Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 28th 2013
     permalink
    Oooo, też dobry pomysł, wypróbuję :smile:
    A ser biały czy żółty? Coś jeszcze oprócz tego?
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Doti jak będziesz miała chwilę, to wrzuć przepis na tą potrawkę, bo jakiś czas za mną chodzi, a nie wiem, jak się za to zabrać ;).
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, w poszukiwaniu inspiracji znalazłam stronkę z fajnymi przepisami :smile:
    http://przepisy.edziecko.pl/przepisydladzieci/0,0.html#TRNavSST
    Polecam, jak coś wypróbuję mogę dać znać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    winnica: Dziewczyny, w poszukiwaniu inspiracji znalazłam stronkę z fajnymi przepisami
    http://przepisy.edziecko.pl/przepisydladzieci/0,0.html#TRNavSST
    Polecam, jak coś wypróbuję mogę dać znać

winnica, wygląda super:) i ja postaram się przejrzeć bazę i potestować:)
    --
    •  
      CommentAuthorAnetii
     permalink
    MI też kończą się pomysły. Poza tym mamy chyba problem z glutenem, bo 2 dni temu dałam mu kaszkę owsianą a na deserek zrobiłam paluszki z płatków owsianych i suszonej śliwki i cała buzia czerwona z krostkami. Chyba muszę wszystko wycofać i od nowa zaczynać. Chciałam z jajkiem zacząć ale to też muszę poczekać aż zniknie to co jest teraz. Jak robicie naleśniki dla dzieci? macie jakiś pomysł jak to zrobić bez mąki?
    --
    • CommentAuthorDajen_q
    • CommentTimeAug 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Zrobiłam dzisiaj placki z ziarna amarantusa z pastą z grillowanych warzyw - bardzo polecam

Placki z amarantusa:
    ugotowane ziarno amarantusa
    drobno stara cukinia i marchewka
    jajko
    mąka pszenna
    sól, pieprz

To wszystko razem zmieszane i usmażone na teflonowej patelni

Pasta z grillowanych warzyw
    Ugrillowane warzywa (ja miałam bakłażana i białą paprykę)
    tahina
    trochę oliwy
    sól, pieprz do smaku

To wszystko razem zblendowane

Małemu tak smakowało, że zjadł 2 spore placki, odpadków za bardzo się nie doszukałam. Mam nadzieję, że nie wyjdzie mu uczulenie na sezam...
    -- ,
  1.  permalink
    ziarno amarantusa
    - pierwsze slysze...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dajen_q - te placki z amarantusa sama bym zjadla ;) zastanawiam sie czym moge zastapic make pszenna (dla siebie) - bo nie moge jesc glutenu ;) Dla synka tez sprobuje je zrobic, tylko musze amarantus kupic :)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Można kupić mąkę ryżową albo sojową albo kukurydzianą. Ale ryżowa chyba najlepsza.
    A gdzie kupujecie ziarno amarantusa? Bo ja w zasadzie zawsze kupowałam amarantus ekspandowany.
    --
    •  
      CommentAuthorAnetii
     permalink
    ja jeszcze jajka nie wprowadziłam...a tak właśmnie ciągle o placuszkach myślę
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    migg: A gdzie kupujecie ziarno amarantusa?

Ja wlasnie zakupilam na amazonie uk :)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Migg w Rossmanie jest zarówno amarantus ekspandowany jak i zwykły :)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Dzięki! Poszukam w Rossmannie :)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeAug 29th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, wyszło, smakowało, więc podaję wypróbowany przepis.
    Jest to przepis ze strony, którą podała winnica, na placuszki twarogowe: http://przepisy.edziecko.pl/przepisydladzieci/162372377/Placuszki+z+twarogu/p/
    Ja zrobiłam z takimi modyfikacjami - dałam serek wiejski, a płatki owsiane i kaszkę mannę, dałam na 'oko' +troszkę oleju do ciasta. Faktycznie dobrze jest odczekać, bo płatki rozmiękną, a kaszka 'się napije'. Smażyłam na przesmarowanej olejem patelni, na złoty kolor (całkiem zgrabnie się smażą). Podałam przesmarowane takim musem: rozgnieciony banan, starta gruszka i wiórki kokosowe (akurat to miałam w domu...).
    Mężowi również smakowało i tylko czekał na resztki po dziecku:tooth:
    --
    • CommentAuthorDajen_q
    • CommentTimeAug 29th 2013
     permalink
    Dzięki Emza, akurat wszystko mam w domu, będzie na lunch jak znalazł
    -- ,
    •  
      CommentAuthorAnetii
     permalink
    a macie jakieś przepisy na dania z kaszą jaglaną?
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Anetii: a macie jakieś przepisy na dania z kaszą jaglaną?

ja ostatnio robiłam zupkę z dodatkiem tej kaszy, wyszło super, mała się zajadała:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorAnetii
     permalink
    Ja planuję dziś placuszki z kaszy jaglanej i cukinii z koperkiem.

Znalazłam taką oto stronkę, trochę inspiracji na pewno mi się przyda :)
    http://rodzicewkuchni.blogspot.com/search/label/po%2007%20miesi%C4%85cu
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    Anetti - a mnie sie wydawalo ze owies raczej nie zawiera glutenu....
    co do kaszy jaglanej ja malemu robie rolki z tej kaszy - gotuje 1 szklanke kaszy do tego dodaje uduszona i starta na grubych oczkach marchewke i kalarepke, majeranek, 3 lyzki platkow owsianych zalanych wrzatkiem i 2 lyzki maki kukurydzianej, to smaze na kapce oleju, ciut podleje woda jak przywieraja
    do tego pyszny jest keks jaglany ale dla malego jeszcze nie robilam http://mamanadieciebezmlecznej.blogspot.com/
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    milka, świetne są te przepisy - już kilka wpadło mi w oko:)
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Dziewczyny co zrobić z rozgotowanego makaronu? :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Dii: Dziewczyny co zrobić z rozgotowanego makaronu? :tongue:
    :) Wyrzucić :) Nie trawię rozgotowanego makaronu, to dzieciom też bym chyba nie fundowała :devil: A tak serio, jak coś chcesz, to może zapiekankę? dodaj jakieś mięsko, warzywa, trochę sera i zapiecz.
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    chyba ktos tu pytal o nalesniki... ja napisze jakie ja oryginalne nalesniki dzis zrobilam. Nie moge nabialu a ostatnio i jaj unikam wiec zrobilam cos takiego:
    na noc namoczylam 1 szkl platkow owsianych w 3 szklankach wody, rano to zmiksowalam na gladka mase, do tego dodalam troche zmielonego sieminia lnianego i make tak zeby powstala masa gestsza niz na nalesniki zwykle, podejrzewam ze moze by wyszlo bez maki jakby tak np 1 szklanke platkow zalac np tylko 1,5szklankami wody, bede eksperymentowac zeby miec danie z mala iloscia glutemu. i wrzucilam taka mase na patelnie robiac raczej mniejsze placuszki i wierzch posypalam jagodami - pycha. maly jakos sobie radzil a ja sie zajadalam, swoje posypalam cukrem pudrem. dobre sa tez bez jagod posmarowane dzemem (ale to dla doroslego). ja sprobuje jeszcze kiedys z otrebami owsianymi, ale wg mnie takie "nalesniki" sa lepsze niz zwykle tylko jednak powinny byc choc lekko slodkie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnetii
     permalink
    milka gdzieś czytałam właśnie podobny przepis na naleśniki z płatkami owsianymi. My właśnie też teraz bez glutenu i jaj, więc kombinuję. Za to ja dziś wymysliłam groszek mrożony i to był zły pomysł, skórkę miał tak twardą, żę mi samej przyklejała się do podniebienia :/
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
     permalink
    Właśnie uzupełniłam sobie spis przepisów z ostatnich 20-stu stron - jakby ktoś chciał, to mam chyba wszystkie.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    doti no właśnie mój mąż lubi taki makaron, ale ten jest nie słony i pomyślałam, że może coś młodemu z niego wymyślę...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja mam mega prosty i dobry przepis na "naleśniki" bez mleka i jaj :P Rozgnieść całego banana dojrzałego, dodać wodę, mąkę (ja dodałam kukrydzianą, zwykła też penie można) tak, żeby cisto było troszkę gęstsze niż na zwykłe naleśniki i też smażę na patelni w formie małych placuszków, bardzo dobre polecam! :)
    --
  2.  permalink
    dodać wodę
    - na ile bananow ile wody?
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeAug 30th 2013
     permalink
    Dziewczynki a powiedźcie... Czy kiedy zaczynałyście rozszerzać dietę to wasze dzieci już ładnie siedziały?
    Bo u nas coś się chyba nie zanosi... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Masz jeszcze 3 tygodnie :wink:
    Adaś leciał wtedy trochę do przodu i lekko na boki, ale na te 10 minut podkładałam mu poduszkę za plecy i radził sobie. Adaś nie siedział stabilnie w ogóle dopóki sam nie usiadł, czyli około 9 miesiąca. No tylecz z rozszerzaniem diety nie mogłam czekać :wink:
    --
  3.  permalink
    Maks tez nie siedzial i dawalam poduszke za plecy, usiadl jak mial 8 miesiecy a tak to moze pare sek usiedzial, ale nie wieciej.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja zawsze Wszystko robie na "oko" wiec nie powiem ile dokladnie wody ;) to tez zakezy ile placuszkow chce si zrobic, ale mysle, ze na jednego duzego banana tak ok szklankibedzie ok....
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    U mnie podobnie, najpierw żaliłam się tutaj, że mała nie umie prosto siedzieć w krzesełku i całą energię skupia na utrzymaniu się w pionie, a nie na jedzeniu, a już kilka dni później siedziała jak stara:)
    Podobno dojrzewanie układu pokarmowego dziecka jest skorelowane z jego zdolnością do siedzenia. Czyli z BLW teoretycznie powinno się startować wówczas, kiedy dziecko jest w miarę siedzące.
    Karolek ma 5 miesiecy, także ma prawo jeszcze być niesiedzącym:)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    ja dzis zrobilam Kubusiowi placuszki jaglane z jagodami, strasznie sie zajadal: ugotowana na b. miekko kasza jaglana, ciut maki kukurydzianej i jagody - formuj placuszki i na patelnie leciutko naoliwionej, pycha. ja sobie zamiast jagod (nie starczylo dla mnie ) dalam - zurawine, fige, sliwke (suszone) i cynamon i slonecznik i wyszly boskie, polecam i dosc szybko sie robi tak ze na sniadanie beda swietne

Treść doklejona: 30.08.13 10:01
    co do siedzenia - Kubus zaczynal blw jak mial 5,5 mies i juz w miare siedzial, teraz siedzi stabilnie w krzeselku a na macie tak pare minut bez podpierania, ja caly czas daje poduszke z tylu zeby sie do tylu nie odchylal, ale sadze ze jak dziecko nie siedzi stabilnie to w krzeselku ikeowskim to z ta poduszka sobie poradzi ale w innym dzieciecym to srednio - mam antilopa i jest dla malutkich nawet dzieci i mam zwykle do karmienia i jest strasznie wielkie i glebokie i w takim to raczej by mu sie zle jadlo ( bede kolejna osoba polecajaca antilopa przy blw szczegolnie dla dzieci mysle do 8mies )
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    milka1984: ja dzis zrobilam Kubusiowi placuszki jaglane z jagodami, strasznie sie zajadal: ugotowana na b. miekko kasza jaglana, ciut maki kukurydzianej i jagody

milka, a takie placuszki trzymają się 'kupy'? Bo moja zanim coś zje, to testuje tego wytrzymałość, trzaskając tym czymś o tackę - jak się rozpadnie, to odmawia jedzenia:))
    Tymczasem już 3 razy piekłam chlebek bananowy, tylko dorzucałam, a to morele z kompotu, a to nektarynkę (wychodzi bardziej mokry), przyprawiałam cynamonem, kardamonem, startymi daktylami i wanilią. Niestety mała nie chce go jeść i nie wiem dlaczego... Za to ostatnio podsłuchałam, jak mój mąż mówił do córki - jedz Gabrysia chlebek bananowy, bo mama przestanie go piec...:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeAug 30th 2013 zmieniony
     permalink
    To mnie pocieszyłyście :) Może jeszcze "usiądzie" w najbliższym czasie...
    Na razie czekamy - ze wszystkim :) bo i z blw i z sadzaniem małego :)
    On nie specjalnie przejawia w tym kierunku zdolności także - nic na silę.
    Tylko bodajże w książce Bobas lubi wybór siedzenie było jednym z warunków rozszerzania diety, bo też zmniejszało ryzyko zadławienia, co nie?
    Ok. Jak coś - będziemy jak wy - radzić poduszką :smile:
    Na razie zauważam u mojego dziecia pierwsze zainteresowanie jedzonkiem. Baaaaardzo skupia swoją uwagę na nas kiedy jemy :) Normalnie jak zahipnotyzowany :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnetii
    • CommentTimeAug 30th 2013 zmieniony
     permalink
    marylove ja bym była bardzo chętna, nie mam na tyle czasu nigdy by siąść i spisać :)

u nas też Bartek jeszcze dość stabilnie nie siedział i obkładałam go ręcznikami. Racja milka1984 z tym krzesełkiem, ja nadal podkładam w tym wysokim ręczniki pod tyłeczek i z tyłu cieniutka poducha, natomiast w antilop też musiałam dawać z tyłu poduchę, bo Bartek często odchylał się nagle do tyłu i zdarzyło mu sie uderzyć w głowę.

Ten przepis na placuszki wygląda smakowicie :) muszę wypróbować jutro na drugie śniadanie.

A się spytam ile posiłków dajecie dzieciaczkom, które jeszcze są na cycu? Ja nie wyrabiam z trzema (śniadanko, jakiś deserek i obiadek) i tak mam wrażenie że Bartek non stop je, jak nie pokarmy stałe to pierś, już taki pulpecik się zrobił, no ale jak zacznie raczkować to możę coś zgubi :)

emza u nas to samo najpierw test na wytrzymałość, stukanie jedzeniem o tackę jak się rozpada to odkłada i się denerwuje. Także jedzenie ryżu z tacki na razie odpada, bo więcej nerwów ma niż przyjemności.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Anetii: A się spytam ile posiłków dajecie dzieciaczkom, które jeszcze są na cycu? Ja nie wyrabiam z trzema (śniadanko, jakiś deserek i obiadek) i tak mam wrażenie że Bartek non stop je, jak nie pokarmy stałe to pierś, już taki pulpecik się zrobił, no ale jak zacznie raczkować to możę coś zgubi :)

Mnie się też zdaje, że mała ciągle je.... U nas śniadanie jest ok. 7, obiad ok. 14, a kolacja ok. 19. pomiędzy daję jakiś owoc i cyca. Ładnie zjada obiad i owoce (i cyca:), natomiast ze śniadaniem średnio, a z kolacją to już na ogół bardzo kiepsko (ale głównie przez zmęczenie). Z mojej jest raczej chudzinka...
    --
    •  
      CommentAuthorAnetii
     permalink
    emza: Mnie się też zdaje, że mała ciągle je.... U nas śniadanie jest ok. 7, obiad ok. 14, a kolacja ok. 19. pomiędzy daję jakiś owoc i cyca. Ładnie zjada obiad i owoce (i cyca:), natomiast ze śniadaniem średnio, a z kolacją to już na ogół bardzo kiepsko (ale głównie przez zmęczenie). Z mojej jest raczej chudzinka...

o to ładnie, Bartek wstaje o 8 więc śniadanie jest dopiero ok. 9, u nas bardzo na śniadanie sprawdza się kaszka z owocami świeżymi, robię różne rodzaje kaszki i różne owoce i Bartek się tym zajada, co dziennie pełną miskę pochłania.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    No ja próbuję włączyć kaszki, ale jest średniawo, bo mała chce jeść sama, a jeszcze nie potrafi:sad:
    --
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    Cześć dziewczyny, ja mam jeszcze dużo czasu do rozpoczęcia BLW, ale przygotowuję się pełną parą, przeczytałam cały wątek i książkę, mam już nawet krzesełko z Ikei i nie mogę się doczekać :bigsmile: Ale mam dwa pytania, bo pogłupiałam trochę:

- po pierwsze ekspozycja na gluten. Rozumiem, że do 6. miesiąca karmię piersią i żadnego glutenu nie wprowadzam, a potem wystarczy dać skórkę od chleba (białego si?) albo makaron (mogę na zmianę zwykły i pełnoziarnisty?) i sprawa załatwiona? Jak codziennie raz dam Hani albo to, albo to, to ona już będzie dostatecznie wyeksponowana na gluten?
    - drugie pytanie wiąże się z pierwszym, a chodzi mi o kaszki. Wiem, że najczęściej się wprowadza kaszkami te gluten, ale nie kumam o jakie kaszki chodzi - takie dzieciowe, Holle czy jakieś tam inne bez cukru? Czy o takie jak jaglana, manna? I wtedy jakbym robiła je na wodzie np. albo na mleku modyfikowanym (na swoim to nie bardzo chcę bo nie cierpię laktatora, no ale ewentualnie dopuszczam taką możliwość), to mam je podawać łyżeczką i to by było zgodne z BLW? Bo mi się nie chce bawić tą łychą :/ w jakieś kaszki sraszki, najchętniej to bym tego uniknęła w ogóle. Czy może jeśli trzeba te kaszki, to butelką? Nigdy jeszcze Hani nie dawałam butelki, to nawet nie wiem czy by chciała się z takiego wynalazku napić. Mogę za jakiś czas spróbować dać jej wodę w butelce, żeby zobaczyć czy załapie czaczę?
    I w ogóle po jakiego grzyba się te kaszki daje, ale tak uczciwie? :tongue: Bo jak pytałam moją mamę to mi powiedziała że się szybko robi i dlatego :tongue: a jeszcze słyszałam, że po to żeby dłużej bobas to trawił w nocy i żeby dłużej spał. To tak działa?

Przepraszam że tak dużo pytań, ale zgłębiam temat intensywnie no a w tym temacie kaszek to jestem kompletnie zielona.
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    ja malego sadzam do BLW 2 razy na sniadanie ok 9.00 i kolacje kolo 19.00,(slicznie je sniadanie, kolacje roznie) czasem po poludniu dostanie jeszcze zupke w kubeczku ale średnio pije wiec tylko pare lykow przewaznie robi, 3 razy dziennie to nie wyrabiam go sadzac wiec zostaje na razie przy dwoch do tego cyc z 5 razy na dobe i mnie sie wydaje ze on tez caly czas je
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Aneta, przy Blw tak naprawdę nie ma czegoś takiego jak ekspozycja na gluten, choć oczywiście jak ktoś chce to może to robić. Zwyczajnie dajesz dzieciowi po 6 miesiącu to co wy jecie więc i chleb np. też, ale wcale nie ma konieczności codziennie. Po prostu tak jak Ci wypada przy planowaniu posiłków. Kaszek absolutnie dawać nie musisz, a już to że dzieci po nich dłużej śpią to mit, niejedna mama tutaj to potwierdzi. Jednak możesz podawać dziecku np. placuszki z płatków owsianych czy jakieś inne dania np. z kaszą jaglaną bo generalnie kasze są zdrowe, ale kasze te prawdziwe, a nie słodzone dziecięce, gotowe kaszki.
    --
  4.  permalink
    No potwierdzam, ze to mit. Maks po pelnej butli (cale 150 ml) mleka z kaszka nestle "pelny brzuszek" (niby bardziej sycace) spi do ok 3-4 rano, wiec nie cala noc. Na cycu mi tyle czasem przesypial :) Ja malemu daje kaszki, w nocy o 23 i wieczorem z lyzeczki (taki mam kaprys, troche blw, troche lyzeczki) glownie dlatego, ze pije baaardzo nie dobre mleko i chociaz troche chce mu "oslodzic" smak tego mleka :P Wiem, ze niewiele mam daje kaszki, ale ja daje :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ANETA moje dziecko never ever nie zjadło (bo nie chciało) ani kaszki, ani kleiku ryżowego, ani kukurydzianego ani żadnego innego zagęszczacza i w doskonałej formie do dzisiaj funkcjonuje :wink:
    Także ja też w sumie nie wiem po co to to trzeba dawać :cool:

A co do ekspozycji to u nas było tak jak WINNI napisała - Nina po prostu pewnego dnia zaczęła jeść wszystko to co my (a na początku właśnie chleb jej podchodził najbardziej) i dopiero się potem dowiedziałam jaka ze mnie wyrodna matka, gdyż albowiem córce mej osobistej nie poczyniłam ekspozycji :crazy: :devil:

Ej dziewczyny mam pyszny przepis i szybki jak nie wiem :wink:
    Tylko tak sobie myślę, czy to aby na pewno do BLW zaliczyć można..
    Ale chyba tak bo my z Ninką obie łapami całą zawartość naczynia żaroodpornego wyjadły :cool:

JABŁKA POD KRUSZONKĄ

Na serio pyszne a robi się pięć minut. No i z racji tego, że to jabłka to zero kalorii ma co nie ? :updown::shades:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
    • CommentTimeAug 31st 2013
     permalink
    TEORKA: No i z racji tego, że to jabłka to zero kalorii ma co nie ?

Haha :) Jaaaaaaaasneeeeeee :jumping:
    Ale robiłam już kilka razy te jabłka i faktycznie sa super :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To ja poprosze o jakis mega szybki pomysl na obiad, jestem dzis z Mlodsa sama i musze w ciagu Jej godzinnej drzemki ogarnac wiele rzeczy w tym obiad :)
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeAug 31st 2013 zmieniony
     permalink
    Może kurczak curry? Placuszki z cukinii? Tu na wątku są przepisy. Pierogi leniwe? Makaron w pomidorach?

Treść doklejona: 31.08.13 10:45
    Vsti, ja mam menu dla Adasia na każdy dzień ( oprócz kolacji ) na najbliższe 2 tygodnie, chcesz? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Winni ja chcę! Poważnie :smile:
    Na pewno mi się przyda wcześniej czy później.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Bilka ja będę takie menu pisać co dwa tygodnie na kolejne dwa i pewnie część posiłków będzie się powtarzać, ale będę też dodawać nowe przepisy. Może lepiej przypomnij mi się za kilka tygodni, będziesz miała jadłospis na kilka miesięcy! :crazy:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.