Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeJul 17th 2013
     permalink
    A dużo chrupek je? One bardzo zapychają żołądek, a wartości nie mają żadnych. Może małe suche kabanosy zamiast tego?
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeJul 17th 2013 zmieniony
     permalink
    kurcze no zioła dodaję, różne, jak dla mnie osobiście to niby bez soli ale mi smakuje, a on nie bardzo, sosy robię nawet takie na słodko z jabłek i buraków np., a raz mu ojciec dał (oczywiście jak mnie nie było) kurczaka z kanapki takiego ale gyros to zjadł ochoczo.
    Teraz temat mam bardzo dobrze ogarnięty także teges, robię mu sok z natki i dolewam do picia, dodaje żółtko do słodkiej kaszki lub mięska do owoców, no i suszone morelki itd itp. skupiam się na produktach zawierających dużo żelaza. Ale i tak będziemy skomplementować bo to przyśpieszy wyjście z anemii .
    Wiem że dzieci ogólnie nie jedzą i uważałam do tej pory że nic na siłę, zero podstępów no ale widać przedobrzyliśmy. Z drugiej strony ponoć anemia jest dosyć powszechna (tak twierdzi pediatra) u takich maluchów na cycku.
    A z ciekawości sobie też badanka zrobie bo coś czuję że ja też mogę mieć anemię i może tu jest pies pogrzebany :devil:

Treść doklejona: 17.07.13 10:01
    doti_p: A dużo chrupek je? One bardzo zapychają żołądek, a wartości nie mają żadnych

Chrupek trochę zjadał, ale od wyników odstawiłam bo pomyślałam dokładnie tak jak piszesz że może zrobi mu się miejsce na jedzenie normalne

Treść doklejona: 17.07.13 10:06
    Chrupki głównie na spacerach były grane no i tak z 6 potrafił oszamać.
    Odstawię też wafle ryżowe, które zjadał na śniadanie z jakimiś pasatmi lub serkami.

Treść doklejona: 17.07.13 10:10
    A jeszcze dodam ze on duuzo mleka pije z cyca
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A nam się kompletnie posypało jedzenie... N. troszkę chorowała przez co miała mniejszy apetyt, teraz jest już wszystko ok, a Mała oprócz owoców, pomidorów, ogórków małosolnych i parówki nie chce nic jeść, wszystko ląduje na podłodze, najgorzej jest z obiadami, kompletnie nic nie zjada... Mam nadzieję, że szybko to minie, bo zaczyna mnie pomału irytować lądowanie wszystkie na ziemi :)
    --
  1.  permalink
    Od kiedy dac jajecznice??
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Od kiedy dac jajecznice??

uu, ja dawałam Majce jakoś po 6 miesiącu ;)
    --
  2.  permalink
    Acha, n o super bo ja zrobilam dzisiaj i mu smakuje ;)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    U nas tez jajeczniczkę wcina:bigsmile:
    A powiedzcie mi jak to jest z owocami? Dawać codziennie? I ile? Bo tak jak pisałam wcześniej, on mógłby jeść praktycznie same owoce w mega ilościach!
    Mięsko czy rybkę też lubi jak ma dobry dzień. Marchewki nie znosi, na śniadania wcina sporo chlebka:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    oranda: A z ciekawości sobie też badanka zrobie bo coś czuję że ja też mogę mieć anemię i może tu jest pies pogrzebany

Oranda, w mleku przekazujesz maluszkowi znikome ilości żelaza, więc raczej jego poziom u Ciebie nie powinien mieć wpływu.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dii: A powiedzcie mi jak to jest z owocami? Dawać codziennie? I ile? Bo tak jak pisałam wcześniej, on mógłby jeść praktycznie same owoce w mega ilościach!

Ja daje codziennie czasem 2x, a to jabłko, a to morelkę, a to bananka, często skubiemy z krzaczka agrest oczywiście myjemy i bez skóry bo jest twarda, a to skubniemy porzeczkę w między czasie, jak na razie zauważyłam że Kinga nie trawi Arbuza (ma odruch wymiotny) reszte wcina aż uszy się trzęsą. Gorzej właśnie z mleczkiem, wypija max 120ml ok. 3 razy

Treść doklejona: 17.07.13 14:42
    Jogurty naturalne to można już dawać? Bo kiedyś na tvn był program, w którym mówili, że po ukończeniu 10mż, no ale nam już dużo nie brakuje więc chyba mogę?
    --
  3.  permalink
    a to skubniemy porzeczkę
    - taka normalna?? ze skorka?? ja sie boje ze sie zadlawi:/ Wogole mam stracha z kazda taka "kulka" :devil:
    --
  4.  permalink
    madziik1983: Wogole mam stracha z kazda taka "kulka"

Ja tez, winogrona nawet obieralam z tych pesteczek i skorek.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Kacperek właśnie zjadł dwie gałązki spore brokuła i 5 rurek makaronu. Chciał ogólnie więcej ale mu nie dałam (a przynajmniej takie miałam wrażenie). Dobrze?
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja daję porzeczki, tylko najpierw ściskam, żeby pękły i się rozpłynęły troszkę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    madziik1983: a to skubniemy porzeczkę

- taka normalna?? ze skorka?? ja sie boje ze sie zadlawi:/ Wogole mam stracha z kazda taka "kulka" :devil:

myślę, że taka porzeczką to ciężko będzie się zadławić ;)
    ja też mam czasami różne obawy i wizje czarne, a Tadek robi swoje ... zbieraliśmy ostatnio wiśnie na działce, mąż miał młodego na plecach, jak go wyciągałam z nosidła, odkryłam pestkę wymamlaną, sam się wiśnią z drzewa poczęstował
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moja bądź, co bądżź starsza, ale je porzeczki, jagody, borówki, a nawet groszek zielony prosto z krzaka ia jakoś ani razu się nie zadławiła :) Winogrono Jej obieram, bo jednak ta skóra jest twarda. Poza tym porzeczki chyba cięzko byłoby ze skóry obrać ;)
    --
  5.  permalink
    Dziekuje za porady :)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Lilka je wszystkie owoce ze skórką i fascynujące jest to, jak wszystko wymemla a skórkę wypluwa :D Czereśnie też jej daję z pestkami, no ale ona trochę starsza.

Dii, ja bym nie broniła jeść więcej Kacprowi. JEśli ma apetyt, to korzystaj. :)
    Co do owoców, to u nas różnie- czasem są raz dziennie, a czasem na śniadanie, obiad i kolację. Korzystamy z sezonu, bo zimą już nie będą takie smaczne i nawitaminizowane ;) A poza tym jakie ładne kupy po nich są :D
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Gosia z owoców to mało co lubi, a porzeczki wyjątkowo jej zasmakowaly i białe i czerwone. Sama sobie bierze w lapki i wkłada do buzi. Podobnie z rodzynkami. Porzeczka to raczej nie można się zadlawic, chyba że czarną, bo większa i twardsza.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeJul 18th 2013
     permalink
    migg: fascynujące jest to, jak wszystko wymemla a skórkę wypluwa

o. a moje dziecko chomikuje w buzi:/ ostatnio ponad godzinę chodziła ze skórką z agrestu, dopiero jak zauważyłam to jej szczoteczką do zębów wyciągałam.
    W ogóle wszystkie owoce teraz je kilka razy dziennie i nawet się nie zastanawiałam czy to aby nie za dużo. hmm. no ale ja też sobie nie odmawiam:)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Czerwonej porzeczki nie obieram bo to chyba byłoby nie wykonalne, po za tym, świetnie sobie z nią radzi, czarną wyciskam jej prosto do buzi a skórkę wywalam, winogrono obieram bo skóra twarda :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    migg ale ja się boję, ze on się nałyka nałyka a potem będzie go brzuszek bolał...
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Dii, a bolał go już z przejedzenia? Bo może on np. dzięki jedzeniu większych ilości odstawia się od mleka? Warto to wykorzystać :D
    z tym że ja piszę z perspektywy dziecka, które do roku jadło ilości minimalne. Więc teraz jeśli chce jeść dużo, to jej nie bronię.
    Myślę też (choć to pewnie zależy od dziecka), że to wyrabia w dziecku bardzo ważne odkrycie swojego poziomu sytości - warto temu nie przeszkadzać. Lilka ma teraz różne dni, ale nawet jak zje dużo, to widać, że już ma dosyć i więcej nie ruszy.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    migg w sumie to nie bolał. Ale po jakimś czasie łapał jakby takie fale bólów ale kupki nie było. I dzisiaj to samo. Krzyczy, czerwony się robi a kupki brak... Coś na to można poradzić? Strasznie się męczy...

A co do cyca, to faktycznie mniej ciąga. Może tak samo często ale dwa razy pociągnie i koniec. Czyli głównie popija. Dłużej je na wieczór i rano. A w zasadzie nie chcę go jeszcze całkowicie odstawiać...
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeJul 19th 2013
     permalink
    Ostatnio robiłam racuchy z jabłkami, Gosi bardzo smakowały, robiłam według tego przepisu.
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Suuuper :bigsmile: dzisiaj zrobię na obiado-kolację:bigsmile:
    --
  6.  permalink
    A jabłka są juz z tego sezonu czy zeszłoroczne..? Bo u nas jeszcze z poprzedniego sezonu...:confused:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dziewczyny czy moge Oktawii dawac mleko kozie lub owcze bo ona mm nawet nie tknie w zadnej postaci a od wrzesnia idzie do zlobka i chcialabym zeby jadla cos innego a nie tylko piers.Jesli tak to czy mleko musze przegotowywac czy moge tylko podgrzac.?Z BLW je niewiele a mi zal jest odmawiac jej cyca.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Regi możesz jak najbardziej dać inne mleko. Czy to kozie, owcze czy chociażby sojowe, nie wiem jak to jest z gotowaniem,a le chyba powinno się zagotowywać... A na krowie ma alergię?
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Dii nie ma alergi ale u nas nie pijemy mleka krowiego.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Ja nie gotowałam koziego mleka przed podaniem, ale mieliśmy dostęp tylko do uht (niestety), więc nie było problemu.
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    hydrozagadka ja tez mam sklepowe wiec dzisiaj podam malej i zobaczymy.Dzieki :tongue:
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeJul 20th 2013
     permalink
    Ostatnio pojawił się temat co można oprócz bananów dać do chlebka bananowego...
    No więc wczoraj wieczorem miałam zamiar upiec chlebek, rozpuściłam już masło, patrzę, a zamiast 3 bananów są tylko 2. Mąż zjadł...:devil:. Więc oprócz 2 bananów rozdziabałam jeszcze 3 śliwki. Wyszło super pychotka, takie bardziej kwaskowate niż z samymi bananami :).
  7.  permalink
    chlebka bananowego...
    poprosze przepis i od kiedy moge dawac??;)
    --
  8.  permalink
    Nadal sie boje tego blw, maly jablko pcha tak buzi ze masakra, ulamie kawalek, mieli w buzi i pcha nastepny... co go widze to sie boje...
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Na 19 stronie tego wątku. Magdalena podawała przepis z 10.07.2012. Przepis jest genialny. Robi się w 10 minut. Nie potrzeba miksera. Robiłam już kilka razy. Podawać możesz chyba od momentu rozszerzenia diety. Gosia jak jadła pierwszy raz miała jakieś 7 miesięcy.
    •  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeJul 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Madzik moja tez tak pchala jablka do buzi a to dlatego ze je strasznie uwielbia a ja jej nie dawalam do raczki.Kilka razy sie zaksztusila a teraz je ladnie i pomalutku.
    Mozesz dawac malemu pieczone jablko.
    Dalam wczoraj malej mleko owcze i nie smakowalo wiec kupilam dzisiaj mleko Hippa w kartonie dla dzieci od roku i wypila caly kubek.:wink:
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeJul 20th 2013 zmieniony
     permalink
    madzinka zapomniałam wspomnieć. Robiłam racuchy z przepisu, który podałaś. Wyszły suuuuper! I Kacperkowi smakowały. Tylko te ostatnie to już jakieś płaskie mi powychodziły... Ale i tak dobre:bigsmile:
    A dzisiaj za to zrobiłam zapiekankę z tego przepisu i też Kacperek jadł... Tylko zastanawiam się jak zrobić zapiekankę, żeby była sztywna, w sensie żeby można było ją podać w kawałku a nie nałożyć łyżką do miski...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    madziik1983: maly jablko pcha tak buzi ze masakra, ulamie kawalek, mieli w buzi i pcha nastepny..
    z tego, co tu dziewczyny pisały jabłko nie jest dobre przy początkach BLW, bo nie zmienia konsystencji w buźce...
    A ja ostatnio robiłam zapaiekankę z cukinią z przepisu Teorki i nawet D. smakowałała, mimo,że on makaronów nie lubi :D
    --
    •  
      CommentAuthorszerka
    • CommentTimeJul 22nd 2013
     permalink
    dziewczyny jak podawałyście gluten na poczatku blw ? udało mi sie odkopać kilka stron i doczytałam, że skórka od chleba.. i to starczy czy macie inne metody ? w którym m-cu przy blw podałyście gluten ?
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Szerka, ja w temacie BLW mistrzynią nie jestem, ale dziś po prostu podałam skórkę od bułki grahamki (o dziwo, póki co była dotychczasowym żywieniowym hitem). Myślę, że równie dobrze można spróbować z czymś innym (co oczywiście będzie miało odpowiednią formę) - makaron, kaszka uformowana w kulkę?
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Mi się wydawało, że w skórce od chleba jednak mała spożyje trochę za mało glutenu bo część zjadła część wywaliła dlatego podawałam kaszkę 8 zbóż nestle właśnie w celu ekspozycji a oprócz tego mała czy tak czy siak dostawała skórkę od chlebka do pociumkania,
    --
  9.  permalink
    podawałam kaszkę 8 zbóż nestle właśnie w celu ekspozycji
    - takze dawalam te kaszke, do mleka, bo maly nie chcial jesc nic innego :)
    Zrobilam placki z cukini, nawet malemu smakowaly bo cos tam oblizal :)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Wyczaiłam super przepis na kotleciki z bobu. Bardzo nam smakowały :) Kotlety z bobu.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Ja koło 5-6 miesiąca dawałam kaszke jaglana holle na moim mleku a w celu ekspozycji na gluten dosypywalam troszkę kaszki orkiszowej holle, bo ona jest glutenowa.
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeJul 29th 2013
     permalink
    witajcie, juz za niedlugo i ja dołączę do BLWujacych :) mam wiec pytanie, czy jak dam na pierwszy posilek Kubusiowi brokuła marchewke i pietruszke ugotowane oczywiscie to bedzie ok? i czy jak on odgryzie taki kawalek marchewki to sie nie zakrztusi, bardzo sie tego boję. Moja mama oczywiscie uwaza że jestem nienormalna żeby 6 mies dziecku dawać cos w kawalkach....moge prosić o linka do filmiku gdzie najlepiej widać ten gagging effect?
    -- [/url]
  10.  permalink
    Milka- a nie lepiej pojedynczo aby sprawdzic czy nie ma uczulenia?? czy juz sprawdzalas?
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    milka my na początek dawaliśmy tylko marchewkę, żeby sprawdzić ew. alergie. Ale jeśli dziecko nie jest alergikiem w sensie do tej pory nic się nie działo, to można dać kilka rzeczy na raz, żeby "bobas miał wybór":wink:
    Ja jednak dla ostrożności podałam marchewkę przez pierwsze 3 dni a potem już kilka rzeczy.
    Kubuś na początku może się krztusić, bo to będzie coś nowego dla niego. Będzie chciał wciągnąć tak jak mleczko. Ale nie zadławi się, ewentualnie połknie albo wypluje:bigsmile: Nie możesz też reagować strasznie na jego pierwsze odruchy wymiotne, bo się może zdenerwować i zrazić co nieco... Wszystko na spokojnie. I najlepiej nie przyglądać się jak je i nie komentować!:devil: :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJul 29th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja sie przywitam na watku. Choc my blw dopiero bedziemy zaczynac. Lepiej pozno nic wcale jak to mowia.
    Narazie Karolek jadl banana - bardzo mu smakowal, ale sie wyslizgiwal. Jak Wy podajecie ten owoc? No i biszkopciki bez cukru je po 1szt codziennie po zupce (zupke je z lyzeczki). Jadl juz rowniez fasolke szparagowa. Radzi sobie dobrze, ladnie gryzie. Nie wiem czy zaczynac od marchewki tzn poczatku? Czy po prostu gotowac mu to co mam w domu?

Dziewczyny, ktora z Was ma zebrane przepisy z tego watku? Poprosilabym na maila. (podam na priv adres email). :))
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    a jak mam pytanie czy ktoras zna jakis sposob zeby usunac plamy po sosie pomidorowym z tacy fotelika do karmienia? Adas uczy sie jesc lyzka i widelcem. Ostatnio jak juz jedzenie sie znudzill to rozsmarowal reszki sosu po tacy. Pomimo ze od razu to umylam zostaly plamy. Wyglada to kiepsko. Znacie jakis plyn albo domowy sposob ktory wymyje plamy na plastiku?
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    yolka ja Ludwikiem wyszorowałam i zeszło:tongue:

madziauk ja banana podawałam ze skórką obciętą tylko tak, żeby za nią trzymał. Teraz już bez skórki sobie radzi jak pokroję na kawałki, bo tak nie ściska go i się mu nie rozpada:bigsmile:

Treść doklejona: 29.07.13 13:42
    Ja się zastanawiam czy nie podać Kacperkowi jakiegoś deserku łyżeczką w te dni, kiedy on taki chorowity troszkę i te upały nie służą jedzeniu. Może takie owocki na miękko by przyjął to i wody by się z tego napił... Bo on nic nie pije oprócz cyca...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.