Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 26th 2013
     permalink
    A w ogole ile mm powino wypijac roczne dziecko? N. ma wzaleceniu idpediatry 3x150 ml, a wypija o jakies 50 ml mniej, czyli dziennie ok 400 ml.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJun 26th 2013 zmieniony
     permalink
    CiastoMiłości: Kurcze dziewczyny, toż to trzeba podawać dziecku wit.D??

Ja już od pół roku nie podaję.
    Ale z tego co wiem zdania na ten temat są podzielone.
    Jedni twierdzą, żeby dawać do trzeciego roku życia, inni że do roku. Albo do pełnoletniości nawet [serio, w Danii chyba].
    Są też lekarze, którzy zalecają dawać tylko zimą a wiosną i latem nie, bo słońce jest więc nie trzeba.
    Zgłupieć można :bigsmile:

Vsti: A w ogole ile mm powino wypijac roczne dziecko? N. ma wzaleceniu idpediatry 3x150 ml

Ja myśle, że te zalecenia to tak samo jak przy młodszych dzieciach. Pediatra/opakowanie sobie a dziecko sobie :smile:
    Moja Nina nigdy nie piła tyle, co "powinna" a teraz na przykład ma szał na mleko i potrafi w ciągu doby nawet 1 litr wyżłopać z czego na noc, przed snem 350 - 400 ml :shocked:

winnica: A Adaś próbuje zawsze z tym że tak zabawnie bo tylko dotyka końcem języka i jak mu nie podpasi to wyrzuca i więcej do rączki nawet nie weźmie :tongue:

No widzisz a ten mój uparciuch nawet ręką nie dotknię. Skuczeć będzie w kółko "Ninia nie cie, Ninia nie lubi" i to nic, że nigdy w paszczy nie miała :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    TEORKA: i potrafi w ciągu doby nawet 1 litr wyżłopać z czego na noc, przed snem 350 - 400 ml

Jezus! :shocked:
    To Oliwka dziennie mm pije ok. 200 -250ml . Właściwie pije tylko do spania,bo jak jej podaje np, rano to się krzywi i robi taką buzię jakby chciała zwymiotować :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    Nam kazali wit. D odstawić jak mała miała niecałe 2ms. Dlaczego? Miała ciemiączko na opuszek palca! Pani doktor była w szoku, że tak prędko zaczęło zarastać....

Treść doklejona: 26.06.13 14:45
    nieźle z tym mm.... moja na cycu wisi rano i wieczorem + w dzień do spania, a czasem ot tak sobie cyckuje... ale litra to raczej ze mnie nie wyżłopie :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hussy: To Oliwka dziennie mm pije ok. 200 -250ml

No Ninka zwykle też tyle piła, ale od 2-3 tygodni ma szał i rano po wstaniu idzie 180, potem przed spaniem w południe chce znowu i tu różnie 180 - 240 no i po kąpaniu pobija rekordy.
    Nie wiem, może to dlatego że tyle zebów na raz poszło i sobie w ten sposób wapń uzupełnia ? :wink: Tzn tak sobie gdybam bo się na tym nie znam co nie :smile:

Myślałam, żeby jej ograniczać ale kurcze jak, kiedy ona staje i mówi "Mamusia miećko"
    A jak udaję, że nie słyszę to się przytula i mówi "Mamusiu pjosię" - nie dałybyście ? :sad:
    Zwłaszcza, że je normalnie inne rzeczy w sensie śniadanie, obiad itp bo gdyby się mlekiem zapychała i nic poza nim nie jadła to pewnie bym bardziej zdecydowane kroki poczyniła.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Natalaa, moja ciemiączko na opuszek ma od urodzenia (1x1cm):wink:. A wit.d podaje caly czas.
    podobno wszyscy maja niedobory witaminy d i należy ja dostarczać z zewnątrz,
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    U nas tez nadal sporo mleka, przed spaniem w dzien 200ml i na noc 240-270. Na szczescie juz w nocy nie pije bo sie paczuszek robil:)
    Teo jakie wy macie butelki ze ona 400ml da rade wypic u nas max 300 wchodzi.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    lecia_28: Teo jakie wy macie butelki ze ona 400ml da rade wypic u nas max 300 wchodzi.

TT 260 ml
    i jedną 340 ml ale rzadko używamy :wink:

Bo właśnie zapomniałam dodać jak to wygląda :smile:
    Po kąpieli robimy zwykle 210 ml.
    Czemu tak ? Otóż albowiem czasami jej tyle wystarczy i idzie spać. Ale są dni, że opróżni butelkę i mówi "jeście mjećka".
    Więc robimy znowu, zwykle 120 ml. No i sytuacja analogiczna. Albo wypije [w sumie 330 ml] i idzie spać albo chce jeszcze. Wtedy zwykle dorabiamy już tylko 90 ml. No i zwykle na tym się kończy [albo ciut wcześniej] chociaż raz się zdarzyło, że chciała jeszcze i w sumie, w ciągu 20 minut wyżłopała 480 ml :shocked::smile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Teo , widocznie potrzebuje mleka. Ja bym nie ograniczala.
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ciasto miałam podobny dylemat. Zdecydowałam się na zwykły najprostszy tylko chciałabym z wkładką. Dominik ma tyle zabawek, że nie chcę żeby też nocnik uważał za zabawkę. Zaraz sobie popatrze co ciekawego jest na allegro.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Teo, to Ci się mleczna dziewuszka zrobiła :tooth::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    U nas też dużo mleka - w sumie 500-600 ml na dobę (wieczorem i rano).
    Pediatra radziła już zacząć odzwyczajać, ale na razie czarno to widzę, bo na butelkę jest dzika radość, a jak nie chcę podać, to jest dzika awantura. Nie ważne, ile zje w ciągu dnia - mleko być musi.
    Próbowałam też stopniowo przechodzić na wodę i rezygnować z mleczka, ale jak tylko smak odbiega od normy, domaga się dosypania mleka.

A co do nocników - uważajcie dziewczyny, bo mają różne rozmiary i jak dziecko szczuplejsze, może być problem.
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    TEORKA: w ciągu 20 minut wyżłopała 480 ml

a to sie nie zbiega Wam przypadkiem z zabraniem smoczka Nince? bo tak sobie gdybam czy Ona sobie nie zastapila jednego smoczka drugim i pije tak dlugo dla przyjemnosci ssania:wink: ale moze wcale tak nie jest, tak sie tylko zastanawiam
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    hydrozagadka: Czyli co, jej złość zaszkodzi, ale Ty już możesz być zła?
    faktycznie, ciągle o tym zapominam.:shamed:
    To są pozostałości po tym jak ja zostałam wychowana.:(
    Człowiek nie zastanawia się nieraz nad tym co robi i powtarza błędy.:cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Jeżynka, masz czas, odzwyczaisz się ;)) Mnie pomaga jak mały się złości wyobrażanie sobie, że to dla niego jakiś mega, ogromny problem, z którym nie potrafi sobie poradzić. Dorosły by się wściekał, a co dopiero taki maluch ;)

Teo - Mleczna Ninka! :))))))
    --
  1.  permalink
    Co do nocników, chyba znalazłam rozwiazanie dla mojego syna :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    nocnik z ipodem
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Taaak, ten nocnik mnie rozwalił, niezłe cudo ;))) A ja tak jeszcze odnośnie nocniczków - my mamy zwykły, najzwyklejszy i Krasnal go kocha, łazi z nim wszędzie po domu i traktuje jak swoje krzesło. Żeby jeszcze chciał na nim cokolwiek innego niż czytanie ksiażeczek robić ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny, czy ma ktoś coś podobnego - www.krainazabawy.pl/smoby-slodki-domek-hello-kitty-model-2013-powloka-310254-p-17073.html bo zaczynam "chorować" na taki domek.:shades:
    Dziś kupiłam takie badziewie, że hej- namiot/domek- niestabilny, chodzi z Hanią po całym mieszkaniu (zaczepi się o nogę Hani i go ciągnie ), nawet nie ma dna,na opakowaniu było zdjęcie, że ono jest- porażka.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    montenia: Natalaa, moja ciemiączko na opuszek ma od urodzenia (1x1cm). A wit.d podaje caly czas.podobno wszyscy maja niedobory witaminy d i należy ja dostarczać z zewnątrz,

ok, z tym, że mojej zaczęło zarastać z szybko, a nie było tak, że miała małe od początku
    i każdy lekarz z neurologiem na czele patrzeli na to i osłupieli,że tak szybko prawie zarosło...
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    TEORKA: Są też lekarze, którzy zalecają dawać tylko zimą a wiosną i latem nie, bo słońce jest więc nie trzeba.

ja słyszałam, że obecnie kremy z filtrami UV, którymi smaruje się coraz częściej dzieci mają właśnie skutek uboczny - powodują gorsze przyswajanie wit. D., więc albo przyzwalamy na (bardzo delikatne oczywiście) opalanie albo podajemy witaminę.
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Jeżynka, ja kupiłam taki domek - chciałam coś do ogrodu i bez podłogi. No i jest dużo większy od tego, który zalinkowałaś. To zależy gdzie chcesz postawić taki domek. Mi zależało właśnie na tym, żeby nie był taki malutki i żeby się przydał teraz i za kilka lat w ogródku. A w domu Lilka ma namiot z Lilda 90x90cm :)

Treść doklejona: 26.06.13 17:59
    azja_4: kremy z filtrami UV, którymi smaruje się coraz częściej dzieci mają właśnie skutek uboczny - powodują gorsze przyswajanie wit. D.
    Właśnie też o tym słyszałam. I dlatego podaję tran, a oprócz tego, gdy jesteśmy w cieniu to już dodatkowo nie smaruję kremem.

Montenia - to właśnie odpowiedź na pytanie, które kiedyś mi zadawałas (zapomniałam wtedy odpisać). Żeby wyprodukować dzienną dawkę wit. D, trzeba przez 15 minut przebywać na dworze w godzinach 11-15, bez kremu i z odkrytą głową. I pewnie w pełnym słońcu ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    migg: Mi zależało właśnie na tym, żeby nie był taki malutki i żeby się przydał teraz i za kilka lat w ogródku
    ja nie mam aż tyle miejsca u dziadków, więc takiego wypasionego nie mogę mieć :(.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kupilam kozie mleko, no ale cena powalajaca, jutro sptobujemy :p
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    jeżynka: To są pozostałości po tym jak ja zostałam wychowana.:(
    Człowiek nie zastanawia się nieraz nad tym co robi i powtarza błędy.:cry:

Jak ja Cię doskonale rozumiem... :sad: Ale pracuję nad sobą, można powiedzieć, że wielu rzeczy uczę się od nowa dzięki moim dziewczynom :smile: Głowa do góry, da się, chociaż nie jest lekko. :smile:
    •  
      CommentAuthorgracjanna
     permalink
    agi-s : w kwestii mleka w nocy:
    odzwyczajanie od budzenia na nocne mleko zaczęliśmy od zmniejszenia stężenia mleka podawanego w nocy-zmniejszaliśmy stopniowo o 1 miarkę co kilka dni-czyli nie daliśmy od razu wody zamiast mleka, tylko mleko, ale coraz bardziej wodniste ;)
    jak doszliśmy do połowy dawki to już nie warto było się na to budzić...
    w kwestii hello kitty:
    nie wiem, jakie macie poglądy, ale osobiście nie dałabym swojemu dziecku czegoś satanistycznego
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    gracjanna: w kwestii hello kitty:
    nie wiem, jakie macie poglądy, ale osobiście nie dałabym swojemu dziecku czegoś satanistycznego
    Na szczęście jestem ateistką, więc chyba jutro pobiegnę do sklepu kupić Lilce koszulkę z hello kitty :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    A ja nie jestem ateistką, ale mimo to nie potrafię sobie wyobrazić co może być satanistycznego w takim domku :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Winni, ten kot chyba...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    A dlaczego hello kitty jest zly?:shocked:
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    No dobra kot, ale że niby w jaki sposób ma to dziecku krzywdę zrobić? Przecież maluch nie będzie w tym domku czarnych mszy odprawiał ani innych takich. Dla niego to zwykły fajny domek z kotkiem.
    Czy się mylę? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    TU znalazłam info - tylko że ono jest pisane z perspektywy troszkę wyśmiewającej ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    gracjanna: osobiście nie dałabym swojemu dziecku czegoś satanistycznego

Przepraszam, ale :crazy::jumping::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Hell - o - kitty :devil:
    :crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Ja nie wierzę w takie bzdety :wink:
    No błagam chyba czasy czarownic i rogatych diabłów to w średniowieczu :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    TU jeszcze obszerniej, ale to już w ogóle satanistyczne źródło...
    W sumie to dzięki Gracjanna. Gdyby nie Ty, to nie odkryłabym takiej informacji ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Matko święta, a ja chodziłam do kościoła w skarpetkach z Hello Kitty, to jest dopiero :devil:

Treść doklejona: 26.06.13 22:15
    I nie spłonęłam żywcem :wink::devil:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    The_Fragile: chodziłam do kościoła w skarpetkach z Hello Kitty, to jest dopiero :devil:
    Frag - ale kiedy???? Jako dziecko czy teraz????
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Osz cholera, a Nadia nosi spinki z Hello Kitty :shocked::devil::tooth: Muszę mojemu D. powiedzieć, na pewno będzie dumny ze spinek córki :crazy:
    To coś w stylu kazania ks. Natanka o moro, czerwonych, czy tam czarnych paznokciach itp ;):wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Jako dziecko, może niewinność mnie uratowała ;)))

A swoją drogą teraz też chodzę w skarpetkach HK, mam do nich słabość ;) Ale juz nie do kościoła ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    ufff, myślałam, że wy tak z gracjanną na poważnie będziecie dyskutować
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    The_Fragile: Jako dziecko, może niewinność mnie uratowała ;)))
    To już tak dawno temu był ten szatański kocur?? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Frag, jeśli nie słyszałaś jeszcze kazań księdza Natanka, żałuj. Wiedz, że coś się dzieje ;)
    Swoją drogą Koziołek Matołek jest wg mnie bardziej podejrzany,
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No dam sobie głowę uciąć, że jak miałam 12 lat to byłam na ślubie mojego wujka w tych skarpetkach :D

Azja, niestety słyszałam ;))))

azja_4: Koziołek Matołek j

Tego to już w ogóle powinni wsadzić - kozioł to wiadomo, aż symbolami po oczach daje. I w sumie teraz się zastanawiam, czy powinnam dziecku kozie mleko dawać...
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    The_Fragile: I w sumie teraz się zastanawiam, czy powinnam dziecku kozie mleko dawać...

:crazy: dajesz Frag, dajesz...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No daję, daję ;))))

Ale czy powinnam? Winnie, Ty się dziesięć razy zastanów zanim nakarmisz Adaśka tym szatańskim trunkiem :D
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    The_Fragile: Tego to już w ogóle powinni wsadzić - kozioł to wiadomo, aż symbolami po oczach daje. I w sumie teraz się zastanawiam, czy powinnam dziecku kozie mleko dawać...
    Hahaha, leżę i kwiczę :crazy::crazy::crazy:
    A Filemon też jest zły?:)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Frag, dla Ciebie już nie ma ratunku przez te skarpetki, a jeszcze Krasnala ciągniesz w otchłań...:devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Vsti, Filemon ma usta, więc chyba nie bardzo. Ale z drugiej strony to kot. Czarny kot. W dzisiejszych czasach nie można ufać żadnym kreskówkom...

Migg, załamałaś mnie, idę posypać głowę popiołem...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To ja jednak może wyleję te kozie mleko :P Bo mi Nadia zacznie czarne msze odprawiać, a tu ksiądz za miedzą :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.