Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeAug 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Jeżeli chodzi o ryż, to ja polecam odmiany krótkoziarniste - arborio albo podobny. On po ugotowaniu fajnie się klei w większe grudy i łatwiej takiemu maluchowi go zjeść.
    •  
      CommentAuthordagus84
    • CommentTimeAug 9th 2013
     permalink
    A jak się ma bla do glutenu? Bo nie wiem czy mam już wprowadzić aby dawać przy blw wszystko czy też podawać jej przy blw pokarm nieglutenowy. Jak to rozwiązać?
    --
  1.  permalink
    Daguś, zacznij od 6 miesiąca podawać chlebek lub ciut wcześniej jeżeli będzie stabilnie siedzieć. To rozwiąże problem ekspozycji na gluten.
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    dagus, ja po skonczonym 5 mies zaczelam dawac jedna lyzeczke kaszki manny glownie w butelce z mm bo maly dostaje raz dziennie przed kapiela a tak to piers, jak skonczy 6 mies i zaczne mu dawac wiekszosc rzeczy to juz bedzie jadl raczej chlebek czy inne rzeczy z glutenem a kaszki juz nie, ale generalnie przy BLW nie ma czegos takiego jak ekspozycja na gluten :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordagus84
    • CommentTimeAug 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja karmię piersią. To super rozwiązuje sprawę tych kaszek, jak chlebek można podać. Moja sąsiadka pani pediatra starej daty to się uniosła jak jej wspomniałam o skórce od chleba. Jak widzę, będę musiała kłamać że karmię ją słoiczkami.

Dzięki za info :D jesteście nieocenione :D
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    dagus - ja mojej pediatrze powiedzialam o BLW to mimo ze dosc mloda powiedziala ze ona tego nie popiera, za to nasz gastrolog i zarazem pediatra do ktorego chodze z Kubusiem bo mial problemy kupkowe i podejrzenie alergii, sama stosowala ta metode przy corce i bardzo zachecala, ja w tym wypadku lekarzy sie sluchac nie bede, no chyba ze wyjda jakies powazne problemy brzoszkowo - alergiczne, ale licze ze ich nie bedzie
    w ogole dziewczyny jestem lekko przerazona moim synkiem - straszny z niego zarlok, zeby nie sklamac on dzis ZJADL z 2 malutkie placuszki owsiane (przepis tu byl ), 1 morele i 1 brzoskwinie czyli ponad 50% tego co dostal na tacke, malo co bylo na ziemi i na krzeselku. Pierwszy raz dalam mu jedzenie złozone z kilku skladnikow - te placuszki (kokos, siemie lniane, platki owsiane, maka, olej rzepakowy ) i obserwuje czy nie ma zlej odpowiedzi ze strony brzuszka. Mam nadzieje ze nie przyjal za duzo glutenu. Rzucil sie na te palcuszki jakby umieral z glodu a 15min wczesniej skonczyl piers. Nic sie nie bawi tym jedzenie, nie rozmazuje tylko autentycznie probuje jesc i widze ze coraz wiecej trafia do buzi, nawet lepiej sobie radzi ze sliska morela czy brzoskwinia, jestem naprawde pelna podziwu dla niego a z drugiej strony obawiam sie czy nie za wiele na poczatek trafia do brzucha...
    czy ktorejs z was dzieci tez jadly od poczatku sporo?
    -- [/url]
  2.  permalink
    A ja powiem Wam ze moje dziecko nie lubi brudzic rączek. Pamiętam że byl tu chyba juz taki egzemplarz. Odkąd nabijam Jaskowi jedzenie (jego rączką tzn on trzyma widelec a ja mu pomagam) widelcem, znacznie chętniej wszysko wciąga.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Milka Nadia od poczatku jadla sporo, malo rzeczy ladowalo na ziemie z tym, ze my zaczynalismy pozniejz blw... na dzien dzisiejszy ma mega apetyt, wszyscy sie dziwia ile ona je (choc byly etapy slabszego jedzenia, m.in choroba)...
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ciasto, mój Adaś tak miał:cool:
    Przeszło mu po paru tygodniach, a teraz to już i widelcem i łyżeczką sam i rączkami, już mu nic nie przeszkadza, byle tylko jeść :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Milka - podaj przepis na te placuszki owsiane!!:devil:
    I na zdrowie Kubusiowi, niech je skoro ma apetyt:))
    U nas raczej 'degustacje', choć właśnie znalazłam kupę ryżu w gabrysiowej kupie:tooth:
    Rano podałam jajecznicę, zrobioną metodą Dajen i kiszone ogórki za Winnicą i było niestety beeeee :sad: Dopiero chlebek bananowy i arbuz uratował sytuację:))
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    dziewczyny, jak najlepiej zrobic ziemniaka zeby sie nie rozwalal?
    przepis za chwilke :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Milka - można go upiec :) Chyba jest wtedy bardziej zwarty niż gotowany. Albo na parze.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Albo w mundurkach i póżniej skórkę obrać ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    CiastoMiłości: A ja powiem Wam ze moje dziecko nie lubi brudzic rączek. Pamiętam że byl tu chyba juz taki egzemplarz. Odkąd nabijam Jaskowi jedzenie (jego rączką tzn on trzyma widelec a ja mu pomagam) widelcem, znacznie chętniej wszysko wciąga.

Ja mam taki egzemplarz :) śmieszny jest z tym :) mój brat był jeszcze gorszy niż Dominik...normalnie bał się obrudzić.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    dzieki dziewczyny, a oto przepis na te placuszki, byl juz tu gdzies ale zgodnie z prosba wrzucam, Kubusiowi bardzo podeszly i calkim ok do chwytania
    ŚNIADANIE/PRZEKĄSKA - PLACUSZKI OWSIANE
    - 3 łyżki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
    - 1 łyżka siemienia lnianego (w ziarnach)
    - 1 szklanka mleka roślinnego (pewnie można też zwierzęce)
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka syropu z agawy
    - 1 łyżeczka oleju
    Płatki i siemię zalać mlekiem i zostawić na noc w lodówce. Rano zagotować jak owsiankę.
    Połączyć z resztą składników i usmażyć na suchej/lekko naoliwionej patelni na bardzo wolnym ogniu.
    Tyle. Wychodzi ok 10 placuszków, w rodzaju pankejków. No i nie potrzeba jajka, a są pyszne, budyniowe w środku.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    ooo Milka wielkie dzieki za przepis. Fajny ppmysl na sniadanko, bo mój mały je ciągle chlebek z parowka, grahamke z jajecznica na pomidorku, chlebek z szynka albo z serem zoltym, kajzerka z maslem i musem owocowym albo jogurt naturalny z platkami owsianymi i owocami i na tym moje pomysly sie koncza:D
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  3.  permalink
    Ja ostatnio dodałam do tego przepisu zmiksowanego banana a usunełam proszek do pieczenia bo wydaje mi się być niezbyt dobry na żołądek takiego maluszka. Wyszły pulchne i wilgotne w środku.
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    ja proszku nie dawalam :) ale mysle ze z bananem czy brzoskwinia beda super, albo ze startymi owocami suszonymi
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Milka, dzięki za przepis.
    Dziewczyny, ostatnio robiłam racuszki bananowo-rabarbarowe (z takiej dość fajnej strony, polecanej tutaj na forum:) - i banan powodował, że placki przywierały do patelni, także ja chyba byłabym za jakimś innym owocem (jabłko starte?). Aczkolwiek racuchy były przepyszne...:devil:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    mamy dzieci ok 6 miesiaca - czy wy uwazacie na gluten i jajka? tzn w wielu potrawach jest jajko jako łącznik, a na sniadanie jak sie chce dac chlebek to tez gluten, w wiekszosci plackach jest maka, sadzicie ze trzeba na to bardzo uwazac? czy nie zwracacie na to uwagi?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Milka, ja nie zwracam uwagi... Ale ja jestem z tych mniej zaprawionych w boju. To na co zwracam uwagę, to by w danym dniu nie było samych potraw zatwardzających. Czyli jak był chlebek, ryż, gotowana marchew, banan, to daję dla równowagi jabłko lub inny owoc, surową marchew (no lubi sobie poskrobać:), brokuła, kalafiora itp.
    Jedyne co, to po pyzach (=kluskach na parze) wymiotowała kilka razy - to chyba była wina drożdży.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Zamiast jajek, jako "spoiwo" doskonale nadaje sie zmielone siemie :)
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Vsti: Zamiast jajek, jako "spoiwo" diskonalenadaje sie zmieline siemie :)

A można dodawać do wszystkiego? I w jakiej ilości pi razy oko?
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    vsti - to swietna wiadomosc, mam mlynek do kawy to bede mielic, a mniej wiecej za 1 jajko to ile tego zmielonego siemienia?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Szczerze to ja sypię na oko, najczęście- jedno jajko to u mnie 1 czubata łyzeczka ;) Nie mam pojęcia, czy można dawać do wszystkiego, ja daje np. do klopsików mięsnych, warzywnych, placków ziemniaczanych, cukiniowych itp...

Treść doklejona: 09.08.13 16:37
    Tu np. jest o zamiennikach jajek
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Z tego co wiem, to można po prostu kupić mielone siemię lniane (wiem, bo mam w domu:))
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    mozna kupic ale mam duzo w domu calych ziaren to moge tez pomielic, ale chyba rzeczywiscie latwiej bedzie z mielonym

Treść doklejona: 10.08.13 10:23
    dziewczyny mam dzis na obiad poledwiczki wieprzowe, myslicie ze mozna dac malemu do pociumkania czy nie bardzo?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeAug 10th 2013
     permalink
    Dziś mała próbowała jagód i malin. Maliny jaj na razie nie smakują, ale może z lekarstwami jej się kojarzą.
    Czy Wasze maluchy też tak "śmiesznie" jedzą jagody, że biorą całą do buzi i po chwili wypluwają pustą skórkę.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Wie co dobre:tooth:
    --
  4.  permalink
    Ja sie boje dawac w skorce, wszystko obieram.. jakos sie boje ze stanie w przelyku :(
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Ja daję wszystko ze skórką, zawsze zjada środek,a skórkę wypluwa. Nawet skórki z kiełbasy nie raczy zjeść :)
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Kacperek to wcina borówki (ze skórką) i mu bardzo smakują:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ja też dawałam od początku wszystko ze skórką i Adaś zazwyczaj skórkę zjadał :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Szczerze to ja sobie ie wyobrażam, obierać borówek tym bardziej takiej ilości, jaką N. pocchłania na raz!
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeAug 11th 2013
     permalink
    ja tez daje wszystko ze skorka i maly przewaznie wypluwa
    wrzucam wam fajny przepis na rolki jaglane - zrobilam malemu tylko zmodyfikowane
    1 szkl. kaszy jaglanej
    szczypta soli
    pół kostki wędzonego tofu, pokrojonego w drobną kostkę
    kalarepa, starta na grubych oczkach
    mała marchewka, jak wyżej
    mała pietruszka, jak wyżej
    2 cebulki, posiekane drobno
    kilka cm pora, pokrojonego w talarki
    przyprawy: tandori masala - obficie, pieprz i sól
    3 łyżki płatków owsianych zalanych wrzątkiem
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    opcjonalnie bułka tarta

Kaszę gotujemy w podwójnej ilości wody z odrobiną soli. Następnie studzimy. W tym czasie podsmażamy na oleju cebulę, kalarepkę i pora, a na końcu dodajemy do tego tofu. Całość doprawiamy tandori masala i dusimy do miękkości. Dodajemy do kaszy. Płatki owsiane mieszamy z mąką kukurydzianą i dodajemy do reszty. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolitą masę , z której formujemy paluszki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
    Jeśli masa jest za mokra -dodajemy do środka bułki tartej, a jeśli za sucha to trochę wody.

to byl przepis oryginalny, ja malemu zrobilam tak:
    Na patelni z kropla oliwy i woda udusilam kalarepke i marchewke, ugotowalam kasze, wymieszalam to razem, dodalam tyle platkow i maki kukurydzianej ile pisza, nam doprawilam jemu oczywiscie nie. wymieszalam i uformowalam waleczki i na suchej patelni podpieklam delikatnie, ale uwazam ze bylyby bardziej zwarte chyba robiac w piekarniku, maly rozwalal co prawda ale ta kasza dobrze mu sie raczki trzymala i zjadl sporo, takze polecam, szczegolnie ze kasza jaglana zdrowa
    -- [/url]
  5.  permalink
    Dalam malemu dzisiaj makaron i pasek piersi usmazonej bez panierki. Nawet niezle radzil sobie z makaronem. Mam pytanko, macie jakies specjalne ubranko dla dziecka?? Bo moj Maks wszystko sciaga w kolo siebie i nawet takie ubranko z raczkami nie pomaga bo czesto ma wszystko pod tylkiem he he. A nie zawsze na tyle cieplo jest bym go w samej pieluszce sadzala.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Madison, ja poświęciłam 3 sztuki najgorszych bodziaków i po prostu przebierałam Adasia przed każdym karmieniem
    --
  6.  permalink
    Madison, ja poświęciłam 3 sztuki najgorszych bodziaków
    - jedzenie po 3-4 razy dziennie blw to mi ciuchow nie nastarczy ha ha ha
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    ja na razie zakladam taki sliniak ceratkowy z kieszonka a i tak musze mlodego czesto wkladac pod kran :) ale chyba na jesien to rzeczywiscie jakies ciuszki poswiece i bede go przebierac
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Madziik, ja jeden bodziak miałam na cały jedzeniowy dzień - jak śliniak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeAug 12th 2013
     permalink
    dziewczyny, czy dynie mozna zrobic na parze? jak najlepiej ja dac w ramach BLW? bo nigdy dyni nie robilam a dzis kupilam
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja zrobiłam super gęstą zupę, nakładałam ją Adasiowi na łyżeczkę a on łyżeczkę brał do buzi sam. Jakaś 1/4 każdej łyżeczki trafiała w miejsce przeznaczenia :devil: A jak wyglądało dziecko i jego otoczenie to lepiej nie mówić :crazy:
    Za to ile frajdy miał :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeAug 13th 2013
     permalink
    Dynię można też upiec - jest pyszna i słodka wtedy. Ja zawsze do sałatki piekę - kroję w kawałki, sypię ziołami i skrapiam oliwą.
    •  
      CommentAuthorAnetii
    • CommentTimeAug 14th 2013
     permalink
    milka niezłe przepisy, własnie się głowię jak urozmaicić jadłospis :) dynia wczoraj była po raz pierwszy gotowana na parze i oczywiście ją rozgotowałam, więc uformowałam paluszki z poduszonym mięskiem z indyka.

ja właśnie jakoś boję się tego glutenu, raz podałam kaszę mannę i wymiotował cąły dzień :/ jajka cąłego jeszcze też nie daję (synek ma niecałe 7 miesięcy)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
    • CommentTimeAug 15th 2013
     permalink
    a ja jestem z siebie dumna bo wczoraj zrobilam mlodemu pulpeciki w formie rolek i kopytka z ziemniakow i pieknie probowal jesc ( wiadomo za wiele pewnie do brzucha nie trafilo ale troche na pewno bo widac po kupce ) i sie naprawde trzymaly i malo rozwalaly. ile trwaja posilki u takich 6 mies, moj je blw ok 15 gora 20min i znika wszystko - albo rozpackane, albo w brzuchu albo na podlodze i wiecej nie chce, a gdzies czytalam ze i 40min sie dzieci moga na poczatku tak bawic
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Dziewczyny, ile jajek tygodniowo mogę podawać Misiakowi? Ona uwielbia jajka :)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ja coś mam wrażenie, że Kacper za mało je tego BLW... Na śniadanie skrobnie kawałek chlebka, szynkę czy jakiś dodatek z reguły wyrzuci... A na obiadek też coś tam dostanie ale dużo nie je... W między czasie jakis owoc czy jogurcik... Czy to nie za mało? Oczywiście do tego cyc:tongue:
    --
  7.  permalink
    No Maks z blw tez niewiele zjada co ciezko mi okreslic bo np chleb jest tak rozpackany ze poezja :devil: Ale potrafi sie i 30 minut zabawic. Klade pod krzeselko ceratke i nawet jak mu spadnie to mu podnosze i daje ponownie. Ceratka zawsze czysta wiec jedzenie nie jest brudne :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnetii
     permalink
    milka1984 chyba muszę wziąć z ciebie przykład, od razu takie frykasy dziecko dostaje :) u mnie to przez pierwszy miesiąc monotonnie warzywa królowały a też zaczęłam przed 6 miesiącem życia.

Dziś były babcie na obiedzie, z ciekawością patrzały jak Bartek je, chociaż ząb idzie drugi, więc Bartek tak sobie ma ochotę na jedzenie, na szczęście dynia i kalarepa były niezawodne ;)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    anetii - no ja zaczelam ambitnie jak moj synek ale niestety chyba za ambitnie bo mamy wysypke :( chyba za szybko zoltko wprowadzilam, bez bialka. kubus ma nietolerancje bialka mleka krowiego ale do tej pory nie wyszlo nic innego, karmie piersia i wszystko tolerowal a jem bardzo roznorodnie,a teraz ma cale policzki czerwone, na cialku pare tylko kropek ale te policzki sa straszne :(" wiec chyba oprocz nabialu rowniez jajko musze wylaczyc z naszej diety na razie, o ile to ono jest winne...
    u nas tez dynia jest uwielbiana a dzis zajadal sie burakiem i mieskiem mielonym, polecam do robienia rolek z miesa mielonego dodac kleik ryzowy - super to scala, ze sie naprawde malo rozwalaja ( mieso mielone indycze [piers i udziec], troche majeranku, kleik i tyle)

Treść doklejona: 15.08.13 21:03
    u nas tez zarowno tesciowie jak i moja mama jak zobaczyli jak maly wcina to byli w niezlym szoku, bo on wszystko jak leci probuje jesc
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.