Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Zoja a sterydy po co? Przecież Zosia już donoszona praktycznie....
zastosowanie sterydow na pluca na tym etapie ciazy jest bezzasadne. a sterydy nie sa obojetne dla malucha.
A ja od wczoraj się źle czuję. Słabo mi jakoś, zasypiam siedząc, mdli mnie i generalnie nie wiem o co kaman.
Monika no 35/36 tc to jeszcze rozumiem, ale Zoja jest przecież w 38 tygodniu....
No, ale pewnie lekarka wie co robi
mówiłam o zagrożeniu przedwczesnym porodem i podaniu sterydów i być może od tego to obniżenie.
Może te magiczne 37 tc łapią się w zupełnie inną kategorię, np pt nie wcześniwctwo, ale też nie donoszenie ;-)
dziecko urodzone w 37t0d już nie otrzymuje miana wcześniaka z powodu tyg ciąży, w którym nastąpił poród (może dostać chyba ze wzgl na niską wagę etc)
Ceri a Ewunia się urodziła przed 37 tc, tak ?
Ola ważyła 2,5 kg ale wpis w karcie brzmiał, że dziecko donoszone bez cech wcześniaczych mimo, że waga niskawa co nie ?
to mimo wszystko, że dzidzia powinna być donoszona to istnieje ryzyko. Wiecie wydawało mi się to sensowne wyjaśnienia ale teraz to już nie wiem bo zgadzam się z Wami, że jak donoszone to po co.
Np lekarz od in vitro mówił mi, że jak zrobi mi cc to musi być to skończony 39 tydzień bo wcześniej istnieje ryzyko odnośnie płuc,
Ja Krzysia urodziłam w 37tc, dokładnie 37+1 i "opisany" jako donoszony, zarówno w karcie szpitalnej- wypisie, jak i w obecnej karcie ciąży- wpisaną mam "niedonoszoną" Ewunię i "donoszonego" Krzysia.