Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJun 13th 2013
     permalink
    Dziewczyny, macie jakis pomysl co zrobic z rozgotowanego ryzu?

Hmm, może dodaj do tego jakiś owoc, najlepiej pasuje mi tu starte jabłko. Albo jakieś kuleczki z serem?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Klopsiki ryzowo-warzywne np :)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Vsti: Klopsiki ryzowo-warzywne

a jak je zrobić?
    --
  1.  permalink
    Vsti, no właśnie, jak je zrobić?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeJun 14th 2013
     permalink
    Dii: A takie serki białe (np. z dodatkiem szczypiorku) na chlebku można podawać czy są za bardzo E-owe

Wszystko zależy od tego, jaki serek. Da się znaleźć serki bez dodatków i do nich samemu można wtedy dodać szczypiorek - to najzdrowsza opcja
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Ugotowane warztwa, jakie chcecie np. Brokul, kalafior,marchew, pietruszka...
    Mielone siemie lniane, lub jajko
    Troche maki, troche bulki tartej...
    Warzywa rozgnuatamy dodajemy ryz, jajko/siemie, do tego troche maki, bulki, zeby konsystencja byla odpowienia, wrzucamy na chwile do gotujacej wody, na patelni tez da sie zrobic ;)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A jak myślisz w formie paluszków by się to trzymało?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Myślę, że też da rady to zależy od tego ile dodasz mąki/bułki :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Paluszki wyszły, ale niestety coś Kacprowi nie podeszły więc na obiad było mleko.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Majka dziś wcinała spaghetti, ku przerażeniu babci :devil: Ale chyba już się przekonuje, bo widzi, jak bobek sobie z jedzeniem świetnie radzi:cool:

--
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Oj widać, że smakowało:bigsmile:
    A nie chciała zrzucić miski?
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJun 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Smakowało, i to jak! Chciała wylizać sos z dna, ale wyciapciała go łapkami i miska była czyściutka :D Zrzucić nie chciała, a i tak by jej się nie udało, bo micha jest 'przyssana' do tej podstawki, a ta do tacki ;) Jedyne co, to na początku wzięła garść kluchów i buch je na dół:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Zrzucić nie chciała, a i tak by jej się nie udało, bo micha jest 'przyssana' do tej podstawki, a ta do tacki ;)

A to takie czary :) jeszcze mi napisz, że zjadła cały makaron..
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJun 15th 2013
     permalink
    Taa, prawie nic nie zjadła... Wszystko było na niej lub w śliniaku ;x
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeJun 15th 2013
     permalink
    Już myślałam:wink:
    U nas to samo, tylko sosik wciągnięty.
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeJun 17th 2013
     permalink
    Chwalimy się! Dzisiaj Kacperek (mimo ząbkowania i napuchniętych dziąsełek) pierwszy raz wszamał prawie wszystko co mu dałam!!! Tzn. spagetti:bigsmile: Wpychał łapkami cały makaron i mięsko aż mu się uszka trzęsły!:crazy:
    Jestem z niego dumna! W końcu! Bez krztuszenia!
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Dii super:bigsmile: a co podajesz na śniadania Kacperkowi?
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    śniadania...? Hmm... Ostatnio kawałek bułki dostaje... Z braku czasu... Ale w weekendy uda mi się podać jajko smażone delikatnie na masełku i czasem dodaję jakiś owoc:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A jak sobie radzi z jedzeniem tego jajka bo mój to raczej sobie jeszcze nie poradzi. Dziś próbował czereśnie i bardzo mu zasmakowały.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeJun 18th 2013
     permalink
    Wiesz co? No jajko to daję mu przekrojone na cztery wzdłuż i dolnymi ząbkami sobie gryzie (teraz i o górną jedynkę zachacza:wink:) jednak bardziej mu podchodzi żółtko i na początku było tak, że białko zostawiał, żółtko automatycznie wypadało na tackę. Nabierał je i wcinał. Twój Kacperek też z żółtkiem by sobie poradził:wink: Ale ciekawa jest też ta jajecznica. Tzn. tak jakby sadzone ale z rozbebłanym żółtkiem aż się wszystko dobrze zetnie. I potem mu w paseczki kroję. Wcina jak zły!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeJun 18th 2013
     permalink
    Malisiek: Majka dziś wcinała spaghetti, ku przerażeniu babci :devil: Ale chyba już się przekonuje, bo widzi, jak bobek sobie z jedzeniem świetnie radzi:cool:

świetny widok, Kinia tak wyglądała jak dostała truskawkę do łapki :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeJun 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziś u nas na obiad był ryż z jabłkiem i Tosia sobie chciała poradzić rączkami, więc pomagała sobie przepychając jedzenie z łyżeczki do buzi. Bo bez łyżeczki jej nie szło.

Całość dojadła bananem, ale ślizgał się on w rękach po ryżu.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeJun 19th 2013
     permalink
    Brawo Tosia!:crazy:
    My dziś wcinaliśmy makaron z truskawkami. Duużo zjadł:jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    Jak długo mogę podawać BLW same warzywa? I jak długo mogę pozwalać żeby jadał tyle co nic?
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    bari_87: jak długo mogę pozwalać żeby jadał tyle co nic?
    Ja pozwalałam do roku. Potem Lila sama skumała, że nie wypada tak mało jeść:devil:

bari_87: Jak długo mogę podawać BLW same warzywa?
    Nie wiem, z jakich powodów podajesz same warzywa, ale możesz je rozwinąć o kasze, ryże, makarony, płatki owsiane/jaglane itp., strączki, mięso, ryby, i tak można wymieniać. ;) Choć ja się starałam przez pierwszy miesiąc podawać głównie warzywa i owoce. Potem stopniowo rozszerzałam, a od ok. 9. miesiaca było już wszystko.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    migg: Nie wiem, z jakich powodów podajesz same warzywa

Bo to się najłatwiej robiło:devil: obrać pokroić i na parę. Nie cierpię wymyślać co podać i nie cierpię gotować.
    I teraz mi się wydaje, że z łyżeczką jednak łatwiej...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormadziik1983
    • CommentTimeJun 20th 2013 zmieniony
     permalink
    I teraz mi się wydaje, że z łyżeczką jednak łatwiej..
    - no niewiem.. moj maly nawet na kaszke podana lyzeczka ma "wywalone" , mimo ze glodny i jak juz dam w koncu do buzi to nie wypluwa nic, to samo z deserkami ;) Wiec niewiem czy tak latwiej, przynajmniej w moim przypadku :)
    --
  2.  permalink
    A jak to jest..? Podobno dzieci generalnie w wieku 9-10 miesięcy nagle zaczynają jeść więcej niż do tej pory. To prawda?
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Ciastou nas sie sprawdzilo ok. 10 m-ca, nie wiem, czy to naturalnie przyszlo,czy przyczynabylo odstawienie w dzien cyca ;) Dzis Nadia zjada bardzo duze porcjie wszyscy sa zdziwieni, gdzie ona to miesci :D
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Dii, dzięki to mi dużo ułatwi. Bo miałam się poddać z tym BLW. Bo w sumie łyżeczką to ugotować, zmiksować i podać, a w blw to trzeba jeszcze wymyślic jak podać
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeJun 21st 2013
     permalink
    Moja mała wciągnęła dzisiaj pierwszy raz jajecznicę na masełku i chlebek z masełkiem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeJun 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Truskawki i makaron
    imagebam.com
    Jak się na ciśnie na zdjęcie to jest większe
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeJun 21st 2013
     permalink
    Super Tosia zajada:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJun 24th 2013
     permalink
    bari_87: Bo w sumie łyżeczką to ugotować, zmiksować i podać, a w blw to trzeba jeszcze wymyślic jak podać

Karmie Dominika mieszanie i uwierz mi, że robiąc "papki" (chociaż u nas o raczej zupki lub takie jakby obiadki ;) bo zmiksowana papa to od dawna już nie jest) też trzeba być kreatywnym co by dziecko codziennie nie dostawało tego samego. Mam już swój spis...a za każdym razem wymyślam coś innego;) to kalarepka to buraczki, ogórki itp.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeJun 24th 2013
     permalink
    A mój Kacperek od dwóch dni wcina jak szalony! co bym mu nie dała, wpycha wszystko rączką i zjada! :crazy:
    Już nie tak delikatnie, po kęsie... Całe pakuje do buziola! Makaron, kalafior, cukinię, bułkę, szybkę, ser żółty... Tylko marchewkę wypluwa...:beard:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 25th 2013
     permalink
    Mam głupie pytanie:shamed: jak się gotuje kaszę jęczmienną? Bo nie ma na opakowaniu informacji, a chciałam zrobić te rolki z kaszy jęczmiennej.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    bari_87: Mam głupie pytanie:shamed: jak się gotuje kaszę jęczmienną? Bo nie ma na opakowaniu informacji, a chciałam zrobić te rolki z kaszy jęczmiennej.
    ja najpierw płucze, potem wrzucam na wrzątek, proporcje 1cz kaszy na 2 cz wody, przykrywam i na baaardzo małym ogniu około 15-20min trzymam, nie mieszam
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Kasia dzięki, idę zaraz gotować
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Chciałbym się pochwalić że Adaś umie już jeść widelcem oraz łyżeczką, o ile to coś bardzo gęstego jest :bigsmile:
    Jak znajdę chwilę to wrzucę filmiki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeJun 26th 2013
     permalink
    Zrobiłam te rolki z kaszy, ale po wyjęciu z piekarnika są strasznie miękkie i się sypią...w czym popełniłam błąd?
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Wysuszyłaś je:bigsmile: W piekarniuku tak to już jest. Musiałabyś je czymś zlepić, np. jajkiem:wink: Hehe! Ale po ugotowaniu - a właściwie rozgotowaniu powinnaś zlepić ruloniki i podać. Tak mi się wydaje. Chociaż robiłam tak z ryżem i kuskusem i nie wyszło... Tez się posypało:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    bari_87: Zrobiłam te rolki z kaszy, ale po wyjęciu z piekarnika są strasznie miękkie i się sypią...w czym popełniłam błąd?

z kaszy jaglanej od razu lepie wałeczki, trochę ugniatam przy tym żeby były bardzie zwięzłe i już nie zapiekam, ale bądź przygotowana, że się rozpadną tak czy siak, dodaje też startego jabłka kasza się bardziej plastyczna mam wrażenie przez to robi (jabłko i kasza się razem gotują)

ostatnio robiłam z kaszy jaglanej takie burgery
    http://www.jadlonomia.com/2012/03/najlepsze-wegeburgery-na-swiecie.html
    możesz na bazie tego przepisu poeksperymentować, coś odjąć, dodać coś innego
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Ja robiłam z kaszy jęczmiennej z tego wątku przepis na słodkie rolki jęczmienne

Treść doklejona: 26.06.13 14:04
    Może użyłam złej kaszy...
    Dziś kiepski dzień BLW bo kiepska ze mnie kucharka:angry:
    Rolki nie wyszły, burgery nie takie jak trzeba. Kacper połowę rozwalił, porządnie się zakrztusił i puścił pawia. Wygladało okropnie ale nie pomagalam mu i po tym chciał wrócić do jedzenia:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Bari u nas od dwóch dni marchewka z kalafiorem i makaronem:wink: a jeden obiad przespal więc mamy lukę:bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny,a co myslicie o taliej sytuacji...jasiek ma swoje krzesełko, podaje mu w nim jedzenie ale tak sie wykręca i chce wyjsc i denerwuje się na jedzenie. Natomiast kiedy go postawię na podlodze i on stoi opierając się o to krzeselko ( tudziez w jakimkolwiek innym miejscu na podlodze) to chętnie je. Oczywiscie wtedy wszystko sypie sie bezposrednio pod niego. Cesto tez chce jesc to co ja jem i dlatego siadam na podlodze i jemy rażem. On jedną ręką oparty wtedy o moje kolana. Mm wyrzuty sumienia ze tak to wygląda i generalnie on potrafi raczkowac z tym jedzeniem przez pół kuchni.. ale widzę ze taka forma znacznie bardziej mu odpowiada i zdecydowanie ma wtedy wiekszy apetyt... :confused:
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ciasto ją myślę że każda forma nie jest zła. Oby skuteczna:bigsmile: Tyle, że warto też pokazywać, że jedzenie odbywa się przy stole na siedząco. Może sprobujesz czymś go zachęcić... A może na podłodze jest coś co go interesuje... Hmm...
    --
  4.  permalink
    Dii, on poprostu ma tak silną potrzebę stania. Nie znosi uwiązania, ta sama rzecz ma się w wózku na spacerze.
    Lubi stać, machać rączką, kucać, wstawać, tańcować, usiąść, przeraczkować kawałek, znów usiąść. No taki typ co nie usiedzi w miejscu.
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ja bym pozwoliła mu jeść tak jak chce, ale zawsze mimo wszystko proponowała obiad w krzesełku. U nas było tak samo jakiś czas temu, krzesełko parzyło, a teraz przechodzimy wielką miłość do tego mebla :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    winnica: a teraz przechodzimy wielką miłość do tego mebla :tooth:
    o tak, my też - Lila, gdy widzi krzesełko, to krzyczy, żeby ją w nim posadzić :D
    --
  5.  permalink
    Ooo.., czyli jest nadzieja :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.