100krociu a o jakich bialych paseczkach ty piszesz bo za bardzo kurcze nie wiem... przy Agi takowych jakos nie zauwazyalam. jesli idzie o moj i o te pionowe paseczki przy okryciu na gondole i na budce to nie sa one odblaskowe
wg mnie to każdy kolor wyglada dobrze dla obu płci, poza różowym dla dziewczynek, no i może taki jasnoniebieski to też raczej dla dziewczynki. Plis, wg mnie czerwony/bordowy bardzo ok. Ja bym chciała właśnie taki wózek, albo zielony/beżowy, ale mój M chce w kolorze niebieskiego Subaru Impreza :))))
Ja uważam,że w sumie każdy z kolorów jest odpowiedni zarówno dla chlopca jak i dla dziewczynki. Mi się np. tez podobał czerwony, ale miałam wrazenie ze przy różowych ubrankach dla dziewczynki bedzie wyglądało to jakoś pstrokato. Dlatego wybrałam sobie granatowy :)
Aga ja tez patrzylam pod katem ubranek :P Mi sie podobal nawet ten braz z pomaranczem ale biorac pod uwage rozowe sukieneczki przy dziewczynce czy niebieskie ubranka przy chlopcu jakos mi nie podchodzil, podobnie z zielenia z rozem by sie niesamowicie gryzl :P
a u mnie właśnie - znaczy u teściów - mały gość, roczna Julka i ma taki soczyście zielony wózek chicco, różowe ubranka kompnują się pięknie, jak kwiatki na łące namalowane przez 4latkę :))))
A ja pamiętam jeszcze swój wózek gondolkę. Był piękny z ciemnobrązowego weluru a w środku w bardzo drobniutkie kwiatki w tonacji jesiennej. Rodzice dostali go z zagranicy i we wszystkich na ulicy budził podziw.Pamiętam go dlatego, że po mnie wychowało się w nim jeszcze moje cioteczne rodzeństwo i potem inne dzieci, niezniszczalny.Z pewnością był ciężki i niepraktyczny, ale za to teraz nie widuje się na ulicy wózków, które się odróżniają od innych bo tyle jest wzorów i kolorów że ho ho. A co powiecie o wózku Inglesina Classica?
Harpijko ale zielenie sa rozne :) taka soczysta jabluszkowa to owszem pieknie pewnie z kazdym kolorem wyglada ale takie pzrygaszone, zgnile wrecz to chyba nie koniecznie... ja mowie tylko na podstawie 2 bryk jakie wiedzialam w sklepie i te nic a nic do mnie nie przemawialy mimo ze ja jestem fanka zieleni :)
Plis dla mnie ta Inglesina to bardziej tak do ozdoby stylowego ogrodka czy strychu niz dla malucha :) chociaz wiem ze ludzie za nia mase kasy placa :D
dziewczyny czy ktoras z was posiada lub planuje kupic NAWILZACZ POWIETRZA??? czy to dziala faktycznie tak jak pisza i czy warto w takowy sprzet zainwestowac??? Mam wrazenie ze powietrze jest strasznie suche bo jak sie rano budze to normalnie czuje suchosc w nosie i mysle ze maly rano ma cos a'la sapke wlasnie z powodu wilgotnosci powietrza. jesli macie doswiadczenia to podzielcie sie nimi, ja w tym temacie jestem zielona a widzialam ze ceny wahaja sie od 80zl do tysiaca, przyznam ze ja najchetniej bym kupila jak najtaniej wiec czekam na sugestie :)
Ania najlepiej kupić nawilżacz z czujnikiem wilgotności powietrza, z pewnością jest droższy, ale przynajmniej wiesz czy rzeczywiście jest za sucho i ile trzeba nawilżyć.
a ja kiedyś słyszałam opinię, że żaden nawilżacz nie jest tak dobry jak pranie rozwieszone wieczorem. Nie do końca się zgadzam, że pranie może być lepsze, ale może by doraźnie pomogło Aniu. Niestety nie mam doświadczenia w nawilżaczach, więc nie pomogę
no od dzisiaj pranie bedzie suszylo sie w domu bo te co na balkonie rozwiesilam w poniedzialek jest ciagle wilgotne i nie nadaje sie do zebrania no coz jak zacznie sie okres grzewczyn to po prostu na noc bede recznik kapielowy wychodzac spod prysznica porzadnie moczyla
Dziewczyny powoli pakuję torbę do szpitala i tak sobie myślę, co jeszcze powinnam zabrać, wzięłam paczkę pampersów, ale przecież jak małej trzeba będzie przebrać pieluszkę to przydały by się chusteczki nawilżane do przemycia, wy też brałyście takie rzeczy? normalnie nie wiem, u mnie do szpitala trzeba praktycznie wszystko wziąć, jakbym na wakacje wyjeżdżała, nie wiem czy brać rożek czy kocyk? pomocy
asiula chusteczki jak najbardziej, z innych żeczy mi się przydały: - podkłady bella 2 paczki - ręczniki papierowe do wycierania po prysznicu - mydełko dla dzieci (może być tez szare) - dla ciebie do mycia - 2 ręczniki - wielorazowe majteczki przepuszczające powietrze z siatki (naprawdę super sprawa) - z ciuszków dla dziecka najlepiej kaftaniki - po 2 szt. na każdy dzień (u nas nie zakładało się śpioszków tylko owijało w pieluszkę), skarpetki, łapki - koniecznie przynajmniej 2 koszule + koszulka do porodu - papier toaletowy - szczoteczka, pasta, grzebień itd... - klapki pod prysznic - kapcie - szlafrok - skarpetki (do porodu) - sztućce, tależyk, kubek - woda - biustonosz do karmienia - laktator (jak będziesz miała nawał to baaardzo się przyda) Rożek był zbędny bo owijali dziecko w kocyk szpitalny, kosmetyki dla maluszka tez w moim szpitalu tez nie były potrzebne.
Asiula ja bym radzila wziac chusteczki (dla mnie pampers klasyczne sa najlepsze) no i rozek, mi sie z Krzysiem przydal ale przy Gabrysi byly rozki szpitalne. Ale w sumie ten rozek mozesz w domu przygotowac i jak szpitalnego nie bedzie to maz dowiezie...
aha mi sie przydaly jeszcze podklady takie duze do rozlozenia na lozko. mozna je kupic w rossmanie i w aptekach. fajna rzecz bo nie musisz maluszka na lozku swoim przewiajc czy na szpitalnym przewijaku. aha u nas w szpitalu koniecznie trzeba miec lapki niedrapki i czapeczki (takie pokapielowe)
Asiula- zerknij na stronę internetową swojego szpitala - zazwyczaj tam umieszczona jest lista niezbednych rzeczy. U mnie np. paczka pieluch była gratisowa- ale nalezało miec chusteczki do mycia pupki ( ja akurat w pierwszych dniach jestem zwolenniczką mycia wacikiem i wodą, więc nie uzywałam) Mi rożek bardzo się przydał, ale miałam tez kocyk na wypadek gdyby mala ulała mi albo zasiusiała rożek. A co do pakowania się jak na wczasy... No ćóż - ja miałam 2 walizki :D
Dziewczyny jaką pościel do łóżeczka możecie polecić??? Napiszcie jakią kupiłyście dla swoich maluszków i czy jesteście zadowolone?? Znajoma bardzo polecała pościel firmy feretti, podobno bardzo porządna oto link do aukcji z taką pościelą: http://www.allegro.pl/item229759840_posciel_5_cze_feretti_safari_bannana_i_9_koloro.html jak myślicie czy warto?? Zastanawia mmnie też rozmiar kołderki 135x100 czy taki rozmiar będzie odpowiedni do standardowego łóżeczka??
Saska wielkosc poscieli zalezy od wielkosci lozeczka. Ja akurat mam POSCIEL 90x120 kupiona na allegro u MAMO-TATO i smialo moge ja polecic
aha nasz wzor to MISIE NA PIASKOWYM TLE ale tak teraz zerknelam i nie wiem czy nie dokupie tez tej PEPI BłEKITNA bo jest taka delikatna i do mnie ogolnie przemawia :)
Dzięki Aniu M , na tę pościel też zwróciłam uwagę bardzo mi się spodobała tylko nie wiedziałam czy warto. Chyba właśnie na tę się zdecydujemy:) Tylko nad kolorem jeszcze debatujemy.
Saska ja mam 3 komplety poscieli takiej cienszej i 1 grubsza z porzadnej flaneli taka bardziej zimowa. teraz kupowalismy tylko wlasnie u mamo tato bo pozostala jest po corce. mamy tez 2 wypelnienia tak na wszelki wypadek no i juz raz sie zapas przydal w sumie z przygody zmienialismy posciel tylko raz, pozsotale razy po rpsotu dla higieny ;) aha i polecam przescieradelka tez od tego sprzedawcy, dobra jakosc, sprawdzilam ;)
Lady nie 3 czesciowy komplet to poszewka na poduszke kolderke i ochraniacz :) nie am czegos takiego chyba jak poszewka na ochraniacz :) z ochraniacza jestem bardzo zadowolona bo ladnie trzyma forme nie to co takie zwykle paskowe
Aniu Ja mam pościel z ferretiego i tutaj mogę dokupić poszewkę na ochraniacz. Jeśli w tym komplecie jest cały ochraniacz tzn z tym wypełnieniem to świetnie bo muszę zamówić a raczej kupić pościel dla Julci!
Aniu jestem w posiadaniu nawilżacza i najczęściej używam go zimą jak włączone mam centralne gdyż powietrze jest wtedy bardzo suche... Mogę powiedzieć, że spisuje się dobrze i daje efekty!
Ladybird a z jakiej firmy masz ten nawilzacz?? ja ostatnio widzialam na allegro fajne lampki nocne z nawilzaczem ale nie wiem czy to jest cokolwiek warte...
a ja bylam dzis na merkato i w sumie w dwa dni ,skompletowalam wszystko ,w sumie to wòzek kosztowal mnie drogo,a inne rzeczy wykombinowalam tansze...znalazla, tez te kaftaniczki dla niemowlaka...lozeczko kupie jak dzidzia ,bedzie w domu ,mam wygodny wòzek na poczatek...
Częć dziewczyny , faktycznie pościel rewelka, spodobała mi się bardzo. Mam pytanie dotyczące pościeli, wypełnienia, jaka jest najlepsza? Tzn napiszcze jakie w ogóle istnieją? Pozdrawiam
Jeny dziewczyny ja mam tyle pytań, że szok, będę zobowiązana jeśli ktoś cierpliwie mi na nie odpowie bo nie wiem co się z czym je. 1. Jakiej firmy butelki i smoczki możecie polecić-na początek coś czytałam, że powinno być z wolnym przepływem. 2. Jakie są najlepsze wkładki laktacyjne. 3. Czym różni się ssmoczek profilowany od innych. 4. Jakie nakładki silikonowe na sutki. 5. Jaki jest najlepszy krem do pielęgnacji brodawek. 6. I co powiecie na temat tego wózka http://www.bobowozki.pl/product_info.php?manufacturers_id=45&products_id=965 ????????????????????????? Proszę o odpowiedź. wiem, że mam jeszcze dużo czasu ale jestem taka, ze lubie wszystko wiedzieć i zbadać wcześniej niż trzeba Dzięki z góry i pozdarwiam
1. Ja obstawiam za Avent - smoczek 1, do mleka sztucznego 2 2. Używam wkładek Avent wielokrotnego użytku i Gerber 3. Głównie kształtem - ze smoczków polecam Nuk i Avent 4. nie używałam nie wiem 5. Bepanthen używałam i mi pomagał ale najlepiej pomaga latanie z cycuszkami na wierzchu i wypuszczanie kilku kropelek mleka
6. Wózek fajnie wyglada, ale jaka duża jest w nim gondolka?
Justys no to ja powiem moze tak :) 1. moj synek (corcia zreszta tez) aventu pociagnac nie potrafil ale pasuje mu w miare smoczek MEDELA. w sumie butel z moim mlekiem dostal moze z 4 razy w swoim zyciu albo i to nie... 2. mam gerber johnson mialam bella, probowalam tez medela i te chyba byly najlepsze ale tez najdrozsze. z pozostalych stawami na gerbera 3. ksztaltem ;) 4. nie uzywalam ale sasiadka od ponad pol roku ciagnie na aventowskich i sobie chwali 5. nie uzywalam bo nie mialam nawet dnia takich problemow przy 2 dzieci. zawsze na poczatku smarowalam brodawki swoim mleczkiem a przez cala ciaze zreszta i wczesniej maz pomagal mi je hartowac hihihi 6. wozek podobny ma LADYBIRD i IWA. o gustach sie nie dyskutuje ale zupelnie nie moj typ. no i jak dla mnie to gondola trtoche krotkawa. moja ma 80cm i wcale nie jest jakas super duza. Maly w tej chwili ma pewnie juz ponad 63cm a nie ma jeszcze 3 miesiecy (urodzil sie 49cm) i jak tak dalej szybko bedzie rosl to obawiam sie ze do marca w niej moge nie przejezdzic.
a co do wymiarow wystarczy wpisac w google i prosze: Wymiary: długość - 76cm szerokość - 35 (dół) -37cm (góra) głębokość - 23cm
Dziewczyny mam pytanko!Nie wiem zupelnie co mi jest potrzebne oprócz bodów, śpioszków kaftaników dla maluszka na zime!Termin mam na 20 stycznia wiec jest jeszcze troche czasu ale potrzebuje rady czy jakies kombinezony czy spiworki mam kupic.Napiszcie mi cala wyprawke!PROSZE bo pomalutku musze zaczac sie rozgladać??Dziekuje z góry
1. Jakiej firmy butelki i smoczki możecie polecić-na początek coś czytałam, że powinno być z wolnym przepływem. Dla mnie smoczek i butelka AVENTU antykolkowe w rozmiarze 1 bardzo jak na razie się sprawdza! NUK nie za bardzo może jak Niunia podrośnie!
2. Jakie są najlepsze wkładki laktacyjne. Obecnie używam SCHLECKEROWSKICH i da się je przeżyć a paczka kosztuje w granicach 4 złotych!
3. Czym różni się ssmoczek profilowany od innych. Profilowany jest wygięty a te inne zazwyczaj proste... ( córa moja i ta starsza i teraz ta mała wolą te proste )
4. Jakie nakładki silikonowe na sutki. Nakładki AVENT ale w razie czego przy kupnie zwróć uwagę na rozmiar!
5. Jaki jest najlepszy krem do pielęgnacji brodawek. W szpitalu stosowałam z MEDELI - jednak jest dość drogi ale w domu bardzo dobrze się sprawdziła MALTAN
6. I co powiecie na temat tego wózka http://www.bobowozki.pl/product_info.php?manufacturers_id=45&products_id=965 ????????????????????????? Mam ten model i sprawdza się dość dobrze... Wszystko zależy od potrzeb i od tego gdzie będziesz się nim poruszała :)) Gondolka może nie jest olbrzymia ale z pewnością do lutego nią nie będę śmigała (mała urodziła się długa na 60 cm więc jeszcze się mieści :)) Może w grudniu przeniosę się z Julką na spacerówkę!
Marta moje starsze dzieci rodziły się Kuba - grudzień Gabi - październik. Ubierałam ich prawie podobnie w zimne dni tzn śpioszki kaftan (bądź body) pajacyk, rajstopki, ocieplacz, cieńka czapeczka bawełniana a na wierzch gruba wełniana (lub polarkowa)Rękawiczek nie używałam a łapki chowałam w rękawki ocieplacza, na nóżki dodatkowo ciepłe skarpety. okrywałam kocykiem (rożkiem).
Cześć dziewczyny, dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Ladybird ja mam problem z wózkiem bo nie wiem na jaki się zdecydować, chodzi głównie o to by byl funkcjonalny a nie super czadowy. Ale skoro mówisz, że sprawdza się to oki. Ja mam termin na 27 marca więc myślę, że na zimę to moje dziecko już nie usiedzi w gondoli. Także najważniejsza w sumie spacerówka. Pozdarwiam
czy ocieplacz to to samo co kombinezon? And rozumiem, że to zestaw wyjściowy, a czy w domu dziecko zimowe powinno być cieplej ubierane? dodam, że u mnie w domu nie ma więcej jak 21 stopni w zimę, a najczęściej jest ok 19-20 stopni i nie zamierzam dogrzewać (czytałam że nie trzeba, bo taka temp jest ok) - no oczywiście łazienkę do kąpieli będziemy dogrzewać.
Harpijka ja sprawdzałam zawsze po rączkach i karku czy Frankowi było ciepło jak miałam wątpliwości to zakładałam kamizelkę u mnie jest podobna temp. AniaM używałam nawilżacza i teraz też będę w czasie sezonu grzewczego bardzo dobrze się spisuje... ostatnio czytałam też że wystarczy postawić miskę z wodą po łążeczko i daje podobny efekt... pampersów używam cały czas nie ma uczuleń nawet te 4-9 o których AniaM pisała że Krzysia bardzo uczuliły trochę się bałam użyć ale jak nad morzem miałam do wyboru pieluchy dada i pampersy cóż wybrałam te spróbowałam i jest ok - na szczęście :)))
Zaczynam pomalu Was tu podczytywac ale tyle tych stron, ze troche mi to czasu zajmie... Justyś - widze, ze juz calkiem oblatana jestes w tematach wyprawkowych