam :)) na brzusio :))
    Olatium jest dobre i godne polecenia ....

Magg praktycznie kobieta karmiąca nie wiele do szczęścia potrzebuje dla dziecka poza swoją piesią prawą czy lewą :)) i zawsze mleko podgrzane i sterylne :))
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    o kurcze cążki .....

no właśnie i pojechać wszędzie można bo jedzonko zawsze na czas ....:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    zapomiałaś o cążkach do paznokietków ??

Ja nie używałam przy Adrianie hmmm ale jak obcinałam też nie pamiętam :)) tak dawno to było :))
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Magg mąka ziemniaczana jest super i pewnikiem też będzie w użytku - spożywczy mam na dole więc spoko :) Co do pogryzionych sutków - najlepsze lekarstwo jak dla mnie to własne mleczko :) wyciskałam kilka kropelek rozsmarowywałam i zostawiałam na chwilke.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ja to codziennie pod prysznicem szczotką do mycia plecków szoruję piersi moje i brzusio ... mam nadzieję, ze te zabiegi uodparniające coś pomogą w dalszym czasie...
    •  
      CommentAuthorMagg
     permalink
    no zapomniałam Lady ale to ta skleroza ciążowa hihihihihih

And powiem Ci że mi się sprawdziła a i do kąpieli na początku to kisiel gotowałam - takie babcine sposoby...

Słyszałam różne opinie na temat szorowania sutków - poprzednio szorowałam i pogryzione były strasznie aż krew leciała - łapczywiec jeden - teraz nie szoruje i zobaczymy a to wlasne mleko na pewno wypróbuję
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    mąka ziemniaczana niezawodna od lat jak widać :))
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    a to coś dla odświeżenia WYPRAWKI chociaż ze strony rodzić po ludzku!!!

Poród
    Torba do szpitala

Pakowanie torby do szpitala to ważny rytuał przygotowujący kobietę do urodzenia dziecka. To okazja, by zastanowić się, w jaki sposób możesz oswoić szpitalną przestrzeń i co Ci jest potrzebne, by w sali porodowej poczuć się bezpiecznie. Jeżeli nie rodzisz w domu, możesz kawałek domu wziąć ze sobą - np. ulubioną koszulę i szlafrok albo płytę z muzyką. Przygotowania najlepiej zacząć wraz z końcem 7. miesiąca. Warto wówczas upewnić się, czego wymaga szpital. Jest jeszcze czas na zrobienie badań i przygotowanie niezbędnych zaświadczeń lub uzyskanie zgody na wykonanie obowiązkowych zabiegów (golenia i lewatywy - jeśli są konieczne) we własnym domu. Proponowana przez nas lista pomoże przygotować najpotrzebniejsze rzeczy bez zbędnego pośpiechu. Łatwiej będzie znaleźć to, czego potrzebujesz, jeśli do jednej torby włożysz rzeczy na czas porodu, do drugiej - konieczne po porodzie, do trzeciej - rzeczy dla dziecka, a osobno - dokumenty i wyniki badań. Jeśli planujecie wspólny poród, pokaż swojemu mężowi, gdzie co jest. Unikniecie stresu i wielkiego bałaganu, gdy poprosisz go o wyjęcie czegoś z torby podczas porodu!

Dokumenty

* dowód osobisty
    * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM
    * karta przebiegu ciąży
    * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć).

Wyniki badań

* grupa krwi i czynnik Rh
    * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh
    * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej
    * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
    * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży
    * ostatnia morfologia i badanie moczu.

NA CZAS PORODU

* ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki)
    * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie)
    * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek
    * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze
    * jednorazowe chusteczki
    * przybory toaletowe
    * mały ręcznik
    * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka
    * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów)
    * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust
    * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy
    * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości
    * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę
    * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej)
    * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
    * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką
    * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża)
    * kilka jednorazowych kubków
    * notatnik i długopis
    * karta telefoniczna lub żetony
    * dla zwolenników: aparat fotograficzny

PO PORODZIE Rzeczy dla mamy:

* koszula lub piżama wygodna do karmienia
    * rozpinany sweter
    * skarpetki
    * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe)
    * przybory toaletowe
    * 2 ręczniki
    * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
    * ręczniki papierowe
    * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza)
    * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka)
    * 2 staniki do karmienia
    * wkładki laktacyjne
    * ręczny odciągacz do pokarmu
    * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy
    * drobne pieniądze

Rzeczy dla dziecka (na trzydniowy pobyt w szpitalu):

* 15-20 pieluch tetrowych albo najmniejszy rozmiar jednorazowych (wygodne do użycia w szpitalu) i odpowiednio mniej tetrowych; jeśli jednorazowe pieluchy nie mają wycięcia na pępek, trzeba to zrobić
    * 3 bawełniane koszulki
    * 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
    * 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów
    * skarpetki
    * nie perfumowane mydełko dla niemowląt
    * ręcznik kąpielowy z kapturem
    * zestaw do pielęgnacji pępka (gencjana na spirytusie, spirytus 70 %, jałowe gaziki)
    * oliwka dla niemowląt
    * zasypka
    * delikatny krem do pupy
    * wata bawełniana
    * szczoteczka do włosów
    * kocyk
    * odpowiednie do pogody ubranko na wyjście ze szpitala (dobrze chroniące przed wiatrem i chłodem)
    * krem ochronny.

•  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    bez komentarza ... połowa rzeczy zbędna jak dla mnie i myślę że nie tylko dla mnie
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    ooo no to prosze teraz napisać co zbędne a co się przydaje????

Dla mnie to ważne... nie mam wprawy a przy córce to nawet nie pamiętam co miałam a co nie!
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    A co do mąki i babcinych sposobów - one są i będą niezawodne, tylko szkoda ze tak mało ich pamiętam
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Dokumenty

* dowód osobisty
    * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM (Książeczka RUM nie jest u nas uzywana od początku - w moim mieście)
    * karta przebiegu ciąży
    * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). (do porodu przyjmuja bez skierowania )

Wyniki badań

* grupa krwi i czynnik Rh (u nas wystarcza wpis w książeczce, można ale nie trzeba mieć orginału badania)
    * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh
    * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej (HBS jak chcesz robisz sama bo lekarz nie daje skierowania)
    * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
    * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży
    * ostatnia morfologia i badanie moczu.

NA CZAS PORODU

* ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki)
    * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie)
    * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (Jak odchodzą wody wystarczaja zwykłe podpaski - ale nie ceratowe typu Alvays)
    * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze (jak rodziłam najstarszą golili ale nie pozwalali mieć swoich rzeczy, teraz gdy 3 lata temu rodziłam usłyszałam ze nie golą i nie dają lewatywy chyba ze pacjentka chce - wówczas mają nie trzeba przynosić)
    * jednorazowe chusteczki (one zawsze sie przydają)
    * przybory toaletowe (logoczne :D )
    * mały ręcznik
    * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka
    * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) (jak rodzisz z M to tak ale jak sama to sie nie przyda bo nie wstaniesz sobie zwilżyć a położne mają swoje "szmatki")
    * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust (jw)
    * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy (wg mnie zbedne)
    * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości (jw - jak jestes z mężem to i owszem ale sama nie da rady)
    * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę (jw - mamy lato i jest upał na porodówce szczególnie)
    * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) (jw - z meżem oki ale sama odpada)
    * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
    * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką (ja nie mialam czasu nawet pomyśleć o muzyce hahaha - poza tym radio grało)
    * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) (sama jeść i pić nie możesz podczas porodu więc tylko dla M ale nie wyobrażam sobie bym ja się meczyła a M wcinał obok kanapeczke)
    * kilka jednorazowych kubków (nie widze zastosowania)
    * notatnik i długopis (na porodówce?)
    * karta telefoniczna lub żetony (to już po porodzie ale mamy epoke komórek :) )
    * dla zwolenników: aparat fotograficzny
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    PO PORODZIE Rzeczy dla mamy:

* koszula lub piżama wygodna do karmienia
    * rozpinany sweter (zależy od pory roku)
    * skarpetki
    * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe)
    * przybory toaletowe
    * 2 ręczniki
    * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek
    * ręczniki papierowe
    * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) - nigdy nie używałam
    * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) - nigdy nie używałam
    * 2 staniki do karmienia - zwykłe bawełniane wystarczą ale bez fiżbinów
    * wkładki laktacyjne
    * ręczny odciągacz do pokarmu - nie jest niezbedny - zawsze można ręcznie ściągnąć pokarm
    * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy
    * drobne pieniądze - watpie by mając maluszka ktoś chodził po sklepikach - ale kasa sie jakaś przyda wiadomo na wszelki wypadek

Rzeczy dla dziecka (na trzydniowy pobyt w szpitalu):

* 15-20 pieluch tetrowych albo najmniejszy rozmiar jednorazowych (wygodne do użycia w szpitalu) i odpowiednio mniej tetrowych; jeśli jednorazowe pieluchy nie mają wycięcia na pępek, trzeba to zrobić ----> nigdy nie robilam otworów na pępucha, tetrówki u nas szpital, potrzebna tylko 1 na wyjscie by przykryyc buzie dzidzi
    * 3 bawełniane koszulki
    * 2 bawełniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza
    * 3 pajacyki (śpiochy z rękawami i nogawkami - wygodniejsze są rozpinane w kroku) lub 3 kaftaniki i 3 pary śpiochów - wg mnie śpioszki i kaftaniki i conajmniej [po 4
    * skarpetki
    * nie perfumowane mydełko dla niemowląt - kosmetyki u nas do kąpanie zapewnia szpital
    * ręcznik kąpielowy z kapturem - do szpitala zbedny - u nas pielęgniarka kąpie i wyciera - pieluszką tetrowa i flanelowa
    * zestaw do pielęgnacji pępka (gencjana na spirytusie, spirytus 70 %, jałowe gaziki) - u nas szpital o to dba
    * oliwka dla niemowląt - u nas szpital
    * zasypka - u nas szpital - maka lepsza, w ostateczności alantan zasypka
    * delikatny krem do pupy - alantan lub tormentiol
    * wata bawełniana - u nas szpital to zapewnia
    * szczoteczka do włosów - ja nie miałam pielegniarki czesały po kąpaniu
    * kocyk - na czas pobytu w szpitalu u nas niepotrzebny, daja szpitalne
    * odpowiednie do pogody ubranko na wyjście ze szpitala (dobrze chroniące przed wiatrem i chłodem)
    * krem ochronny. - na czas szpitala zbedne
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    aha i jeszcze jak dla mnie 6 par majtów to za dużo 3 wystarczą no chyba że kogoś łapki bolą od prania to nawet i 10 może zabrać.
    Myślę z eto wszystko, najlepiej jednak podejść na spacer do szpitala i spytać jak to jest z kosmetykami dla Bobasa, czy też jakie polecają zabrać rzeczy na ten ważny dzień :) Jutro spiszę co ja będę brała to wkleje - może dziś ale nie wiem czy mi sił wystarczy
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.