Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeSep 3rd 2011
     permalink
    MARLENA liczyłam tylko na to, że mi wytłumaczysz o co Ci chodzi i czemu się tak obrażasz jakbym Ci nie wiem co zrobiła....
    ale widzę, że nie chcesz albo nie umiesz normalnie porozmawiać
    więc ok, temat zamknięty

a z forum korzystaj ile chcesz - czy ja Ci tego zabraniam ?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katy222: tak naprawdę sprawa tatuażu jest drugo jak nie trzeciorzędna. Raczej będę kierowała się innymi kryteriami wyboru.

no to Adaś :wink:
    skoro jak sama napisałaś Ci się podoba a sprawa tatuażu ma wymiar drugo jak nie trzeciorzędny..
    przecież niekoniecznie musisz sobie drugą literkę tatuować... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeSep 3rd 2011 zmieniony
     permalink
    marlena po co piszesz, że temat zakończyłaś skoro dowaliłaś jeszcze dwa kolejne posty w TYM właśnie temacie? Stajesz się mało wiarygodna i wkurzająca w ten sposób. Do tej pory uznawałam, dziewczyny niepotrzebnie się czepiają Ciebie i milczałam, ale nie! widać jest inaczej! Poza tym nie znasz opcji zmień ? forum to nie śmietnik!
    _
    Adaś to mój teść, więc tu dochodzą inne ale....
    Druga literka musi być, nie można wyróżniać tylko jednego dziecka, trzeba traktować je tak samo :)
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthormorela1
     permalink
    nie zabraniasz
    pytasz to odpowiadam
    chcę po prostu skończyć ten spór bo nie lubię być z kimś w złych stosunkach ok??
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    zaraz mnie coś trafi, jak Boga kocham...........
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    katy222: Adaś to mój teść, więc tu dochodzą inne ale....
    Druga literka musi być, nie można wyróżniać tylko jednego dziecka, trzeba traktować je tak samo :)

hmmm no po teściu ja bym osobiście nie dała....
    ale to wiadomo - każdy robi jak uważa...

czyli druga literka musowo ?
    no to na A ewidentnie nie
    to nie wiem...

a macie jakieś typy ? jakiekolwiek ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Hmm dobrze ze ja nie tatuowałam liter imion dzieci bo by mi ramienia brakło hahaha
    a na poważnie jeśli by ładnie zrobić tatu to dwa A nie byłoby jak anonimowi. ładne A z gałązką bluszczu czy czymś takim i drugie A Czy też litery nachodzące na siebie
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agunia05: Hmm dobrze ze ja nie tatuowałam liter imion dzieci bo by mi ramienia brakło hahaha

:wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    Agunia05: ładne A z gałązką bluszczu czy czymś takim i drugie A

w sumie masz rację, czyli A znów wkracza do listy tych pożądanych :)
    Tak patrzę jakie imiona brałam pod uwagę przy Aleksie... Nataniel, Gabriel, Ignacy, no i Wojtuś.
    I to ostatnie przez jakiś czas było pewniakiem,ale im bliżej terminu tym mniej jestem pewna tych typów.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    to jeszcze potem "przydałby się" Filip i miała byś na ramieniu AWF :bigsmile:
    Ignaś super !
    i na samogłoskę :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    trzecia ma być dziewczynką, więc ewentualnie F..iona :)
    Ignaś owszem bardzo ładnie, ale Ignacy ma w nazwie C a mój mąż ma delikatną wadę wymowy właśnie na C. I Ignacy stałby się Ignasym :) Wszystko przez wysuniętą szczękę. Strasznie też zgrzyta zębami właśnie przez to, szlag mnie trafia w nocy czasami.
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    A może imię na "I"
    Ignacy, Igor, Irek
    a sorrki nie zauważyłam, żę Ignaś już był.
    --
    •  
      CommentAuthorlalik
     permalink
    Kasiu, a myslalas moze o takich dwoch imionach na K jak Konstanty i Ksawery? Pierwsze to po prostu moj typ. Gdybym wiedziala, ze bede miec drugiego synka i gdybym mieszkala w Polsce (a mieszkam w Chicago), to takie imie by otrzymal. No ale na warunki amerykanskie wydaje mi sie zbyt trudne, zmienic na odpowiednik Constantine? No nie wiem. Taki mam dylemat, zeby to jednak bylo polskie imie, ale jednoczesnie 'latwe' - z latwa, oczywista pisownia i wymowa dla Amerykanow.
    Po cichutku Cie tez namawiam na Leonarda, wiem ze Ci sie podobalo w ktoryms momencie. Mialabys Olesia i Leosia:) Choc nie, Ty swojego Aleksandra nazywasz Alesiem.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    LALIK a Twój synek to Leon czy Leonard ? :wink:
    bo w suwaczku masz Leonek a piszesz, że namawiasz na Leonarda
    --
    •  
      CommentAuthorlalik
     permalink
    Leonard. Po dziadku. Nie mialam klopotu z wyborem, bo akurat to byl najukochanszy czlowiek dla mnie w zyciu.
    Ale zawsze nazywam synka Leonkiem, bo tak jest po prostu slodko.
    --
    •  
      CommentAuthoriborkowska
     permalink
    Odnośnie tatuowania imion:
    W pewnym szpitalu pracowały dwie siostry: stara i wyschnięta i młoda seksbomba. Razu pewnego do szpitala przywieziono marynarza w stanie ciężkim, ale przytomnego. Stara poszła go zbadać. Jak wróciła, mówi do młodej:
    - Wiesz, on jest okropnie wytatuowany. Ma nawet na f....e.
    - Taak? A co ma na f....e?.
    - ADAM.
    - CO? Idę sprawdzić sama!.
    Poszła. Jak wróciła, to mówi:
    - Wcale nie ADAM, tylko AMSTERDAM!

:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    na E spotykane ostatnio Erwin i Eryk, a i jeszcze dzisiaj w kosciele wyczytalam Eustachy :)
    na O to wlasnie Oskar Olaf i Olgierd a na I to mi sie glownie Igor i Irek kojarza
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    he he
    Leonard tym razem też brałam pod uwagę, ze względu na Leosia właśnie :)
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    Imię na ,,E,, - dorzucam Edwarda:wink:
    •  
      CommentAuthorluczynka
     permalink
    Jest jeszcze Edgar na E.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    I Emanuel.
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    E- Edwin, Ernest,

Właściwie to dobrze dołożyć "U" do "A" bo to symbol złota a przecież takie dwa skarby to nic innego jak złoto :) Tylko gorzej z imieniem na U
    Może Ursyn
    --
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    Tutaj masz imiona na U,, męskie ale jak dla mnie mało ciekawe
    Urban, Ubysław, Unieboż, Ursus, Uściwoj, Uriel, Unierad, Uniemir, Uniegost, Ulryk, Ubald,
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    lalik: Leonard. Po dziadku.

moze sie powtarzam, ale imie leonard baaaardzo mi sie podoba :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    lalik: Leonard. Po dziadku. Nie mialam klopotu z wyborem, bo akurat to byl najukochanszy czlowiek dla mnie w zyciu.
    Ale zawsze nazywam synka Leonkiem, bo tak jest po prostu slodko.

mi się i Leonard podoba i Leon
    oba fajne :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    ano fajne,
    opcja ze złotem też ciekawa, widzicie co kilka głów to nie jedna :)
    czy Uriel nie był jakimś aniołem? kojarzy mi się z grą Diablo II.
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    Tak, Imię Uriel jest pochodzenia hebrajskiego, oznaczające ,,mój ogień,, jeden z czterech archaniołów

Podaje link do imion na U
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_na_liter%C4%99_U
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    trochę ubogo tych imion...
    •  
      CommentAuthorJULITA1610
     permalink
    Znalazłam stronę gdzie jest sporo imion na "U"
    http://www.styl.pl/mama/ksiega-imion,letter,U,pack,1
    większość imion jest pochodzenia starosłowiańskiego i mają podane ewentualne zdrobnienia.
    Umił, Uniewit, Umosław itd.
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Emanuel, Euzebiusz
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthormyszaasia
     permalink
    ale fajny wątek się tu zrobił:)
    katty222 też mam tatuaż z pierwszymi literkami imion moich dzieci , u mnie jest PP umieszczone w dwóch serduszkach :)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmmm mi sie marzy tatuaż przez nerki / krzyż po ramię -> motyw bluszczowo kwiatowy z motylami (mam wizję w głowie tego więc tak trudno mi opisać troszkę) więc jakby w ten bluszcz wpleść litery imion to by może i ciekawie wyglądało... ale dużo tego A J G E W A N więc chyba niekoniecznie to by był dobry pomysł :P
    Miałam kiedyś inicjały chłopaka na ramieniu i jak wyszłam za maż wydziarałam na tym różę by nie było widać - i nie żałuje :)
    --
    •  
      CommentAuthormyszaasia
     permalink
    [quote=Agunia05]hmmm mi sie marzy tatuaż przez nerki / krzyż po ramię -> motyw bluszczowo kwiatowy z motylami (mam wizję w głowie tego więc tak trudno mi opisać troszkę) więc jakby w ten bluszcz wpleść litery imion to by może i ciekawie wyglądało... ale dużo tego A J G E W A N więc chyba niekoniecznie to by był dobry pomysł :P
    Agunia dla czego nie dobry pomysł, w listkach własnie tego bluszczu można wkomponować te literki ktore podałaś , według mnie super sprawa:)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Agunia05: ale dużo tego A J G E W A N więc chyba niekoniecznie to by był dobry pomysł :P

próbowałam ułożyć z tych liter jakiś wyraz ale chyba się nie da :smile:

taki tatuaż jak piszesz też mi się marzył :wink:
    zamiast tego mam tylko od 12 lat wychudzonego kocura na plecach i więcej chyba robić nie będę :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoriborkowska
     permalink
    U mnie kolega z pracy miał 2 dzieci. Na jednym przedramieniu ma "Keira" (c) na drugim "McKenzie (s) urodziło mu się trzecie - musiał myśleć nad imieniem, bo miejsce które mu zostało był kark - więc nazwał synka Kai. Zmieściło się :bigsmile:
    -
    Śmiejemy się z mężem, że za -dziesiąt lat będziemy jedynymi ludźmi bez tatuażu hehe :tongue: Kiedyś chcieliśmy - ja literkę "A" koło kości biodrowej pod majteczkami na wzgórku (tylko dla mojego Adasia) a On chciał pióra indiańskie na ramieniu. Ale... to było kiedyś :wink: Dziś cieszymy się oboje, że się nie zdecydowaliśmy :smile:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    iborkowska: Dziś cieszymy się oboje, że się nie zdecydowaliśmy :smile:

ja dziś żałuję, że wtedy mając 16 lat poszłam i dałam się wytatuować..
    dzisiaj na pewno bym się nie zgodziła, no ale jak to mawiał Molier "Młodość jest głupia, starość nie mędrsza czasami." :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoriborkowska
     permalink
    TEORKA: "Młodość jest głupia, starość nie mędrsza czasami."

No to ja dodam od siebie, że człowiek głupi się rodzi i głupi umiera :devil:
    -
    Ale LA Ink uwielbiam oglądać. Tatuaż to sztuka :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeSep 4th 2011 zmieniony
     permalink
    Na tej liście patronów co Trish podała też sporo dziwacznych imion. Najbardziej mnie ucieszyła Blandyna ->Patronka pomocy domowych, dziewic :wink:
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorlalik
    • CommentTimeSep 4th 2011
     permalink
    Na tej stronie ze slowianskimi byly dla dziewczynki Uminka i Urka. Zakochalam sie. Takie prosciutkie i slodkie. Trzeba miec troszeczke odwagi jednak, zeby z takim imieniem wyjsc do ludzi. Najpierw rodzice musza miec odwage, a potem mlody czlowiek. Oj, uslyszaloby sie komentarze, ze mozna tak chomiczke nazwac a nie coreczke.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    pandy1: moi synowie (tak jak nasze rodziny) maja po 2 imiona po naszych ukochanych dziadkach...

też mam 2 imię po babci - Stefania. normalne imię tamtych czasów, a ja nadal jestem wyśmiewana jak ktoś je usłyszy czy przeczyta.
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
     permalink
    iborkowska: Ale LA Ink uwielbiam oglądać
    i Miami INK też :)
    Pomysł z wplecionymi literkami w jakiś bluszcz przemawia do mnie coraz bardziej.
    Dzięki dziewczyny za pomysły!!
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    lalik: Na tej stronie ze slowianskimi byly dla dziewczynki Uminka i Urka. Zakochalam sie. Takie prosciutkie i slodkie. Trzeba miec troszeczke odwagi jednak, zeby z takim imieniem wyjsc do ludzi. Najpierw rodzice musza miec odwage, a potem mlody czlowiek. Oj, uslyszaloby sie komentarze, ze mozna tak chomiczke nazwac a nie coreczke.

Komentarze to może nie, ale jakby tak się przedstawic takim imieniem przez telefon, to po drugiej stronie kabla zapewne zapadłaby chwila ciszy a potem usłyszałoby się nieśmiałe "heeeeę?" :wink:
    •  
      CommentAuthorjako
     permalink
    Od początku bytności na forum zaglądam tu sobie i czytam z ciekawością co piszecie.
    Na razie mam dystans w tym temacie, bo jestem "starającą się" ale oczywiście swoje typy mam od dawna :)

Pierwsze na co zwróciłam uwagę podczas Waszych rozmów to zaznaczenie aby imię było oryginalne - i rozumiem takie podejście, bo ja sama mam bardzo popularne imię i od przedszkola aż po studia zawsze było nas kilka, co było w pewnym sensie problematyczne. Tylo wydaje mi się, że szukanie za wszelką cenę nietypowego imienia może się zemścić w przyszłości.
    Mam skończone 31 lat i obserwując wybory moich koleżanek zauważyłam, że pierwsza grupa mam (sprzed 5-10 lat) obstawiała na WÓWCZAS oryginalne: Julie, Oliwie, Wiktorie, Damiany, Wiktory. Mamusie sprzed 3-5 lat obstawiały TOPOWE : Maje, Zuzie, Gabrysie, Lenki. Widocznie coraz ciężej wybrać stare polskie imię bo teraz NAJMODNIEJ nadać dziecku na imię: Nadia lub Natan.
    My możemy się śmiać z wymyślnych imion a dla naszych dzieci będą to imiona najzwyklejsze. Szczerze współczuję Julkom - jest ich chyba więcej niż Anek w moim roczniku - a przecież ich mamusie zakładały, że ma być oryginalnie. I co z tego wyszło - najbardziej popularne imię w ostatnich latach.

Wg mnie ważniejsze żeby imię ładnie komponowało się z nazwiskiem. Rozumiem nadawanie imion niepolskich ale tylko w małżeństwach mieszanych - inaczej jest to nieuzasadnione i może wyglądać śmiesznie (np wspomniany Alwin Zając).

No i rzecz, która osobiście dziwi mnie najbardziej. Kompletnie nie rozumiem nadawania imion i zwracania się do dziecka zupełnie inaczej, np Gabi, Pysia (Gabriela), Misia (Michalina) - przyzwyczajając dziecko do takiego skrótu można sprawić, że będzie się wstydziło swojego imienia w późniejszym wieku, bo w pracy raczej nie będą się do niej zwracać per Misiu.

Co do drugich imion uważam je za rzecz zupełnie zbędną.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Michały to często Miśki nawet na etapie późnoszkolnym lub dorosłym, więc dla mnie Misia czy Miśka jest naturalnym, fajnym zdrobnieniem od Michaliny. O Pysi nie słyszałam :)
    •  
      CommentAuthorjako
     permalink
    W moim roczniku na Michałów mawiało się "Majkel" (buhaha).
    •  
      CommentAuthorjako
     permalink
    W całym tym wywodzie zapomniałam podać imiona jakie mi się podobają :)
    Kwiatowo-owocowe dla dziewczynki: Jagoda, Kalina, Malina, Róża.
    Dla chłopca: Jacek, Maciej, Szymon.
    •  
      CommentAuthorarkada
     permalink
    Ja też jestem ,,starająca się,, ale tak jak poprzedniczka mam już swoje typy imienne , na razie dla dziewczynki, podoba mi się imię Natasza, do mojego rosyjskiego nazwiska będzie fajnie pasowało, Jako zdrobnienia można użyć Nata, lub poprostu Nataszka.:smile:
    •  
      CommentAuthoriborkowska
     permalink
    Ja wybrałam imię takie, by ładnie komponowało się z nazwiskiem, a ponieważ w nazwisku mamy literkę "r" to w imieniu nie chciałam tego powtarzać, by nie brzmiało zbyt twardo. Np. Robert Borkowski. Imię wybrałam na 2 lata przed zajściem. Szukałam też takiego, którego nie ma nikt w rodzinie :wink: a później okazało się, że to jedno z najpopularniejszych imion :shocked: ale mi to nie przeszkadza.
    -
    Lilypie First Birthday tickers
    •  
      CommentAuthorwydra86
     permalink
    Moja córeczka będzie miała na imię Maja już podjęłam decyzję:)
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    jako: Kompletnie nie rozumiem nadawania imion i zwracania się do dziecka zupełnie inaczej, np Gabi, Pysia (Gabriela)
    hmm ja Mam Gabrielę i mówimy do niej Gabi, ale też mam Jakuba na którego wołamy Kubuś czy Annę czyli Anię -> dla mnie to są po prostu zdrobnienia pospolicie używane i normalne
    Tak sam jak Barbara to Basia; Danuta - Dana czy Juliana - Jula a Aleksander - Olek czy Alex
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.