Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    Kasia mój Hug zawsze gwiżdże przy oskrzelach. Ale życzę żeby to jednak było coś mniej poważnego. Zdrówka dla Misi.

W temacie wagi. Moja Nina ma 15 kg i 97 cm no ale ona już cztery lata ma, nie trzy :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Miki waży 17 kg, a ma prawie 6 lat :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Jak pisałam wyżej - Miki wczoraj brzydko kasłał, dziś osłuchał go pediatra i ma jakiś szmer w płucu (Miki, nie pediatra) :-/ Na razie tylko Nurofen i inhalacje z Pulmicortu i Berodualu… Powiedzcie mi, dziewczyny doświadczone, czy 5 razy dziennie (3 razy Berodual, 2 razy Pulmicort) to nie za dużo?
    Tak, wiem, że paszczę i oczy trzeba po inhalacjach wypłukać.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Wg mnie nie za duzo.potem opukac porzadnie plecy.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Dzięki Ewa, puknę go jutro :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 6th 2015 zmieniony
     permalink
    Livia: 5 razy dziennie (3 razy Berodual, 2 razy Pulmicort) to nie za dużo?

Mój Hug za każdym razem jak ma oskrzela to tyle dostaje i żyje, wiec Mikiemu bankowo nie zaszkodzi :wink:
    Oby te szmery szybciutko zniknęły.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 6th 2015 zmieniony
     permalink
    A pro po wagi. Mój czterolatek 20 kg i 700gr.
    Wzrost 115 cm...
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    TEORKA: Mikiemu bankowo nie zaszkodzi

Dzięki Teo, zatem już nie wymyślam i inhaluję :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A Berodualu ile kropli macie ?
    Bo u nas za każdym razem szło po 12 a zobacz jaki Hug mały.
    I fajnie, że lekarz próbuje bez antybiotyku. Oby się udało.
    U nas niestety syn za mały na takie próby i nasza nieantybiotykowa pediatrzyca zawsze jednak każe :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    TEORKA: Berodualu ile kropli macie ?

15 kropli.
    Lekarz twierdził, że ten szmerek jest taki ledwie-ledwie, ale jest, a Miki kaszle strasznie. Chociaż w sumie już po Pulmicorcie jakby przestał...
    A u Huga to niech już lepiej żaden antybiotyk potrzebny nie będzie, kurde.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Livia: A u Huga to niech już lepiej żaden antybiotyk potrzebny nie będzie, kurde.

Taaaaa bankowo, daję mu jakieś dwa tygodnie maks :tongue::neutral::confused::angry:

Ale wiesz Kasia, mówił Ci lekarz w jakiej to się kolejności robi te inhalacje ?
    Bo to jednak ma znaczenie co po czym, a co przed czym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    TEORKA: w jakiej to się kolejności robi te inhalacje ?

Wiesz, mój mąż był z Mikim, a faceci to jednak mają te mózgi mniej pofałdowane... :confused:
    Mamy Pulmicort 2x i Berodual 3x, więc wymyśliłam, że ma być naprzemiennie, zaczynając od Berodualu. Źle myślę?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dobrze. Najpierw Berodual, bo on rozszerza coś tam w oskrzelach i po mniej więcej 10-15 minutach daje się Pulmicort, żeby wniknął w to już coś tam rozszerzone.
    Bo Pulmicort pewnie macie co 12 godzin tak ?

Livia: faceci to jednak mają te mózgi mniej pofałdowane...

:rolling::thumbup:
    --
    • CommentAuthorigni
     permalink
    Berodualu powinno się dawać tyle kropli ile dziecko waży. A kolejność inhalacji ważna, u nas idą schematy na trzy albo pięć ( zależy jak mocno swiszczy). N+b, b+sol, n+b. A na 5 Berodual jest na zmianę z ventolinem b+sol, n+V, V+sol, n+b, b+sól :bigsmile: ten schemat na 5 to mi chłopaków wydobył juz dwa razy z zapalenia płuc bez antybiotyku, tylko zastanawialiśmy się z mężem dlaczego jeszcze nikt nie wynalazł inhalator z dwoma wejściami, żeby ich inhalowac rownoczesnie:bigsmile: bo 5 inhalacji razy dwójka dzieci to masakra jest
    •  
      CommentAuthorLopeziatko
    • CommentTimeOct 7th 2015
     permalink
    Teo te eeeee to przypadek. Sorki, nie chcialam
    -- ,
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeOct 7th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, my wczoraj dostałyśmy zalecenie nebulizacji z nebbudu 2xdziennie i ventolinu 3xdziennie. To też należy robić naprzemiennie jakoś, czy można razem? Michasia niby czysta ale ten kaszel ma męczący strasznie plus katar.
    Livka, zdrówka Wam życzę.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Kasia Nebbud to odpowiednik Pulmicortu a Ventolin Berodualu.
    Więc analogicznie jak pisałam Livce.

Najpierw robisz Misi Ventolin a za 10-15 minut Nebbud.

Lopeziątko luzik arbuzik :peace: :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    O dziękuję bardzo TEO. Dobrze, że tu zajrzałam, bo wczoraj robiłam dwa na raz :/
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    nam Pulmonolog - szef centrum alergologii i pulmunologii w Karpaczu zawsze zalecał razem i u nas to idzie w cyklu - rano i wieczorem Berodual z pulmicortem a w południe Berodual z NaCl
    i działa bez problemu
    a Gośka moja na astme 7 lat chorowała
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Nam tez razem zawsze zalecali :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    A to widzicie, jednak co lekarz, to inna szkoła...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    mozna razem, ale lepsze efekty uzyskuje sie jedno PO drugim, w sensie - najpierw rozszerzyc oskrzela i po 10-15 minutach dopiero steryd.
    ale u malych dzieci dopuszcza sie 2 na raz z tego wzgledu, ze dzieci sa niecierpliwe i latwiej zainholowac je 1 raz 10 minut niz 2 razy po 10 minut.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    A ile dni sie takie inhalacje robi?
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Ul_cia: Nam tez razem zawsze zalecali :)

w szpitalu Wiki też miała oba na raz...
    ale myślę że to właśnie z tego powodu
    Ewasmerf: ale u malych dzieci dopuszcza sie 2 na raz z tego wzgledu, ze dzieci sa niecierpliwe i latwiej zainholowac je 1 raz 10 minut niz 2 razy po 10 minut.

-
    dziewczyny życzę waszym pociechom moc zdrowia!!!!
    kurcze jak by nie patrzeć ciężki okres przed nami jesień zima zawsze niosą za sobą choroby ;/
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    lecia_28: A ile dni sie takie inhalacje robi?

to zależy
    ja teraz Marysi ( zap tchawicy i oskrzeli) robiłam z pulmicortem przez 5 dni, teraz juz sam berodual i mukolityki idą
    ale Gosia przy ostrej astmie miała przez 2 lata non stop, potem w okresach zaostrzenia czyli właściwie od jesieni do wiosny a teraz juz tylko w czasie infekcji czyli generalne bardzo rzadko.
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    I ja zyczę zdrowia dzieciakom!
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    My też stosowaliśmy oba specyfiki jednocześnie. Grunt, że działały :)
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Mi ostatnio lekarz zalecil 3 dni, a w Pl lekarka 7dni. I bądź tu mądry.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hug przy ostatnich oskrzelach miał inhalacje przez 10 dni zalecone.

I zawsze miał robione jedno po drugim, także wtedy jak miał 2,5 tygodnia i lezelismy w szpitalu.
    No ale możliwe, że robione razem też dobrze działają :wink:
    Ja tam jednak wolę odczekać skoro tak wynika ze specyfikacji leku.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Dzięki dziewczyny, poskładałam sobie to wszystko razem i już wiem co i jak :-)
    Jeszcze jedno - to dobrze, jak się kaszel zmienia z nieefektywnego, suchego, na mokry?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Tak, bardzo dobrze.
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie. Coś mi się kojarzy, że był ten temat jakiś czas poruszany tutaj ale nie mogę odgrzebać tych postów. Ignaś ma leciutko uciekające oczko i je trze dość często i dr okulista powiedziała że przyczyną faktycznie może być po prostu słabsze oczko. W związku z tym zaprosiła nas już na NFZ na badanie wzroku, ale przed badaniem trzeba 4 dni podawać atropinę. Poczytałam trochę i faktyczni w artykułach jest to wymieniane jako normalna metoda, także u takich małych dzieci. Ale oczywiście będzie miał poszerzone źrenice i będzie go razić światło oraz będzie gorzej widział przez pewien czas. Nie chcę go niepotrzebnie męczyć ale jak im wcześniej wykryta wada tym lepiej, żeby to oczko dale się nie posunęło, to może warto to badanie zrobić. Oczywiście dr zaznaczyła że jak tylko będzie to mu bardzo przeszkadzało i będzie się denerwował, płakał itp. to zaprzestać podawania i przyjść po tylu dawkach ile się da. No brzmiała dość sensownie w przeciwieństwie do innych okulistów u których byliśmy i się załamaliśmy głupim gadaniem.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja mojemu Miśkowi też zakraplałam oczy atropiną gdy był w podobnym wieku co Twój syn, w sumie nie zauważyłam aby mu to w czymś specjalnie przeszkadzało...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    teraz ma byc pochmurno wiec luz. ale zalecaja zakladac okulary przeciwsloneczne jak ma sie wychodzic na jaskrawe slonce. tak czytalam, niepoparte niczym.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Dzięki dziewczyny. Pocieszyłyście mnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Kurcze, czy po sterydach wziewnych też się zwiększa apetyt? Miki ciągle głodny.... Nie, żebym narzekała, zwłaszcza, że jego waga oscyluje wokół muszej, ale wolę wiedzieć, czy to stan permanentny, czy tylko przejściowy :wink:
    --
    • CommentAuthorigni
     permalink
    Nasza pulmonolog tez razem zaleca. Teo ventolin to inna substancja niż berodual i lekarka mi mówiła, że inne działanie mają.
    Lidia u nas tylko pragnienie było wieksze
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeOct 9th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, ja w temacie kapci. Moja cale lato biegala na boso lub w skarpetkach Po domu. A teraz juz zazimno. Jakie znacie fajne kapcie w rozmiarowce od 22? No i zeby cenowo byly przystepne :)

Takie beda ok? Czy musza miec jakies 'warunki' spelnione? http://www.smyk.com/cool-club-kapcie-dziewczece-rozmiar-22,p1110369360,ubranka-dla-dzieci-p#
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 9th 2015
     permalink
    Libra1610: Dziewczyny, ja w temacie kapci. Moja cale lato biegala na boso lub w skarpetkach Po domu. A teraz juz zazimno. Jakie znacie fajne kapcie w rozmiarowce od 22? No i zeby cenowo byly przystepne :)

U nas to samo... I o dziwo w przedszkolu kapci nie zrzuca, a w domu nim sie obejrzę już stopy bose. Teraz już odpuściłam zakładam mu drugie, grube skarpety z antyposlizgiem...

Najpierw wypróbowałam na sobie czy grzeje i zakładałam sobie drugie skarpety, grube... No i się sprawdza...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Libra1610:
    Takie beda ok? Czy musza miec jakies 'warunki' spelnione? http://www.smyk.com/cool-club-kapcie-dziewczece-rozmiar-22,p1110369360,ubranka-dla-dzieci-p#

wiesz co Wiki teraz takie ma ale jeszcze nie chodzi...
    zakłada sie je super i nóżki też się trzymają dobrze
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Tu tez zapytam:

Czy jest tu jakas mama u ktorej dziecka byla wykonywana operacja zeza ? Chcialabvym popytac o kilka kwestii.
    --
  1.  permalink
    Ja po 8 dniowym katarze (tylko katarze...) poszlam w koncu do pediatry a tam wyszlo, ze angina.. no w szoku jestem..:(
    A wogole nie mila sytuacja w przychodni, bo siedze z mlodym a przed nami z 6 osob czyli ponad godzina czekania. Moj mlody adhd i wszedzie go pelno bo swoiscie nudzi mu sie i wali popisuwe przed innymi dziecmi. Wyszla rejestratorka (na zastepstwie) i mnie opinkala ze mam go uspokoic... A niby jak???? Telefonu niechce, siedziec nie potrafi, tylko biega, wlazi pod krzesla :( A jak bym chciala zlapac i 3mac to histeria na caly budynek.... A ja zawsze specjalnie sie pytam, do ktorej pediatra przyjmuje aby przyjsc pod koniec i nie siedziec z nim tam tyle czasu, bo wiem jak On sie zachowuje.... Lekarka (znajoma jeszcze moich rodzicow) mowila aby sie nie przejmowac bo baba zryta jest, ale mnie bylo przykro, bo co ja mam z nim robic w takiej sytuacji? :(
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Madzik1983, a jakie objawy daje ta angina? U nas infekcja zaczęła się 2 tyg temu - zdiagnozowana wirusówka, potem przeszła w kaszel i katar, który ciągnie się do dziś. W poprzedni weekend byliśmy drugi raz u lekarza i od nd robimy inhalacje z Mucosolvanu, przez 5 dni brał też Neosine.
    Wirus oczywiście przeniósł się również na pozostałych domowników oraz na babcię... W związku z tym Natalka już 3 x ma katar. U mnie chyba to się przerodziło w zapalenie zatok.
    --
  2.  permalink
    Olenka79: Madzik1983, a jakie objawy daje ta angina?
    - myslalam, ze jakas przynajmniej wysoka goraczka i mega kaszel, a Maks poza porannym kaszlem, ktory wg wynikal z tego, ze katar splywal w nocy nie mial nic.. z tydzien temu jeden wieczor mial 37,8 a na drugi 37.4. Ogolnie jak dla mnie procz kataru ( po poludniu glownie wodnisty i przezroczysty) okaz zdrowia. A bylam u tej samej lekarki 17 wrzesnia i byl calkiem zdrowy.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    No to dziwne. Zawsze wydawało mi się, że przy anginie mocno boli gardło. macie antybiotyk?
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    Madziik u nas też angina i też jakaś dziwa. Bo zaczęło się od wirusówki,która położyła wszystkich a teraz u Oli nagle biały nalot. Ma mega kaszel a właśnie przy anginie podobno takiego kaszlu nie ma tylko to bolące gardło. My mamy antybiotyk ale ja wielkiej poprawy nie widzę. U nas był tylko jeden dzień stan podgorączkowy . Czyli dziwnie. I teraz tak albo to był sam początek anginy albo nie wiem co to bo antybol średnio pomaga :surprised: zobaczymy czy chociaż ten nalot zlazł :devil: no armagedon chorobowy widzę wszędzie oczywiście:devil::cry:
    --
  3.  permalink
    Olenka79: Zawsze wydawało mi się, że przy anginie mocno boli gardło. macie antybiotyk?
    - mamy antybiotyk, Amoksiklav. No maly mi nie powie, czy do gardlo boli, normalnie jadl i pil. Ja nigdy nie mialam anginy.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    Rozmawiałam o tym z mamą i okazało się, że jej znajoma lekarka powiedziała, że taki biały naot na gardle to może być grzybica a nie angina. Czego oczywiście Wam nie życzę (w sensie błędnej diagnozy), ale warto wiedzieć.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeOct 10th 2015
     permalink
    Dziewczyny ile czasu może utrzymywać się kaszel mokry, duszący z katarem? Byłam z Magdą w poniedziałek u pediatry. Nic nie słyszała mimo, że Magda chrypie przy oddychaniu, płaczu, wszystkim... Kazała inhalować (nie daje się...) i dawać stodal. Stodalu nie chce łykać więc jakiś prawoślazowy farmaceutka mi poleciła o smaku malinowym. Też nie przechodzi, nawet strzykawką, trzeba na siłę... Szczerze, kaszel się pogorszył, stał się taki bardziej duszący, choć Magda już tak nie chrypie. Jednak kaszel gorszy, katar dalej, temperatury nie ma. W nocy budzi się i kaszle, albo kaszle po cycu. Nie włączaliśmy jeszcze ogrzewania więc to nie od suchego powietrza...
    --
    •  
      CommentAuthormadziik1983
    • CommentTimeOct 11th 2015 zmieniony
     permalink
    Dii - ja nie pomoge.. :( Moj maly chetnie lyka wszystie syropy a nawet sam prosi sie o nie :)
    Moj maly 2 dni antybiotyk bierze i juz widac poprawe bo z nosa mu tak nie cieknie.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.