Aniu ja zawsze wkładałam 1-2 tetrówki do wózka :) to już mój odruch był. zresztą w torebeczce dzieckowej przy chusteczkach pampersie itd nie mogło mi zabraknąć tetry
100krociu a kupilas fotelik z baza juz? ja to koniecznie chcialam miec mozliwosc wozenia fotelika na stelazu (zwlaszcza w szpitalach jest to mega wygodne) i dlatego wzielismy caly zestaw z bartatina.
And ja na spacery nie zabieram nawet ze soba dzieckowej torby. ona towarzyszy nam tylko w odwiedzinach czy u lekarza :)
Tak, kupiłam z baza tylko brzydszy kolor chyba z tamtego roku bo byl o 150zl tanszy. Nie chcielismy fotelika do wozka, bo dziecko moze byc w foteliku tylko 3-4h wiec jak gdzies pojedziemy to wezmiemy gondolke. mamy kombi wiec nie ma problemu.
100krociu no jak tak to tak :D tyle ze przy malej windzie to nie wiem jak sie bartatina zmiesci :D wozek jest super tylko windy czy niektore klatki schodowe bez pomyslu robione ;) u nas fotelik bedzie potrzebny na stelazu przy warszawskich przeprawach bo pod centrum sie nie podjedzie a malego tachac w reku nie wiadomo jak daleko tez zadna przyjemnosc no i w szpitalu trzeba niezle korytarzy przemierzyc. poszlam na latwizne hehehe
wiecie co a Ja mam dylemat! Chcę dokupić torbę na akcesoria dla dzieciaczka ale nie wiem w jakim kolorku hi hi hi Gondolę mam zieloną a spacerókę i nosidełko mam bordowe - też sobie stworzyłam problem :)) Tak się zastanawiam, że chyba pod kolor gondoli z racji, że dla małego dziecka częściej wozi się rzeczy potrzebne niż dla starszego już :))
Lady dla mnie taka torba wozkowa to zbedny bajer bo wole swoje normalne torby bo sa i lzejsze no i kolorystyczniue mi do ubran bardziej pasuja :) zresta wg mnie to nie jest zbyt wygodne wozic torbe przez raczke przepieta wiec i tak w koszyku bedzie jak cos ladowala. mam kilka swoich leciutkich i duzych torebek (bo ja ogolnie lubie duze torby ale to zboczenie zawodowe bo w cos musze te zeszyty pomiescic i klasowki hehehe) i z pewnoscia bede je uzywala a nie ta wozkowa. jest bo jest , w komplecie przyszla stad ja posiadam , gdybym miala w takowa inwestowac to wolalabym sobie kolejna wieksza kupic, raz ze na dluzej starczy a dwa mozna dobra co sie chce w neutralnym kolorze :)
Torbę do wózka dokupię na pewno z kolorem nie mam problemu bo granacik. Ja osobiście nie lubię torebek - teraz noszę maleńką by włożyć portfel klucze, telefon i chustki higieniczne - a to tylko dlatego ze mam 1 spodnie z kieszeniami a resztę bez. Wolę plecak no ale nie zawsze pasuje sportowy plecaczek, a nie mam ochoty kupować sobie czy torby czy plecaczka.
na pewno muszę dokupić folię p.deszczową (w ostatnim wózku miałam chowana na suwak w budce wózka więc nie dokupowałam a z 3-kółki spacerówki nie pasuje niestety do tego wózla). Znalazłam za to w domku parasolkę do wózla (byłam pewna że oddałam ją). Ale to jak już będę z Bobaskiem na spacerki wychodzić kupimy bo teraz nawet o tym nie pamiętałam.
W ogóle mam wrażenie że o czymś zapomniałam dla Bobaska i naprawdę nie wiem o czym !!! wg listy i Waszej i mojej mam wszystko ... hmm ciekawe co to jest
And dobra kobieto wlasnie mi przypomnialas ze przeciez ja mam plecak taki specjalny z przewijakiem!!! coz skleroza nie boli. tylko gdzie ja go wsadzilam to juz pojecia nie mam... a toreb duzych to u mnie ci dostatek od malinowej przez pomarancz brazy czern po blekity :) a folie bedziesz brala na allegro? ja znalazlam facia ktory ma po 7zl takie nie do konca przezroczyste a po 15 o 100% przejrzystosci, mysle sobie ze takowa folie przy corce uzylam 3razy wiec i teraz nie bede kasy wywalala bo nie wiadomo ile mi posluzy ;)
100krociu my mielismy taki typ fotelika z chicco przy corce (niestety ukradli go nam z auta wiec od tamtej pory juz na noc nowego nie zostawialismy) no i bardzo sobie chwalilam tyle ze to byl juz 2fotelik bo na poczatek to ja jednak jestem za koszykiem. wygodniej jak dziecko zasnie nie budzisz tylko w reke i do domu niesiesz. teraz tez stosujemy taka opcje, najpierw koszyk a pozniej kupimy taki wiekszy, jesli Krzys polubi koszyk (Gaba odmowila w nim jezdzenia jak skonczyla 4miesiace i przesiadla sie na taki jak wasz) to kupimy kolejny od 9 do 25kg natomiast jesli nie wypali wersja z koszykiem na 1 rok to zainwestujemy w taki 0-18kg.
Aniu, ta baza jest odpinana, dziecko nosisz w foteliku, a sama baza zostaje w samochodzie przypieta pasami, a fotelik sie do niej wpina i nie trzeba go juz pasami oplatywac. Jest to koszyczek 0-13kg
100krociu no to ja slepak jestem :) dopiero zauwazylam tam palak hehehehe. myslalam ze to juz ten fotelik stage2 ;) taki 0-18kg :D no coooooz jakas mocno zakrecona dzisiaj jestem :D
Aniu kupie u nas w sklepie, nie biznes kupić mi za 7zl na allegro a 8 dać za przesyłkę. Poza tym nie wiem do kiedy mam 80 zl na moim koncie - może jutro a może w pn dostane przelew jednak kasy tej nie mogę ruszyć bo musi mi coś zostać na doładowanie tel i pobyt w szpitalu... poszalałam lekko z zakupami i teraz buuu, a ze wspólnego konta nie chcę brać kasy na razie ...
ja ostatnio zaszalałam z kupowaniem na allegro, niby małe kwoty ale jak zobaczyłam zestawienie więc teraz muszę zestopować, zwłaszcza że m jest zazdrosny bo maluszek w brzuszku ma już więcej ciuszków niż on ostatnio tak się zastanawialiśmy czy wogóle na początku jest sens kupować wózek skoro mały ma się urodzić końcem października, jak myślicie? nie wiem też co jest praktyczniejsze dla maluszka na początku: kaftaniki czy body? powiem szczerze że mam jakieś opory przed body, boje się że cięzko bedzie "zapakować" w nie takiego małego szkrabika
Skarbel nie wyobrażam sobie bycie bez wózka, bo co mam siedzieć w domu bo pażdziernik czy listopad , góra dwa tygodnie i smigam z małym, zreszta kto mi po zakupy bedzie chodził. Co do ciuszków to ja wole body bo koszulki powijają sie na plecach, a z zapakowaniem takiego szkraba w body to nic trudnego.
ja nigdy nie miałam styczności z takimi maleństwami i stąd te obawy - z każdym dniem większe odnośnie wózka to właśnie sklep mam pod samym domem, teściów dosłownie 2 minutki i tak sie zastanawiam gdzie tym wózkiem miałabym jeździć. chciałam kupić na początek tylko taki fotelik - nosidełko.
Skarbel a na spacery to tylko do sklepu czy do teściów będziesz chodziła, taki fotelik to moze i dobry na chwilke i w bardziej letnim okresie. Dla takiego malca najlepszy jest wózek gdzie sobie leży wygodnie a ze nasze będą jesienno zimowe to pewnie i cieplej ubrane przykryte kocykiem np. Ja tez mam sklep pod nosem ale nie zamierzam ani siebie ni dziecka kisic w domu tylko chodzic na spacery do parku, szczególnie jesienia mi sie tam super podoba, uwielbiam kolorowe liście. Zresztą mam gdzie chodzic na spacery i zamierz to wykorzystywać tym bardziej ze mam psiaka który uwielbia sobie polatac to te miejsca są akurat . Mozesz popytac inne dziewczyny o zdanie, moze maja inne niz ja ale bynajmniej ja uważam ze taki maluch w folteliku to i owszem w samochodzie a poza nim to juz na płasko i wygodnie w gondoli gdzie jest osłonięty dobrze od wiatru i innych niespodzianek pogodowych w okresie kiedy my będziemy już z nimi śmigac po dworze.
Skarbel Julka urodziła się 2 listopada i jak najbardziej jeżdziłam z nią na spacery , dziecko trzeba wypuszczać na świeże powietrze i nie kisić w domu, zimą wychodziłam na około 40 minut do godziny tak co drugi dzień nawet jak były mrozy. Opatulałam ją porządnie że nosek tylko było widać i ruszałyśmy.
Skarbelku dokładnie - dziewczyny mają rację - moje chłopaki jak nie wyjdą na spacer to marudzą - no i od trzech dni marudzą ale tatuś dziś będzie i pojedziemy !! Niestety ja to jestem znowu uzależniona od drugiej osoby by poradzić sobie z tym całym majdanem -
Skarbelku po to tu jesteśmy aby uświadomić co niektóre mamy, może nie tyle uświadomić co podzielic sie swoim doświadczeniem i uwagami. Zobaczysz sama do wielu rzeczy dojdziesz jak już maluch sie urodzi teraz my ci możemy tylko lekko pomóc naprowadzic a potem samo przychodzi. Gondola jest dobra bo jeśli sie uda to do wczesnej wiosny maluchy w nim przewozimy( tak myśle i tu nie mówie z doświadczenia bo mój malec urodzony w sierpniu w budzie przejeździł tylko do świąt bożego narodzenia potem w spacerówce , bo mi zaczynał sie podnosic i na leżąco sie wsciekał bo nic nie widział, zreszta szybko zaczął raczkować i chodzic i mam nadzieję ze ten kolejny malec aż tak sie spieszyć nie bedzie do takiej samodzielności). Więc jak masz jakies pytanka to dawaj tu do nas każda cos powie a ty wtedy zdecydujesz co z tego wybrac i co dla ciebie będzie najodpowiedniejsze.
Skarbelku na pewno, kazda na swój sposób tak, my mamy lepiej bo wszystko co na moze ułatwic opieke nad dziecmi mamy pod ręka w sklepach tez do wyboru do koloru. Moja mam zawsze mówi ze teraz jest łatwiej, ona nie miała pampersów wodę trzeba było nosic ze studni i grzać do wszystkiego a gotowanie pieluch to tez w kotle a terz sama zbacz pralki sa , bierząca woda i wystarczy miec kasę a każdą bzdurke można mieć.
Myślę że każdy ma takie strachy na lachy i nie ważne czy to pierwsze dziecko czy 4 :) Poważnie. Gdy rodziłam córcię w 97 roku pampersiki były jeszcze z podziałem na płeć i cholernie drogie. Moja Ania owszem miałe zakładane pampry ale głównie była na tetrówkach. W domu mojej mamy nie było automatu i ciepłej wody więc gotowałam pieluszki i ciuszki w garze i prałam w pralce wirnikowej - jazda jak nie wiem co :D Synuś już rodził sie "w innej epoce" pampersy, automat, ciepła woda itd itp. Chłopak jest grudniowy, na Sylwestra byliśmy w domku a jakoś tydzień później mieliśmy wizytę w przychodni, jak już wyszłam z nim z domku zaczęliśmy spacerki - codziennie chociaż na godzinkę. Wózek był niezastąpiony pomimo zimna. Może dzięki temu moje dzieci nie chorują, raz na jakiś rok przeziębienie i tyle. Nawet teraz jak chodzą do przedszkola nie łapią infekcji. Gdy rodziła się Gabrysia czekała nas cała zima - październik 03r Teściowie byli zbulwersowani jak ja mogę a ja od jakiegoś 2 tyg życia małej wychodziłam z nią na spacerki.
Wózek okazał się niezastąpiony w mrozy i wiatry bo bobas był osłonięty ze wszystkich stron i nigdzie nie zawiewało. W ostateczności brałam sam wkłąd od wózka i nosiłam Bobo ale nic przyjemnego dźwigać klocusia było.
Co do ubranek - mam kilka kaftaników ale stawiam na body - nie podwijają się, nie zawiewa Bobo po pleckach i podtrzymują pieluszkę :) A jak się obawiasz zakładania przez główkę ciuszka, to są super body rozpinane na całej długości na którym kładziesz Bobo i zapinasz tylko zatrzaski. Poza tym jak Ania była maleńka (miałam 17 lat) moja przyłatana babcia sąsiadka, która uczyła mnie jak kąpać itd powiedziała jedno zdanie które towarzyszyło mi przy każdym z dzieci - niemowlakowi nie zrobi sie krzywdy dopóki troszczy się o nie z miłością :) A normalna Mama kocha maluszka i dba o niego i przy normalnym ubieraniu czy rozbieraniu, kapaniu itd itp nie zrobi się dziecku krzywdy. (mówię o normalnej mamie a nie takiej która rzuca dzieckiem o podłogę gdy ono płacze)
mialam dzisiaj szybki maraton po sklepach w centrum handlowym, zaliczylam h&m, kapphal bhs i cubus. h&m i kapphal nie maja prawie wcale rzeczy w rozmairz 56/62 natomiast bhs ma cudenka ale najtansze ktore wpadlo mi w oko kosztowalo fortune (koszula z kamizelka hehe) ostatecznie obkupilismy sie w CUBUS. sa spore przeceny tylko coz jak mamuska ma konkretna wizje synka to przeceny trudno don dopasowac :)
And ja u nas trafilam na uniwersalna folie przeciwdeszczowa na wozek gleboki za..... 29zl wiec na allegro u 1 sprzedawcy jak wezme na fotelik i na wozek to jeszcze placac za przesylke wyjdzie mi taniej :)
Skarbel ja mam sporo kaftanikow i jestem za ale tylko na poczatek jak pepek jest mocno swiezy. Ogolnie to wole body. mozna kupic tez takie rozpinane z boku na calej dlugosci (te szczegolnie polecam na poczatek). na dobra sprawe niewiele mozesz na 56body kupic bo spokojnie 62 mozesz brac bo nim sie obejrzysz maluch dorosnie :) a jesli idzie o wozek to dziewczyny maja racje, bez niego ani rusz... poszukaj jakiegos z porzadna duza gondola (ja tu od razu ci jedo bartatina zareklamuje bo jest superancki i w niezlej cenie hehehe)
Jessssuuu dziewczyny normalnie mi odwala - zrobiłam MEGA zakupy na Allegro i oczekuję 9 paczek hihhihi !! Nie będe żałowała moim dzieciom tym bardziej, że wcale nie było drogo. Głównie kupowałam pajacyki i spodnie w rozmiarze 62 bo moje chłopaki roooosną i już wyrastają mi z ciuszek - no i te piękne dresiki - sama słodycz już nie mogę się doczekać tych paczek
P.S. DRONKA tskni mi się za Tobą i naszymi zakupami - w sierpniu [dokładnie powiem Ci jesio kiedy] rezerwuj dla mnie kilka dni !! Tylko się najpierw ROZPAKUJ
Izunia mnie wczoraj ponioslo w CUBUSie, gdyby nie maz to debet by na karcie strzelil hihihi. Na allegro tez zaszalalam dzisiaj i nie koniecznie okazyjnie hehehe. Nie udalo mi sie mega zestawu wygrac, 2zl przegralismy ale trudno bedzie kolejny z pewnoscia fajniejszy :d allegro bardzo wciaga i to swego czasu moja zmora byla. teraz chyba powinnam te wszystkie dziewczynkowe ubranka po Gabrysi wystawic - w ten sposob bym zarobila na szalenstwa Krzysiowo - Gabrysiowe bo u nas teraz to nic mlodemu kuic nie mozna zeby i corce nie kupowac bo jeszcze jej ciezko zrozumiec, zwlaszcza ze przez 5lat byla jedynaczka ;)
ciasteczko ja biore u roznych osob czasami pojedyncze sztuki czasami wiecej. najczesciej to ja kupuje to co mi sie akurat spodoba u wielu roznych sprzedawcow i trudno stwierdzic czy jest sprawdzony jak biore od niego 1-2rzeczy. czasami kupuje np zestawy cale (dla corki, dla Krzysia tylko raz) bo dla mnie nie ma znaczenia czy sa rzeczy nowe czy uzywane grunt zeby mi sie podobaly bo i tak piore jak przyjda i tak :)
galiano - pieluchy, rzeczy do porodu i dla maluszka
mamo-tato - posciel do lozeczek
ubranka wielokrotnie kupowalam u: * exxekids (ale to dla starszej corki bo malutkich nie ma) * monb28 czy ulek_net (tez wieksze rzeczy) * robertfrankowski (rzeczy od rozmairu 62) * marta_orzech * moniurka75
teraz przymierzam sie do zakupow u topkids ale poczekam na info od Izuni jak jakosc w stosunku do ceny :)
Izunia no Ja czekam cierpliwie na rozpakowanie się moje a potem na Ciebie i Nasze spotkanie! :))
Aniu co do torby do wózka to dla mnie to nie jest zbędny wydatek gdyż Ja torebki noszę małe :)) jakoś nie lubię na ramieniu ciężarów targać :(
Skarbelku wg mnie dziecko powinno być codziennie na spacerkach! to dla zdrowia... Same nosidełko CI nie wystarczy wg mnie, no chyba, że spacery wykluczasz ale nie powinnaś! Dobrze to zrobi i Tobie a w szczególności maleństwu. Wysiadywanie w domu nie jest wskazane!
Ladyja ciezkich toreb tez nie zwyklam dzwigac dlatego ta 'dzieckowa' jezdzi w wozku a dokladnie w koszu pod wozkiem bo tak jak pisalam dla mnie to mega niewygodne rozwiazanie torba przez raczke przeiweszona, no ale kto co lubi i co sie komu podoba :)
Izunia, kfiatuszkujak ubieracie chlopcow na spacery? chodzi mi o poprzednie chlodne dni ale i o taki typu dzisiejszy. mi do tej pory kazali malego okrecac kocykiem ale przeciez dzisiaj to juz byloby karygodne wiec tylko pod bawelniana okrywka byl na nozki narzucony(a i tak odziany w dlugi rekawek i dlugie spodziany z cieniutkie bawelny).od jutra przerzucam sie co najwyzej na pieluszke i rampersik no chyba ze moj cieplolub sie zbuntuje ;)
Aniu tak tylko, że albo zainwestuję w taką torbę typową dla rzeczy dziecka albo będę taszczyła swoją wielką co nie za bardzo mi się uśmiecha! Te z x-landerów są dość przyjemne :)) Jestem nauczona mieć torebkę zawsze przy sobie... a w wózku to różnie bywa! Zagapię się czy coś a ktoś mi ją ukradnie - za dużo mam dokumentów do stracenia! albo będę woziła to co niezbędne w schowku w gondolce :))
Lady no ja idac na spacer nie biore dokumentow :) ba ja nawet tej torby nie biore ze soba :D na spacer tylko klucze teleefon i portfel i wkladam to w gondolke pod kocyk w nozkach a jak wychodzimy na dluzej (ale to glownie jak idziemy do kogos czy do lekarza) to ten sam manewr tyle ze plus torba wrzucona do koszyka :) te torby z JEDO tez sa dosc jak to mowisz przyjemne ale po prostu nie w moim stylu :)
Aniu Ja tam wolę dokumenty nosić bo nie wiem co mnie spotka po drodze! Poza tym idąc na spacer zachce mi się wstąpić do firmy po autko i gdzieś jechać a do domku nie będę wracała! ach każda z Nas ma swoje nawyki :)) no i poza tym kasiorkę dobrze mieć przy sobie :))
Lady no ja nosze malutki portfel wiec spokojnie w wozku pod materazcykiem mi sie miesci, zrezsta w prawie kazdym sklepie idzie zaplacic karta :) a linki wstawiam wpisujac tak jak kiedys [url] na poczatki i pozniej [/url] na koncu
Ja też jestem torbiara i wolałabym zainwestowac w normalną skórzaną torbę albo fajny plecaczek. Te wóżkowe są sredniej urody, niezaleznie od firmy. U nas była w komplecie, więc pewnie nieraz wykorzystam, ale zebym była zachwycona....to nie powiem :)
a ja nawet znalazlam na allegro taka w kolorkach jak paseczki na naszym wozeczku a ze jest tania i dosc duza to musze przemyslec czy jej nie nabede, zawsze moge sobie na prezent imieninowy zazyczyc :)
w mojej pipidowie to po prostu mozna zwariowac z cenami, dzisiejsze porownanie cen, dodam ze rzeczy od tych samych poroducentow, w identycznych opakowaniach!!! folia p/deszczowa do wozka 29zl - allegro 7-14zl folia p/deszczowa do fotelika 31zl - allegro 14-19zl parasolka uniwersalna do wozka 36zl - allegro 23-26zl wscieklizny mozna dostac z ta marza
Myszorko nie znam tego sprzedawcy ale patrzac na jego allegrowo reputacje wydaje mi sie ze mozesz smialo u niej zrobic zakupy, w kazdym badz razie jesli jestes w stanie przewidziec jak Mati bedzie rosl to zaszalej :) ja akurat nie lubie spioszkow, preferuje pajacyki no a body to mam zapas na najblizszy rok wiec akurat tego nie szukam. ja raczej poluje na cale zestawy. ciuzskow z firm typu next gap adams, sa to rzeczy sprawdzone i nie dwoje dzieciakow a troje czy czworo spokojnie w nich przechodzi
dzięki Aniu, dziś szukałam coś na chrzest, ale nic nie ma tylko z weluru a boję się że bedzie w sierpniu tak ciepło jak teraz i mi się zapoci dzieciak, a na allegro jest fajny komplet za 65 zeta ale ile on w tym wyjdzie
Myszorko to i tak super tanio znalazalas jak za 65zl!! mi to co sie na allegro podobalo to po 190jest chrzciny planujemy na pierwszy weekend wrzesnia wiec moze byc ciut chlodniej. welurkow i atlasow na chrzcielne kreacje nie trawie i koniecznie musi byc garniturek najlepiej delikatny bez w ostatecznosci blekitny. wynalazlam dzisia jw sklepie po 79zl i ta cena baaardzo mi przypadla do gustu. pamietam ze za sukienke i kapelusik corci tez dalam fortune no i fakt mala miala ja na sobie tylko raz ale licze ze Krzys w garniturku jeszcze poszpanuje :D
AniuM to co znalazłam http://www.allegro.pl/item212882400_ubranko_do_chrztu_firmy_babytown_rozmiar_68.html i cała strona http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4431001
Myszorko a no fajny komplecik. Jakos mi te aukcje umknely... ja chce jednak z marynarka cos kupic bo w naszej katedrze to latem zawsze zimno wiec wole miec awaryjnie. mysle ze zdecyduje sie na taki co w jednym ze skelpow znalazlam, marynarka kamizelka krawat koszula i spodnie za 79zl. przynajmniej wiem z jakiego materialu jest zrobione (pomacalam i jakosciowo super) no i bede mogla zmierzyc np marynarke czy chociaz spodziany przylozyc zeby za wielkiego nie kupic a wyjdzie cenowo taniej przeciez niz to allegrowe. porozgladaj sie moze i ty cos w sklepie wyszperasz taniej
ja oprocz plecaka z przewijakiem mam jeszcze cos takiego... czarna to przynajmniej do wiekszosci ubran pasuje no poza pastelowymi jasnymi ale do tych to juz nosze moje duze torebki :) zreszta ja stawiam na prostote wykonania i koloru ;)
a Ja mam dużą i złotą i chyba ją wykorzystam! Pasuje do większości moich rzeczy więc nie będzie z nią problemu! Zdjęcie podeślę troszkę później! Może za tę kasiorkę co bym miała zainwestować w torbę do wózka kupię sobie jeszcze jedną dla siebie - taką pojemną! No cóż najwyżej dorobię się garba hi hi hi
Lady ja wszystkie moje torby wrzucam i tak pod wozek jestem zbyt leniwa zeby je nosic ;) zreszta i tak sie nadzwigam a przeciez mam ograniczenie po cc max do 4kg, chociaz kto by na to patrzyl ;) nie mam czasu sie nad soba rozczulac
Aniu rozczulanie rozczulaniem ale powinnaś ciutkę uważać! :)) Zresztą Ja sama w tej ciąży przenoszę ciężkie rzeczy, że szkoda gadać! 3 tygodnie temu przestawiałam łóżko i dźwigałam ciężkie szafki :)) Jak się nie ma w danej chwili kogoś pod ręką to trzeba liczyć na siebie samą :))