Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreliza12
    • CommentTimeFeb 9th 2015
     permalink
    Niunia dziękuje bardzo :) Z przyjemnością dołączam
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ja go biorę...:confused:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorblackberry
    • CommentTimeFeb 9th 2015 zmieniony
     permalink
    <strong>Niunia,</strong> wycofane są tylko niektóre serie, więc spokojnie sprawdź sobie, czy akurat taką masz.
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Niunia, jeszcze bierzesz? Mi moja gin mówiła do 20tc.
    No chyba, że oprócz niego nie bierzesz żadnych witamin.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Sprawdziałam serię i to moja, Gin nadal mówi,żebym brała więc biorę. Oprócz kwasu foliowego i kwasów omega nie przyjmuję, żadnych innych suplementów. Nie wiem czy ta teoria jest słuszna? niby podstawowe wyniki morfologii mam dobre.
    -- ,
    •  
      CommentAuthoreliza12
     permalink
    Ja do tej pory tez brałam tylko kwas foliowy plus wit D3. Ale zaczęło mi spadać żelazo wiec przerzuciłam się na wit dla kobiet w ciąży. Moze wystarczy.
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Aha to dlatego bierzesz. Ja mam w witaminach kwas foliowy to może dlatego dodatkowy mogę brać do 20tc.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Pewnie dlatego.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Też tak myślę. Kwas jednak jest ważny.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    eliza12: Czy tez macie problem z ciagle zapchanym nosem? Od miesiaca mnie juz tak meczy i strasznie ciezko przez to mi sie oddycha.

eliza, ja ta miałam i w pierwszej, i w drugiej ciaży. Zatkany nos, a jak dmuchasz, to nic nie wydmuchujesz. i cięgła suchość w nosie, zwłaszcza w nocy.
    Od tej pory inaczej patrzęn a scenę w "Shreku" gdy się cieszy, że ma drożny nos ;))
    Spróbuj nawilżać nos oraz na noc wieszać mokrą pieluchę (ja susze pranie w sypialni). To trochę pomaga.
    .
    Ja tymczasem zanabyłam liście malin, przyjdą akurat jak skończe 37tc.
    Nadmuchałam piłkę gimnastyczną.
    No i nareszcie możemy poszaleć z mężem :wink:
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Denerwuję się czy nie zaszkodziłam małej tym "złym= wycofanym" kwasem foliowym...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Magda fajnie, że możesz z mężem poszaleć :bigsmile:
    Jak się ostatnio spytałam ginekologa czy mogę współżyć z mężem ( miałam plamienia ) to mi odpowiedział, że tak tylko spokojnie i bez eksperymentów :shocked:
    Tak się zaczęłam śmiać jak głupia, co on sobie pomyślał.
    -- [url
    •  
      CommentAuthoreliza12
     permalink
    Magdalena dokladnie tak samo mam. No ale jesli to ma byc jedyna niedogodnosc ... :wink:
    Niunia a wiadomo z jakiego powodu jest wycofany?
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Niunia, nic nie pisze żeby to miało szkodzić. Pisze tylko o zanieczyszczeniu więc myślę, że to nie szkodzi.
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Niunia, ja też go brałam, całe szczęście tylko 5 tabletek (w poprzedniej ciąży), ale mam w domu 3 opakowania po 30 tab z zanieczyszczonych serii. I co teraz? czy można dokonać zwrotu? czy po prostu wyrzucić je do kosza?

A co do zapchanego nosa, to męczy mnie on od początku ciąży :( używam tylko wody morskiej z eukaliptusem i trochę mi pomaga. Do tego kicham, niestety strasznie głośno ;D mój pies już nie raz prawie zawału dostał :D
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Iris w radiu mówili żeby zanieść do apteki.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja w poprzedniej ciąży miałam ciagle nos zatkany a wydmuchać sie go nie dało - myślałam, ze zwariuje :) i lekarka powiedziała ze często tak jest przy podwyższonym progesteronem - a brałam luteinę, po połowie ciąży odeszło :)
    Teraz biorę duphaston - to tez przeciez progesteron a z nosem nie mam problemów :/
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Niunia, ja też jeszcze biorę Folik, tak z przyzwyczajenia 2 tabletki, w 1 trym. brałam chyba po 6... Co prawda mam inną serię, ale mozliwe, ze już zjadłam wczesniej tę wycofaną.
    Ja bym się tak bardzo nie przejmowała, pewnie jest za dużo jakiejś substancji pomocniczej, albo taśma była zanieczyszczona innymi witaminami. To, że je wycofują nie znaczy jeszcze że są szkodliwe, tylko tyle, że nie spełniają norm i skład nie zgadza się z opisem na opakowaniu.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    No mam nadzieję, że to nie szkodzi bo zjadłam na pewno 2 opakowania wycofanej serii a nie wiem jakiej miałam wcześniejsze opakowania.
    -- ,
  1.  permalink
    "niezidentyfikowane zanieczyszczenie" -Czyli coś gorszego, bo nie wiadomo jakie jest i jakie skutki wywołuje.może być nieszkodliwy a może być bardzo szkodliwy. Ja bym go odstawiła na rzecz jakiegoś innego, lub kupując po prostu suplementy. Ja używam prenatalu classic i tam jest potężna dawka kf.
    --
    • CommentAuthorigni
     permalink
    Po zapaleniu zatok tez miewam przypchany nos. Biore sinupret i nawilzam.

No i mam ospe w domu u młodszego, a starszy pewnie tez na dniach sie sypnie. Chociaz to dziwne, ze jeszcze nie ma objawow bo ewidentnie z przedszkola przytargal. Oby spokojnie to przeszli, pocieszam sie, ze lepiej teraz w zimie niz latem, albo co gorsza po narodzinach dzidziusia
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    hej dziewczyny,

Mam pytanie, sluzowate :wink:
    Ostatnio mam dosc duzo sluzu, jest bialy ale tez i bardzo wodnisty. Wczoraj wieczorem to az czulam jak mi wyplynelo, no i sie przestraszylam. Czy to cos oznacza ?
    A tak wogole, to zauwazylam, ze wiecej mam tego sluzu jak maly sie rusza tak konkretnie. Dziwne nie?
    Dzis mam wizyte, na 14. Bardzo mnie ciekawi jak moj bobasek urosl , no i sie zastanawiam czy te wymiary sie wyrownaly.
    Nie wiem czy pamietacie, ale ostatnio to glowka wyprzedzala o dobre 4 tyg. Mam nadzieje, ze wszystko ok, ale gdzies tam w glowie niepokoj jest. Trzymajcie kciuki, prosze :)
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    moya212: Trzymajcie kciuki, prosze :)

Mówisz i masz :thumbup::thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Moya kciuki zaciśnięte :thumbup:

A ja się doszukałam serii tego kwasu, który brałam ( bo już nie miałam do niego opakowania, znalazłam ją w końcu na listku) i okazało się, że mimo iż kupowałam podczas jednych zakupów w aptece 3 op, to akurat ten jeden listek był z innej serii, dwa pozostałe opakowania są do zwrotu , ale miałam farta :tooth::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Moya, ze śluzem to mam podobne odczucia - im więcej młoda wariuje i daje po szyjce, tym więcej go wypływa. Szyjka ten śluz produkuje przez całą ciążę i pewnie te ruchy wszystkiego w środku powodują, że szybciej ta wydzielina wypływa. W książce o ciąży zresztą mam napisane, że zwiększone wydzielanie śluzu od pewnego momentu ciąży to norma i nie ma się czym przejmować póki jest to śluz, a nie wody. Jeżeli się niepokoisz, możesz kupić sobie papierki lakmusowe i sprawdzać ph. No i pogadać o tym z ginem, żeby sprawdził, czy wszystko ok.
    Daj znać, co powie.

Mnie bardziej stresuje, czy takie ostre traktowanie szyjki przez Młodą nie powoduje jej skracania - odkąd przekręciła się głową w dół, momentami zgina mnie w pół, jak "majstruje" w okolicach podbrzusza, nie mówiąc już o tym, że częściej muszę biegać do toalety przy tych intensywnych zabawach.
    --
    • CommentAuthormonaliza666
     permalink
    Widziałyście w TV te dziecko co urodziło się prawie 6,5kg:shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    Bez nacięcia krocza. Imponujące :bigsmile:

Widzę, że jestem na 2 miejscu, jest szansa, że stanę na podium :bigsmile:, skurcze jakieś tam miałam i wszystko przeszło, a w dodatku mam mega energię i przesypiam praktycznie całe noce. Tak zazwyczaj musiałam 5x siusiu.
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Moya kciuki!

Ja kwasu foliowego nie biorę odkąd skończyłam 12 tc, lekarz powiedział, że najważniejszy jest kwas foliowy, kiedy zarodek zagnieżdża się w macicy- wtedy jego niedobór może spowodować największe szkody.

Ja dzisiaj miałam taki miły dzień dzięki młodemu/ej w brzuchu- porządnie mnie dzisiaj juz bombardowało kopniakami i sama do siebie się cieszyłam jak głupia.
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Moya u mnie to samo z tym śluzem, musze nosic wkladki, częściej sie myc. Mam go znacznie wiecej niż jeszcze miesiąc temu. Najwięcej pi tym jak sie przespaceruje ze starszym do przedszkola i z powrotem, ale tez jak mi młodzież naciska na szyjke lub po kupie:shamed:
    .
    No i jestem juz w pierwszej dziesiatce:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    moya212: Czy to cos oznacza ?
    A tak wogole, to zauwazylam, ze wiecej mam tego sluzu jak maly sie rusza tak konkretnie. Dziwne nie?

Moya, ja na Twoim etapie miałam bardzo dużo takiego śluzu. Nie raz myślałam, że mi się wody sączą, bo normalnie nie raz chlupnęło ze mnie. Miałam sprawdzane ze 2 razy papierkiem lakmusowym na IP i nie były to wody, także myślę, że to całkiem normalne ale warto zapytać o to ginekologa :)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    dzieki dziewczyny. Zapytam na pewno.
    wlasnie siedze w poczekalni, kurka pelno ludzi przede mna, wiec pewnie mi zejdzie z dwie godzinki.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Moya kciuki zaciśnięte :-*
    Super zobaczyć się na waszej liście :-)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Dziewczyny a co jak ten sluz teraz pomieszany jest z takim bardziej rozciągliwym i przezroczystym? Od 2 dni tak własnie mam, jak się podcieram to zawsze troche mam na papierze...:confused:
    -- []
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    Dziewczyny, witamy się jeszcze ze szpitala ale jak wszystko będzie dobrze z Michasia to jutro wychodzmy do domku :-) Mała jest cudowna i bbardzo grzeczna. Bardzo ładnie przystawila się do piersi i jest małym ssakiem. Poród był mega ekspresowy. O 2:50 z saczacymi się wodami i na czworaka wyszłam na IP a o 2:57 urodziła się Michasia. W zasadzie odjechalismy w ostatniej chwili.
    Super, że kolejny raz moglam być tu z Wami na Przyszłych Mamusiach. Dziękuję za cenne rady i informacje. Trzymam kciuki za nierozpakowane jeszcze mamusie. Ja już pewnie nie wrócę tu na wątek. Nie planujemy trojeczki ale miło mi było gościć na liście.
    Doritku, dziękuję za przekazanie informacji :-)
    --
    •  
      CommentAuthoradaja78
     permalink
    ojejujejujeju jestem juz 8 na liście :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja po USG genetycznym
    Przeziernosć karkowa 1,9 :clap: jestem szczęśliwa jak nie wiem co ;-)) na wyniki całego pappa poczekam ok 2 tyg, ale już ta przezierność i wszystkie inne parametry, które są prawidłowe uniosły mnie do chmur ze szczęścia ;-)
    Jak to lekarz skwitował - "decydując się na dziecko w tym wieku, decydowaliście się państwo na strach" ;-) no i niby ma racje :)
    A więc Maluszek rosnie, leniwie pomachał do nas rączką, miał głęboko w poważaniu pana doktora i nie chciał współpracować, ale w końcu dał się zmierzyć ;-)
    Dziś mam 11w6d, a maluszek wg pomiarów ma 12w4d - wiec trochę wyprzedza.

:heartbounce:
    --
    • CommentAuthormonaliza666
     permalink
    Olenka01: Dziewczyny a co jak ten sluz teraz pomieszany jest z takim bardziej rozciągliwym i przezroczystym? Od 2 dni tak własnie mam, jak się podcieram to zawsze troche mam na papierze...

może, to czop powoli odchodzi. Mi w sobotę dalsza część odchodziła. Tylko, że kolor mleczny i taki rozciągliwy. W sumie, to już nie wiem jaki kolor powinien być. Czytałam, że niby kolor krwisty/brązowy, a 1,5tyg. temu odszedł zielony i trochę mlecznego jak leżałam w wannie i chciałam sobie masaż krocza zrobić.
    Kurde przez tą skracającą się szyjkę pal licho poszło z rozciąganie krocza. :confused:
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Ul_cia: Jak to lekarz skwitował - "decydując się na dziecko w tym wieku, decydowaliście się państwo na strach" ;-) no i niby ma racje :)

Ulcia a zdradzisz co za wiek? Bo taaak napisłas jakbyś juz w menopalze miała wejśc zaraz:wink:
    -- []
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :))))) w sumie cholera wie kiedy menopauza mnie dopadnie ;-)) ale mam nadzieję, że może ze względu na późne macierzyństwo - później ;-)
    40 lat
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Dziewczyny, jecie parmezan w ciąży?
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Ula ja patrzac na Twoje zdjecia tu na forum dodawane w życiu bym nie powiedziala ze tyle masz. Piekna z Ciebie kobieta
    --
    •  
      CommentAuthorTomira
     permalink
    Malisku, ja jem parmezan średnio raz w tygodniu.
    -- Gniewuś 10.08.2015
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Ulcia w życiu bym nie powiedziała!!!!! Faktycznie zagrożenie zawsze większe. Cieszę sie i gratuluje wyniku!:bigsmile:
    -- []
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Już kilka razy w tej ciąży jadłam i w tym tygodniu mam w planach spaghetti. Ale się naczytałam teraz o listeriozie i jej skutkach i się troche wystraszyłam..
    --
    •  
      CommentAuthorTomira
     permalink
    Też czytałam o listeriozie, ale hmmm, skoro przez tyle lat jem ten ser, to dlaczego akurat teraz miałoby mi zaszkodzić. To już trzeba mieć mega pecha chyba.
    -- Gniewuś 10.08.2015
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dziękuję dziewczyny ;-))
    --
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    Ja dziś też po wizycie, no i zaszło to, czego się spodziewałam po poprzedniej ciąży, czyli szyjka zaczęła się skracać :confused: 22 mm.

Mała waży już ok. 2000 g. W przeciwieństwie do ciąży z Hanią, nie biorę teraz żadnych witamin "zbiorczych", tylko to co kazał lekarz - kwas, wit. d, jod. Genów chyba jednak się nie przeskoczy.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    W sumie racja. A spaghetti bez parmezanu sobie nie wyobrażam:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Z tego co pamietam dziewczyny wcześniej pisały, że o ile sery są z pasteryzowanego mleka (a teraz te w sklepach w większości są) to mozna jej jeść.
    -- []
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ja akurat mam z niepasteryzowanego mleka.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Ulcia ty lasko podaj nam przepis jak tak dobrze się trzymać bo za nic 40 bym ci nie dała! Dobrze ze wyniki super teraz na pewno odetchnelas z ulgą

Ja dziś nie zjadłam mojej ukochanej robionej przez tatę sałatki z tortolini i awokado bo sekretnymi dodatkami jest właśnie ser feta i ser grilowany. Ale ledwo się powstrzymalam normalnie ślina po pas!

Treść doklejona: 09.02.15 21:38
    No i musze jeszcze zadać kolejne pytanie z sortu głupich. Od początku ciąży mam problem z lupiezem mam w domu nizoral ale nie mam pojęcia czy mogę go używać a ulotki od niego nie mam. Do lekarza iść i się o to pytać trochę nie za bardzo mam ochotę a na głowie jest coraz gorzej dosłownie skorupa się robi... Może któraś tak miała przed ciążą nigdy z lupiezem nie miałam problemów i nie wiem jak to ugryźć.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.