Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorFigowa_mama
    • CommentTimeFeb 23rd 2015 zmieniony
     permalink
    Magdalena powiem Ci, że nie brzmi to różowo no ale może jednak decyzja będzie zaskakująca i podejmiesz razem z położną/dyżurującym próbę porodu sn, nie ukrywam, że bardzo liczyłam na Twój poród, coby poznać opinię o opiece w trakcie :) Młody rzeczywiście koksu, kto by pomyślał ! Zaczynasz już chodzić po schodach? ;)

---
    Chciałam jeszcze zabrać głos odnośnie grup, itd. Ja praktycznie w ogóle się nie wypowiadam od czasu przywitania ale to z powodu tego, że ogólnie mało ogarniam czasoprzestrzeń i jak już doczytam/nadrobię, to ta już jedno powiedziała za mnie, druga też i nie mam co napisać:P Ale nie mam takiego odczucia, żeby był tutaj jakiś zamknięty krąg, kółko wzajemnej adoracji czy coś w tym stylu.

Fajnie, że jesteście! :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeFeb 23rd 2015
     permalink
    Ja chciałam zameldować, że po wczorajszym plamieniu pojechałam na usg i jest wszystko ok. Dr nie widział żadnego miejsca, z którego mogłoby podkrwawiać, nie ma krwiaka, kosmówka przyklejona. Jedynie miejsce, gdzie będzie łożysko jest dość nisko i blisko ujścia wew szyjki i dr stwierdził, że nawet przy jakimś małym skurczu mogło być krwawienie. Mam brać nospę, bo czuję brzuch, do Luteiny dołożył jeszcze Duphaston.
    a dzidzia ma już całe 2,35cm i serduszko biło 180 razy na minutę :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Magdalena: ale jest pewne, ze nie machnęlo sie o kilogram, co nie...

Niekoniecznie....
    Znam kilka przypadków a i u mojej Ninki gin [oraz drugi już w szpitalu] machnął się o 700 gr bo miała ważyć 4200 a ważyła 3500.
    Pomyłka spora jak na moje oko.

Ale może faktycznie nie ma co ryzykować Madzia.
    Kurcze ciężko tak radzić i stawiać się w Twojej sytuacji co nie.
    Ja nie wiem co bym zrobiła.
    Niby mi gin mówił, że duże dziecko nie jest przeciwwskazaniem do VBAC [mimo, że Twoje źródło podaje coś innego] ale wiadomo czy bym się nie bała słysząc, że Hug ponad 4 kg mieć będzie ?
    Nie wiadomo.

Może najlepiej zrobić tak, że jak się coś zacznie to na IP pewnie Ci jeszcze raz go obmierzą i oszacują i może wtedy po prostu decyzja zapadnie.
    Najbardziej dla Was odpowiednia, słuszna i właściwa.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Magdalena, No u mnie się też pomylono bo baby miało ważyć ok. 3500g a wyszło 3960g... No ale może u Ciebie pomiar jest dobrze zrobiony?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    No to u mnie się zbytnio nie pomylili co do wagi :smile: z pomiarów brzucha i usg wyszło, że Kacper będzie ważył 3200, a ważył 3100:smile:
    Teraz drugi idzie z wagą łeb w łeb z pierwszym więc ciekawa jestem jak to będzie na koniec:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Ktoś napisał, że jak główka w normie, to dalej pójdzie. To chyba niestety nie do końca tak jest, to znaczy są skrajnie duże dzieci (jak przeglądam czasami ten stołeczny dodatek GW, to patrzę na wagi dzieci i zawsze jest kilka ważących ok.4300-4600, szkoda, że nie piszą jak się rodziły...) Słyszałam o porodach dużych dzieci, które skończyły się nieszczęśliwie pomimo tego, że główka wyszła (nie będę się wdawać w szczegóły). Bardzo Ci kibicuję Magdalena, żeby Ci się udało z tym porodem sn, ale ja bym chyba oddala się w ręce lekarzy, może skonsultowała to jeszcze z kimś. No i może zapytala o tę miednicę!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magdalena u mnie tak przy Pupce przekłamało... miała być duża i ważyć 3900 a wylazła całe 311o :) no ale przy Liwce już wyszło prawie toćka w toćkę, miała być duża i taka była :) Kurde nie wiem, nie doradzę, też po cichu Ci kibicowałam i nadal kibicuję jeśli chodzi o poród SN. Na pewno podejmiecie najlepszą decyzję, bo my pewnie nie wiemy tego, dokładnie co wiedzą Twoi lekarze. Trzymam kciuki nadal !

A wracając do tej "ekipy" :P to faktiko nie ma co drążyć (mnie nie tyle o samo słowo chodziło, co o lekką ironię jaka z niego biła. Ale ja mam dziś dziwny dzień i może zbytnio sobie coś nadinterpretuję ? :)) Także love and peace :):):)
    Figowa_mama: Ale nie mam takiego odczucia, żeby był tutaj jakiś zamknięty krąg, kółko wzajemnej adoracji czy coś w tym stylu.

Ooooo :) forum jest dla każdego, nikt nie powinien się czuć jakiś wycięty, wyklęty, wyoutsaidowany czy już sama nie wiem co :) wiadomo, ze jedni się udzielają częściej, inni rzadziej, ale każdy jest mile widziany :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Magdaleno, ja tez nie wiem co poradzic, bo decyzja trudna
    jak pisza dziewczyny najwazniejsze by było bezpiecznie dla Was obojga
    choc rozumiem ze trudno Ci zrezygnowac z pragnienia porodu sn
    dobrze ze jeszcze bedziesz konsultowac
    trzymam mocno kciuki!
    akirko, super wiesci i gratuluję :)
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    TEORKA: MAGDA [Środa] i jak po USG ?Jest ten synek ?

Chciałabyś :tongue:
    Żartuje, jestem jeszcze przed wizytą, za 10 min wychodzimy - stresa mam, chociaż pewna dziewczynki jestem tak jak w pierwszej ciąży byłam pewna, że będzie syn :devil:

Zobaczymy, mam nadzieję, że będzie zdrowe :wink:
    No i że tak ogólnie wszystko OK :smile:
    Trzymajcie kciuki :swingin:

Treść doklejona: 23.02.15 19:43
    Co do pomiarów USG pod koniec ciąży, to 1.10 na ostatnim USG ciążowym dwa dni po terminie waga Kluski wyszła 4 kg, a urodziła się 8 dni po terminie z wagą 3580 g, więc przekłamało o 400 g, a to tak standardowo jeśli chodzi o odchyły, więc różnie chyba z tym bywa.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Magdalena ze swojego doświadczenia powiem Ci tylko że co jak co ale duży brzuszek to raczej zawsze duże dziecko...u mnie Miki wymierzony przed porodem prawie co do grama ale on miał dość długą kość udową i wielki brzuch (urodził się 3930 i 61cm więc duży i długi)...Gajka całą ciążę zapowiadała się mniejsza (tak na 50 centyl) ale miała krótką kość udową za to brzuszek spory ale widocznie kość zaniżała wynik...urodziła się 3960 i 56 cm ;)
    Także jest spora szansa że Twój Mikołaj te 4kg faktycznie waży (chociaż ostatnio dziewczynę z innego forum ciachnięto po usg przed porodem na którym oszacowano wagę 4500 a faktycznie dziecko ważyło 3500...dziewczyna wściekła bo tojej drugi poród i była całkiem nastawiona na kolejne sn)

Jednak bez względu na to co wybierzecie życzę powodzenia :)
    --
    •  
      CommentAuthorŻurawinka
     permalink
    Witam serdecznie.
    Podczytuję Was już kilka tygodni i wreszcie postanowiłam dołączyć. Wcześniej bardziej interesowały mnie staraczki i weteranki. Czytałam regularnie i kibicowałam gorąco ich poczynaniom.
    U mnie jakiś cud niespodziewany sprawił, że po czterech latach starań ujrzałam dwie kreseczki. To tak wielka niespodzianka, że do teraz nie wiem, jak to się stało (chociaż generalnie wiem, skąd się biorą dzieci:wink:). U mnie 9 tc.
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Żurawinka, super, że się w końcu udało :) Gratuluję :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Magdalena: obwód brzuszka jest obecnie większy niż główki

Madziula, ja absolutnie nie chcę Cię straszyć i kibicuję Twojemu porodowi sn, ale ja miałam cc między innymi dlatego, że główka Gajki wychodziła na USG mniejsza, niż brzuszek właśnie. A to przecież łepek toruje drogę całej reszcie...
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    akirka: Mam brać nospę, bo czuję brzuch

ale czujesz brzuch czy podbrzusze??bo ja też od kilku dni czuje podbrzusze i się zastanawiam czy łyknąć nospę czy poczekać
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Dzieki, Dziewczyny, za opinie.
    W tym czasie skonsultowalam sie z moja ginką i jej reakcja była dośc jednoznaczna. Powiedziała, ze prawo jest takie, ze moge sie uprzeć na SN i dopóki nie wystąpią komplikacje, to nikt mi nie zabroni. Ale to tylko moj wybór. A jeśli chodzi o jej rekomendacje, to mimo, ze mnie dotąd wspierała w decyzji o SN, to teraz sugeruje planowane CC.
    Bo - jak pisala wyzej m.in. *Livia i Flavia*, duzy brzuszek to raczej na pewno duze dziecko. Zwlaszcza jak mi takie wyniki wyszly w 38tc.
    .
    Nie ma smutku, Laski, o to sie nie bójcie ;) od poczatku liczylam sie z tym, ze moze byc różnie i chcialam wybrac to, co bedzie lepsze (do dzisiaj bylo to SN). Ze wzgledu na dobro dziecka i moje, a nie dlatego, by poczuc magie czy cos w tym stylu. I skoro na sam koniec sid tak odwróciło, to przyjmuje to jako palec Boży.
    Najważniejsze jest zdrowe dziecko. I rozczulanie sie nad sobą, ze sie chciało tak czy siak, to w moim przypadku po przejściach z Mery byłoby zuchwalstwem i niedojrzałością. Powinnam sie cieszyć, ze tak daleko donosiłam zdrowego tłustego Mikołaja, hol hoł hol :wink: totez tak do tego podejde i już.
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Magdalena: tak daleko donosiłam zdrowego tłustego Mikołaja

Czego Ci ogromnie gratuluję i życzę pięknego porodu, niezależnie od tego którędy miało by wyjść dziecię.
    A w ogóle piękne imię dla Synka wybraliście :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A czyli widzicie. Wychodzi na to, że jak brzuszek spory to dziecko raczej duże tak ?
    Bo u mojej Ninki np główka ewidentnie wynik zawyżyła.
    Ciekawe czemu tak jest co nie ? :wink:

Myślę, że ostateczna waga Mikołajka będzie mocno wyczekiwaną informacją w sensie, żeby się dowiedzieć jak to z tymi brzuszkami jest :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No to sie pokomplikowało!
    Magdalena masz świetne podejście! Dojrzałe i elastyczne....
    Oczywiscie życzę Ci aby wszystko rozwiązało sie najlepiej jak dla Was możliwe! Ale kibicuje Twojemu SN tak jak było przy Teorce :))))
    No a wypasiony Miki i tak wynagrodzi wszystko :))
    --
  1.  permalink
    Na pewno wszystkie będziemy czekać niecierpliwie na informację o wymiarach małego:) To teraz pozostaje tylko umówić termin CC jak rozumiem? Oczywiście, najważniejsze jest Wasze dobro, tylko pamiętaj Magda, jak już będziesz leżeć na oddziale, to wypytuj ile wlezie o poród SN dla mnie ;)) A potem umówimy się na herbatę! O :]
    Poważna zagwozdka, wybrać termin narodzin maluszka :)
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Magdalena, no i nie zdążyłam napisać, ze przede wszystkim ma znaczenie różnica pomiędzy brzuszkiem i główką ( ze głowa mniejsza), ale to już Ci Ginka wyjaśniła.
    Mi tez gin tłumaczył, ze nie tyle waga sie liczy, co rozmiar głowy i brzucha przede wszystkim i do tego pomiar miednicy. i nie ma znaczenia, czy kobieta ma wąskie czy szerokie biodra i pupę, bo moze być tak, ze bardzo szczupła jest w stanie urodzić duże dziecko i odwrotnie.
    U mnie niestety przy pierwszym porodzie właśnie ze względu na małą miednicę już przy trzyilowym maluchu ( tak w ogóle na usg przy porodzie gin pomylił sie w wadze o 50 gram!) wstępnie kwalifikowali mnie do co, ale sie udało SN. I teraz kurka mam stracha, jak to będzie....
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    ELFIKA Tak, wiadomo i licze, ze sie samo zacznie przed terminem. Wiem tez, ze ordynator ma podobne podejscie (ze cc dopiero jak sie akcja zacznie), wiec tu nie ma mowy o jakims cięciu w 38tc czy coś.
    Ale termin jakis wyznaczą, bo to mały oddzial, teraz jednej lekarki nie ma (mojej akurat) i starają sie umowic cc w terminie porodu. U mnie pewnie piatek przyszly lub sobota (termin mam na sobote), bo wiem, ze teraz robia nawet w sobote ze wzgl na oblożenie.
    Wybaczcie, ale nie bede może przezywac, jak dziecko sie urodzi w 40tc a nie 41. :wink:

Treść doklejona: 23.02.15 22:13
    Strasznie zdominowalam tym swoim klockiem watek, wiec juz siedze cicho. Mam nadzieje, ze komus sie takie info przydadza.
    A ja lece poczytac o cc, bo przeca jeszcze dzis rano czytalam o pozycjach wertykalnych!

Treść doklejona: 23.02.15 22:14
    Livia: A w ogóle piękne imię dla Synka wybraliście

Hehe, c'nie? :wink:
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    My już po wizycie i będzie dziewczynkaaaaaaa :crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy:

Ale wizyta ogólnie bardzo, bardzo, bardzo udana:

1. Łożysko na tylnej ścianie- wysoko, wysoko, więc się bardzo podniosło i nie ma ryzyka łożyska przodującego :peace:

2. Waga moja jeszcze 1 kg do tyłu od początku ciąży :tooth:

3. Ciśnienie książkowe nawet tuz przed samą wizytą, dr zachwycony pomiarami robionymi w domu :smile:

4. Mała wyprzedza wymiarami wiek ciąży o tydzień, zdrowa jak rydz, byk, ryba - niepotrzebne skreślić :wink:

5. Zarysy czaszki, twarzoczaszki, kręgosłupa, kończyn, przepony, żoładka, nerek, pęcherza moczowego - prawidłowe :smile:

6. Mała waży ok 330 g :smile:

7. Morfologia i mocz w normie, hemoglobina nie spadła, a nawet wzrosła z 12,1 na 12,2 , więc ograniczenie coli pewnie coś dało :boogie:

Jestem tak zadowolona z dzisiejszej wizyty, że chyba nie usnę- same bardzo dobre wieści dzisiaj usłyszałam i ciesze się jak nie wiem co... Jak jakaś wariatka :surprised: (bo wiecie, po ostatniej tu dyskusji na temat wad genetycznych itp. naczytałam się tyle strasznych rzeczy i tylu strasznych historii , że z ciężkim sercem szłam na dzisiejszą wizytę i wiecie- kocham mojego lekarza za to, że jest tak wyczerpujący w każdym temacie, że wychodzę od niego doinformowana do granic możliwości, że nie zastanawiam się, czy wszystko mi powiedział itp., bo nawet nie miałam o co pytać - uwielbiam go po prostu.)

Lekarz powiedział mojemu mężowi, że prawdziwy macho otacza się samymi kobietami :surprised:i ten jak paw wychodził z przychodni :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Środa: Lekarz powiedział mojemu mężowi, że prawdziwy macho otacza się samymi kobietami :surprised:

A bo lekarze to mają zawsze dwie wersje przygotowane, zależnie od tego jaka płeć.

Jak dziewucha pierwsza i/lub kolejna to właśnie tekst, że sztuką jest zrobić dziurkę w dziurce, albo że prawdziwy macho otacza się kobietami.
    Jak się okazuje że chłopak no to wtedy, że prawdziwy facet wie jak zrobić syna bla bla bla.

Taka prawda zaiste :wink:

No, ale jeszcze raz córci gratuluje i teraz na wątku o imionach będzie można zawęzić kryteria :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    A to widzisz , tego tekstu to ja nie znałam... Patrz jaki cwaniak :wink:

Przy Kali nie skomentował płci w żaden sposób, bo widział jak bardzo jesteśmy zdziwieni i zawiedzeni wynikiem badania, a dzisiaj było wręcz odwrotnie :bigsmile:

Co do imienia, to Jaśmina na razie jest nr 1 i mam nadzieję, że tak zostanie, chociaż to perskie pochodzenie... :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Środa, moja kuzynka ma dwie córy: starsza Kalinę i o 4 lata młodsza Jasmine :)
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Naprawdę? :shocked:

U nas by było identiko :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Naprawdę ;) Dlatego o tym napisałam, bo taki niespotykany zbieg okolicznosci. Oba imiona raczej rzadkie :)
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Środa, na początku stycznia na wątku pisałam Ci o Jaśminie (kiedy rozważaliście Jeżynę) :) ale nie skomentowałaś albo nie zauważyłaś. Dla mnie to super zestaw!!!:smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranula36
    • CommentTimeFeb 24th 2015
     permalink
    heloł :smile: siedzicie po nocy a teraz będziecie spać do południa? :wink:

potrzebuję zimnego prysznica, bo sobie film wkręciłam o przodującym łożysku, czy innych jakiś zagrożeniach... tzn, jak wczoraj od mnie dotarło, że poprzednio miałam z tyłu a teraz z przodu i to nisko i dlatego tak mnie boli (znaczy nie wiem czy dlatego), i przypomniał mi się doktor "wszystko bedzie dobrze" Magdy i może ten mój tez taki jest??

ale byłam na usg w 12 i 20 tc u innych lek i nic nie mówili o zagrożeniu a chyba by się odezwali? przecież jak "nie-moja" pacjentka to by raczej nie przemilczeli tego faktu?? w sensie jakiegoś ryzyka?

a w drugim miesiącu miałam plamienia i na pewno wtedy mi mówił, że jest bardzo nisko, praktycznie przy samym "ujściu szyjki" - nie wiem czy dobrze pamiętam bo początek był trochę abstrakcyjny... no i niby potem się podniosło...

no kurde... tak mi się coś ubzdurało, bo nie wiem skąd ten ciągły ból i bolesne kopniaki... a od jakiś dwóch tygodni siedzę praktycznie w domu, wiadomo jak Julka wraca z przedszkola to coś tam przy niej zrobię, ale naprawdę się bardzo oszczędzam... i wcale nie lepiej, wręcz z dnia na dzień coraz gorzej, o sexie nie wspomnę, bo ostatni raz był w tydzień temu (i to była próba po kilku tygodniach chyba...) i to chyba był ostatni raz w tej ciąży bo dosłownie myślałam że umrę potem w nocy :sad:

ale może ten ból nie jest oznaką jakiegoś zagrożenia?? taki urok tej ciąży??
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Anula, nie poradzę... Z łożyskiem mam podobnie jak Ty. Na sex mam od początku szlaban więc też się nie wypowiem w tym temacie... Ja muszę się oszczędzać jeszcze ok.2 tyg.

Dziewczyny, czy któraś z Was wie co się dzieje z Monalizą?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Monalizą nic nie wiem :(

Anula, a kiedy teraz masz wizyte żeby wyraźnie zapytać o zagrożenie i sprawdzenie tego łożyska?
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
     permalink
    Anula a masz przed sobą skan jeszcze jakiś zeby o to zapytać? Ja miałam nisko na skanie z 20tc, i pomiędzy 27 a 33tc tak mniej wiecej tez miałam bóle ale to typowe skurcze BH były. W 35tc miałam skan i łożysko sie podniosło ale bana na sex miałam. Teraz juz nawet skurcze mnie tak nie męczą.
    Wiec moze te Twoje bóle to właśnie BH.
    -- []
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    niunia32: Na sex mam od początku szlaban

no lekarz po 3 mcu pozwolił chociaż mówił, żeby "bez szaleństw"... to dość względne pojęcie...

niunia32: Ja muszę się oszczędzać jeszcze ok.2 tyg

szybko zleci :smile:

Treść doklejona: 24.02.15 09:45
    Olenka01: przed sobą skan jeszcze jakiś zeby o to zapytać

a co to skan??

no co 3 tyg mam wizytę i byłam w zeszłym tyg i mówiłam, że mnie boli, zbadał i powiedział że wszystko ok, i po usg wszystko ok, no łożysko wiem tylko, że I stopień i kazał się oszczędzać, ale to mi każe od początku...

eeehhh no troche mu musze chyba zaufać, będzie dobrze, powolutku i do przodu
    --
  2.  permalink
    Magdalena
    Ja niemal od połowy ciąży przeczuwałam, że moje dziecko będzie duże. jak odeszły mi wody (w domu były słomkowe) i poszłam do szpitala na wkładce pojawiły się zielone, wiec szybkie USG i lekarz mówi że dziecko waży 4kg. CC wskazane. Całą ciążę pytała prowadzącego gina, czy jest coś takiego jak cc z powodu dużej wagi, na co mi odpowiadał, że kobiety rodzą po 5kg i nie mają problemów. Głównym wskazaniem do CC były zielone wody. Ale jakie było zaksoczenie lekarza, gdy mała okazała się ważyć 4505g. Kolor wód zmienił się z powodu oddania smółki, ta powstała dlatego, że mała miała pępowiną owinięte nóżki.
    Znam 2-3 przypadki koleżanek rodzących duże dzieci 4-5kg. Jedna tylko rodziła sn, dwukrotnie wywoływane- ostatecznie lekarz kładł się jej na brzuchu- poród wpomina koszmarnie. Druga walczyła kilkanaście godzin i nie było postępu- cc. Trzecia błagała o cc, po kilku godzinach męczarni w końcu zrobili cc- dziecko ważyło 5kg!
    Ja z perspektywy czasu jestem bardzo ale to bardzo szczęśliwa z decyzji cc, mimo że pytałam lekarza czy mogę rodzić sn- bo bardzo chciałam. Ale był mądrzejszy ode mnie i powiedział mi, że tu nie chodzi o moje widzi mi się, tylko bezpieczeństwo dziecka. I niech to będzie głównym wykładnikiem Twojej decyzji. Powodzenia. Czasem strach ma wielkie oczy :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Anula - to jak dopiero co byłaś, lekarz sprawdzał i powiedział OK - to easy ;-))
    Nie denerwuj się, nie stresuj, obserwuj, a na następnej wizycie zapytaj bardzo dokładnie właśnie o to przodujące łożysko :)
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ulcia, kiedy masz wyniki Nifty?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Monaliza się nie logowała od 3 dni, czyli jak już pojechała do szpitala to raczej tam została :)
    tylko pytanie czy nadal w dwupaku czy już zwolniła listę
    no nic czekamy na jakieś info, niestety nie ma za dużo przyjaciółek więc marne szanse aby coś się dowiedzieć zanim sama sie nie odezwie
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ul_cia: Ulcia, kiedy masz wyniki Nifty?

Najwczesniej w czwartek-piątek - dzisiaj mija tydzień od wyników Pappa, już licze każdy dzień - cały tydzień mam zaplanowany żeby tylko nie siedzieć i nie myśleć ;-))
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeFeb 24th 2015 zmieniony
     permalink
    Ul_cia: cały tydzień mam zaplanowany żeby tylko nie siedzieć i nie myśleć ;-))

Czekanie jest męczarnią... Wierzę, że będzie wszystko ok :) Trzymam kciuki! :)

Więc czekamy na info od Monalizy :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Ul_cia: Najwczesniej w czwartek-piątek

kciuki nam odpadną :wink: ale co tam kciuki :smile: dobrze będzie!
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :bigsmile: i płeć już będziemy znali! Doczekać się nie mogę!:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    Ja sie dzisiaj melduje z usmiehem na twarzy, koncze 38tc :swingin:

Monaliza moze juz sie cieszy babelkiem :jumping: oby ! bo lista cos stanela ostatnio.

Powiedzcie mi jak to jest ruchliwoscia dziecka ok 38tc ? to nie jest tak ze dziecko juz mniej "powinno" sie ruszac ? bo mniej miejsca itp MOja od tyg jest bardzo ruchliwa, jak nigdy ! czasem jej sie zdarzaly takie dni ale zeby az tak dlugo ? i lekko mnie to zastanawia bo wszyscy zawsze mowia ze dziecko sie wycisza pod koniec ciazy a u mnie odwrotnie. Jak to u Was wyglada / wygladalo ?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    U mnie Martynka ruchliwa była dokładnie tak samo (tak generalnie) przez cały okres odczuwalności ruchów :wink: a wyciszyła się dokładnie dobę przed wyjściem - także w 38 tygodniu przeciągała się i kopała jak stara :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Bolesnosc odczowania ruchow nie zalezy chyba od polozenia lozyska, tzn u mnie na pewno nie zalezy:bigsmile: w ciazy z Dawidkiem mialam na przedniej scianie, dziecko spokojne i ostatni miesiac to juz tylko przeciagania sie. Nie odnotowalam tez zadnego wyciszenia przed porodem. W tej ciazy tez lozysko na przedniej scianie. W 20tyg dosyc nisko, w 30tyg juz wysoko. Odkad poczulam ruch sa dosyc intensywne, nic to lozysko nie tlumi. A od jakichs 2tyg to wogole nie wiem gdzie ono powedrowalo bo dziecko mi chce wyjsc przez pepek, widac i czuc kolana, stopki wiec bynamniej w lozysko nie kopie. U mnie 37tydz a szogun w brzuchu szaleje. Ma swoje pory i niezle daje czadu, niby coraz wiekszy, odwrocic juz sie nie odwroci ale raz ma pupke po prawej, raz po lewej, czyli wokol osi sie kreci i w nocy bez problemu jak ja na prawy bok to on pupa i plecy na prawy bok, jak zmieniam strone to on tez.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Dziewczyny u mnie dzis ciaza donoszona :)))
    W sobote mialam niezlego stracha...Bylismy z mezem na zakupach i jak nagle miedzy regalami zlapaly mnie skurcze ( chyba ) , to az musialam usiasc.
    Trwalo to jakies pol godziny , narastalo odchodzilo i jak wrocilismy do domu, po odpoczynku przeszlo. I teraz sie tak zastanawiam czy to wogole skurcze byly....
    Maly byl akurat w sobote bardzo ruchliwy, wiec moze na cos mi "nadepnal" ? ;) Dodam, ze od tamtej pory cisza jak makiem zasial.
    --
    • CommentAuthorigni
     permalink
    A propo rodzenia duzych dzieci to jesdak bardzo indywidualna sprawa. Mi polozna mowila, ze w moim przypadku ciezej bedzie mi urodzic male dziecko niz duże :bigsmile:

Co do brzuszków i glowek to mialam taka historie w rodzinie i lekarze mowili, ze brzuszek wiekszy od glowki o 6cm bedzie juz kwalifikowal do cc. Moja bratanica byla takim koksem i urodzila sie przez cc z waga 4300. A moj tata 5600 (mialy byc blizniaki) :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ikaan - w odpowiedzi na Twoje pytanie odnośnie brania nospy, to ja czuję różne kłucia i takie ćmienie w podbrzuszu. Jestem pewna, że to nie jelita ani pęcherz. Lekarz kazał bezwzględnie w tej sytuacji brać nospę forte.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    ANULA, skoro lekarze nic nie sygnalizują, to sie nie martw. Przede wszystkim łożysko "z przodu i nisko" to nie jest łożysko przodujące. Łożysko przodujące to określenie bardzo konkretne, jakby rodzaj "jednostki patologicznej". Łożysko takie zasłania ujście macicy całkowicie lub częściowo.
    Moj Dr Będzie Dobze nie informował mnie o konsekwencjach i nie zalecił środków ostrożności, ale samo stwierdzenie padło podczas dwukrotnego usg u specjalisty od usg. Tak wiec gdyby u Ciebie tak było, to jak byk miałabyś wpisane to w kartę ciazy na pierwszej stronie.
    Lekarz ci zaleca leżenie pewnie po to, bo wysiłek fizyczny moze sie przyczyniać do obniżenia sie łożyska. Gdyby jednak zaczęło przodowac, na bank by to było widac na zdjęciach usg (to jest skan;).
    .
    subiektywna7: całą ciążę pytała prowadzącego gina, czy jest coś takiego jak cc z powodu dużej wagi, na co mi odpowiadał, że kobiety rodzą po 5kg i nie mają problemów

Tak tak, ja wiem, ze duże dziecko nie jest przeciwwskazaniach do SN. Ale jeśli SN jest PO CESARCE, to juz niestety duża waga wskazaniem jest :/
    Właśnie rozmawiałam ze swoją położna, która mnie zachęcała do SN, babka ma 30 lat doświadczenia. No i powiedziała od razu, ze w sytuacji pocesarkowej, skoro takie sa wymiary, a ja jeszcze nie rodzę, to widzimy sie na cesarce.
    Gdybym była po SN, to bym sie nie wahała rodzic dużego dziecka, ale w tej sytuacji muszę sie zdać na personel.
    Tym bardziej, ze skoro nawet LIVIA rodząca na Madalińskiego, do którego to szpitala mam pełne zaufanie, miała te same wskazania i decyzje, to juz więcej argumentów nie potrzebuje.
    •  
      CommentAuthoranula36
     permalink
    Magdalena: skoro lekarze nic nie sygnalizują, to sie nie martw

ok senkju :smile: idę sobie poleżeć

...tylko jakieś nudne ostatnio to leżenie :wink:

czyli u ciebie CC? postanowione?
    --
  3.  permalink
    Magdalena, ja też miałam ten dylemat. Chciałam rodzić SN po CC (teraz) ale lekarz już na pierwszej wizycie wybił mi to z głowy, powiedział, że gdybym była min. 2 lata po CC to nie byłoby problemu. Ale pewnie waga dziecka będzie tu znacząca, przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo- Twoje!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.