Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeSep 22nd 2015
     permalink
    akirka: Dziewczyny a czy któraś z Was słyszała o braniu wiesiołka na końcówce ciąży? Łyka się od 35tc, zaczynając od 1 tabletki i w każdym kolejnym tc, zwiększa sie o jedną dziennie. Ja doszłam do 4 tabletek dziennie.

Ja od 32 tc piłam napar z liści malin (2 szkl. dziennie) i łykałam wiesiołek (3x 2 tabl. dziennie). Poród trwał u mnie, licząc od pierwszych skurczy, 24 h i 20 min. Także ten :tooth: Rozwierało się mega powoooli.
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Moja koleżanka pracuje w amerykańskiej korporacji i pni tak przestrzegają polskiego prawa, że po 4h pracy przed komputerem była zwalniana do domu, bo nie pozwalali jej dłużej pracować.

Ja też tak miałam od dnia przedstawienia zaświadczenia, prawdziwa ulga. Zaświadczenie dałam w 4 miesiącu. Super wygoda zwłaszcza jak już ma się starszaka w domu. Nie wiem czy dałabym radę wysiedzieć przed kompem 8h... (nie siedzę teraz na kanapie 8h dziennie, żeby nie było)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    no wiec ja tez sie dogadalam. bede pracowac normalnie, dopoki zdrowie pozwoli. jak sa madrzy zarzadzajacy to mozna sie dogadac i uczciwie podejsc do sprawy:-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeSep 22nd 2015 zmieniony
     permalink
    Ewasmerf: no wiec ja tez sie dogadalam. bede pracowac normalnie, dopoki zdrowie pozwoli. jak sa madrzy zarzadzajacy to mozna sie dogadac i uczciwie podejsc do sprawy:-)

Ewa - a gdzie można znaleźć ten zapis, że max 4 h przy kompie? Podrzuć jakieś namiary.

Up date - już znalazłam (Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet)
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Tydzień temu pisałam o podejrzeniu, że czop się odrywa. Po maleńkim kawałku w międzyczasie, wczoraj znowu wielka gruda śluzu, z malutkimi skrzepami krwi. No i teraz- martwić się, czy nie martwić? Oby do teoretycznego donoszenia- czyli jeszcze 3 tygodnie...

Wczoraj rano zaliczyłam KTG bo mi dziecko zastrajkowało i nie ruszało się niemal wcale, ale okazało się, że z nim jest bardzo OK :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Mrs Creme, skonsultuj z lekarzem. troche jeszcze wczesnie na porod.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    i czy to w ogóle jest czop...? U mnie czop odszedł w niedzielę rano, a zaczęłam rodzić w nocy z niedzieli na poniedziałek, więc szybko.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    myszerej: i czy to w ogóle jest czop...? U mnie czop odszedł w niedzielę rano, a zaczęłam rodzić w nocy z niedzieli na poniedziałek, więc szybko.--

U mnie 6 dni przed porodem - spory glut podbarwiony krwią.
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    MrsCreme ja bym poszla do lekarza sprawdzic szyjke czy jest z nia wsio ok..
    __
    Ja dzis bylam u poloznej i chyba mam infekcje dróg moczowych grrr
    Cala ciaze nic a tu na koniec takie niespodzianki ehhh
    Zaopatrzylam sie w syrop z zurawiny i konska dawke wit C i oby sie nic nie rozwinelo..czekam jeszcze na tel bo wzieli mocz drugi raz do badan ehhh
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Przypuszczam, że ten przepis dotyczący 4h pracy nie powstał z powodu oszczędzania kręgosłupa ciężarnej, bo dotyczyłby nie tylko pracy przed kompem, ale również wielu innych stanowisk, bo nie oszukujmy się, w ósmym czy dziewiątym miesiącu ciężko się nawet we własnym łóżku w nocy z prawego na lewy bok obrócić bez stękania. Bardziej ciekawa jestem na ile w praktyce stosuje się obecnie ten przepis i jak do tego podchodzą pracodawcy.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Myślę, że lepiej ten przepis funkcjonuje w dużych firmach niż małych. U nas wszystkie ciężarne pracują krócej i tak: albo pracują 4h i idą do domu, albo 2h pacy, 2h przerwy, 2h pracy i do domu. To też super opcja, bo nie musiałam siedzieć na dupie przez 4h tylko po dwóch szłam na zakupy, obiad, albo do chillout room wyłożyć się na kanapie, potem naprawdę wypoczęta wracałam na 2h do roboty.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja tez mysle, ze przepis lepiej fukcjonuje w duzych firmach.
    ale w malych mozna sie za to dogadac, co w duzych korporacjach jest ciezko, gdy decyzje poedjmuje 10 szczebli kierownictwa;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Fakt. Ja pracuję w amerykańskiej korporacji... prawo prawem, ale jak trzeba coś załatwić to niech ich kule biją!!
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
    • CommentTimeSep 23rd 2015
     permalink
    Ale tu cisza nastała. A u mnie wręcz przeciwnie. Skurcze tak od 12, boli jak cholera. Najpierw były bardzo nieregularne bo co 7,20,30 minut, różnie bardzo. Teraz generalnie co 6,7,8 także czekam aż będą co 5. No ale naprawdę boli więc wierzę, że to TO :wink:
    -- ,
    • CommentAuthorSrebrzynka
     permalink
    Ikaan szybkiego porodu :)
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    ikan to za chwilke przytulisz malucha :-)

Ja dziś miałam połówkowe i dzięki Bogu wszytsko jest w porządku :-) Mała waży 366g :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeSep 23rd 2015 zmieniony
     permalink
    Ikaan powodzenia:bigsmile:
    -
    My dzisiaj po kontroli. Młody waży ok 1100g, szyjka ok, łożysko też. Póki co książkowo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
     permalink
    Ja się tylko boję, że pojadę na IP a tam skurcze mi przejdą i powiedzą, że wymyślam. Dlatego odwlekam to jak najdłużej chociaż boli, że zginą mnie w pół.
    -- ,
    • CommentAuthorTosik
     permalink
    Ikaan no to super :) Powodzenia, oby nie przeszło i żebyś nie musiała bezsensu krążyć lub czekać na oddziale.
    My też dzisiaj po wizycie, GBS pobrany, szyjka się skraca i mięknie ale to jeszcze nie to doktor mówi że spokojnie widzimy się za tydzień. Przepływy pępowinowe ok, łożysko i szyjka też. Niestety nadal ułożenie pośladkowe więc na SN nie mam co liczyć.
    --
    • CommentAuthormoncia83
     permalink
    Ikaan czyzbys chciala mnie opuscic :wink: trzymam kciuki zeby wszystko gladko poszlo!!!!u nas cisza nie czuje nic a nic chyba mojej corci sie nie spieszy by sie z nami spotkac:confused:jutro jedziemy na wizyte do szpitala,zobaczymy co powiedza!
    --
    •  
      CommentAuthorikaan
    • CommentTimeSep 24th 2015
     permalink
    Jesteśmy już po. Łucja waży 3300 56 cm. Bolało jak nie z tej ziemi ale teraz ulga. Więcej napiszę później :-)
    -- ,
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Ikaan Gratulacje! Niech się córcia zdrowo chowa i wracajcie szybko do domku! Czekamy na opowieści:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorGosia21777
     permalink
    Ikaan gratulacje.Zdrowia dla corci i mamusi

Suwaczek z babyboom.pl:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Ikaan gratulacje :-)
    :bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Ikaan - gratuluje, najwazniejsze ze juz po :)

Jak to jest w ciazy z pikantnymi potrawami?? Mnie mnie ciagnie do tych przyprawionych :shamed:
    Moge smialo powiedziec, ze mdlosci minely... znaczy sie jak jestem glodna to mnie tam sciska w brzuszku, ale w porownaniu do wczesniejszego etapu to jest bosko. Ta ciaza zupelnie inna niz poprzednia :) Tak ku pocieszeniu tych, co mieli pierwsza "ciezka" :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Nie słyszałam, żeby pikantne jedzenie było niewskazane w ciąży:smile:
    Ja nie jem tylko dlatego że nie lubię:wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Ikaan gratulacje!
    ~
    Madzik ja codziennie jem pikantne ;-P Sa kraje gdzie tylko tak jedzą a kobiety zachodzą w ciąże i rodzą dzieci ( nawet więcej ;-P ). Co tylko mi wiadomo to to, ze po pikantnym zgaga ;-)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeSep 24th 2015 zmieniony
     permalink
    madziik1983: Moge smialo powiedziec, ze mdlosci minely... znaczy sie jak jestem glodna to mnie tam sciska w brzuszku, ale w porownaniu do wczesniejszego etapu to jest bosko.

U mnie identycznie - mdłości już minęły, ale jak jestem głodna, to trochę muli w żołądku.
    Madziik - wymiotowałaś? Bo ja jak dotąd ani razu :swingin: W ciąży z synem raptem 3 razy :bigsmile:

Co do potraw to jem wszystko. Nie mam wyraźnych ciągot na tylko słodkie czy tylko kwaśne. W poprzedniej ciąży słodkie mało jadłam, ale kwaśne to mi pęknie wchodziło :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    ikan gratuluję!! Piękne imię, u nas jak będzie dziewczynka to też ma być Łucja :P
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    Ikaan gratulacje! Dużo zdrówka dla Was :)
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    Ikaan Gratulacje!
    u mnie prawdopodobnie ma być córeczka, ale poczekam jeszcze na jedno usg, żeby potwierdzić i wpisać na listę :)
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Ja w ciazy mialam pociag do ostrego.
    co jakis czas jadlam pizze z tabasco i peperoni...maz nie dawal rady a ja jak nic wcinalam
    to bylo z corka
    z synem pociag na zurek a pod koniec ciazy krolowala kaszanka....haha
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    kiarus: z synem pociag na zurek a pod koniec ciazy krolowala kaszanka....haha

Ja ogólnie mieszam różne smaki - na co dzień bym takich zestawów nie zjadła :bigsmile:
    W ciąży z synem lubiłam kwaśne - zupę ogórkową w opcji 'hiper kwaśna' jadałam z dokładką. I na końcówce (czerwiec/lipiec) kwaśne lody sorbetowe - czarna porzeczka, cytryna, limonka.
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie. Jestem w 12tygodniu ciazy. Od paru dni wieczorem twardnieje mi brzuch, jakby sie spina:( z pierwszym dzieckiem mialam tak w 19tygodniu. Biore luteine, dupka, duzo magnezu i no spe jak zaczyna twardniec. Usg prenatalne mam za tydzien w piatek.
    Co to moze oznaczac?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    poziomka, a mija jak odpoczniesz/ weźmiesz prysznic? Może po prostu musisz się oszczędzać...

Niektórzy uważają, że niektóre pikantne przyprawy mogą np. wywołać skurcze, nawet wpadłam na "porady" żeby próbować przyspieszyć poród gdy ciąża jest donoszona np. "zupą mocy" z imbirem i chilli. Nie trafiłam jednak na info, że ktoś rzeczywiście narobił sobie szkody w połowie ciąży, jedząc pikantne.
    Ja strasznie pieprzyłam do 7. miesiąca, mąż ledwo mógł zjeść, a ja nie wiedziałam o co mu chodzi :P
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    te tygodnie przed konkretnym czuciem ruchow to takie meczace sa, nie wiem do konca czy to jelita, gazy czy dziecko sie tam kotluje, ehhhh
    -- ;
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
     permalink
    No wlasnie nie mija. Zazwyczaj mloda chodzis spac kolo 19 od tej pory leze i tak mi wlasnie twardnieje, spina sie. Staram sie oszczedzac ale pracuje na 1/4 etatu i mam 1,5roczna core.
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a to na pewno macica sie spina? bo u mnie wieczorem jak pojem to mam czasem tez twardy brzuch, ale calutki, niespecjalnie jakos sie tym martwie, bo i bez ciazy tak miewalam.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    To ja podłączam się pod pytanie poziomki bo też tak mam. Czasem nawet po nocy bardzoej więc po odpoczynku. I ewidentne to macica. Dużo pracuję ale to może być niebezpieczne ? W pierwszej ciąży też misłam później takie objawy.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    A caly brzuch wam twardnieje czy tylko jakas czesc? Bo w tych tygodniach co jestescie to macica jest jeszcze bardzo nisko i jak to caly brzuch wam twardnieje to sa to wzdecia/gazy bynajmniej mi lekarz tak tlumaczyl
    Bo te skurcze braxtona jak sa to zazwyczaj ustepuja po odpoczynku i po wiekszej dawce magnezu

Treść doklejona: 24.09.15 12:40
    1. moncia83 - 24.09.2015(dziewczynka)
    2. Żurawinka –29.09.2015 (chłopiec)
    3. czajnik - 12.10.2015
    4. Srebrzynka - 16.10.2015 (dziewczynka), Myszka0228 - 16.10.2015 (chłopiec)
    5. Tosik - 21.10.2015 (dziewczynka)

6. magda_a - 27.10.2015 (chłopiec)
    7. Agnike - 29.10.2015 (dziewczynka)
    8. daga 310 - 1.11.2015 (dziewczynka)
    9. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)
    10. meganr1- 12.11.2015
    11. MonikaC - 22.11.205 (chłopiec)
    12. cestmoi89 - 27.11.2015
    13. Juhasek87 - 03.12.2015 (chłopiec)
    14. eja86 - 05.12.2015 (chłopiec)
    15. Koteczek1 - 06.12.2015 (dziewczynka)
    16. Lewka - 12.12.2015 (dziewczynka)
    17. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    18. myszerej - 16.12.2015 (chłopiec)
    19. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    20. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    21. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    22. em87 - 19.01.2016 (dziewczynka)
    23. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    24. ewelissa84 - 27.01.2016
    25. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    26. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    27. gosia21777 - 15.02.2016(chłopiec)
    28. anairda -29.02.2016 ,
    29. Ewasmerf -3.03.2016
    30. madzik1983 - 10.03.2016
    31. salinos - 16.03.2016
    32. Tinamar - 18.03.2016
    33. asiunia899 - 19.03.2016
    34. lilijeczka - 4.04.2016
    35. poziomkaUK - 6.04.2016
    36. °Agata° - 14.04.2016, marion - 14.04.2016
    37. kkasia4 - 17.04.2016
    38. Muriah - 23.04.2016
    39. czarnulka_91 - 25.04.2016, Renata_ - 25.04.2016

Treść doklejona: 24.09.15 12:41
    Edytowalam liste wykreslilam ikaan
    Jak nastapily jakies jeszcze zmiany albo ktos chce sie dopisac to piszcie, a wieczorem pozmieniam :-)

Treść doklejona: 24.09.15 12:47
    Nie wiem czy dobrze kojarze ale czy dzisiaj Zurawinka nie miala miec cc? Czy cos mi sie pomylilo?
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    ikaan gratuluje! doczekałaś się w końcu :)
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    daga310: Nie wiem czy dobrze kojarze ale czy dzisiaj Zurawinka nie miala miec cc? Czy cos mi sie pomylilo?

Trzy dni temu pisała że za tydzień CC:wink:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    myszerej: Trzy dni temu pisała że za tydzień CC

a to jednak cos mi sie pomyliło :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorŻurawinka
     permalink
    Ikaan, wielkie gratulacje! Imię rzeczywiście piękne. Moja babcia takie nosiła i była fantastyczną osobą.

A ja cc mam mieć właśni we wtorek, czyli na liście jest dobrze napisane. Wcześniej był 03.10. zaznaczony, bo to termin wg om i usg.
    Spina mi się brzuch często, pobolewają plecy i podbrzusze, ale jeszcze się trzymam. Dużo odpoczywam i nadal łykam magnez, ale bez niego mam nocne skurcze w łydkach, więc nie rezygnuję.
    •  
      CommentAuthorGosia21777
     permalink
    Dziewczynki...
    Powiedzcie mi jak to jest z tymi ruchami dzidziusia,bo zaczynam swirowac.Od 17 tc czulam bulgotanie,wiercenie i takie tam a teraz od niedzieli kompletna cisza.Dodam ze lozysko mam na przedniej scianie bo slyszalam ,ze to ma znaczenie.Tydzien temu bylam na wizycie i wszystko bylo ok.Nie chce co chwile latac do ginki bo pomysli ze wariatka jestem 😡😡😡

Suwaczek z babyboom.pl
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Gosia, mam to samo. tydzien temu czulam, teraz mniej, tez mam lozysko na przedniej scianie. ja czekam do przekroczenia 20 tyg. wtedy zaczne panikowac. Poki co mam tak, ze 2 dni czuje wyraznie potem nic nie czuje i juz nie wiem czy mi sie zdawalo czy cos.
    -- ;
  2.  permalink
    Ja mam tak samo. Tez czulam te bulgotki,ale nadal zdarzaja sie kilkudniowe przerwy.

Tak jak Ewa czekam do 20 tc,wiem po sobie, ze im wiecej tłuszczu na brzuchu plus łożysko na przedniej scianie moga z poczatku zmniejszać wyczuwanie ruchów.

Ja poczułam późno bo po 20 tc. Ale jak juz zaczęłam czuć kopniaki to na maxa:wink:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    miałam to samo z ruchami, dopiero własnie jakoś po 19-20 tyg były częstsze i regularne a tak to miewałam też kilka dni przerwy i ciszy..
    --
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Nie denerwujcie się dziewczyny!
    Ja na początku też raz czułam, raz nie... a w zeszłym tygodniu np miałam jeden dzień zupełnej ciszy, gdzie przed wcześniejsze półtora tygodnia były ruchy codziennie o stałych porach!
    Skontaktowałam się z moim lekarzem i awaryjnie do niego poszłam.
    Wszystko grało - powiedział mi wtedy, że do 26 tyg. ruchy wcale nie muszą być regularne i codzienne. Żeby się tym nie martwić.
    Do tego łożysko również mam na przedniej ścianie, a i córcia nieco się obróciła i łożysko przyjmowało jej ruchy, a ja nic nie czułam...
    Po wizycie wszystko wróciło do normy, bo ja już tak mam - jak tylko widzę lekarza, to zdrowieję :P
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anairda1986: wiem po sobie, ze im wiecej tłuszczu na brzuchu plus łożysko na przedniej scianie moga z poczatku zmniejszać wyczuwanie ruchów

No dokładnie. Tłuszczyk i łożysko na przedniej ścianie tłumią ruchy.
    Ja w pierwszej ciąży ruchy poczułam w 18 tc. Były przerwy jedno- dwudniowe. Od 20 tc ruchy były już w zasadzie codziennie. Ale na przełomie 22 i 23 tc w karcie ciąży nie mam ich zaznaczonych, więc pewnie nie czułam.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.