Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    ja podaje - madziik@interia.pl
    --
  2.  permalink
    Czy jedzac kopytka, takie zwykle, ziemniaki - mąka, moge dziecku tez dac troszke pociamciac czy za wczesnie dla niego?
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeMay 30th 2013
     permalink
    Madzik, ja osobiscie chyba bym nie dala jeszcze 6cio miesiecznemu dziecku. To kopytko moze byc chyba troche "za ciezkie" na taki mlody zoladek. Chyba ze dajesz mu juz sporo innych rzeczy do jedzenia poza mlekiem to moze sprobuj...
    --
  3.  permalink
    No ja tak troche, troche ziemniaczkow, kaszke je codziennie, chlebek ciumka, ale powoli to idzie to on niechce tak normalnie jesc he he. Dziekuje
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ja bym dała :wink: Adaś jadł kluski leniwe między 6 a 7 miesiącem, a i tam jest mąka i twaróg, ziemniaków nie ma, ale wszak ziemniaki są bodajże od 4 miesiąca, jeśliby ktoś chciał się tabelek żywieniowych trzymać :wink:
    --
  4.  permalink
    No ziemniaki mlody jada, dalam szczatek szyneczki. Nie chce jesc przepisowo to jada u mnie na kolach i z mojego widelca, bo ze swojej lyzki niechce i jakos tam ciumka. Leniwych nie moze he he. Dalam mu kopytka, ale uprzednio pogryzlam sama bo sie balam ze nie poradzi sobie. Zjadl troszke, nie wypluwal a pozniej kupka byla, wiec dal rade :)
    Od kiedy mozna dawac takie cos jak parowka??? (wiem co myslicie o parowkach, ale poszukam tych najlepszych w sklepie), chyba jak beda jakies zeby??
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    ja dałam parówkę jakieś 1,5 tyg. temu i dzisiaj. Myślę, że możesz spróbować. Tak naprawdę ile on tego zje... ? :wink: My kupujemy z 97% zawartością mięsa z szynki czy jakoś tak:wink: Bardzo smakują Kacperkowi.
    --
  5.  permalink
    Mnie bardziej chodzi o to, czy mu przez gardelko przejdzie.. parowka taka olbrzymia a jego buzia taka malutka.. niechce aby sie zadlawil :(. Surowa czy gotowana??
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Dziewczyny, zwłaszcza te, które są na początku rozszerzania diety, albo boją się podawać różne rzeczy swojemu dziecku:wink: Wklejam Wam schemat żywienia niemowląt - oczywiście nie ma w nim wielu produktów, którymi czasem karmimy swoje dzieci, ale nie jest on też tak okrojony, jak się czasami wydaje :wink: On został opracowany w 2007 r. przez Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii i wzbogacony o wytyczne WHO.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeMay 30th 2013 zmieniony
     permalink
    Ale dyskusja się rozwinęła o soli :)

Ja tam nie solę Stasiowi wcale. Zjadam po nim niesolone warzywka i dla mnie są wręcz smaczniejsze, bo czuć ich prawdziwy smak. Śladowe ilości soli dostaje, na pewno jest w chlebie i w pizzy, wczoraj jadł pizzowe krawężniki i truskawki :) dzisiaj był ogóras zielony i arbuz -najlepsze papu jak dotąd :)

Makaron z sosem pomidorowym będzie jutro albo w sobotę. Co do tych puszkowych pomidorów to o dziwo soli nie ma w koncentracie tylko same pomidory, a myślałam że właśnie tam jest najwięcej chemii. Ile człowiek może się dowiedzieć dzięki BLW ;)

Vsti, ja też bardzo poproszę przepisy, podszepnę za chwilę maila :)
    • CommentAuthoravf
     permalink
    Tez poproszę jesli mozna,
    anna@vievioorka.pl
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Tak a propos soli jeszcze, to ona nie tylko jest w produktach przetworzonych. To naturalny składnik np. warzyw :)
    A tu fajny artykulik o soli, haha "biała śmierć" :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    madziik parówkę ja gotowałam i przekrajałam na pól w długości i na pół w szerokości. Kacper ma dwie dolne jedyneczki więc sobie wyskrobywał mięsko i skórkę zostawiał:bigsmile:
    --
  6.  permalink
    No wlasnie.... Maks bezzebny:(
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMay 31st 2013
     permalink
    Moje dziecko ma tylko kasownik i cóż, no nim tylko odgryza kawałki, zresztą nawet jak tych 4 zębów nie miała, to świetnie sobie radziła z jedzeniem. Dziecko "mieli" jedzenie dziąsłami, językiem, podniebieniem i żadnych zębów do tej czynności niepotrzebuje.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  7.  permalink
    No to sprobuje :)
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Dziewczyny, czy któraś z Was ma lub używa zestaw ze sztućcami momma, taki

Jakie macie zestawy ze sztućcami i co polecacie ewentulanie? Chciałam Gosi kupić jakiś zestaw i powoli przyzwyczajać ją do sztućców za jakiś czas.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Potwierdzam - Amelce pierwszy ząb wyszedł tydzień temu, a od paru miesięcy gryzie wszystko pięknie dziąsłami.
    •  
      CommentAuthormarylove
     permalink
    Madzinka ładne to ale czy wygodne do trzymania?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    madzinka ja się przymierzałam do tej mommy, tak trochę na zaś ... ale odpuściłam na razie, więc jak zakupisz to z chęcią wysłucham opinii
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    U nas lepiej szło BLW jak Nina bezzębna była bo fajnie dziąsłami rozdrabniała. A jak wyszły zęby to zaczęło sie odgryzanie za dużych z reguły kawałków :neutral: :tongue:

MADZIA mi też sie te sztućce do trzymania przez dziecko niebardzo widzą....
    My mamy zwykłe, najzwyklejsze z IKEI. Są takie fajne komplety - kubki, miseczki i talerzyki pakowane po 6 sztuk w różnych kolorach.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeMay 31st 2013 zmieniony
     permalink
    No chyba macie rację, po co przyzwyczajać do takich dziwnych. Poszukam w ikei w takim razie. Z momma kupię ten kubeczek ze słomką.
    Takie są efekty blw :devil:. Dziecię na chwilę zostało samo z zakupami, bo musiałam się napić wody, po tym jak bobasa i 3 siatki zakupów wniosłam na 3 piętro, po minucie zastałam taki widok :devil:
    -- [url=http://lilypie.com][/url
  8.  permalink
    po minucie zastałam taki widok
    - ha ha ha, no super:D
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMay 31st 2013 zmieniony
     permalink
    No nie mogę Madzinka, naprawdę jak patrzę na te siatki z zakupami to dosłownie Bobas Lubi Wybór :devil: !!!!To zdjęcie się nadaje do jakiegoś artykułu w necie na temat blw albo książki z przepisami przecież :crazy:
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Madzinka, Lila je zwykłą łyżeczką do herbaty/kawy, a widelec ma deserowy - też zwykły. Nawet nie wpadło mi do głowy, żeby kupować jakieś specjalne :wink:

Za to z ikei mamy talerzyki i miseczki, bo L. lubi czasami zrzucić sobie talerz i patrzeć, jak spada. I kubki też ikea ma fajne. Świetnie sprawdzają się jako foremki do robienia babek w piaskownicy :D
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeJun 1st 2013 zmieniony
     permalink
    U nas też zwykła łyżeczka i widelec deserowy :wink:
    Madzinka, zdjęcie mnie zabiło :crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 1st 2013
     permalink
    Madzinka padłam:jumping::crazy:

Jak długo może potrwać brak zainteresowania jedzeniem, które podaję Kacprowi? Trochę mnie deprymuje widok wyrzuconego/rozciapanego jedzenia.
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Bari, a od kiedy podajesz Kacprowi jedzenie?

Treść doklejona: 01.06.13 15:56
    Bo jeśli od 3 dni, to trochę cierpliwości :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    bari_87: Jak długo może potrwać brak zainteresowania jedzeniem, które podaję Kacprowi? Trochę mnie deprymuje widok wyrzuconego/rozciapanego jedzenia.
    --

długo :devil: Tadzio już prawie 2 miesiące próbuje być zainteresowany i są dni kiedy rzeczywiście jest i coś tam do dzioba wkłada, mieli i połyka, a są dni kiedy tylko rozciapcie i nic nie skubnie .... nie zmuszam, zachowuje spokój, bo wierzę, że to zaowocuje lada momencik :wink:
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Nie długo mu podaje tylko chciałabym wiedzieć jak długo może to potrwać. Dziś już poszło lepiej bo łapał za warzywa i celował do buzi. Ale później jak go eM wziął to poszła fontanna buzią i nosem i eM się krzywi na BLW :confused:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 01.06.13 16:52</span>
    Wiem, że nie to nie przez BLW, ale eMowi nie idzie przetłumaczyć bo jemu się od początku to nie podoba i mówi, że wydziwiam :sad: On jest wielkim czyściochem i jak widzi co jest na podłodze to chodzi i psioczy.
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Za parę miesięcy Twój M zmieni zdanie, jak zobaczy, że Kacper super sobie radzi i że nie trzeba go karmić ;) Moja L. od początku coś tam brała do buzi, ale i robiła bałagan. Nadal są dni, że wyrzuca jedzenie, ale już rzadko. I bardzo się cieszę, że wszyscy jemy posiłki razem i nie muszę wydzielać dodatkowego czasu na karmienie dziecka.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    migg dzięki za odpowiedź, najwyżej w weekendy bedzie łyżeczka (eM w domu), a w tygodniu będziemy próbować BLW (chodź łatwo nie bedzie bo w domu jeszcze 4 kontrolerów jest).
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Bari, ale przecież zawsze sprzątasz po jedzeniu, no nie? To rodzina będzie wdzięczna, że trzy razy dziennie w kuchni będzie umyta podłoga :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A śniadania w formie BLW mogę mu już podawać (tylko pytanie co?) czy lepiej na razie eksperymentować tylko z obiadami?
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Owoce, naleśniki, chleb - coś tam, co Ty jesz.
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Mój luby też przewrażliwiony na punkcie czystości, ale wytłumaczyłam mu na czym BLW polega, poczytał książkę i jest ok. Za pierwszym razem nie mógł się powstrzymać, żeby Stasia nie wycierać po każdym kęsie, ale kazałam mu sobie łapy pod tyłek wsadzić albo związać:devil:
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    bari, mój tez na początku się krzywił na BLW i zapomniałam ci wspomnieć, że po marchewce z rączki swojej (nie w papce) też wymiotki były... Takie pierwsze odruchy bo to coś nowego, i może za głęboko wsadził i mu razem z mleczkiem poszło, ale potem już było ok. Tak więc eksperymentuj i się nie przejmuj. Za jakiś czas eM ci podziękuje:wink:
    A śniadania jak najbardziej. Chociażby jakiś owoc! Ja jak raz nie wezmę Kacpra do stołu to tak się patrzy jakby się mu krzywdę robiło. Tak już się przyzwyczaił do wspólnego siedzenia przy stole!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Bari, em doceni jak zobaczy innych rodziców rocznych dzieci, którzy użerają się z łyżeczką, a wasze dziecko będzie jadło samodzielnie. Gdyby nie blw (ale też nie ortodoksyjne) chyba do tej pory bym się zamachała lyzeczką na śmierć.
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Mój eM jest tak damo napalony na blw jak i ja :> Zawsze mamy radochę, jak patrzymy na wcinającą Majkę. Jak ona sobie świetnie radzi z jedzeniem! Aż nir mogę się nadziwić. Ostatnio jadła kluchy spaghetti, omleta, krome chleba, a dziś na śniadanie placuszki bananowe. A jak byliśmy u rodziców to wsadziła rękę w torta, udziabała kawałek i siup do buziaka. Ile radochy było, jak się cała ufajdała :>

Jedyne co, to blw nie mogę stosować przy mojej mamie, bo straszna z niej panikara i uważa, że mam nierówno pod sufitem, że daje Majce takie jedzenie. Według niej powinna jeść zupki i jedzenie rodziabdziane widelcem. Ona karmiła mnie tak 21 lat temu, ale czasy się zmieniają ;))
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, jak czytam jak sobie radzą dzieciaczki niewiele starsze od Kacpra to bardzo mi się to podoba:bigsmile:
    Ale właśnie niby teściowa mi powiedziała karm jak chcesz (uprzedziłam o blw) a jak Kacper wziął nitkę makaronu spaghetti do buzi, a ja nie zabrałam to zwróciła mi uwagę:devil: no bo przecież wszyscy na łyżeczce wychowani i jakoś żyją...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJun 2nd 2013
     permalink
    Bari, ja mam znajomych, których córka jest tylko o 3 dni młodsza od mojej. Karmiona łyżeczką i tylko jedzeniem ze słoiczka. No i ostatnio na jakiejś wspólnej imprezie, wszyscy byli w szoku, bo różnica była ogromna - ona niczego sama nie potrafi zjeść, jak dostaje coś nie zmiksowanego, to momentalnie się krztusi.
    Znajomi cały czas musieli ją karmić, zajmować się tylko nią, podczas gdy nasza młoda obsługiwała się sama - pożarła kromkę chleba, sporo pieczonego mięsa, do tego jakieś warzywa z sałatki, popiła wodą z doidy - a tamci tylko szczękę zbierali z podłogi :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Hydro podniosłaś mnie na duchu.
    Wszystkiego dobrego dla Natalki:flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Hydro i właśnie to jest to! Nikt, kto wychowany jest na przekonaniu o słoiczkach tego nie rozumie. A przekona się dopiero jak zobaczy. Ja już nawet się założyłam z męża siostrą. Ona nie wierzy, że Kacper mając rok będzie samoobsługowy! Sama nie ma dzieci i nie rozumiem czemu się wypowiada, ale cóż. Szkoda, że zakład poszedł o przekonanie...

I 100 latek dla Natalki!!!!!!!!!!!!!!!:flowers::kissing::clap::cheer::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    najlepszego dla NATALKI :)
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Wszystkiego naj dla Natalki :flowers:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJun 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    Dii: ! Nikt, kto wychowany jest na przekonaniu o słoiczkach tego nie rozumie. A przekona się dopiero jak zobaczy.

Dlaczego to nie działa na moja teściową :neutral: już nie mogę z nia, za każdym razem podkreśla jakie to straszne, że tak Nadię męczę. Że dzieci, które nie mają zębów nie mogą jeść niczego oprócz DOKŁADNIE zmielonych papek. Że nie może być przy tym jak ona tak je, bo dostanie zawału. To już jest po prostu chore, tyle miesięcy jest na blw i jakoś żyje, a ona dalej swoje mądrości wygłasza :confused:

Hydro koleżanka Nadii ma 20 miesięcy, karmiona od zawsze łyżeczką, potrafi sama brać różne pokarmy ręką, ale za każdym razem gdy ją widze, jest mega krztuszenie się i naprawdę wygląda to strasznie, prawie nie gryzie, ładuje na maksa do buzi i próbuje od razu przełknąć pokarm. Ostatnio jadły razem pizzę, Nadia każdy kawałek dokładnie gryzła, jadła swobodnie, a koleżanka mi mo że dwa razy starsza nie radziła sobie.
    Malisiek: to blw nie mogę stosować przy mojej mamie, bo straszna z niej panikara i uważa, że mam nierówno pod sufitem

Witaj w klubie wariatek, z tymże za taką uważa mnie teściowa, bo moi rodzice na szczęście są zachwyceni blw ;>
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dziewczyny, mozecie podac linki do ksiazek, ktore macie do BLW?
    Nie wiem ktora kupic.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    U mnie to teraz dziadkwie wszystkim sie chwala, jak to wnuczka sama ładnie je, ja ostatnio widziałam dziewczynke starsza o pol roku od N. ktira nie wiedziala, co waflem ryzowym zrobic, bo rodzice nigdy jej zadnego jedzenua do raczki nie dali...
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Vsti: ktira nie wiedziala, co waflem ryzowym zrobic, bo rodzice nigdy jej zadnego jedzenua do raczki nie dali...

:shocked: masakra! Dominik nie jest na BLW ale bez przesady ...:) często dostaje coś do rączki ;) i super mu to wychodzi:) ale u niego widzę motoryka mała bardzo przoduję nad dużą. Ma jak na swój wiek bardzo sprawne rączki:)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJun 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    Dziękujemy za życzenia :smile:

PENNY: Dlaczego to nie działa na moja teściową :neutral: już nie mogę z nia, za każdym razem podkreśla jakie to straszne, że tak Nadię męczę. Że dzieci, które nie mają zębów nie mogą jeść niczego oprócz DOKŁADNIE zmielonych papek. Że nie może być przy tym jak ona tak je, bo dostanie zawału. To już jest po prostu chore, tyle miesięcy jest na blw i jakoś żyje, a ona dalej swoje mądrości wygłasza :confused:

To tak, jak z moją mamą - co prawda nie ma tekstów o męczeniu dzieci i o zawale, ale za każdym razem, jak widzi Natalię w akcji, to w oczach ma grozę i pyta: a nie możesz jej tego pognieść widelcem? Przecież ona jest taka malutka... Wrr. Metodą zdartej płyty odpowiadam, od kiedy N. je samodzielnie i pytam, dlaczego mam ją teraz uwsteczniać. Aha, no i już na 100% jestem pewna, że mojej starszej córce (zajmowała się nią, gdy pracowałam) raczej rzadko pozwalała samodzielnie jeść, wbrew temu, co mi mówiła... Po prostu widzę coraz większą różnicę w postępach jednej i drugiej na tym samym etapie... :confused:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.