Juz od jakiegoś czasu chodzi za mną mysl, abyśmy w jednym miejscu zebrały namiary na nasze ulubione miejsca, do których wracamy,żeby zjesc coś pysznego. Jestesmy z róznych miast, więc przy okazji np podrózy miałybyśmy niezłą ściągę, gdzie warto się wybrać. Liczę, ze byłyby to nie tylko wypasione knajpy, ale tez małe bary, lokalne przysmaki - chociazby takie jak krakowskie zapiekanki albo warszawskie bułki z pieczarkami. Co Wy na to?
to ja wrzucę moją ulubioną knajpkę Warszawa Ursus, CALABRIA (w Galerii Gawra). Głównie kuchnia włoska, pyyyyyszne makarony i fajny klimat. Są trzy sale (w tym jedna jest zadaszonym tarasem), nie trzeba wcześniej rezerwować stolika
Oro di Napoli, Łomianki k. Warszawy, http://orodinapoli.pl/To ja dorzucam najlepszą włoską pizzę u prawdziwego neapolitańczyka - Oro di Napoli, Łomianki, ul. Kolejowa (równoległa do szosy gdańskiej, na wysokości basenu ICDS).
Fajny temat :-) -- Przystanek Cafe, Warszawa, ul. Jeziorna - knajpa urządzona w prawdziwym, sprawnym autobusie. Super klimat, nieziemskie jedzenie (w tym dla dzieci) + kolorowanki i kredki dla dzieciaków. W lecie obok plac zabaw.
ja dorzucę swoją ulubioną :) WARSZAWA Namaste india- kuchnia indyjska Centrum Warszawy- ul. Nowogrodzka róg Kruczej najlepszy kurczak tikka masala jaki jadłam w swoim zyciu:)I naany boskie. I mango lassi jeszcze bostsze ;) link
Jedna z moich od niedawna ulubionych knajpek to Sródmiejsska WARSZAWA, ul. Marszałkowska Pierwszy raz byłam tam z moją 28-dniową przyjaciółką. Fajny klimat i doskonałe jedzenie gotowane przez kucharzy ze Sri Lanki :) Dzis byłam z synem- zjedliśmy kotu i kurczaka w dziwnej panierce która pachniała trawa cytrynowa i kardamonem. Bajka link
Ekstra temat, udzielę się obficie mam nadzieję i to nawet dziś, ale może już po spaniu :). W każdym razie świetny wątek i ja mam taką dodatkową propozycję (jeśli można Szczypciusiu?), żeby jak ktoś zna knajpkę i uważa ją za świetną tak samo jak postująca to, zeby dawał Oooo, a jak ktoś zna i uważa za kiepską to, zeby dawał Eeee. Tym sposobem stworzy się prawdziwy ranking, a w dodatku będzie można zapytac tych Ooooujących co smakowało i Eeeeujących co nie zagrało.
-- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
Pewnie dobrze znana Krakuskom KRAKÓW, GRODZKA 37 (po prawej stronie idąc od Rynku), RESTAURACJA BALATON -> kuchnia węgierska Restauracja istnieje od roku 1969 :), wystrój z czasów mojego dzieciństwa i placki wciąż tak samo dobre... Zawsze jak tam jestem zamawiam Placek ziemniaczany z gulaszem po węgiersku (podawany z zestawem surówek) i te placki są genialne!!! Nie jestem w stanie z tego placka zrezygnować jak już tam jem więc nie wiem jak inne dania, tzn ostatnio maż testował Placek ziemniaczany z paprykarzem cielęcym i też był pyszny, ale mniej pikantny, a inna osoba w towarzystwie zajadała się wołowiną po cygańsku z galuszkami (galuszki z dodatków nie w daniu) - nie dała spróbować . Pyyyyyyycha! strona knajpki
-- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
To było pierwsze, ale postanowiłam uporządkować wypowiedzi , żeby nie było doklejane :). Jak na razie dla mnie bezkonkurencyjny hamburgerowy raj :) WARSZAWA Olkuska 2, BURGER BAR chyba nie mają strony więc wrzucam link do artykułu na restaurantica.pl Burger Bar – czyli jak uzależnić się od hamburgerów PYYYYYYYYCHA!!!
Proponuję dorzucać linki do stron, jeśli istnieją i przedziały cenowe, przy tych bardziej... hmm... wysublimowanych miejscach. Od razu pytanie: był ktoś w restauracjach Magdy Gessler?
-- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
Peaberry- linki są, a w linkach są cenniki, wiec zainteresowani mogą zerknac.W tych, w których my bywamy cena glównego dania waha sie zazwyczaj między 20 a 40 zł wiec to nie są jakies strasznie drogie knajpki Ja u Magdy Gessler jadłąm tylko pizzę, więc nie powiem zbyt wiele. Ale bardzo mi smakowała
WALENDÓW- OKOLICE NADARZYNA- BLISKO MAXIMUSA- Bar Karp przepyszna świeza rybka- naprawdę warto. Wybór ryb niezbyt duży- ale wg mnie to zaleta. Często trzeba czekac na stolik. Solidna porcja ryby z frytkami , surówką i herbatą to ok 35zł Nieczynny od świąt Bożego Narodzenia do wiosny Bar nie ma strony internetowej, więc wrzucam link do gastronautów
Treść doklejona: 11.11.12 10:38 POZNAN Artemis - kuchnia grecka Doskonała Moussaka i mule, w których sie zakochałam. Byłam tylko raz, ale wspominam z sentymentem ceny- ok 20-40 zł Artemis
PĘCICE- OKOLICE WARSZAWY- NIEDALEKO JANEK Karczma z duszą serwująca polską kuchnię. Drogo( główne danie ponad 50 zł), ale warto iśc dla samego klimatu bo tam sie zatrzymuje czas. Karczma
POZNAŃ Chatka Babuni Pierogarnia serwująca milion rodzajów pierogów- i z wody i z pieca. Mnie jednak zapadła w pamięć kasza gryczana zapiekana w piecu z warzywami. Bardzo, bardzo pyszna! cena - ok 20 zł Chatka Babuni
KRAKÓW Sami Am Am- kuchnia syryjska Wysłałą mnie tam Licho- moja forumowa kolezanka. Tęsknię juz za Krakowem, jak tylko pojade to pierwsze miesjce , w którym zjem to własnie to ;) Cena- ok 25 zł Bar nie ma strony więc wrzucam link do artykułu nt ww.
Gorzow Wlkp - buleczki z pieczarkami . Mala budka tuz za przystankiem tramwajowym przy ulicy Sikorskiego. Zawsze sa kolejki , ale naprawde warto poczekac te kilka minut.
GDAŃSK Tekstylia Knajpka ze sporym menu- przewazają makarony.Bardzo fajny wystrój. Jedzenie umiarkowane, ale koniecznie trzeba isc na.... herbatki, kawe i desery ze Stumilowego Lasu :) Polecam, naprawdę świetne link do FB
KRAKÓW. grill na Placu Nowym, wg niektórych kiełbaski lepsze niż w z Nyski (ja wolę okopcone drewnem), ale pyszna kaszanka, oscypki z grilla, papryczki faszerowane kapustą kiszoną, czynne do późnych godzin nocnych . Nie ma strony, ale wrzucam link do mapki, bo grille są dwa wiec, żeby nie pomylić klik
Treść doklejona: 11.11.12 12:40 Nessi, daj tak jak poprzednice najpierw pogrubione miasto
szczypta_chilli: Dobra- chociaz to w sumie krakowianki powinny polecac :) KRAKÓWMega zapiekanki na Placu Nowym. Ogrromne i przepyszne U Endziora
A ja wybieram cześciej zapiekanki z (często ze względu na kolejkę, ale niedawno jadłam u Endziora i nie widziałam zbytniej różnicy, a aż tyle czekać nie trzeba) KRAKÓW, Plac Nowy, zapiekanki "NA MAXA"
WARSZAWA,ul. Belgradzka 4 lok. 9U, MAŁY BELGRAD Jadłam tu wieeeele wieeele razy. Przez jakiś czas nałogowo . Głównie polecam mięsożercom, bo mięsiwa mają tam przepyszne. Najbardziej lubię pleskawicę dymitrowską i kjustendjuską szpadę. PYYYCHA
Aaaaa Jemka, podziel to plis! Basilię miałam właśnie wrzucac więc Ci bym przynajmniej Oooo dała, ale reszty nie znam. LeRegal tylko zza szybki. tzn nie Ci bym dała tylko Basilii
WARSZAWA, Babooshka,3 adresy więc szukajcie w linku, najbardziej lubię tę na Oboźnej. Pyszne pielmieni, bliny gryczane z wędzonym łososiem, solanka, draniki... i reszta pewnie też
WARSZAWA Le Regal - francuska, przefantastyczna zupa rybna, chociaż trochę drętwo i sztywna atmosfera taka "wyniosła", ich strona nie wchodzi, więc podaję jakiegoś linka opisowego
OLEŚNICA Tak z sentymentu do rodzinnego miasta ale gdyby któraś kiedyś zawitała to polecam absolutnie tosty w Krakusie na 3 Maja. Klimat PRL, ale to jest mega fantastyczne, tam niewiele się zmieniło od lat. I tam tost z czerwoną oranżadą z bąbelkami smakuje lepiej niż najbardziej wyszukane danie
Treść doklejona: 11.11.12 14:03 żeś mi Liszka dała zadanie
KONSTANCIN, ul. Od lasu 23, GOSPODA ZALEWAJKA Fajne miejsce an wypad na rowerach i nie tylko. Przyjemna okolica i smaczne jedzenie. Polecam schabowego na kapuście (schabowy z kością, fajnie zrobiony i podany) oraz przede wszystkim - wołowy frykas (najlepsza polędwica jaką jedliśmy, rozpływała się w ustach - pyyycha!). Jedliśmy też szpadę gospodarza - wielka, gdybyście się decydowały to nie polecam poprzedzac zupą :). Gospoda Zalewajka
Treść doklejona: 11.11.12 14:23 ad. WARSZAWA, Basilia pizze pyszne faktycznie, ale ja polecam również makarony - palce lizać (np capeletti con prosciutto crudo kiedyś za każdym razem brałam), a z przystawek koniecznie taorminę (jeśli ktoś lubi kalorie :)), ale to najlepiej na 2 osoby, zeby się nie zapchac, no i uwielbiam też ich zupę serową z kaparami i oliwkami.
a ja babooshke znam tylko tę na Grojeckiej ale też polecam a Jeffsa znam tylko tego w Galerii Mokotów ale ten amerykanski klimacik fajny przed kinem np :-)
<strong> Gdańsk, ul. Piwna, Bistro KOS</strong> Fantastycznie wielkie porcje i przepyszne jedzenie :) Dosyć drogo, ale pn - czw po 19.00 jest wszystko za 50 % ceny :)