moim zdaniem masz za malo danych zeby zaczac analize, powinnas jeszcze troche poczekac, ledwo uzbieralo siee 6 nizszych, nie ma skoku ani tym bardziej nie mozna tu mowic o szczycie sluzu
Mam jeszcze jedno pytanie. Z tego co wyczytałam początek fazy lutealnej zaznaczamy pierwszego dnia wyższej temperatury. Czy to ten sam dzień, w którym zaznaczamy pierwszą wyższą z pośród 6 niższych?
Mrs Hyde, najpierw czytałam na forach, potem ogólnie na necie. Ale ostatnio przestudiowałam też taką książkę, którą znalazłam w starych rzeczach mamy. I tam były karty ćwiczeń,z jakiegoś kursu z wykresami i omówioną metodą Rotzera. I do tego taka książeczka z czystymi tabelami do wykresu. Tą książeczkę też tak uzupełniam, jak tu na 28 dni, w razie gdyby mi np zabrakło internetu. No i sobie pomyślałam, że może kiedyś u gin się przyda czy coś.Ale niestety książka nie zawsze może zastąpić doświadczoną osobę w razie wątpliwości, dlatego pytam tu.
Witajcie, Dziewczyny! Jestem tu nowa i zielona :( Proszę, pomóżcie w interpretacji wykresu... http://28dni.pl/cycles/167351. Nie wiem, czy dobrze zaznaczyłam owulację... Za wszelkie niedociągnięcia w wykresie z góry przepraszam. Mam nadzieję, że nie sprawi problemu przekierowanie na link...
I pytanie: czy jeżeli dziś rano obudziłam się pół godziny przed czasem na pomiar (o 3:00) i temp. wyniosła 36,4, a po pół godziny (o 3:30, o porze regularnych pomiarów) temp. wyniosła 35,95, to który pomiar jest właściwy, czy lepiej ten z 3:30 wpisać jako zakłócony?
hej jestem nową użytkowniczką portalu, staramy się o dziecko, jak widać mam dość długi cykl (tabletki odstawiłam w październiku 2010 roku, najpierw cykle były normalne tak 28-31 dni a ostatnio po 41, ale regularne) . Mam problem z interpretacją temperatury. Kiedy wg was prawdopodobnie nastąpiła owulacja w 23 czy 25 dc. Będę wdzięczna za pomoc
po pierwsze to jak napisałam powyżej prosiłam o pomoc w interpretacji wykresu i o podpowiedz kiedy PRAWDOPODOBNIE nastąpiła owulacja. Jest to mój pierwszy cykl który w ten sposób monitoruje i chciałabym żeby bardziej doświadczone w tej kwestii koleżanki podpowiedziały mi i podzieliły się swoimi opiniami. Nikt odpowiedzialny nie potraktuje odpowiedzi na forum jako 100% diagnozy.
Tu nawet trudno pisać o jakims prawdopodobieństwie. Wykres prowadzisz metodą własną. Brak zapisów na temat uczuć i odczuć. Brak zapisów na temat śluzu. Na podstawie samej temperatury ciężko cokolwiek powiedzieć. Owulację może potwierdzić monitoring. Jeżeli będzie kolejny wykres to zapisuj śluz, odczucia itp. wtedy będzie łatwiej cokolwiek powiedzieć.
Zgadzam sie z luczynka że raczej między 18 a 26dc o ile wystąpiła poniewaz skok tempki nie oznacza przebytej owu. (tak mi sie wydaje oczywiscie moge sie mylic)
Dziewczyny mam prośbę czy możecie zerknąć na mój wykres? Bo ja już nie wiem sama czy już liczyć że był skok czy nie?Bo a już nie wiem sama czy brać tego wiesiołka dalej czy nie....
Nie wiem co jest grane z tymi moimi cyklami.... Fazy lutealne troche za krotkie albo zbyt dlugie. Teraz niby zaczal sie nowy cykl,gdzie miesiaczka trwala zaledwie dzien i teraz same plamienie....
Robilam badania: Morfologia (problemy z wielkoscia i objetoscia plytek krwi,ale lekarz stwierdzil ze to nie ma znaczenia) Glukoza (w normie) Pnanel na,K* ( Potas i Sód troch za wysoki) TSH 3-cia generacja 2.05 norma 0.25 - 4.0 PRL 22,38 NORMA 0,8 - 25 ( wiele kobiet uwaza ze mam ja za wysoka bo dla kobiety starajacej sie o dziecko powinna wynosic gora 15)Czy ktoras z was moglaby sie do tego odniesc??? TES - 0.53 NORMA 0.1 - 9.0 FSH 4.80
Od niedawna doslzy u mnie problemyz wysokim cisnieniem i przyjmuje lek Lokren jednak nigdzie nie jest napisane z emoze powodowac zaburzenia menstruacyjne. Nie wiem czy powinnam powtorzyc badania? czy isc do internisty czy najpierw do ginekologa?poradzcie prosze...
Honcia, spróbuj obserwować śluz wewnętrzny (przyszyjkowy), a jeśli i tam go mało, to zacznij brać jakiś preparat pomocniczy, np. z wiesiołkiem (ja brałam oeparol) albo pić siemię lniane albo guajazyl.
Hejka mam dopiero pierwszy cykl z obserwacją i wczoraj miałam temperature 36,7 a dziś za pierwszym razem 36,4 ale sobie myśle może spr jeszcze raz i było 36.5 a za trzecim razem 36.3 i to było wszystko w ciągu 2 minut chyba mam coś nie tak z termometrem co ???
Jaki masz termometr? elektroniczny moze dawać takie pomiary bo nie zdąży ostygnąć i "wyczyścić pamięci" przy pomiarze raz za razem. Nawet jak bedziesz mierzyć pod pachą raz za razem pokaże różne temp Rtęciowy powinien pokazać ok ale wtedy by nie było 3 pomiarów w 2minuty
Dziewczyny zaglądnijcie do mojego wykresu czy taki zygzak w fazie lutealnej jest normalny? Czy możliwe, że mam jakieś problemy z hormonami?? Będę wdzięczna za odpowiedzi
21olcia1990 - ja mysle, ze Twoje pomiary moga byc zaklocone, ze wzgledu na rozne godziny pomiarow, ja tez jestem tu nowa i mialam ten sam problem, dziewczyny mi poradzily by mierzyc codziennie o tej samej godzinie, tak tez robie i bede robila w kolejnym cyklu.
Do innych dziewczyn : czy moglybyscie zerknac na moj wykres? 17.08 spalam krotko, plus bylam zestresowana.. nie wiem czy tempke powinnam zaznaczyc jako zaklocona... i jeszcze jedno pytanko: czy plemniki moglyby przezyc okres 4 dni? bo juz swiruje, wszedzie co innego jest napisane.. a ja ciagle mam nadzieje, ze moze i tym razem sie udalo
Wiesz, co badacz to opinia na temat plemników, jedni twierdzą że przeżyją max 72h a inni że w sprzyjających warunkach nawet 5-7 dni. Więc przy odkładaniu ma znaczenie by brać pod uwagę tą drugą liczbę ;) Ty widzę się starasz więc widzisz, wszystko jest możliwe... ;)
Lexia, Amazonka - dzieki :) no nic, nie pozostaje nic tylko czekac . W nastepnym cyklu mysle, ze jak bede obsersowac tempke to od razu bede ja nanosic na wykres.. zeby przed owulka sie starac , po pozytywtnym tescie owu i az do kilku dni po skoku..
Ja mam takie dlugie i nieregularne cykle, ze naprawde czasem sie gubie.. bez sledzenia tempki, to myslalam, ze mam owu 1-2 doby po pozytywnym tescie owulacyjnym.. a chyba jest troszke pozniej..
Masz tylko 1 pozytywny test w ciągu całego cyklu? Doba po owulacji - tak, ale czy wiesz, kiedy była owulacja? Jeśli nie miałaś monitoringu, to pozostaje opieranie się na objawach płodności. Dopiero dzięki nim wiesz, kiedy kończy się okres płodny.
Amazonka - zazwyczaj mam dwa dni z usmiechem na tescie owu elektronicznym, w tym cyklu robilam pozno, wiec wylapalam tylko jeden dzien.. Co do monitoringu to nie mam robionego, bo mieszkam w UK i go tu nie robia niestety, do polskiego gina w UK nie pojde, bo maja bardzo zle opinie ..niestety. Nie mam mozliwosci monitoringu cyklu niestety.. Na 100% nie wiem czy owu byla, jedyne co moze o tym swiadczyc to (chyba) wzrost tempki.. choc ja tak dokladnie sie na tym nie znam bole owulacyjne w jajnikach mialam przez kilka dni (dosc silne) ... wczesniej jak bylam w Polsce (marzec & koniec maja) - 2 razy pod koniec cyklu, lekarz po badaniu USG i wyniku z hormonow..powiedzial, ze owulka byla.. nie wiem skad wiedzial..
Ano owulację poznaje się pośrednio po stężeniu progesteronu i LH oraz po USG właśnie - na tym polega monitoring. Czytałaś już ABC eksperta? Wiarygodność i precyzja samoobserwacji jest tam objaśniona.
Amazonka - czytalam , ale nie calosc , jutro bede miala caly dzien wolnego, wiec poczytam :) dzieki .. Czy nawet juz po owulce, lakarz robiac USG potrafi stwierdzic czy byla? po progesteronie tez widac..tak?
Po owulacji zostaje krótko ślad widoczny na USG, sprawdź w artykułach na 28dni. Przeczytaj wszystko po kolei. Z ABC podręczników wybierz coś dla siebie do nauki.
Po owulacji, na badaniu USG widoczne jest ciałko żółte na jajniku. Miałam robione badanie w III fazie w zeszłym cyklu (kontrolne, aby zobaczyć czy wszystko w porządku i czy owulacja była) i lekarz wszystko mi ładnie wyjaśnił: jeśli jest w tym okresie ciałko żółte widoczne to owulacja była.
Witam. Kiedy wyznaczyć pierwszy dzień fazy lutealnej przy wcześniejszym wzroście temp. Za pierwszy dzień fl uznać pierwszą wyższą czy pierwszą zakreslona po szczycie śluzu?
Cześć dziewczyny! Zerknijcie i w mój wykres. To moja pierwsza próba na 28dni. W zeszłym miesiącu stworzyłam sobie swój własny wykres w exelu ale niestety dopiero od połowy cyklu. Co dzień wpisuję wszystko co zauważę (łącznie z tym ile razy biegam siusiu :) ) - niezła zabawa. Stanowczo za późno zaczęłam się obserwować (mam 31 lat). Komentujcie proszę.