Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorcestmoi89
    • CommentTimeNov 3rd 2015
     permalink
    Dziewczyny, pofatygujcie się na wątek laktacyjny jeszcze w ciąży. Chociaż pobieżnie przejrzeć kilkanaście stron. To naprawdę nasza kopalnia wiedzy i wsparcia, poczytajcie DOBRE strony o laktacji, bo to, jaki będziecie miały start z karmieniem zależy od wiedzy, od determinacji. W szpitalu mogą nie pomóc, ale jak nie pomożecie sobie zawczasu same, to możecie się pożegnać z kp wcześniej niż chcecie. A uwierzcie, że krąży tyle mitów, "dobrych rad" na temat kp, że głowa mała.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeNov 3rd 2015 zmieniony
     permalink
    1. MrsCreme - 4.11.2015 (chłopiec)
    2. meganr1 - 12.11.2015
    3. MonikaC - 15.11.205 (chłopiec)
    4. cestmoi89 - 27.11.2015 (chłopiec)
    5. Juhasek87 - 03.12.2015 (chłopiec)

6. eja86 - 05.12.2015 (chłopiec)
    7. Koteczek1 - 06.12.2015 (dziewczynka)
    8. myszerej - 09.12.2015 (chłopiec)
    9. Lewka - 12.12.2015 (dziewczynka)
    10. Walka Trwa - 15.12.2015 (chłopiec)
    11. Mola84 - 20.12.2015 (dziewczynka)
    12. kalabmurka29 - 25.12.2015 (dziewczynka)
    13. tuskaa82 - 30.12.2015 (dziewczynka)
    14. em87 - 19.01.2016 (dziewczynka)
    15. mońka - 21.01.2016 (chłopiec)
    16. ewelissa84 - 27.01.2016
    17. Efcia81 - 8.02.2016 (dziewczynka)
    18. nowa2012 - 9.02.2016 (chłopiec )
    19. gosia21777 - 15.02.2016 (chłopiec)
    20. anairda - 29.02.2016 (dziewczynka)
    21. Ewasmerf - 2.03.2016 (dziewczynka)
    22. madzik1983 - 10.03.2016 (chłopiec)
    23. salinos - 16.03.2016
    24. Tinamar - 18.03.2016 (chłopiec)
    25. asiunia899 - 19.03.2016 (chłopiec)
    26. lilijeczka - 4.04.2016 (dziewczynka)
    27. poziomkaUK - 6.04.2016
    28. marion - 08.04.2016
    29. °Agata° - 14.04.2016
    30. kkasia4 - 17.04.2016
    31. Renata_ - 22.04.2016 (chłopiec)
    32. Muriah - 23.04.2016
    33. czarnulka_91 - 25.04.2016
    34. Ratownik - 23.05.2016
    35. marzenka1303 - 24.05.2016
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Marion, pozwolę sobie stwierdzić, że mamy zmianę liderki, ale dotychczasowa niech to ogłosi oficjalnie jak będzie miała siły :)

Obstawiam, że megan mnie przebije- ja ok 11-12.11 mam zgłaszać się do szpitala dopiero...
    --
  1.  permalink
    Witam nowa Mamusie, lista niech sie rozszerza :) Renata gratuluje chlopca.
    U mnie spokoj, syn mnie wykancza, jest strasznie niedobry ostatnio i wymiekam... Dobrze, ze to nie 35 tydzien hi hi
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    MrsCreme: Marion, pozwolę sobie stwierdzić, że mamy zmianę liderki, ale dotychczasowa niech to ogłosi oficjalnie jak będzie miała siły :)

Heh, właśnie mnie taka myśl naszła przy kopiowaniu, że może już pierwsze miejsce nieaktualne :bigsmile:
  2.  permalink
    MrsCreme - moze urodzisz w urodzinki mojego pierworodnego?? ;) Tez mialam termin na 4.11
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    W szpitalu i byliśmy o 2:20 na ktg odeszły wody,mowie że mam parte lekarz zbadał i mówi szybko na porodowke no i ekspresem na sale i tam trzy parcia i jest em nie zdążył z windy dojść na salę ale przeciął pepowine.o 2:46 wyskoczyła Lilka 52 cm i 2810 gram
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    O raju, ale turbo szybko ! :swingin:
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    Widzę że na liście dziewczyny samych chłopców będą rodzić przed demną :P
    --
    •  
      CommentAuthorefcia81
     permalink
    Agnike ja pierdziele co za ekspres !!!! gratulacje :-):clap:
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    a u mnie dzisiaj na połówkowym duża niespodzianka, bo z córci zrobił się synek :) więc proszę o zmianę
    Agnike gratulacje !!
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    bo to tak wlasnie jest - dziewczynka jest jak sa wargi sromowe a nie brak siuraka;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    moja mina była bezcenna :) dwa razy mi mówiono, ze na pewno córka :) za tydzień mam usg 4d :)
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    asiunia899: moja mina była bezcenna :) dwa razy mi mówiono, ze na pewno córka :)

Na portalu jest dziewczyna, której 5-ciu różnych lekarzy, robiących USG na różnych aparatach mówiło, że córka w drodze. W 38 tc okazało się, że syn jednak :tooth:
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Agnike Ja pierdziele ale tempo:bigsmile: Gratulacje i wszystkiego dobrego dla Was!!!
    --
  3.  permalink
    Agnike - no zazdroszcze tempa. gratulacje :))
    --
    •  
      CommentAuthorlewka
     permalink
    Agnike, gratuluję ekspresowego porodu :-)
    Dziewczyny, cestmoi89 ma sto procent racji, warto poczytać wątek laktacyjny, bo poziom wiedzy personelu medycznego w większości przypadków jest fatalny, a po ich poradach, to raczej przestaniecie karmić... No i zawsze pytajcie na wątku jak macie problemy, bo to dobre źródło wiedzy, niejedną mamę i karmienie uratowało...
    Co do pakowania torby to ja zaczynam robić listę i za tydzień mam plan zapakować walizkę...
    --
    • CommentAuthorMonikaC
     permalink
    AGNIKE - Gratulacje!!!! Ale ekspresem ci poszło:))
    O ja jestem już na podium:))) Termin planowanej cesarki mam na 15.11.15
    -- Natalka urodzona 05.03.2009 Kocham ją ponad wszystko:))
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Agnike gratuluję!
    Co do laktacji to przy pierwszej córce nie było kogo zapytać, w szpitalu kazali dokarmiac i szybko przygoda z kp się skończyła,przy drugim jest łatwiej, już wiadomo co i jak, nie potrzeba się położnych o watpliwa pomoc prosić...a wątek o kp swoją drogą, tez czasami tam zagladalam poczytać bardziej doświadczone mamy :-) teraz nawet nie mam zamiaru butelki kupować,chociaż wszyscy dookoła usilnie namawiają...
    --
    •  
      CommentAuthorasiunia899
     permalink
    mam pytanie położenie główkowe to nie za wcześnie ?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    madziik1983: MrsCreme - moze urodzisz w urodzinki mojego pierworodnego?? ;) Tez mialam termin na 4.11

Ja nie wierzę już w to, że urodzę naturalnie. Czekam na patologię ok 11-12 listopada i pewnie po kilku dniach cięcie.

Asiunia, a czemu miałoby być "za wcześnie"? Zresztą jeszcze ze sto razy to się może zmienić. U mnie od 18 tygodnia co usg mały był głową na dole
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Niezłe te pomyłki płciowe. Ale z tego co zwykle słyszę to raczej dziewczynki zmieniają się w chłopców. Odwrotnie to chyba raczej rzadko. Ja nie słyszałam nigdy.
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Muriah: Ale z tego co zwykle słyszę to raczej dziewczynki zmieniają się w chłopców.

Bo na pewnym etapie płody mają bardzo podobną budowę narządów płciowych i łatwo o pomyłkę. Z czasem coś, co wyglądało na prącie zanika i przekształca się w łechtaczkę.
    MrsCreme: Ja nie wierzę już w to, że urodzę naturalnie.

Próbowałaś naturalnych metod wywołania porodu? Podrzucam linka ze strony fundacji "Rodzić po ludzku" - Gdy minął termin porodu.
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    U mnie Staś w trakcie ostatnich prenatalnych w 31 tyg. akurat się obracał z głowy na tyłek. Tydzień później na wizycie znów był na głowie.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    mam pytanie położenie główkowe to nie za wcześnie ?

Mój syn od 20 tyg ciązy był obrócony głową w dół. Nie obracał się... Tak zostało do dnia porodu. Każde dziecko ustawia się wtedy kiedy jest na to gotowe. Nie można mówić "za wcześnie"/ "za późno" (w tym drugim wypadku mowa, gdy dziecko z pupy obróci się na główkę).

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 03.11.15 13:04</span>
    Na portalu jest dziewczyna, której 5-ciu różnych lekarzy, robiących USG na różnych aparatach mówiło, że córka w drodze. W 38 tc okazało się, że syn jednak

Moja kolezanka miała robione USG jeszcze d wniu porodu i mówiono, że córeczka. Ona się cieszyła, bo w domu synek już czekał...
    Tez USG całą ciążę w róznych miejscach, bo i prywatnie i państwowo... Wszyscy byli pewni córki... Po porodzie - Andrzejek :P
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    marion: Próbowałaś naturalnych metod wywołania porodu? Podrzucam linka ze strony fundacji "Rodzić po ludzku"

wydaje mi się, że mam dużą wiedzę, więc ciężko mnie przekonać odwrotnie.
    Dwa tygodnie temu się "czyściłam" trzy dni- minęło
    Dwa tygodnie temu po serduchu przez skurcze nie spałam całą noc- kilka dni temu po serduchu spokojnie przespałam całą noc
    Sprzątam, gotuję, kawę zaprawiam imbirem, kardamonem i cynamonem. Spaceruję (ba, robię sobie troszkę przysiadów), chodzę na zakupy, masuję brodawki.

Olej z wiesiołka i herbata z liści malin nie wywołują porodu, tylko ułatwiają rozwieranie szyjki jeśli poród się zaczął.

Efekt jest taki, że macica pracuje, czasami boleśnie, czasami regularnie i często, ale to trwa od 3,5 tygodnia i guzik daje. Serio, nikt mnie nie przekona, że "nagle" coś się zmieni, i "nagle" jednak urodzę.
    --
    •  
      CommentAuthorkiarus
     permalink
    Ja mialam wczesniej tez falszywe alarmy.....a niunia wyszla 3 dni po terminie. Wiec ja zdania jestem ze jak nastawialam sie na wczesniejszy porod to bylo odwrotnie....hihi...
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    Ja miałam ok 10 fałszywych alarmów. Przestałam się nastawiać, że w ogóle sama urodzę, przynajmniej rodzina jest spokojniejsza.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a propos cynamou, imbiru i kardamonu - wywoluja porod? czy tak ak z liscmi?
    bo ja pijam w herbacie i marzy mi sie grzaniec, oczyiwscie bez alko
    -- ;
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Agnike gratulacje, poród expresowy :bigsmile::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoreja86
     permalink
    Wow! Ekspres! Gratulacje :-)
    ~
    A ja ponawiam info, ze planowany porod na 2.12.15, chybaze urodze wczesniej ;-)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthorlewka
     permalink
    Ile najwcześniej przed porodem może obniżyć się brzuch? I kiedy u wieloródki? Bo że mogą to być 3-4 tygodnie to wiem. A czy zdarza się 1,5-2 miesiące? Bo dziś doszłam do wniosku, że chyba od iluś dni nie czuję kopniaków na żebrach i przestały mnie boleć. No i zaczęłam czuć bardziej dziecko na szyjce
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    lewka, jak od iluś dni a jesteś w 35 tygodniu, to wszystko OK.
    --
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    U mnie córka jest od początku główką w dół i jak na razie nic sie nie zmieniło :P
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Co do płci- koleżanka rodziła i krzyczała "Zosiu, pospiesz się, wychodź". I wyszedł Gustaw :)
    --
    • CommentAuthormeganr1
     permalink
    Agnike gratuluje :) - zazdroszcze tak szybkiej akcji :). Ja pewnie znow po terminie urodze :(.
    --
    •  
      CommentAuthorJuhasek87
     permalink
    Ja juz w pierwsszej 5:-) brrr:-)
    --
    •  
      CommentAuthormadziik1983
    • CommentTimeNov 4th 2015 zmieniony
     permalink
    MrsCreme - ja nie mialam zadnych przepowiedni, dzien przed mialam pol nocy skurcze, ktore od rana sie uspokoily (jeszcze jechalam do lekarza i na zakupy) i wrocily kolo 24, mlody urodzil sie 12.16 :)
    Wiec nie kazdy musi miec wczesniej jakies przepowiednie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 4th 2015
     permalink
    ja mam dzis gina, ciekawa jestem co powie na moje spinania brzucha. mam nadzieje, ze szyjka prawidlowa, ze nic sie nie skraca.
    wczoraj polegiwalam duzo, i wcinam ten magnez i wczoraj mialam chyba tylko ze 2 skurcze przez caly dzien, no ale w poprzedniej ciazy skurczy nie czulam wcale, a byly, wiec ja tam wole jak gin sie wypowie.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormyszerej
     permalink
    Co za noc fatalna:( w ogóle się nie wyspałam. Bolało mnie gardło, zatoki zawalone, pocę się jak dzik, do tego dopadło mnie to samo co przy Tadku czyli drętwienie i ból rąk. Palców zgiąć w nocy nie mogę.... I ta świadomość że lepiej będzie dopiero po porodzie..... Bezcenne:cry:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    myszerej: Co za noc fatalna:(

U mnie też dziś nędza. Tłukłam się całą noc. Brzuch mi ciągnął i się spinał - ale że już???
    Zaczynam rozważać L4. Tylko chyba nie zbyt wiele to zmieni, skoro i tak muszę co rano wstać i podrzucać młodego do przedszkola.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Marion, no wlasnie mi sie tez wydaje wczesnie, dlatego lece do gin upewnic sie ze to braxton i nic sie nie dzieje.
    i to u mnie tak z dnia na dzien poszlo, super sie czulam, zamierzalam pracowac a plany mialam ze hej co ja bede robic, ze i cwiczyc bede, taksie super czulam, a wsobote skurcze i spinania. wprawdzie sie wyciszyly, ale jakos chyba sie do lutego oszczedzac bede;-P

Treść doklejona: 04.11.15 09:08
    marion, zmieni - zero pospiechu, zero stresu, i nie siedzisz 8 h w wymuszonej pozycji. ja teraz tez malego odbieram, chodze po lekarzach i sklepach troche, ale wiecej czasu jest na polegiwanie w domu, wszystko na spokojnie, bez pospiechu. brzuch sie duzo lepiej czuje:_D
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mnie się w drugiej ciąży macica spinac zaczęła w okolicy 14 tygodnia już.
    I nie ze to B-H.
    Po prostu mięśnie macicy po jednej już ciąży są zupełnie inne, mniej zwarte etc więc szybciej pracować zaczynają.
    Tak mi,gin to tłumaczył.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    bosz teo, dobra kobieto, zeby to byla prawda.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Ewa mi teraz też wcześnie się zaczęło, i to też nie był b-h, długo dupka brałam, dopiero od tygodnia mi gin odstawił, na szczęście wszystko ok jest, a większość tych bóli i spin powodowało poprzeczne ułożenie malucha, teraz się obrócił, spin jakby mniej ale jak się przeforsuje to i tak skurcze są... Niby magnez łykam i jednego dnia ok a innego nie... Oszczędzaj się, to standardowy tekst mojego gina, dużo odpoczywac i nie forsować się a będzie ok...
    --
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Mnie w drugiej ciąży brzuch się spinał regularnie, gdzieś od drugiego trymestru, ale dokładnie nie pamiętam od którego tygodnia. Nic z tego nie wynikało. Na każdej wizycie u gin wszystko było ok, szyjka ok. Magnez mi przepisała, ale u mnie to nie wyciszyło tematu. Po prostu w miarę upływu ciąży spinki stawały się coraz dłuższe i boleśniejsze. Dlatego ciężko mi było wyłapać początek porodu i straciłam cenną godzinę ;P Może gdybym pobiegła od razu do szpitala, to bym się na ZZO załapała.
    W pierwszej ciąży brzuch również się spinał. Pierwsze notatki o spinkach mam z 16 tygodnia. Tylko, że przy normalnym trybie życia skracała mi się szyjka. Przy spoczynkowym trybie, pomimo skurczy, nie działo się nic. Więc w zasadzie nie jestem pewna, czy te skurcze generowały skracanie szyjki.
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Mi się macica w Wiki spinala już w kolicy 9tyg
    Normalnie czułam kulkę pod ręką wielkości pomarańczy
    Brałam wtedy magnez nospe i odpoczywalam
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    taka kulke to ja tez czulam duzo wczesniej, ale myslalam ze to jak dziecko sie przekreca i wtedy cialem wypycha. a skurcz to skurcz, idzie taka fala po brzuchu jak przy orgazmie;-P tylko orgazmu brak. za to brzuch sie spina, twardnieje i po chwili rozluznia, i przy dotyku znow jest mieciutki.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    No ja miałam skurcze takie właśnie tyle że bez bolesne i jak mi się spiela to wcale szybko nie puszczalo :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorem87
     permalink
    Ja również mam skurcze. Zaczęły się jakoś w 18tc, są bezbolesne, nieregularne, aczkolwiek nieprzyjemne.
    Robi się taka kulka pod skórą :tongue:
    Mój lekarz na każdej wizycie pyta ile dziennie ich jest i informuje, że do 15 skurczy dziennie to zupełnie normalne i nie ma się czym martwić. W moim przypadku nie ma to wpływu na skracanie szyjki - macica sobie po prostu ćwiczy.
    Jak zaczynałam mieć te skurcze to były częstsze, ale nigdy nie było ich więcej niż 15 dziennie, teraz jest ich znacznie mniej. Biorę magnez - może to ma wpływ na ich ilość.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.