Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
;
;
Choc z drugiej strony chcialabym, by wiedzial ze ZAWSZE moze na mnie liczyc
Nie ja jestem od rozstrzygania sporow
;
z kupa w woreczku???
Jak postepujecie w podobnych sytuacjach?
;
;
Juz nie raz sie przekonalam, ze latwiej o cos grzecznie poprosic starsze dziecko niz doczekac sie reakcji jego mamy:(
Winni wlasnie ale przytulanie i tlumaczenie to w sytuacji kiedy on sie poplakal. Nie chce tez robic z tego wiekszego problemu niz jest.
Czyli jak Lili kolega zabrał piłkę a ja dałam jej inna i powiedziałam że teraz Xx pobawi się tą piłeczka a Ty masz inną to źle zrobiłam?
Takie postepowanie to też uczenie dziecka dzielenia sie zabawkami.

I wydaje mi się że ona ma chyba jeszcze dużo czasu na "dorosłe" mówienie
Nasz Kacper tez mówi tylko mama, tata, baba, nie. Kiedyś mówił bam bam na banana, ale przestał. Co jakiś czas ma manię sylabowania i coraz to inaczej. Było już bi-ba, pi-pa, pi-li pi-li, teraz jest mania na ka-ko, pi-tu pi-ta. I potem mu przechodzi. Na wszystko jest nie nawet jak coś chce. I też próbuję go nauczyć chociaż kiwania głową jak coś chce i jak pytam "chcesz banana" (kiwając głową na tak) to on raz kiwnie a raz powie "nie" a wszystko i tak oznacza "tak" tak jak u Was z tym placem zabaw. W takich sytuacjach jak wiem, że coś chce a mówi stanowczo "nie" daję mu mocno do zrozumienia, że rozumiem to jako odrzucenie i wymuszam na nim choćby gest potwierdzający. Albo wtedy też wyciąga rączkę, kiedyś mówił "ta" ale mu szybko przeszło. 
i kilku rzeczy się dowiedziałam - tzn. co robić aby stymulować rozwój małego paszczaka
I co Ci logopeda mówił? Jak stymulować?
I wydaje mi się że ona ma chyba jeszcze dużo czasu na "dorosłe" mówienie- bylam u logopedy z moim maluchem i powiedziala ze jeszcze ma czas i kazala przyjsc pod koniec czerwca i zobaczy, moze juz cos bedzie mowil. Narazie stoimy na niczyc :)

;
[/url]
[/url]
Mogę stanąć na uszach a i tak nie chcę powtórzyć tego o co ją proszę.
;

[/url]
;

Dawciu ma zaburzenia czucia głębokiego i jednoczesnie nadwrazliwośc czuciowa w jamie ustnej. Dlatego on czuje potrzebę dostymulowania się. Pani mi wyjasniła, że nie prędko nauczy sie nie brac "zakazanych rzeczy" do buzi.