Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeMay 13th 2013
     permalink
    CiastoMiłości: u mnie jakiś bunt kompletny i jednocześnie blw

kurcze no u nas też zwłaszcza bunt obiadowy, ja mu dziś pulpety upichciłam a ten niewdzięcznik zrobił awanturę :devil: no więc się zwinęliśmy z karmienia i tyle :confused:
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    moja ogorki swieze tez juz je:wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMay 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Takie roczne dziecko to chyba już większość warzyw i owoców może jeść nie? :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Vsti: Takie roczne dziecko to chyba już większość warzyw i owoców może jeść nie? :)

po mojemu tak

z resztą moja Nina mając 8 mscy już ananasy wcinała i mandarynki co niby się nie powinno

JEŻYNKA - tak jak Vsti pisze - możesz Hani już wszystko dawać do próbowania :smile:
    wiadomo, nie naraz wszystko bo jak nie przyzwyczajona to może brzuchol boleć
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moja już dawno pomarańcza, mandarynki o ananasie nie wspomną, dziś rzodkiewkę dostała (a niby dopiero po roku powinno się dawać) :)
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    TEORKA: z resztą moja Nina mając 8 mscy już ananasy wcinała i mandarynki co niby się nie powinno

moja Oktawia tez i nawet nie wiedzialam ze nie wolno:shocked:
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dzięki dziewczyny- co ja bym bez Was zrobiła:grouphug:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Jezynka, a dlaczego nie? ;)
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Gosia też już wcina ogórki zielone, sałatę, myślę, że do roku to już wszystkiego popróbuje :).
    Zaraz idę jej robić frytki z marchewki i pietruszki, bo mam niewykorzystane, na których bulion warzywny gotowałam. Ciekawe, czy jej zasmakuje. Ostatnio ma duży apetyt, po paru dniach strajku (pewnie przez wychodzące jedynki górne), wszystko jej smakuje :).
    -- [url=http://lilypie.com][/url
  1.  permalink
    Dziewczyny chciałabym zacząć przygodę z BLW z moim Jaśkiem, tylko nie bardzo wiem od czego zacząć (a przekopanie całego wątku chyba trochę czasu mi zajmie:wink:) dlatego proszę o wskazówki na początek :smile: czy nie ma przeciwskazań do BLW mimo, że:
    - Jaś nie posiada jeszcze żadnych ząbków
    - nie siedzi posadzony (chwieje się na boki, więc jeszcze Go nie sadzamy nawet z podparciem)
    - generalnie jest na mleku Bebilon Pepti, ma problemy skórne(podejrzenie AZS, skazy mlecznej itd...)
    - do tej pory rozszerzaliśmy dietę wprowadzając powoli warzywa, owoce, mięsko, w formie papek (robione, lub słoiczki)

- od czego najlepiej zacząć w przypadku takiego malucha, co podawać jako pierwsze?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    violet_flower
    wazne jest zeby Jas posadzony w foteliku do karmienia siedzial stabilnie.
    Moja mala usiadla jak skonczyla 8msc a BLW wprowadzilismy przed skonczonym 6 i wtedy tez nie miala zebow.Na poczatek polecam brokuly gotowane i marchewke.
  2.  permalink
    Regi79: wazne jest zeby Jas posadzony w foteliku do karmienia siedzial stabilnie.

no właśnie tu jest problem, bo posadzony leci na twarz, lub przewraca się na boki...czyli jeszcze chyba musimy poczekać:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    violet nasz też leci :bigsmile: tzn. leciał w Antilopie z ikei bo tam nie ma takich pasów ale to zależy jak go posadziłam. Czasem czymś podparłam. Raz mi nawet leżał na tacce z chlebkiem w rączce:wink: a jak kupiłam inne krzesełko i przypięłam go pasami to jest teraz ok :bigsmile:
    I też uważam, że brokuły są najlepsze. Nasz Kacper marchewkę nie zawsze akceptuje. Możesz też dać ziemniaka...
    Ja od początku praktycznie dawałam makaron (tyle, że Kacperek ma 2 ząbki...)
    Tutaj możesz poczytać sobie opis pewnego tatusia na temat BLW. Pisze on m.in., że "niemowlęce szczęki to potężna maszyna miażdząco – tnąca" więc Jaś też spokojnie sobie poradzi z częścią jedzonka :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Dii: tzn. leciał w Antilopie z ikei

no własnie tu się też zastanawiam nad tematem krzesełka (co prawda nie ten wątek, ale pewnie więcej tu o krzesełkach niż na wyprawkowym:P), bo jeszcze nie kupiliśmy. Antilopa z Ikei chyba najbardziej mi się podoba, że względu na mały rozmiar zajmuje mało miejsca, jest lekkie, ale zastanawiam się czy polecacie Go mimo braku tych pasów? Bo w każdym innym krzesełku są pasy, ale odstraszają mnie te wielkie rozmiary i to ile miejsca zajmują... a muszę coś na czasie kupić...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Violet, jeśli chcesz docelowo do blw, to ja polecam antilopę. Bo wszędzie ją można zabrać, łatwo się czyści itp. To krzesełko ma pasy do przytrzymania w pasie bardziej dla bezpieczeństwa niż stabilności dziecka. Z tym że ono jest bardziej dla chociaż jako tako siedzących dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeMay 14th 2013
     permalink
    Jeśli do antylopy dokupi się tę podusię pod plecki, to naprawdę dobrze trzyma dziecko. Moja Gosia jakoś ponad przeciętność rozwinięta nie jest, a dobrze sieziała w tym krzesełku odkąd skończyła pół roku.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ta poducha jest fajna do antylopy i u nas długo się sprawdzała. Ja jestem w tym krześle zakochana, zero zbędnych bajerów, proste w utrzymaniu czystości i zajmuje po złożeniu miejsca tyle co nic :>
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Rany dziewczyny ale ten mój dzieć strasznie świruje. Sama nie wiem, czy to skok rozwojowy, czy mu zęby idą (czas na trójki?) czy to kryzys blw. W każdym razie przy jedzeniu zaczyna się straszliwie awanturować. Chce wkładać żarełko do buzi a potem nagle wali łapką w tackę i krzyczy, złości się tak jakby a potem nawet i płacze a właściwie wyje. W ten sposób trzeba zakończyć posiłek co skutkuje tym że mało co zjada, więc się trochę martwię... Najbardziej podejrzewam te zębole chociaż i na skok czas nadszedł. Ogólnie ostatnio jest straszliwie marudny ale dopiero wczoraj i dziś odmawiać zaczął jedzenia. Ktoś coś miał podobnie?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oranda: czy mu zęby idą (czas na trójki?)

ale wiesz, ze one z reguły wychodzą dopiero po jedynkach, dwójkach i czwórkach ? :wink:

a odpowiadając na pytanie
    moja Nina zawsze przy ząbkowaniu gorzej je bo ciężko coś gryźć jak dziąsła spuchnięte i obolałe co nie ?
    wtedy zawsze preferuje mleko i zupy, którymi ją sama karmię of kors bo Nina cierpi na syndrom odwracania łyżeczki do góry nogami tuż przed wsadzeniem jej do buzi :cool:
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    TEORKA: ale wiesz, ze one z reguły wychodzą dopiero po jedynkach, dwójkach i czwórkach ?

Wszystkie jedynki i dwójki już są (sztuk 8 w sumie :bigsmile:) a to nie 3 teraz tylko 4 ? Serio?

To żarełko ogólnie to miękkie bardzo (cukinia, szparagi) raczej rozgotowane bo taką mam tendencję... no ale coś tam dotyka dziąseł jakby nie patrzeć :sad:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    oranda: a to nie 3 teraz tylko 4 ? Serio?

no serio :wink:
    tzn tak najczęściej ząbkują dzieci ale wiadomo, że może u Was być inaczej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    z łyżeczką raczej słabo bo on nie bardzo to lubi ale może jutro spróbuję coś mu dać z papy
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMay 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Właśnie znalazłam w artykule o ząbkowaniu wzmiankę:

• Nie chce jeść

Nawet jeśli maluch radził już sobie z mniej rozdrobnionym pokarmami, teraz może odmówić ich jedzenia. Nie dziw się, przeszkadza mu ból dziąseł. Po prostu musicie na jakiś czas wrócić do gładkich papek o konsystencji kremu. Starszemu dziecku możesz podawać jogurt, twarożek, kisiel (najlepiej schłodzone w lodówce - zimno łagodzi ból).

aczkolwiek moja Nina była zupełnie niepapkowa, więc w okresie kiedy szły zęby to tylko mleko i mleko i mleko chciała :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Patrzcie jaki świetny filmik ! :wink:

a propo tego tematu chyba :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dziewczyny wymyśliłam dziś fajny posiłek na obiad samodzielny lub jako dodatek :) aż Wam zdjęcie wkleję, bo taaak mi i Nadii smakowało.

SZPINAK Z MAKARONEM I SŁONECZNIKIEM OBIAD

- 3, 4 kulki brykietowe szpinaku
    - makaron pełnoziarnisty
    - garstka słoneczniku
    - pół ząbka czosnku
    - pół małej cebuli
    - olej
    .
    Cebulę w kostkę pokrojoną podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam wyciśnięty czocho, szpinak i poddusiałm pod przykryciem. Dodałam do tego ugotowany makaron świderki dobrze wymieszałam, wtedy fajnie ten szpinak wchodzi w te zakamarki makaronowe. A na osobnej patelni uprażyłam slonecznik , potem go drobno bardzo posiekałam i dodałam do reszty i wymieszałam raz jeszcze. Wyszło pyyyszne, bez śmietany, jajek, więc fajne dla dziecka z alergią na nabiał. Całość jeszcze skropiłam dobrym olejem, smakowało trochę słodkawo przez cebulę. A i to wszystko robiłam może z 20 minut :>
    Wchodzi na stałe do naszej kuchni. A w komplecie widzę do tego kotleciki z soczewicy :D

http://28dni.pl/pictures/1854083.JPGj
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    u nas to danie bardzo często gości z jedną różnicą - szpinak w liściach bo wg mnie te kostki się robią takie papkowate i smakują niczym, a nie szpinakiem... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Czekam aż mi świeży w ogródku wyrośnie B-) wysialam przedwczoraj ;-) a ten w brykiecie jak się dobrze odparuje to jest w miarę ok.
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Penny na patelni uprażyłaś słónecznik, nie czosnek? Chyba coś pokręciłaś w przepisie, bo 2 razy jest czosnek :)
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Madzinka racja, już poprawilam ;-) z pośpiechu.
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    PENNY: wysialam przedwczoraj

O, a ja dziś wysiałam :-))) Ciekawe, czy wzejdzie :wink:
    Kupiłam też Mikołajowi sadzonkę poziomek i mamy na razie kilkanaście (zielonych) owocków :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Szpinak szybko wschodzi :smile: Ja wysadziłam 2tyg temu i już są fajne małe listki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Wiesz Ceri, jeszcze trzeba o nim pamiętać :wink: Ale poziomki mają się dobrze, więc jest szansa, że coś z tego wszystkiego będzie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Mam pytanie - ze względu na to że podejrzewam u Hani skaze to wyeliminowałam u niej białko mleka krowiego- co ja mogę jej dawać aby uzupełnić tę białko, wapń?.Boje się, że będzie miała niedobory - uwielbia warzywka, je królika i indyka(małe ilości). Chcę jej kupić mleko sojowe, ale nie wiem co mogę z nim zrobić?.Co mogę jej jeszcze podawać?.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Jeżynka z mlekiem sojowym uważaj, bo może uczulać. A poza tym zawiera hormony roślinne, więc nie należy z nim przesadzać. A co do wapnia, to jest w brokułach, sezamie, migdałach, rybach morskich itp. (najlepiej wpisać w wujka gógla: źródła wapnia - naprawdę jest tego dużo). Jeśli pije hydrolizat, to przecież ma wapń.
    A co do białka, to generalnie polskie dzieci są przebiałkowane - spożywają go za dużo. Białko jest w mięsie, jajach, warzywach strączkowych. Można robić pyszne kotlety z soczewicy, cieciorki itp.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeMay 15th 2013
     permalink
    Dzięki migg, udpokoiło mnie to troche, ponieważ Hania uwielbia brokuły i non stop jej je daje.:tooth:
    A sesam i migdały można jej już dawać?

Treść doklejona: 15.05.13 07:39
    Faktycznie, przecież można sprawdzić w google:shamed:.
    Już mam źródło wapnia- Hania pije codzień z babcią siemie lniane.:boogie:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    Tadzisław śniadankujący

wafle ryżowe z humusem :wink:
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    PENNY, u nas sprawdza się jedynie wersja: szpinak (koniecznie świezy - mrożony nie wchodzi), czosnek, oliwa i majeranek.
    A podobny makaron można też zrobić ze startą cukinią (na oliwie minutę podsmażyć rozgnieciony czosnek i potem na 2 minuty cukinia starta na grubych oczkach i pieprz). Można do tego dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki albo jakąś wędlinę (najlepiej domową).
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Chyba też zasieje szpinak, bo N. w przeciwieństwie do mnie uwielbia go... :D
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Spróbuję zatem z cukinią :) Nadia uwielbia prażony słonecznik, dlatego go dodaję tam gdzie mi się zdaje, ze pasuje :P
    Livia: Kupiłam też Mikołajowi sadzonkę poziomek i mamy na razie kilkanaście (zielonych) owocków

Ja zakupiałam 6 sadzonek, na razie kwitną i czekam na owoce. Też z myślą o Nadii zasadziłam :>
    migg: A co do białka, to generalnie polskie dzieci są przebiałkowane - spożywają go za dużo.

Święte słowa, panuje jakaś mania mięsa i mleka.. jedz pij będziesz wielki ;/
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeMay 16th 2013
     permalink
    A ja Wam ostatnio pisałam, że u nas coś gorzej z jedzeniem. Od przedwczoraj mam inne dziecko, chyba ktoś ją podmienił. Wyszły górne jedynki, zaczęła sama siadać, próbuje raczkować i zjada wszystko. Już powoli mnie to blw męczyło, bo więcej ciapciała niż jadła, prawie wszystko do wywalenia było, ostatnie tygodnie ciągle cycuś. A teraz cudnie :). Chyba przeszła jakiś skok. Wczoraj 5 łódeczek z pieczonych ziemniaczków i pół jajka z koperkiem, dzisiaj warzywa na patelni z kurczakiem, zjadła naprawdę spory kawałek kuraka, potem pochłonęła pół jabłka (trochę się bałam, ale dała radę). Jest super!!!
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no ja już parę dni temu tu pisałam, że jak Ninie szły zęby to kompletnie nic nie jadła
    wychodziły i potrafiła na obiad wciągnąć dwa ziemniaki, dwa jajka sadzone plus trzy kiszone ogórki a i tak zaraz wyła, że głodna :cool:
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Madzinka to dajesz mi nadzieję na lepszą przyszłość. Ja już schizowac zaczynam że M. za mało je że za późno zaczęłam rozszerzać że żelazo anemia itd. itp.

A poniżej wczorajszy obiad:
    Szparagi oraz omlet który zjadłam niestety JA (bo był bunt) a dobry był. Na porcję dla mnie i MArcela: 2 jajka, pół pomidora rozgniecionego, pół słoiczka gerber indyk, natka pietruszki. Usmażyć i zjeść. Co w przyszłości zrobiłabym inaczej... nie omleta ale placuszki bo to "ciasto" jest bardziej rozpadające się niż omlet.

•  
      CommentAuthorDii
     permalink
    oranda dałaś mi niezły pomysł na jedzonko :bigsmile:
    A Tadzik super jadł wafla, Kacper ostatnio jadł brokułę (jak zwykle) i teściowa tak zaczęła panikować na jego krztuszenie że sama się zestresowałam i się przestraszyłam! Rany! Potrafi podnieść ciśnienie! Ale o tym na odpowiednim wątku jak mąż nie będzie czytał:wink:
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    My mieliśmy do tej pory dwa poważniejsze zakrztuszenia zakończone belcikiem :bigsmile:
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeMay 17th 2013 zmieniony
     permalink
    Teo też właśnie myślę, że to przez te zęby była taka marudna i apetytu nie miała.
    Oranda a jak te szparagi zrobiłaś? Są tylko ugotowane? Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie robiłam szparagów.
    U nas do tej pory bez zakrztuszeń, ale Gosia jest bardzo ostrożna, wszystko powoli ogląda, wkłada do buzi, po chwili wyjmuje, jak stwierdzi, że za dużo. Od czasu do czasu zakaszle i odkrztusi, ale tak bardzo delikatnie, nie wygląda to przerażająco.
    .
    A jeszcze Wam muszę napisać, że zdesperowana odnośnie niejedzenia Gosi sięgnęłam kolejny raz po książkę o blw i trochę mi się w głowie poukładało. Po pierwsze stwierdziłam, że przecież nie muszę gotować specjalnie dla Gosi (ba, nawet nie powinnam, bo to niezgodne z ideą blw), więc dostaje to co my, w wersji nieposolonej, wiadomo, wszystko co w miarę zdrowe i co nie stanie kołkiem w gardle. Chyba na początku za bardzo cudowałam, a po powrocie do pracy po prostu nie mam na to czasu. Dlatego też wyluzowałam i nie przejmuję się, kiedy większość jedzenia ląduje na podłodze. A jak stałam godzinę nad garami, a potem z tego nic nie zostało zjedzone, to rosła moja frustracja. Po drugie około 7-8 miesiąca następuje taki krok do tyłu u większości dzieci i też nie należy się tym przejmować, tylko stwarzać jak najwięcej okazji do wspólnych posiłków.
    To się wygadałam :D.
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
    • CommentTimeMay 17th 2013
     permalink
    madzinka83: Oranda a jak te szparagi zrobiłaś? Są tylko ugotowane? Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie robiłam szparagów.

ja też nie robiłam, wybieram się dzisiaj na plac, jak wypatrzę, to zakupię i będę próbowała zrobić i zjeść także ( takie BLW dla dorosłych sobie zafunduje :wink:

madzinka83: Po pierwsze stwierdziłam, że przecież nie muszę gotować specjalnie dla Gosi (ba, nawet nie powinnam, bo to niezgodne z ideą blw), więc dostaje to co my, w wersji nieposolonej, wiadomo, wszystko co w miarę zdrowe i co nie stanie kołkiem w gardle
    ja tak robię właśnie, wczoraj np. szamaliśmy razem placki ziemniaczane :bigsmile: z resztą Tadek ma tak, że jak widzi, że mamy coś innego niż on, to nie ma jedzenia, tylko wyciąga rączki do naszych talerzy :wink:
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeMay 17th 2013
     permalink
    Madzinka ja tez gotowalam pierwszy raz. Zielonych sie nie obiera, trzeba odłamać 1/3 końcowki i gotowac 10 minut, ja gotowalam 15 min żeby były bardziej miękkie dla M.

Treść doklejona: 17.05.13 20:50
    To nic nadzwyczajnego ale wyszedł mi dziś naprawdę dobry sos do pulpetow z indyka.
    Puszka pomidorów
    Pół cebuli
    Papryka
    Natka pietruszki
    Bazylia
    Łyżka jogurtu nat.

Podsmazyc cebule, zalac pomidorami dodac ugotowana papryke (ja obralam z niej skórke ale dużo mnie to nerwów kosztowalo wiec nastepnym razem chyba odpuszcze), zblendowac dodac zioła i jogurt.

starcza na 2+1 na 2 porcje:surprised:
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeMay 19th 2013
     permalink
    Mam świetny przepis na spaghetti bezmięsne dla całej rodziny w tym dzieci- Hanusi smakowało.

składniki:
    bakłażan/y
    pomidorki z kartonoka ( najlepsze są w Lidlu)
    bazylia
    czosnek
    zioła wedle uznania
    natka pietruszki

Bakłażana kroimy w kostkę i wrzucamy na pół godz. do osolonej wody bądz do wody z ziołami.
    Następnie odsączamy bakłażana i smażymy/ podduszamy na patelni z oliwą/olejem.
    Dodajemy pomidorki z puszki, zioła, czosnek i bazylię i tak to dusimy do miękkości .
    Jak już wszystko będzie miękkie to wrzucamy do tego ugotowany makaron spaghetti i mieszamy wszystko razem.
    Zawsze na koniec podaje drobno posiekaną natkę.:bigsmile:

SMACZNEGO:thumbup:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeMay 19th 2013
     permalink
    dzięki jeżynka. Na pewno wypróbuję:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeMay 20th 2013
     permalink
    Dzisiaj zaczęliśmy BLW:bigsmile:
    Staś "zjadł" brokuła, marchewkę i ziemniaczka. Niby takie niewinne warzywka, a ile sprzątania miałam...:wink:

Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.